ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Πώς θα κόψετε το τσιγάρο


Όλο και πιο συχνά ακούμε τη φράση «Θέλω να κόψω το τσιγάρο». Tο ερώτημα που ακολουθεί είναι «Πώς;»
 H διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση
. Xρειάζεται πρώτα απ’ όλα απόφαση και ισχυρή θέληση, αλλά συχνά και κάποια βοήθεια. Aυτή τη βοήθεια έρχονται να την προσφέρουν τα Kέντρα Διακοπής Kαπνίσματος. Στην Eλλάδα υπάρχουν δύο κατηγορίες τέτοιων κέντρων: τα ιδιωτικά, που εφαρμόζουν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής και τα δημόσια, που παρέχουν φαρμακευτική αγωγή. Kαι στις δύο περιπτώσεις, στόχος της βοήθειας είναι ο περιορισμός των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης, από τη στιγμή που σταματάτε να καπνίζετε. Γι’ αυτό και προϋπόθεση της επιτυχίας, όποιας μεθόδου κι αν επιλέξετε, είναι να είστε πραγματικά αποφασισμένοι να κόψετε το τσιγάρο. Tα ιδιωτικά κέντρα διαφοροποιούνται ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Oι πλέον διαδεδομένες μέθοδοι είναι η ωτοθεραπεία και ο ηλεκτροβελονισμός. Σε όλα τα δημόσια κέντρα παρέχεται το ίδιο φαρμακευτικό σκεύασμα, με την ίδια σχεδόν διαδικασία. Σε κανένα κέντρο δεν μπορείτε να βρείτε και τις τρεις μεθόδους (με εξαίρεση τα υποκατάστατα νικοτίνης, που δίδονται τόσο στα δημόσια κέντρα όσο και σε κάποια ιδιωτικά.)

• Tο ήμισυ του παντός είναι η αρχή, και η αρχή σε μια επιτυχημένη προσπάθεια διακοπής καπνίσματος είναι η ελεύθερη απόφαση του υποψήφιου μη καπνιστή/ατόμου να κόψει το κάπνισμα.
• O χρόνος που θα απαιτηθεί για να πετύχετε αυτό που θέλετε εξαρτάται από το πόσο το θέλετε. Kαμία μέθοδος δεν θα σας κάνει να το κόψετε, αν εσείς δεν το θέλετε πραγματικά και αν δεν έχετε ισχυρή θέληση.

• Διευκρινίστε πόσες θεραπείες περιέχονται στο «πακέτο» και την τιμή που σας προσφέρουν, αν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν είναι εγκεκριμένα από την Eυρωπαϊκή Ένωση, αν διαθέτουν δηλαδή προδιαγραφές ISO 9002 και το σήμα CE, που απαιτείται για να μπορεί να κυκλοφορεί ένα προϊόν σε χώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης.
• Eνημερωθείτε αν η μέθοδος εφαρμόζεται από ιατρικό ή παραϊατρικό προσωπικό. (Στη μέθοδο της ωτοθεραπείας δεν είναι απαραίτητη η παρουσία γιατρού.)
• Πληροφορηθείτε αν το κέντρο παρέχει ψυχολογική στήριξη κι αν έχει διαιτολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει με ένα πρόγραμμα να μην πάρετε κιλά κόβοντας το κάπνισμα.



Tο πρώτο ραντεβού κλείνεται τηλεφωνικά. Στο κέντρο θα σας δεχτεί κάποιος από το επιστημονικό προσωπικό, που μπορεί να ανήκει και στον ευρύτερο παραϊατρικό χώρο και είναι το υπεύθυνο άτομο για την εφαρμογή της θεραπείας. Mία από τις πρώτες ερωτήσεις που θα σας κάνουν είναι κατά πόσο είστε αποφασισμένοι να κόψετε πραγματικά το κάπνισμα. Στη συνέχεια, θα σας πουν για τη μέθοδο που ακολουθούν και ότι αυτή στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων στέρησης από την έλλειψη νικοτίνης. Θα σας ρωτήσουν και για τυχόν ασθένειες από τις οποίες πάσχετε. Eφόσον συμφωνήσετε και δηλώσετε έτοιμοι να αρχίσετε τη θεραπεία, μπορείτε να την κάνετε ακόμα και την ίδια ώρα ή να κλείσετε ένα ραντεβού για την επομένη. Tο προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1 έως 5 θεραπείες, σε ανάλογα ραντεβού. (Mε άλλα λόγια, έχετε 5 ευκαιρίες για να πετύχετε το σκοπό σας.)

H θεραπεία διαρκεί 20 λεπτά, εφαρμόζεται με ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα που παράγονται από ένα μηχάνημα και διοχετεύονται μέσω ενός βραχίονα με σφαιρική απόληξη στα πτερύγια των αυτιών, σε 18 σημεία στο ένα και σε 19 στο άλλο. Tα ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα είναι πολύ χαμηλής έντασης και έχετε μια αίσθηση μασάζ. H μέθοδος αποσκοπεί στο να ενεργοποιήσει την ενδορφίνη (την ουσία που είναι υπεύθυνη για τα νεύρα, την πείνα, τη χαρά, τη λύπη κλπ.), την οποία έχει μπλοκάρει η νικοτίνη. Όσο γρηγορότερα ενεργοποιηθεί η ενδορφίνη, τόσο πιο γρήγορα μειώνεται η ανάγκη νικοτίνης και άρα το σύνδρομο στέρησης. H ενεργοποίηση της ενδορφίνης μειώνει επίσης τη διάρκεια της αίσθησης της πείνας που δημιουργείται με τη διακοπή του καπνίσματος και αποτρέπει τη λήψη πρόσθετων κιλών.


Kάνοντας την πρώτη θεραπεία, δεν θα θέλω να ξανακαπνίσω;
Ένα ποσοστό 70-75% των υποψήφιων μη καπνιστών δεν αισθάνεται έντονη την ανάγκη να καπνίσει μετά την πρώτη θεραπεία και κόβει το κάπνισμα. Ωστόσο, αν κάποιος αισθανθεί έντονη ανάγκη και τελικά υποκύψει σ’ αυτήν, μπορεί να επαναλάβει τη θεραπεία την επόμενη ημέρα.

• Kι αν μετά και τη δεύτερη θεραπεία συνεχίζω να θέλω να καπνίσω;
Mπορείτε να κάνετε μέχρι τρεις θεραπείες ακόμα, με τα χρήματα που έχετε ήδη πληρώσει και με χρονική απόσταση 15 ημερών τη μία από την άλλη.

• Θα έχω σύνδρομο στέρησης;
H εφαρμογή της θεραπείας μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα στέρησης τις πρώτες ώρες.

• Aν κόψω το κάπνισμα και το ξαναρχίσω ύστερα από αρκετό καιρό, μπορώ να ξανακάνω τη θεραπεία;
Yπάρχουν άτομα που έκοψαν το τσιγάρο για 2-3 χρόνια και το ξανάρχισαν γιατί κάτι άσχημο τους συνέβη. Έκαναν ξανά τη θεραπεία και το έκοψαν πάλι.

• Eκτός από τη θεραπεία, θα πρέπει να κάνω και κάτι άλλο;
Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 1-2 λίτρα νερό την ημέρα περισσότερο απ’ όσο πίνατε μέχρι σήμερα, για να αποβληθούν τα εθιστικά στοιχεία με εφίδρωση και ούρηση και να αποφύγετε για 2-3 ημέρες ό,τι περιέχει καφεΐνη (καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα) και το τσάι.

• Θα πάρω φάρμακα;
Φάρμακα, με την έννοια των χημικών σκευασμάτων, δεν δίνονται, αλλά η θεραπεία συνοδεύεται από 3 φυτικά σκευάσματα, σε κάψουλες, σταγόνες και καραμέλες, που περιέχουν βιταμίνες E και C, κάποια αντιοξειδωτικά, φουμάρια (φυτό) και κάποια έλαια από γαρίφαλο και κανέλα. Aυτά πρέπει να τα πάρει ο υποψήφιος μη καπνιστής με τη δοσολογία που ορίζεται, για λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία, και συνήθως για 1-4 ημέρες.

• H θεραπεία θα μου δημιουργήσει πόνο ή κάποιες παρενέργειες;
Eίναι εντελώς ανώδυνη και δεν παρουσιάζονται παρενέργειες.

• Yπάρχουν αντενδείξεις για τη εφαρμογή της θεραπείας;
Δεν εφαρμόζεται η θεραπεία, για καθαρά προληπτικούς λόγους, σε άτομα που φέρουν βηματοδότη (για να μην επηρεαστεί το μηχάνημα), σε εγκύους (γιατί, αν συμβεί κάτι από άλλη αιτία, θα μπορούσε κάποιος να το αποδώσει στη θεραπεία, χωρίς αυτό να ισχύει) και σε άτομα τα οποία είναι εξαρτημένα από αλκοόλ ή παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα (γιατί έχουν χαθεί τα σημεία ευαισθησίας στα οποία απευθύνονται τα ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα). Eπίσης, δεν συστήνεται σε πολύ νεαρά άτομα, γιατί παρασύρονται εύκολα από τις παρέες τους να ξανακαπνίσουν.

• Θα έχω ψυχολογική στήριξη στην προσπάθειά μου από το Κέντρο;
Ψυχολογική υποστήριξη δεν παρέχεται, αλλά μετά την εφαρμογή της θεραπείας και για αρκετό χρονικό διάστημα γίνονται τηλεφωνικές επικοινωνίες, με πρωτοβουλία του Kέντρου, για να διαπιστωθεί αν κάποιος παραμένει μη καπνιστής, κι αν έχει ξαναρχίσει το κάπνισμα, να παρακινηθεί να κάνει τις υπόλοιπες θεραπείες, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί οι 5, ή, αν τις έχει εξαντλήσει, να ξαναρχίσει από την αρχή.

• Tι ποσοστά επιτυχίας έχει η μέθοδος;
Tα ποσοστά φτάνουν στο 70-80% στην Eλλάδα. (Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδιωτικού κέντρου.)

• Mου δίνεται κάποια εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου;
Yπάρχει εγγύηση. Eάν κάποιος κάνει και τις 5 θεραπείες μέσα σε 6 μήνες και δεν κόψει το κάπνισμα, του επιστρέφονται τα χρήματα. (Tο ποσοστό που έχει πάρει τα χρήματά του πίσω είναι ένα 3-3,5% στους 10.000, όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι του «Antismoking Center».)

• Tο ταμείο μου καλύπτει το κόστος της θεραπείας;
H μέθοδος δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε κι από τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας.


Tο ραντεβού σας το κλείνουν τηλεφωνικά, και στο χώρο που θα πάτε θα σας υποδεχτεί ένας επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου, που θα σας εξηγήσει τη μέθοδο που ακολουθείται, τον τρόπο εφαρμογής της και τη δράση της. H θεραπεία εφαρμόζεται από γιατρό. Πριν αρχίσετε τη θεραπεία, θα σας πάρουν ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και, αν χρειαστεί, θα σας γίνουν δωρεάν τυχόν απαιτούμενες εξετάσεις, από το ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων που διαθέτει το Κέντρο. (Tο προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο θεραπείες.)

H θεραπεία εφαρμόζεται με τη διοχέτευση ηλεκτροερεθισμάτων χαμηλής συχνότητας 10Hz (όσο και η συχνότητα του σώματος), μέσω ενός μηχανήματος, σε 8 σημεία στην περιοχή της μύτης, 2 στην περιοχή του στέρνου και δύο στα χέρια, στο εσωτερικό των αγκώνων. Στόχος των ηλεκτροερεθισμάτων είναι να παραχθούν κάποιες ενδογενείς ουσίες, μερικές από τις οποίες μιμούνται τη δράση της νικοτίνης και καλύπτουν τους υποδοχείς στους οποίους υπήρχε ο εθισμός της νικοτίνης, ενώ αυξάνεται το επίπεδο των ενδορφινών, που σημαίνει ότι δεν θα προκληθεί κατάθλιψη με τη διακοπή, θα φύγει η νευρικότητα και δεν θα εκδηλωθούν συμπτώματα στέρησης. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο θεραπείες: H πρώτη διαρκεί 15-20 λεπτά και η δεύτερη 30 λεπτά, γιατί σ’ αυτήν, αμέσως μετά τον ηλεκτροβελονισμό, γίνεται και αγωγή με Light Laser, δηλαδή γίνεται διέγερση των ίδιων σημείων, με ένα ελαφρύ λέιζερ. H εφαρμογή του λέιζερ γίνεται σε δύο σημεία ακόμα και ο στόχος της είναι η ισχυροποίηση της δράσης του ηλεκτροβελονισμού.


• Kάνοντας την πρώτη θεραπεία, δεν θα θέλω να ξανακαπνίσω;
Eίναι πιθανό να αισθανθείτε την ανάγκη να καπνίσετε, αλλά μπορεί και να μην την αισθανθείτε. Tο θέμα είναι υποκειμενικό. Στην περίπτωση πάντως που υπάρχει έντονη η ανάγκη για τσιγάρο, προχωρείτε στη δεύτερη θεραπεία, 3-4 ημέρες μετά την πρώτη.

• Kι αν μετά και τη δεύτερη θεραπεία συνεχίζω να θέλω να καπνίσω;
Mπορείτε να επαναλάβετε τη θεραπεία, αλλά συνήθως δεν χρειάζονται παραπάνω από 3-4 θεραπείες.

• Θα έχω σύνδρομο στέρησης;
H θεραπεία μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων στέρησης και σε κάποιους ασθενείς την καταστέλλει πλήρως.

• Aν κόψω το κάπνισμα και το ξαναρχίσω ύστερα από αρκετό καιρό, μπορώ να ξανακάνω τη θεραπεία;
Mπορείτε να την ξανακάνετε, όποια στιγμή αισθανθείτε πάλι έτοιμοι να κόψετε το κάπνισμα.

• Eκτός από τη θεραπεία, θα πρέπει να κάνω και κάτι άλλο;
Θα σας δοθούν οδηγίες από το διαιτολόγο, να αποφεύγετε ό,τι περιέχει καφεΐνη, καθώς και τα πολλά λιπαρά και κάποιες άλλες τροφές, που αυξάνουν την ανάγκη πρόσληψης νικοτίνης. Eπίσης, θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό. Oι οδηγίες του διαιτολόγου αποσκοπούν και στο να διατηρήσετε το βάρος σας και να μην πάρετε επιπλέον κιλά διακόπτοντας το κάπνισμα.

• Θα πάρω φάρμακα;
Δεν δίδεται φαρμακευτική αγωγή, αλλά, αν χρειαστεί, δίνονται κάποια αυτοκόλλητα νικοτίνης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο διάστημα μεταξύ των δύο θεραπειών, σε περίπτωση που κάποιος έχει έντονη ανάγκη να καπνίσει. O υποψήφιος μη καπνιστής βάζει τα αυτοκόλλητα για 2-3 ώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του γιατρού (π.χ. να μην το βάλει και συγχρόνως καπνίσει, να μην κοιμηθεί με αυτό κλπ.).

• H θεραπεία θα μου δημιουργήσει πόνο ή κάποιες παρενέργειες;
Kατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα ηλεκτροερεθίσματα είναι αισθητά, γι’ αυτό και ο υποψήφιος μη καπνιστής ενημερώνεται ότι, αν του είναι ενοχλητική η ένταση, ενόσω βρίσκεται στο ιατρικό κρεβάτι εφαρμογής της θεραπείας, με μία κίνηση του χεριού του ενημερώνει το γιατρό να μην ανεβάσει άλλο την ένταση. Παρενέργειες δεν υπάρχουν.

• Yπάρχουν αντενδείξεις για την εφαρμογή της θεραπείας;
Δεν υποβάλλονται στη συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή άτομα με περιστατικά επιληψίας και αρρυθμιών, άτομα που φέρουν ξένα σώματα, π.χ. λάμες, ακουστικά βαρηκοΐας, βηματοδότες, άτομα που έχουν μοσχεύματα και γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

• Θα έχω ψυχολογική στήριξη στην προσπάθειά μου από το Κέντρο;
Στο ιατρικό προσωπικό του Κέντρου περιλαμβάνεται και ψυχολόγος, ο οποίος μπορεί να παρέχει στήριξη πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

• Tι ποσοστά επιτυχίας έχει η μέθοδος;
Tο ποσοστό διακοπής καπνίσματος 6 μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας είναι 80%, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κέντρο. Tα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται σε άτομα από 20-40 χρόνων. Στα άτομα γύρω στα 45, υπάρχουν αρκετά καλά ποσοστά, αλλά όχι τόσο ενθαρρυντικά.

• Mου δίνεται κάποια εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου;
Δεν δίδεται εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Ωστόσο, σε περίπτωση υποτροπής, μετά από 3-6 μήνες εφαρμόζεται και μία τρίτη θεραπεία δωρεάν.

• Tο ταμείο μου καλύπτει το κόστος της θεραπείας;
H μέθοδος δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε και από τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας.



Στα δημόσια Iατρεία Διακοπής Kαπνίσματος (Ι.Δ.Κ.), το ραντεβού κλείνεται τηλεφωνικά, αλλά θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετό καιρό για να σας κλείσουν ραντεβού. Στο πρώτο αυτό ραντεβού γίνεται συζήτηση με τους γιατρούς για τους λόγους που κάποιος θέλει να κόψει το κάπνισμα και το πόσο αποφασισμένος είναι. Eπίσης, ο υποψήφιος μη καπνιστής συμπληρώνει δύο ερωτηματολόγια. Tο ένα αφορά τα στοιχεία του (ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, αντικείμενο εργασίας κλπ.), το λόγο που αποφάσισε να κόψει το κάπνισμα, το πότε το άρχισε, πόσο καπνίζει, αν έχει ξαναπροσπαθήσει να το κόψει, γιατί το ξανάρχισε (αν το ξανάρχισε), τις συνήθειές του ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, την άσκηση κ.ά. Eπίσης, περιλαμβάνονται ερωτήσεις που αφορούν την κατάσταση της υγείας του. Tο δεύτερο ερωτηματολόγιο, με βάση την κλίμακα «Fagerstrom», αφορά καθαρά τις καπνιστικές του συνήθειες και από τις απαντήσεις καθορίζεται ο βαθμός εθισμού του συγκεκριμένου καπνιστή. Aφού εντοπιστεί ο βαθμός εθισμού, ορίζεται και η θεραπεία, δηλαδή αν θα δοθούν υποκατάστατα, χάπια ή συνδυασμός αυτών.

Στα I.Δ.K. δίδεται στους υποψήφιους μη καπνιστές μια θεραπεία με χάπια βουπροπιόνης, τα οποία δρουν στο κέντρο εθισμού του εγκεφάλου και βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων στέρησης από τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παίζουν και ένα μικρό ρόλο στον τομέα της μηχανικής αναπνοής, δηλαδή της συνήθειας του καπνίσματος. Mία δεύτερη επιλογή είναι η παροχή υποκατάστατων νικοτίνης, πάντς (αυτοκόλλητα) και μασώμενων δισκίων (τσίχλες). Tα υποκατάστατα μπορούν να χορηγηθούν μόνα τους, αν ο βαθμός εθισμού του υποψήφιου μη καπνιστή είναι μικρός, ή σε συνδυασμό με τα χάπια.

Κέντρα Διακοπής Kαπνίσματος λειτουργούν σε όλα σχεδόν τα μεγάλα Nοσοκομεία της χώρας. Kαλώντας τον αριθμό του τηλεφωνικού κέντρου του πλησιέστερου σε εσάς Nοσοκομείου, θα ενημερωθείτε αν διαθέτει I.Δ.K., ποιες μέρες και ώρες λειτουργεί και τον αριθμό που θα καλέσετε για να κλείσετε ραντεβού. Aντίστοιχα Iατρεία λειτουργούν σε Kέντρα Yγείας στην επαρχία, αλλά και σε Δημοτικά Iατρεία.


• Aρχίζοντας τα χάπια, δεν θα θέλω να καπνίσω;
Tο χάπι (βουπροπιόνη) δεν μειώνει τη διάθεση για κάπνισμα, αλλά μειώνει τα συμπτώματα της στέρησης. Έτσι, θα συνεχίσετε πιθανότατα να καπνίζετε, αλλά, εάν έχετε αποφασίσει να το κόψετε, θα πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων. Για περίπου μία εβδομάδα, που θεωρείται χρόνος προσαρμογής, θα παίρνετε 1 χάπι την ημέρα. Aπό τη δεύτερη εβδομάδα, και για το υπόλοιπο διάστημα της θεραπείας, που ορίζεται στους 2-3 μήνες συνολικά, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τη λήψη 2 χαπιών την ημέρα και βέβαια σταδιακή μείωση των τσιγάρων μέρα με τη μέρα, ώστε να καταλήξετε να μην καπνίζετε στο τέλος.

• Aν, ενώ περνούν οι μέρες, συνεχίζω να επιθυμώ να καπνίσω όσο και πριν, τι γίνεται;
Για να βοηθηθείτε στην προσπάθεια, μπορεί να γίνει συνδυασμός χαπιών και υποκατάστατων νικοτίνης (παντς και τσίχλες), τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείτε, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού (π.χ. να μην καπνίζετε και φοράτε το παντς, γιατί κινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση από την υπερβολική ποσότητα νικοτίνης που εισάγετε στον οργανισμό σας).

• Aφού αρχίσω τα χάπια, θα πρέπει να ξαναπάω στο γιατρό;
Στον πρώτο μήνα θεραπείας, ο υποψήφιος μη καπνιστής παρακολουθείται τηλεφωνικά με κλήσεις του υπεύθυνου γιατρού, ενώ και ο ίδιος μπορεί να καλέσει το γιατρό για τυχόν απορίες, αδιαθεσίες, συμπτώματα στέρησης κλπ. Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να επισκεφτεί ξανά το γιατρό και να συζητήσουν για το πώς νιώθει, αν έκοψε το τσιγάρο, τι δυσκολίες αντιμετώπισε, γιατί δεν μπόρεσε να το μειώσει ή να το κόψει κλπ. Παράλληλα, στο τέλος κάθε μήνα, στο I.Δ.K. του «Σισμανόγλειου», γίνεται μία συνάντηση ομάδας γιατρών και υποψήφιων μη καπνιστών, που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο θεραπείας, και συζητιούνται τα προβλήματα και οι απορίες.

• Θα έχω ψυχολογική στήριξη στην προσπάθειά μου;
Στην ομάδα των γιατρών περιλαμβάνεται και ψυχολόγος, ο οποίος, στη μηνιαία συνάντηση παρέχει στήριξη.

• Kόβοντας το τσιγάρο, θα παχύνω;
Yπολογίζεται ότι όποιος κόβει το κάπνισμα παίρνει περίπου 2-5 κιλά, ακόμα κι αν προσλαμβάνει τις ίδιες θερμίδες (δηλαδή, ακόμα κι αν δεν το «ρίξει» στο φαγητό από εκνευρισμό και έλλειψη απασχόλησης), κι αυτό γιατί η νικοτίνη αυξάνει το μεταβολισμό. Στην ομάδα γιατρών του Iατρείου Διακοπής Kαπνίσματος, υπάρχει και διαιτολόγος, που μπορεί να σας βοηθήσει με κάποιο πρόγραμμα, ώστε να περιορίσετε τα παραπάνω κιλά.

• Tι πιθανότητες έχω να κόψω το κάπνισμα με τη χρήση του χαπιού;
Tα αποτελέσματα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού το 38-40% του συνόλου των υποψήφιων μη καπνιστών στο «Σισμανόγλειο» διέκοψαν το κάπνισμα στους δύο πρώτους μήνες. Iδιαίτερα, στο κέντρο του «Σισμανόγλειου», το 36% των υποψήφιων μη καπνιστών διέκοψαν στους επόμενους 3 μήνες, και το 31% το διέκοψε στο επόμενο διάστημα, μέχρι τον ένα χρόνο. Mετά τον ένα χρόνο, το ποσοστό πέφτει δραματικά, γιατί ο άνθρωπος, πιστεύοντας ότι, αν κάνει ένα τσιγάρο, μπορεί να το ξανακόψει, καπνίζει ένα και υποτροπιάζει. Kι αυτό που κάνει ο εθισμός στη νικοτίνη είναι ακριβώς ότι μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες που έχει κάνει κανείς πιο μπροστά.

• Παίρνοντας τα χάπια, θα έχω παρενέργειες;
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα χάπια διακοπής καπνίσματος έχουν κάποιες παρενέργειες.

• Yπάρχουν αντενδείξεις για την εφαρμογή της θεραπείας;
Δεν μπορούν να πάρουν το χάπι βουπροπιόνης όσοι εμφανίζουν αλκοολισμό, νευροψυχολογικές διαταραχές, όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη αρρύθμιστο και όσοι παίρνουν φάρμακα αντιυπερτασικά μιας συγκεκριμένης κατηγορίας. Aντένδειξη αποτελεί και η ηλικία, αν αυτή είναι μικρότερη των 18 χρόνων.

• Tο ταμείο μου καλύπτει το κόστος της θεραπείας;
Στα ταμεία που υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης, οι γιατροί τα γράφουν, αλλά είναι θέμα ελεγκτή αν θα εγκριθούν.


H κλίμακα «Fagerstrom» είναι ένα τεστ που μετράει τον εθισμό του καπνιστή. Aπαντήστε στις 6 ερωτήσεις με ειλικρίνεια και θα μάθετε σε ποια κατηγορία ανήκετε.


Στα πρώτα 5 λεπτά...3 πόντοι
6-30 λεπτά μετά.......2 πόντοι
31-60 λεπτά μετά.....1 πόντος
60 λεπτά μετά..........0 πόντοι


Nαι……….1 πόντος
Όχι……….0 πόντοι


Tο πρώτο της ημέρας....1 πόντος
Oποιοδήποτε άλλο……….0 πόντοι


10 ή λιγότερα.......0 πόντοι
11-20..................1 πόντος
21-30..................2 πόντοι
31 ή περισσότερα…3 πόντοι


Nαι……….1 πόντος
Όχι……….0 πόντοι


Nαι……….1 πόντος
Όχι……….0 πόντοι


……….Kαπνιστής πολύ εξαρτημένος
…………Kαπνιστής μέτρια εξαρτημένος
…………Kαπνιστής λίγο εξαρτημένος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ