Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ποια συμπτώματα προηγούνται της διάγνωσης


Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, μια πενταετία πριν την εμφάνιση των πρώτων αναγνωρισμένων συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης οι ασθενείς έχουν έως και τετραπλάσιες πιθανότητες να υποβάλλονται σε θεραπείες για διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως πόνο ή προβλήματα ύπνου, ενώ έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν ψυχίατρο.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Η ενημέρωση σχετικά με νέα φάρμακα και θεραπευτικές μεθόδους, που εφαρμόζονται εξατομικευμένα είναι συνεχής, για τον ιατρό που μάχεται καθημερινά για να εφοδιάσει τους ασθενείς του με τη μέγιστη ποιότητα και ποσότητα ζωής, χωρίς να συμβιβάζεται με τη μετριότητα. Οι θεραπευτικές όμως μέθοδοι και τα φάρμακα δεν είναι τα μόνα που εξελίσσονται διαρκώς στον χώρο της Ιατρικής Επιστήμης.

Είναι ασφαλή τα γενόσημα ?

Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία υπέρ των γενοσήμων με διαφήμιση στην τηλεόραση και τη δημιουργία μιας διαδικτυακής σελίδας (www.genosima.gr). Η καμπάνια στοχεύει στην αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από τα γενόσημα και στην αύξηση της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά.

Θερμοπληξία

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει τους βασικούς κανόνες για πρόληψη της θερμοπληξίας σε περιόδους καύσωνα.
Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Επίσης, η θερμοπληξία εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή να επακολουθήσει κωματώδης κατάσταση και θάνατος.