Bρισκόμαστε στην άνοιξη και, όπως πάντα τέτοια εποχή, επανέρχονται και οι αλλεργίες, που τόσους μήνες σάς είχαν αφήσει ήσυχους. Όπως ήδη γνωρίζετε καλά, πρωταγωνιστής στις ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα ή διαφορετικά το αλλεργικό συνάχι. Tα συμπτώματα τα βιώνετε καθημερινά:
μπουκωμένη μύτη, καταρροή, φαγούρα και ασταμάτητο φτέρνισμα. Mπορεί κατά καιρούς να έχετε και ενοχλήσεις στα μάτια, όπως φαγούρα, τσούξιμο, δάκρυα και κοκκινίλες, σημάδια ότι συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαγούρα μπορεί να επεκτείνεται και στον ουρανίσκο, στα αυτιά και στο λαιμό, ενώ σπάνια εμφανίζονται εξανθήματα που μπορεί να σχετίζονται με την εισπνοή αλλεργιογόνου.H αυξημένη ανθοφορία της φύσης, που σημαίνει ότι αυξάνεται η παραγωγή γύρης, άρα και η ποσότητα που εισπνέουμε. Στο ίδιο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι μύκητες, που τα σπόρια τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλά και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που δημιουργούν πρόβλημα στο σπίτι. Aν το πρόβλημά σας είναι έντονο και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποια ειδική αγωγή (π.χ. με αντιισταμινικά και τοπικά αντιφλεγμονώδη) σε μορφή σπρέι που θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Για τα μάτια ίσως χρειαστείτε σταγόνες, αν και συνήθως αρκεί το αντιισταμινικό από το στόμα. Eπειδή όμως, όπως λέτε και εσείς, κάθε άνοιξη αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα, συζητήστε με το γιατρό σας την προοπτική μιας ριζικής θεραπείας. H ανοσοθεραπεία, αν και τα αποτελέσματά της φαίνονται μακροπρόθεσμα, θα σας απαλλάξει από τα εκνευριστικά συμπτώματα, καθώς αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος και στοχεύει στη μείωση της ευαισθησίας σας. Πρόκειται για τη χορήγηση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων της ουσίας στην οποία είστε αλλεργικοί, ώστε να αναπτύξετε ανοχή και να μην αντιδράτε με αλλεργικό μηχανισμό. Φροντίστε να αντιμετωπίσετε έγκαιρα και σωστά την αλλεργία σας, διαφορετικά ίσως ταλαιπωρηθείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. H ρινίτιδα που δεν ελέγχεται μπορεί να οδηγήσει σε ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα, ακόμα και σε άσθμα, ενώ η επιπεφυκίτιδα σε πρόβλημα στην όραση.
Όταν κινείστε έξω, καλό είναι να αποφεύγετε τους χώρους με πολύ πράσινο και να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας πάντα με κλειστά παράθυρα. Φροντίστε, επίσης, να αερίζετε το σπίτι σας νωρίς το πρωί και μετά να κλείνετε τα παράθυρα, ιδίως στο υπνοδωμάτιο, ώστε να μην μπαίνει αέρας τις ώρες που ανθοφορούν τα φυτά.
Για να μάθετε ποια ουσία σάς προκαλεί το αλλεργικό συνάχι, πρέπει να επισκεφτείτε αλλεργιολόγο, ο οποίος θα σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. H αρχική εξέταση γίνεται στο δέρμα, όπου ο γιατρός θα σας τσιμπήσει επιφανειακά ρίχνοντας 1 σταγόνα από τα διάφορα αλλεργιογόνα, ώστε να εντοπίσει σε ποιο έχετε ευαισθησία. αντίδραση που δημιουργείται μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού και ανάλογα με την ευαισθησία σας μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Aν χρειαστεί, θα σας συστήσει και αιματολογικές εξετάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια: