Πaεριμένουμε με ανυπομονησία τις διακοπές, για να ξεκουραστούμε, να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα και να περάσουμε λίγες ημέρες χαλάρωσης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κρίμα δεν είναι μερικές «κακές» συνήθειες να μας χαλάσουν τη διάθεση και να μας οδηγήσουν στο γιατρό με λοιμώξεις ή φλεγμονές των γεννητικών οργάνων; Για το λόγο αυτό, ρωτήσαμε και μάθαμε από τι κινδυνεύουμε συνήθως στις διακοπές και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.
1.Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι οι γυναικολογικές λοιμώξεις είναι... στο φόρτε τους;
Το καλοκαίρι, οι πιθανότητες να «κολλήσουμε» μύκητες ή κάποιο μικρόβιο αυξάνονται, επειδή τους μήνες αυτούς ο γυναικείος οργανισμός είναι περισσότερο ευάλωτος. Μάλιστα, το διάστημα αυτό οι γιατροί δέχονται περισσότερα περιστατικά κολπικών λοιμώξεων, κυστίτιδας και σαλπιγγίτιδας από ό,τι το χειμώνα.
2.Οι παθήσεις αυτές είναι σοβαρές;
Οι μυκητιάσεις και οι λοιμώξεις του καλοκαιριού είναι αρκετά συχνές και αντιμετωπίζονται εύκολα. Ωστόσο, αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα, όπως σαλπιγγίτιδα, αποστήματα, ακόμη και περιτονίτιδα.
3.Ποιες καταστάσεις και συνήθειές μου τις ευνοούν;
Η αυξημένη θερμοκρασία της εποχής σε συνδυασμό με την υγρασία στην περιοχή του κόλπου, αλλά και το αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργεί συνήθως ο ιδρώτας, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Καθώς μάλιστα ο οργανισμός εξαντλείται ευκολότερα λόγω της ζέστης, αλλά και της αύξησης των δραστηριοτήτων μας, μας κάνει ακόμη πιο ευάλωτες σε αυτούς. Όσο για τα μικρόβια, τα βρίσκουμε παντού, από τις τουαλέτες στην καφετέρια μέχρι την άμμο, τις θάλασσες και τις πισίνες. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι την περίοδο των διακοπών χαλαρώνουμε και έχουμε εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα, αλλά και το γεγονός ότι μένουμε με βρεγμένο μαγιό ή δεν ξεπλενόμαστε μετά το μπάνιο ή τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.
4.Τι να κάνω για να προφυλαχτώ;
• Φοράμε ελαφριά και φαρδιά ρούχα, και όχι «κολλητά» παντελόνια.
• Επιλέγουμε εσώρουχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι), τα οποία πλένουμε σε ζεστό νερό και σιδερώνουμε.
• Δεν αφήνουμε το μαγιό να στ εγνώνει πάνω μας.
• Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σερβιετάκια όταν δεν υπάρχει λόγος (μία συνήθεια που έχουν πολλές νέες κοπέλες). ➔Δεν ξαπλώνουμε απευθείας πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα, αλλά απλώνουμε πρώτα μια στεγνή πετσέτα ή μια ψάθα. ➔Κάνουμε ντους μετά το μπάνιο και τη σεξουαλική επαφή.
5.Οι κολπικές πλύσεις βοηθάνε;
Δεν χρειάζεται να κάνουμε κολπικές πλύσεις, εφόσον δεν παρουσιάζουμε κάποιο σύμπτωμα όπως τα παραπάνω. Η συχνή χρήση αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να επηρεάσει τη χλωρίδα της, επειδή τα διαλύματα αυτά σκοτώνουν και τα «φιλικά» βακτήρια, που ελέγχουν την παραγωγή μυκήτων. Προληπτικά, καλό είναι, επίσης, να μη χρησιμοποιούμε ούτε εκείνα που διατηρούν σταθερό το pH του κόλπου.
6.Αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσω κάτι αν πάω για μπάνιο τις «δύσκολες μέρες»;
Τις πρώτες ημέρες, που η ροή είναι μεγάλη, καλό είναι να αποφεύγουμε το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, επειδή ο κίνδυνος να «κολλήσουμε» κάτι αυξάνεται. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορούμε να κάνουμε τις βουτιές μας χρησιμοποιώντας ταμπόν, αρκεί όμως να το αφαιρούμε αμέσως μόλις βγούμε από το νερό.
7.ετά την επιστροφή από τις διακοπές, πρέπει να υποβληθώ σε γυναικολογικό έλεγχο;
Ναι, εφόσον παρουσιάζουμε κάποιο σύμπτωμα όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως το γιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Και οι άνδρες;
Μπορεί να μην παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία με τις γυναίκες, αν, ωστόσο, παρατηρήσουν κάποιο έκκριμα από την ουρήθρα ή νιώθουν πόνο κατά την ούρηση, πρέπει και αυτοί να απευθυνθούν στο γιατρό τους.
Ποιοι κίνδυνοι «παραμονεύουν»;
Οι γυναικείες παθήσεις που εκδηλώνονται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο είναι οι εξής:
• Μυκητιάσεις
Η ανάπτυξή τους ευνοείται από την αυξημένη υγρασία της ευαίσθητης περιοχής και την υψηλή θερμοκρασία.
Συμπτώματα Φαγούρα, κάψιμο, ερεθισμός, λευκές εκκρίσεις, πόνος κατά την ούρηση και τη συνουσία.
Θεραπεία Συνήθως απαιτείται αγωγή με κολπικές αλοιφές, υπόθετα, αλλά και αγωγή από το στόμα. Αγωγή πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφος, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.
• Μικροβιακές κολπίτιδες
Είναι, για παράδειγμα, οι κολπίτιδες από τριχομονάδες, κοινά μικρόβια, χλαμύδια.
Συμπτώματα Ερυθρότητα, κνησμός, κάψιμο, επώδυνη ούρηση και έκκρισεις με δυσάρεστη οσμή και λευκό, πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα.
Θεραπεία Η αγωγή εξαρτάται από το μικρόβιο και μπορεί να είναι σε μορφή χαπιού ή κολπικής αλοιφής. Και εδώ η θεραπεία του συντρόφου είναι απαραίτητη, καθώς και το προφυλακτικό.
• Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Συνηθέστερη είναι η κυστίτιδα, που ευνοείται από τη μειωμένη πρόσληψη υγρών.
Συμπτώματα Πόνος, κάψιμο, δυσκολία κατά την ούρηση και συχνουρία, ενώ αποβάλλουμε πολύ μικρή ποσότητα ούρων.
Θεραπεία Δίνονται αντιβιοτικά, ώστε να μην επεκταθεί η φλεγμονή στο ανώτερο ουροποιητικό.
• Ιογενείς λοιμώξεις
Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα που παρατηρείται το καλοκαίρι, αυξάνει και τις πιθανότητες να προσβληθούμε από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) ή από έρπητα των γεννητικών οργάνων, αν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας.
Συμπτώματα Στον HPV μπορεί να εμφανίσουμε σπυράκια, σαν αυτά της ακμής. Tα συμπτώματα του έρπητα περιλαμβάνουν κάψιμο στη γεννητική περιοχή, δυσουρία, πυρετό, φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα και επώδυνα έλκη.
Θεραπεία Για τα κονδυλώματα εφαρμόζεται τοπική θεραπεία (λέιζερ, κρυοπηξία, ηλεκτροκαυτηρίαση) ή συστήνονται φάρμακα. Για τον έρπητα χορηγούνται αντιικά σε μορφή αλοιφής ή δισκίων και συστήνονται, μεταξύ άλλων, συχνά χλιαρά μπάνια και κρύες κομπρέσες στις φουσκάλες.
• Φλεγμονές
Εμφανίζονται ως σαλπιγγίτιδα ή ως άτυπες φλεγμονές της πυέλου.
Συμπτώματα Πόνος στην κοιλιά και ίσως πυρετός, ενώ μπορεί να αυξηθούν τα κολπικά υγρά.
Θεραπεία Συνήθως χορηγείται αντιβίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια: