ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η συγγραφή οδηγού επιλογής αιμοδοτών (ενός ακόμη) θεωρήθηκε απαραίτητη μετά από μία συνάντηση ιατρών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας 3ης και 4ης ΥΠΕ το 2012, κατά την οποία έγινε εμφανές ότι οι διαφορές στα κριτήρια επιλογής αιμοδοτών μεταξύ Υπηρεσιών δημιουργούν σύγχυση και προκαλούν δυσαρέσκεια τόσο στο προσωπικό όσο και στους υποψήφιους αιμοδότες.
Σκοπός μας ήταν να αποσαφηνιστούν σημεία αμφιλεγόμενα ή τουλάχιστον να αντιπαρατίθεται αιτιολογημένα η δική μας πρόταση σε αυτά.


Υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό HPV κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της μεγαλύτερης ελευθερίας χρόνου και υποχρεώσεων που προκαλεί αλλαγές στη διάθεση των ανθρώπων, επιθυμία για περισσότερο σεξ, ανανέωση των ερωτικών συντρόφων ή εκπλήρωση κρυφών επιθυμιών. Και δυστυχώς όσοι μολύνονται παραμένουν εφ’ όρου ζωής φορείς του ιού!


Ποιος να περίμενε ότι αυτός ο σε σχήμα πεταλούδας μικρός θυρεοειδής αδένας στη βάση του λαιμού μας θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή μας τόσο απόλυτα;
Κι όμως! Μην υποτιμάτε τη δύναμη αυτού του μικρού αδένα. Είναι το κύριο κέντρο ελέγχου για τις μεταβολικές λειτουργίες του κάθε κυττάρου στο σώμα σας. Η επιστημονική έρευνα συνδέει τον υποθυρεοειδισμό με καρδιακές νόσους, το σακχαρώδη διαβήτη, με νεφρικές νόσους, νόσους της χοληδόχου κύστης, ηπατικές νόσους και τη νόσο Alzheimer μεταξύ άλλων.


Μία στις 250 γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών (μεταξύ αυτών και ποσοστό έως 2,5% των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας) και τουλάχιστον 1 στις 100 στις ηλικίες 30-39 ετών παρουσιάζουν πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια ή αλλιώς πρόωρη εμμηνόπαυση.


Η εμμηνόπαυση αρχίζει 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας της γυναίκας. Παρότι είναι μία διαδικασία από την οποία όλες οι γυναίκες θα περάσουν αργά ή γρήγορα, είναι πολλές οι παρανοήσεις γι' αυτήν που εξακολουθούν να επικρατούν.



Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, μια πενταετία πριν την εμφάνιση των πρώτων αναγνωρισμένων συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης οι ασθενείς έχουν έως και τετραπλάσιες πιθανότητες να υποβάλλονται σε θεραπείες για διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως πόνο ή προβλήματα ύπνου, ενώ έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν ψυχίατρο.


Η ενημέρωση σχετικά με νέα φάρμακα και θεραπευτικές μεθόδους, που εφαρμόζονται εξατομικευμένα είναι συνεχής, για τον ιατρό που μάχεται καθημερινά για να εφοδιάσει τους ασθενείς του με τη μέγιστη ποιότητα και ποσότητα ζωής, χωρίς να συμβιβάζεται με τη μετριότητα. Οι θεραπευτικές όμως μέθοδοι και τα φάρμακα δεν είναι τα μόνα που εξελίσσονται διαρκώς στον χώρο της Ιατρικής Επιστήμης.


Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία υπέρ των γενοσήμων με διαφήμιση στην τηλεόραση και τη δημιουργία μιας διαδικτυακής σελίδας (www.genosima.gr). Η καμπάνια στοχεύει στην αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από τα γενόσημα και στην αύξηση της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά.


Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει τους βασικούς κανόνες για πρόληψη της θερμοπληξίας σε περιόδους καύσωνα.
Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Επίσης, η θερμοπληξία εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή να επακολουθήσει κωματώδης κατάσταση και θάνατος.








1.1 Ιατρική ανακάλυιι/τι
Ο Γάλλος νευρολόγος Jean-Martin Charcot (1825-1893) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την σκλήρυνση κατά πλάκας ως ξεχωριστή ασθένεια το 18681. Συνοψίζοντας προηγούμενες εκθέσεις και προσθέτοντας τις δικές του κλινικές και παθολογικές παρατηρήσεις, ο Charcot ονόμασε την ασθένεια «σκλήρυνση κατά πλάκας». Τα τρία κλινικά σημάδια της ΣΚΠ που είναι τώρα γνωστά ως τριάδα του Charcot είναι ο νυσταγμός, το τρέμουλο και ο τηλεγραφικός λόγος (βιαστικός λόγος), αν και αυτά τα σημάδια δεν εμφανίζονται αποκλειστικά στην ΣΚΠ. Ο Charcot παρατήρησε επίσης αλλαγές στην γνωστική λειτουργία, περιγράφοντας τους ασθενείς του ως άτομα με «σημαντική εξασθένιση της μνήμης» και «αντιλήψεις που σχηματίζονται με αργό ρυθμό2».




Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση


Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια απομυελινωτική νευροεκφυλιστική ασθένεια , δηλαδή με βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα . Για πολλά χρόνια έχει θεωρηθεί ασθένεια λευκού περιεχομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος, ωστόσο ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έδειξε επίσης μια ανάμιξη της γκρίζας ουσίας.



Συνήθως, το καλοκαίρι ορισμένες αλλεργίες βρίσκονται σε ύφεση, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλονται στις γύρεις ή η ατοπική δερματίτιδα (ή αλλεργικό έκζεμα). Ωστόσο, άλλες αλλεργικές παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους την καλοκαιρινή περίοδο. Μερικές μάλιστα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή ορισμένων πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων.


Ένα από τα πιο επικίνδυνα χημικά που παρασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος είναι το χλώριο. Μένει αμετάβλητο στον οργανισμό μας, διασπάται μετά από 500 χρόνια από το περιβάλλον, προκαλεί αποδεδειγμένα καρκινογενέσεις και πολλές άλλες σύγχρονες ασθένειες.



Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία πολύπλοκη ασθένεια. Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ευδιάκριτα, ειδικά στα πρώιμα στάδια, και διαφέρουν από άτομο σε άτομο, κάτι που περιπλέκει τη διάγνωση και κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Πολύ συχνά επίσης, κάποιοι ασθενείς δεν γνωρίζουν πολλά για το στάδιο ή τον τύπο ΣΚΠ που έχουν ή πότε και γιατί πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους.



Και στα παιδιά η πρόληψη στην υγεία έχει μεγάλη αξία.
Ιδίως, σε περιπτώσεις οικογενούς, δηλαδή κληρονομικής υπερχοληστεριναιμίας, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από την πρώιμη παιδική ηλικία.
Και τα παιδιά πρέπει να κάνουν πρόληψη υγείας.
Η σωστή διατροφή, η φυσική άσκηση, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους είναι σημαντικοί τρόποι πρόληψης και στα παιδιά.
Νοσήματα που, συνήθως, επηρεάζουν τα παιδιά είναι: ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η σιδηροπενική αναιμία και η υποβιταμίνωση D. Όλες αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν τη σωματική, νοητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, εάν δεν διαγνωσθούν και δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα.
Επίσης, έλεγχος πρέπει να γίνεται και στην καρδιά με triplex σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε αθλητικές δραστηριότητες, όπως σχολικές, αθλητισμό ή πρωταθλητισμό!


Γενική Εξέταση Αίματος (Full Blood Count – FBC)
Η γενική αίματος είναι η πιο σημαντική εξέταση αίματος και τα ευρήματά της δίνουν πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες για την κατάσταση και την εικόνα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού.










Ομάδα αίματος Ο Rh + ή Ο Rh -
Η Ο Rh + είναι η πιο συχνή ομάδα αίματος.
Η Ο Rh - είναι η πιο σπάνια ομάδα αίματος.
Η Ο θετική ομάδα αίματος είναι η πιο συχνή και όσοι την έχουν είναι σημαντικοί δωρητές αίματος. 1 στα 3 άτομα είναι Ο Rh +. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 37,4% του πληθυσμού έχει Ο θετικό αίμα.  O Ο θετικός τύπος Ο του αίματος αποτελεί περίπου το 37% σε Καυκάσιους, το 47% σε αφροαμερικανούς, το 53% σε ισπανόφωνους, και το 39% σε χώρες της Ασίας.





Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.
Τα αυγά, τα καρύδια, τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά και ακόμη και ο καφές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από πολλά προβλήματα υγείας.





Η μαγνητική τομογραφία είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση
Η απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) είναι μια τεχνική για τη λήψη φωτογραφιών του σώματος χωρίς τη χρήση x-rays.

Είναι η μαγνητική τομογραφία ασφαλής;
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται, είναι ένας σαρωτής, που παράγει πολύ σαφείς, εικόνες υψηλής ποιότητας διαφόρων δομών του σώματος, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα. Αυτές οι εικόνες που παράγονται από το συνδυασμό των αποτελεσμάτων των μαγνητικών πεδίων στο υδρογόνο μέσα στο σώμα, μαζί με ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη συνέχεια, προβάλλονται σε μια οθόνη υπολογιστή και μεταφέρονται σε ένα CD και εξετάζονται προσεκτικά από τους γιατρούς.


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ