Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Περί κρέατος



Υπάρχουν δυο κατηγορίες κρέατος: το κόκκινο και το λευκό.
Κόκκινο κρέας: Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου για τον οργανισμό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι και όλα τα επεξεργασμένα είδη των παραπάνω (λουκάνικο, ζαμπόν, μπέικον κ.τ.λ).

Τροφή και ημικρανία

Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε ποιες τροφές σας προκαλούν ημικρανίες είναι να καταγράφετε το τι καταναλώνετε. Το ότι καταναλώσατε μια τροφή ακριβώς πριν σας πιάσει ημικρανία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αυτή η αιτία, γι’ αυτό μια σωστή και ολοκληρωμένη καταγραφή θα βοηθήσει, έτσι ώστε να δείτε πότε επαναλαμβάνεται ο πόνος.

Κάποιες τροφές, ωστόσο, θεωρούνται πολύ συχνά «ένοχοι» για το κεφάλι που πάει να «σπάσει» σε περιπτώσεις ημικρανίας. Αν είστε συχνοί παθόντες, δείτε μήπως κάποια από τις παρακάτω τροφές μπορεί να σας κάνει τη ζωή δύσκολη και ποια μπορεί να αποφεύγετε χωρίς λόγο.
Σοκολάτα
Συχνά θεωρείται ότι μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες, αν και υπάρχουν πολλές μελέτες που αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν τις προκαλεί, αλλά μπορεί να εμποδίσει την εμφάνισή τους. Αυτό που ίσως συμβαίνει είναι ότι πολλοί άνθρωποι λιγουρεύονται μια σοκολάτα λίγο πριν τους «χτυπήσει» η ημικρανία, γι’ αυτό και κατηγορείται για πρόκλησή της.
                                          Στην περίπτωση του καφέ, η ποσότητα μετράει
 Καφές
Στην περίπτωση του καφέ, μπορεί να κάνουμε και κακό και καλό στις ημικρανίες μας. Ένα φλιτζάνι καφέ μια στο τόσο -1 ή 2 φορές την εβδομάδα- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ημικρανίας. Όταν, όμως, καταναλώνετε 1 (τουλάχιστον) φλιτζάνι καθημερινά, τότε ίσως να μην είναι τόσο βοηθητικός και το χειρότερο; Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε, ο πονοκέφαλος σίγουρα θα παραμονεύει στην αρχή.

εξετάσεις

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε το γιατρό μας αφού παρουσιαστεί κάποιο νέο πρόβλημα υγείας με σκοπό τη διάγνωση και θεραπεία μας. Άλλοι πάλι, παρακολουθούνται μεν τακτικά αλλά μόνο για το χειρισμό ήδη γνωστών τους παθήσεων. Πόσοι όμως πραγματικά επισκέπτονται ένα γιατρό και διενεργούν τη δέουσα σειρά κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων με στόχο να διατηρήσουν την υγεία τους στο ανώτερο δυνατό επίπεδο;