ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Σε τι χρησιμεύει η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

 

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη;


Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι ένας εργαστηριακός δείκτης. Η εργαστηριακή ονομασία του είναι A1C ή HbA1C. Οι τιμές, που παίρνει αυτός ο δείκτης, δείχνουν ποια ήταν τα μέσα επίπεδα γλυκόζης του αίματος των τελευταίων 10 περίπου εβδομάδων, που είναι ο μέσος χρόνος ζωής των αιμοσφαιρίων.


Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης γίνεται και με εξέταση αίματος, με συσκευές μέτρησης σακχάρου ή με ταινίες μέτρησης. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και γλυκοζυλιωμένης αυξάνονται ανάλογα. Όσο αυξάνεται η μία, αυξάνεται και η άλλη.

Σε τι χρησιμεύει η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης;

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης χρησιμεύει στον εντοπισμό σακχαρώδους διαβήτη ή προδιαβήτη, αλλά και ο έλεγχος της τιμής της για να αξιολογηθεί αν το ζάχαρο είναι ρυθμισμένο κι επομένως αν η αγωγή που ακολουθείται είναι η ενδεδειγμένη. Το ίδιο ισχύει και για τη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, η γλυκόζη παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα και οι τιμές της επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Επομένως, η μέτρηση αυτής της τιμής δε μας δίνει τόσο έγκυρες πληροφορίες. Αντίθετα, η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης δείχνει μία πιο μακρόχρονη πορεία των τιμών του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, είναι πιο έγκυρη και χρήσιμη προκειμένου να παρακολουθεί κανείς την πορεία του διαβήτη, εφόσον πάσχει.
Εκτός από την πορεία του διαβήτη, η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μπορεί να αναδείξει και άλλα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της;

Οι φυσικές τιμές για τη γλυκοζυλιωμένη, αυτές δηλαδή που υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα είναι στο 5.7% και μικρότερες. Τιμές από το 5.7% έως το 6.5% προμηνύουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μία κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης. Οι τιμές που είναι πάνω από 6.5% εμφανίζονται όταν το άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης και να δώσουν λάθος τιμές είναι παθήσεις και καταστάσεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ο χρόνιος αλκοολισμός, η αναιμία και τα υψηλά τριγλυκερίδια.

Υψηλή γλυκοζυλιωμένη και συμπτώματα

Όταν οι τιμές της γλυκοζυλιωμένης είναι υψηλές, τότε μιλάμε για μία κατάσταση, που ονομάζεται υπεργλυκαιμία και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος του ζαχάρου στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα. Τα πιο συνήθη είναι τα εξής:

  • Συχνοουρία
  • Έντονη δίψα και πείνα
  • Ξηροστόμία
  • Θολή όραση
  • Μουδιασμένα άκρα
  • Πονοκέφαλος ή πόνος στην κοιλιά
  • Ναυτία ή/και εμετός
  • Απώλεια βάρους που δεν προκύπτει από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
  • Αίσθημα κούρασης και ατονίας
  • Μειωμένη επουλωτική ικανότητα πληγών.


  Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη;

Αν και η αντιμετώπιση της γλυκοζυλιωμένης είναι διαφορετική για κάθε άτομο ανάλογα με το ατομικό ιστορικό και την κατάσταση, υπάρχουν μερικές πρακτικές, που συμβάλλουν στον έλεγχο και την μείωση των επιπέδων αυτής στον οργανισμό.
Ενδεδειγμένη διατροφή
Οι διατροφικές συνήθειες ενός διαβητικού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένες. Καλό είναι κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό που τον παρακολουθεί και ειδικούς διατροφολόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται τροφών και ποτών με ζάχαρη και να καταναλώνονται γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα καλό παράδειγμα.
Φυσική άσκηση
Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα. Ενδείκνυται η αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά και 5 ημέρες την εβδομάδα.
Έλεγχος του σωματικού βάρους
Τα παραπανίσια κιλά είναι ένας παράγοντας που δε βοηθά καθόλου στη ρύθμιση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Σε περίπτωση παχυσαρκίας είναι σημαντικό το άτομο να προβεί σε ρύθμιση του βάρους του.
Ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει τόσο στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη αλλά και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Ξεκούραση
Η επαρκής ξεκούραση ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ