ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ιοί των ποντικών ύποπτοι για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης


Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μόνιμη, έντονη κόπωση και διαταραχές της μνήμης (Φωτογραφία: Associated Press)
Newsroom ΔΟΛ
Ουάσινγκτον: Κρατική αμερικανική μελέτη εντόπισε μια οικογένεια ιών που κανονικά πλήττουν τα ποντίκια σε ορισμένους ασθενείς με το μυστηριώδες σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι είναι ακόμα νωρίς για να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι 32 από τους 37 ασθενείς που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένοι με μια κατηγορία ιών (ιοί που σχετίζονται με τον MLV) οι οποίοι προκαλούν λευχαιμία και άλλους καρκίνους στα ποντίκια.

Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι οι ιοί αυτοί ευθύνονται για το σύνδρομο, ή ότι βλάπτουν τον άνθρωπο με οποιοδήποτε τρόπο, τόνισε ο Χάρβεϊ ’λτερ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στο μεταξύ, Γάλλοι και Καναδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι καιρός να εξεταστεί το κατά πόσο ορισμένοι τουλάχιστον ασθενείς θα βελτιώνονταν από αντι-ιικές θεραπείες, παρόμοιες με αυτές που χορηγούνται στους ασθενείς με ΗΙV.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για το οποίο δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ ούτε θεραπεία, χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, διαταραχές της μνήμης και άλλα συμπτώματα.

Οι πρώτες ενδείξεις για σχέση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης με ιούς ήρθαν το 2009, όταν Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν στα δύο τρίτα των ασθενών που εξετάστηκαν έναν διαφορετικό ιό των ποντικών που ονομάζεται XMRV. Τα ευρήματα, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν από επόμενες μελέτες.

Η νέα μελέτη και πάλι δεν εντόπισε τον XMRV, βρήκε όμως ιούς σαν τον MLV στο 86% των ασθενών. Οι ίδιοι ιοί, πάντως, βρέθηκαν και στο 7% των υγιών εθελοντών που εξετάστηκαν για λόγους σύγκρισης.

Διαγνωστικό τεστ για τους ιούς αυτούς δεν υπάρχει στην κλινική πράξη και ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένα εργαστήρια.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αιτιολογική σχέση με την ασθένεια αλλά μόνο έμμεση σύνδεση. Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι ιοί MLV να μπορούν να μολύνουν ευκολότερα τα άτομα που ήδη πάσχουν από το σύνδρομο.

Οι υποψίες πάντως παραμένουν, και η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει νέες μελέτες για το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ