To αλκοόλ (αιθανόλη) επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και διεγείρει την έκκριση ουσιών που προκαλούν το αίσθημα ευφορίας και μέθης, αναφέρει η American Chemistry Society.
Όταν πίνουμε ένα οινοπνευματώδες ποτό, η αιθανόλη απορροφάται από τα τοιχώματα του στομάχου και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φθάνει στον εγκέφαλο όπου ενώνεται με τους υποδοχείς GABA και NMDA. Η ένωση με τους υποδοχείς GABA έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να νιώθουμε ήρεμοι. Η ένωση με τους υποδοχείς NMDA προκαλεί αίσθημα κόπωσης και επεμβαίνει στη μνήμη – όσο περισσότερο αλκοόλ έχει κανείς στο αίμα του, τόσο λιγότερα θυμάται αργότερα.
Επειδή το αλκοόλ επιβραδύνει τη λειτουργία των τμημάτων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών, οδηγεί σε παραπατήματα και αδέξιες κινήσεις. Μπορεί να αυξήσει την παροχή αίματος στο σώμα και να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι κάνει κάποιον να νιώσει περισσότερο ζεστός όταν υπάρχει κρύο. Επίσης, αυξάνει την ανάγκη για ούρηση επειδή μειώνει την αντιδιουρητική ορμόνη.
Συγχρόνως, η αιθανόλη προκαλεί και την παραγωγή ορισμένων διεγερτικών ουσιών: της αδρεναλίνης (επινεφρίνης) της νορεπινεφρίνης και της κορτιζόλης. Οι ουσίες αυτές προκαλούν υπερδιέγερση και μας εξωθούν να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα αποφεύγαμε. Επίσης, διανοίγουν την αεροφόρο οδό και αυξάνουν την οξυγόνωση του εγκεφάλου, οξύνοντας τις αισθήσεις και την αντίληψη του ήχου και του φωτός. Ένα άλλο αποτέλεσμα είναι ότι το αλκοόλ διεγείρει την παραγωγή της ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα, ενώ επιβραδύνει ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς που επεμβαίνουν στη λογική σκέψη και συγκρατούν τη συμπεριφορά μας μέσα στα κοινωνικά όρια.
Όταν τελικά υποχωρήσουν οι διεγερτικές επιδράσεις, απομένουν οι συνέπειες από την ένωση του αλκοόλ με τους υποδοχείς GABA και NMDA, και αυτό προκαλεί κούραση και κενά μνήμης.
Οι ειδικοί λένε ότι για να αμβλυνθούν οι επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο πρέπει να πίνουμε με γεμάτο στομάχι, διότι το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφησή του. Χωρίς φαγητό, το αλκοόλ μπορεί να φθάσει στον εγκέφαλο μέσα σε σε ένα λεπτό από τη στιγμή που το πίνουμε. Την μεγαλύτερη επιβράδυνση στην απορρόφηση παρέχουν τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ενώ η προσθήκη λάιτ αναψυκτικών στα ποτά επιταχύνει την απορρόφηση της αιθανόλης. Για να μη μεθύσει κάποιος, πρέπει να πίνει αργά ώστε να προλαβαίνει το συκώτι να μεταβολίζει την αιθανόλη. Να σημειωθεί ότι το αλκοόλ επηρεάζει κάθε άνθρωπο διαφορετικά, ανάλογα με τις ικανότητες μεταβολισμού της ουσίας.
Για να μη μεθύσετε:
Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται αργά και σε συνδυασμό με φαγητό πλούσιο σε λίπος (π.χ. μπριζόλα, ξηροί καρποί).
Αποφύγετε τη προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών, καθώς συμβάλλουν στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών ποτών και λικέρ.
Καταναλώστε αρκετό νερό μεταξύ των ποτών.
Βάζετε στο ποτό νερό ή παγάκια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος του.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της μέθης γίνουν ορατά:
Καταναλώστε αρκετή ποσότητα υγρών για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
Κάντε ένα ελαφρύ γεύμα και προτιμήστε κάποια σούπα.
Μην λαμβάνετε χάπια με άδειο στομάχι.
Μην καταναλώνετε καφέ γιατί μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας. Για τόνωση επιλέξτε ένα φλιτζάνι τσάι με λίγο μέλι.
Αν νιώθετε μεθυσμένοι μην οδηγήσετε. Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλεται στο αλκοόλ. Η ΕΙΕ προειδοποιεί ότι είναι εύκολο να φτάσει κανείς το όριο των 0,25 γραμμαρίων ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ ή στο όριο των 0,5 γραμμαρίων ανά λίτρο αίματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια: