ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Διάστρεμμα - Εξάρθρωση - Κάταγμα

 


Πώς θα υποψιαστείτε κάκωση οστού

Υπάρχουν ορισμένα γενικά συμπτώματα που εκδηλώνονται στις περιπτώσεις κακώσεων των οστών, όπως και κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν η κάκωση είναι κάταγμα ή εξάρθρωση. Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και να παράσχετε στον τραυματία τις πρώτες βοήθειες, αλλά η ακτινογραφία κρίνεται σε κάθε περίπτωση απαραίτητη, εφόσον χωρίς αυτήν δεν υπάρχει τρόπος να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

 Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περιπτώσεις κάκωσης οστών είναι τα εξής:

- Αδυναμία κίνησης του τραυματισμένου μέλους (όταν πρόκειται για κάταγμα).

- Μετατόπιση άρθρωσης (όταν πρόκειται για εξάρθρωση).

- Οίδημα.

- Οξύς πόνος.

- Ευαισθησία της τραυματισμένης περιοχής στο άγγιγμα.

 Πώς θα διαπιστώσετε τη βαρύτητα μιας κάκωσης οστού

Ο μοναδικός τρόπος να είστε σίγουροι για τη βαρύτητα μιας κάκωσης οστού είναι να υποβληθεί το τραυματισμένο μέλος σε ακτινογραφία. Αν πρόκειται για ένα ελαφρύ διάστρεμμα, το περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την παροχή απλών πρώτων βοηθειών και δεν χρειάζεται να μεταφερθεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο. Αν ο τραυματίας έχει πάθει κάταγμα -δηλαδή έχει υποστεί σπάσιμο κάποιου οστού-, επιβάλλεται η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί εξάρθρωση, ο τραυματίας πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο προκειμένου ο γιατρός να επαναφέρει το μετατοπισμένο οστό στη θέση του.

 Πριν δώσετε τις πρώτες βοήθειες

- Εάν υποψιάζεστε ότι ο τραυματίας μπορεί να έχει χτυπήσει και στον αυχένα ή στη σπονδυλική στήλη, μη δοκιμάσετε να τον μετακινήσετε. Απλώς ακινητοποιήστε τον.

- Σε περίπτωση που ο τραυματίας δεν έχει τις αισθήσεις του, ελέγξτε το σφυγμό και την αναπνοή του. Αν δεν έχει ούτε σφυγμό, ούτε αναπνοή, προχωρήστε σε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Αν έχει σφυγμό, αλλά δεν αναπνέει, κάντε τεχνητή αναπνοή.

- Αν δεν πρέπει ή δεν μπορείτε να μετακινήσετε τον τραυματία, καλέστε ασθενοφόρο.

- Σκεπάστε τον τραυματία με μια κουβέρτα για να διατηρηθεί ζεστό το σώμα του.

- Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, ακινητοποιήστε το τραυματισμένο μέλος. Αν ο τραυματίας έχει πάθει εξάρθρωση, απαγορεύεται να αποπειραθείτε να επαναφέρετε στη θέση του το οστό.

 Δώστε τις πρώτες βοήθειες

- Ακουμπήστε το τραυματισμένο μέλος σε ένα σταθερό σημείο, φροντίζοντας να βρίσκεται πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε την εξάπλωση του οιδήματος.

- Πάρτε μια πετσέτα ή ένα κομμάτι ύφασμα, τυλίξτε μέσα πάγο και τοποθετήστε τον πάνω στο τραυματισμένο μέλος. Κρατήστε έτσι όσο αντέχετε. Μη δοκιμάσετε να ακουμπήσετε τον πάγο απευθείας επάνω στο τραυματισμένο μέλος, γιατί μπορεί να προκληθεί έγκαυμα.

- Μεταφέρετε τον τραυματία στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ακτινογραφία.

 Αν το τραύμα αιμορραγεί:

- Ακινητοποιήστε τον τραυματία.

- Αν το τραυματισμένο μέλος και η πληγή που αιμορραγεί καλύπτονται από ρούχα, αφαιρέστε τα με μεγάλη προσοχή, για να μην κουνηθεί καθόλου το τραυματισμένο μέλος.

- Ρίξτε δροσερό νερό στην πληγή, για να την καθαρίσετε από χώμα ή σκουπιδάκια.

- Αν έχετε στη διάθεσή σας κάποιο αντισηπτικό, χρησιμοποιήστε το για την απολύμανση της πληγής.

- Αν έχετε στη διάθεσή σας έναν ελαστικό επίδεσμο, τοποθετήστε τον επάνω στην πληγή και πιέστε ελαφρά για να ελέγξετε την αιμορραγία. Αλλιώς, πάρτε ένα κομμάτι καθαρού υφάσματος και δέστε την πληγή. Προσέξτε όμως να μην τη δέσετε πολύ σφιχτά, γιατί απαγορεύεται να ασκηθεί πίεση στο τραυματισμένο οστό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ