Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009

Για σένα που ντρέπεσαι

Mήπως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται με ξένους ή με άτομα που.. δεν γνωρίζουν καλά, που κοκκινίζουν, ιδρώνουν, σφίγγεται το στομάχι τους, χάνουν τα λόγια τους και θέλουν να το βάλουν στα πόδια όταν οι καταστάσεις γύρω τους τούς φέρνουν σε αμηχανία;
Μήπως νιώθετε άσχημα όταν η προσοχή των άλλων εστιάζεται πάνω σας και προτιμάτε να περνάτε απαρατήρητοι; Μην αφήνετε την ντροπή να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας. Αντιμετωπίστε την με μικρές καθημερινές ασκήσεις θάρρους και βγάλτε την από τη ζωή σας σαν μια κακιά συνήθεια.
Προσπαθήστε σιγά-σιγά να αλλάξετε μικρές καθημερινές αλλά ουσιαστικές συνήθειες συμπεριφοράς. Μιλήστε πιο δυνατά, κοιτάξτε τον συνομιλητή σας στα μάτια, ζητήστε οδηγίες από κάποιον άγνωστο, πείτε στον σερβιτόρο ότι ο καφές σας δεν είναι όπως τον παραγγείλατε.
Μην σκέφτεστε ότι οι άλλοι θα κρίνουν τις απόψεις ή τις ικανότητές σας. Αν εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας βαρετό ή αδιάφορο, τότε αυτόματα αυτό θα είναι και το μήνυμα που περνάτε και στους γύρω σας. Διεκδικήστε την προσοχή των άλλων και το λόγο και το χώρο που σας ανήκει. Σίγουρα θα έχετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστείτε.
Μην απομονώνεστε και μην κυριεύεστε από αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Ξεπεράστε πρώτα τους εσωτερικούς σας φόβους και σιγά-σιγά θα ξεπεράσετε και τους κοινωνικούς. Μην θεωρείτε ότι μειονεκτείτε απέναντι στους άλλους απλώς και μόνο επειδή είστε λιγότερο κοινωνική ή εσωστρεφής.
Μην φοβάστε να κάνετε ή να πείτε κάτι λάθος. Κανείς δεν είναι τέλειος. Μην αφήνετε την ντροπή, το άγχος και την ανασφάλεια να σας στερούν τη χαρά των κοινωνικών δραστηριοτήτων και της διαπροσωπικής επαφής.
Προετοιμαστείτε για την απόρριψη ή την αποτυχία. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν κάτι δεν πάει όπως θέλατε. Και τα καλά και τα κακά αποτελούν πολύτιμες εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου