ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Συριγµός της αναπνοής

Ακούτε την αναπνοή σας να σφυρίζει; Μάλλον κάτι θέλει να σας… πει. «Συριγµός» αποκαλείται στη γλώσσα της Ιατρικής το σφύριγµα της αναπνοής, το οποίο ακούγεται ακόµα και µε «γυµνό» αφτί. Το σύµπτωµα αυτό προκαλείται από απόφραξη σε κάποιο σηµείο της αναπνευστικής οδού, το οποίο συνήθως βρίσκεται σχετικά ψηλά. Ανάλογα µε την αιτία του, ο συριγµός µπορεί να είναι είτε µόνιµος είτε να εµφανίζεται παροδικά.

Πού οφείλεται
Τα πιο συχνά αίτια του συριγµού είναι:
1. Άσθµα.
2. Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ).
3. Βαρύ κρυολόγηµα.
4. Χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα.
5. Ξένο σώµα (τροφή, αντικείµενο κ.λπ.) στην αναπνευστική οδό. Σπανιότερα µπορεί να οφείλεται:
6. Σε αναφυλακτική αντίδραση που προκαλεί οίδηµα. Σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν έντονα συµπτώµατα, όπως κνησµός, ταχυπαλµία, ερυθρότητα, κνίδωση, ρινική καταρροή, βήχας, δύσπνοια, ναυτία, ζάλη, λιποθυµία κ.ά.
7. Σε δυσκινησία των φωνητικών χορδών (σφίγγουν οι χορδές και ο αέρας βγαίνει µε δυσκολία), η οποία συνήθως έχει ψυχογενή αίτια.
8. Στην ύπαρξη όγκου στην τραχεία ή σε κάποιον κεντρικό αεραγωγό. Σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν έντονος και επίµονος βήχας, απώλεια βάρους, θωρακικός πόνος, δύσπνοια, αιµόπτυση κ.ά.

Απευθυνθείτε στον γιατρό
Αν παρουσιάσετε συριγµό στην αναπνοή, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον πνευµονολόγο, ο οποίος µπορεί να εντοπίσει την αιτία του συµπτώµατος και να συστήσει την κατάλληλη µέθοδο αντιµετώπισης.
Οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση είναι: ακρόαση, λήψη ιατρικού ιστορικού, σπειροµέτρηση (η οποία δείχνει κατά πόσο το πρόβληµα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία αλλά και σε ποιο σηµείο περίπου βρίσκεται η στένωση), ακτινογραφία και, σε κάποιες περιπτώσεις, αξονική τοµογραφία.

Οι συνηθέστερες αιτίες του συριγµού της αναπνοής στους ενήλικες είναι το άσθµα και η ΧΑΠ, ενώ στα παιδιά το άσθµα και η εισχώρηση ξένου σώµατος στην αναπνευστική οδό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ