ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ετοιμάζουν ινσουλίνη από βλαστικά κύτταρα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής ινσουλίνης με τη χρήση βλαστικών κυττάρων, η οποία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια ανάπτυξης θεραπείας για τον διαβήτη. Τη μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες του Βaylor College of Μedicine στο Χιούστον και τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάγουν σε ποντίκια είναι μέχρι στιγμής ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαβήτη, μια πάθηση η οποία καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας, εμποδίζοντας τον οργανισμό να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου με αποτέλεσμα να προκαλούνται επικίνδυνες για τον ασθενή διαταραχές. Ως σήμερα η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται με καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης και ειδικό διαιτολόγιο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία ξεπέρασαν το πρόβλημα στο πάγκρεας των ποντικών «υποχρεώνοντας» το ήπαρ να παράγει την απαραίτητη ινσουλίνη. Για να το επιτύχουν έγχυσαν στα ποντίκια ένα γονίδιο το οποίο κατάφερε να μετατρέψει βλαστικά κύτταρα στο ήπαρ των πειραματόζωων σε παραγωγούς ινσουλίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό των ποντικών είχαν σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά επίπεδα και παρέμειναν έτσι σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Κύτταρα του ήπατος έχουν μετατραπεί σε παραγωγούς ινσουλίνης και στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν πλήρη και αναλυτική εικόνα του μηχανισμού, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια θεραπεία της ασθένειας και στους ανθρώπους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ