Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Τα συμπτώματά του είναι ποικίλα και μάλλον ασαφή, γι’ αυτό και ονομάζεται σύνδρομο (στην ιατρική η συγκεκριμένη λέξη περιγράφει συνήθως ένα σύνολο συμπτωμάτων που είναι λίγο γενικά και συγκεχυμένα) και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν το αναγνωρίζουν ως ασθένεια. Παρ’ όλα αυτά, αφορά περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανούς -κάποιες εκτιμήσεις υπολογίζουν και περισσότερους- και είναι η αιτία για την κούραση, την ατονία, τους πόνους, την έλλειψη διάθεσης και πολλές άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι παγκοσμίως

Αφθoνο νερό μειώνει τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες

Να πίνουν άφθονο νερό συμβουλεύουν οι γιατροί τις γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις.
Αυτό έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε στο IDWeek 2017,  μια εκδήλωση της Αμερικανικής Εταιρείας Μολυσματικών Νόσων.
Το 60% των γυναικών θα εμφανίσει ουρολοίμωξη σε κάποια φάση της ζωής του και μια στις τέσσερις θα έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια -το ποσοστό στους άνδρες είναι 15%.
Το 80-90% των ουρολοιμώξεων προκαλούνται από το κολοβακτηρίδιο (E.coli).

Πιάσιμο μετά την άσκηση

Κάποιες φορές νιώθουμε πιάσιμο στο σώμα μας και οι μυς πονάνε δύο μέρες μετά από τη γυμναστική που έχουμε κάνει. Οι πόνοι αυτοί μπορούν να διαρκέσουν ακόμα και πέντε ή επτά μέρες. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση αυτού του πόνου. Μπορείτε όμως να προλάβετε την κατάσταση ακολουθώντας τον κανόνα του 10%.

Οδηγίες καλοκαιριού

Προσοχή στον ήλιο!

Τις πρώτες μέρες χρειάζεται πολύ υψηλός δείκτης προστασίας και ελεγχόμενες «δόσεις» ηλιοθεραπείας, που θα αυξήσετε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Προστατέψτε την επιδερμίδα του προσώπου από τις ελεύθερες ρίζες επιλέγοντας αντηλιακά προϊόντα με αντιοξειδωτικές ουσίες.

Καρκίνος του Δέρματος

Πόσο συχνός είναι;

Oι διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος αποτελούν σήμερα την πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερα καινούρια κρούσματα καρκίνων του δέρματος σε σύγκριση με το συνολικό άθροισμα των νέων περιστατικών καρκίνων μαστού, προστάτη, πνευμόνων και εντέρου μαζί. Ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου στις δυτικές κοινωνίες εκτιμάται σε ποσοστό 20% (1 στους 5).

Χρόνια ουλίτιδα


Η ουλίτιδα που αφήνεται χωρίς θεραπεία μπορείνα αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 65.000 εθελόντριες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό χρόνιας ουλίτιδας σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του οισοφάγου, ακόμα και στις γυναίκες οι οποίες ουδέποτε είχαν υπάρξει καπνίστριες.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για θερμοπληξία

Τι ξέρετε για την θερμοπληξία; Το ερώτημα δενείναι ρητορικό αλλά ουσιαστικό, διότι η παρατεταμένη έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σαν κι αυτές που επικρατούν μέρες τώρα σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή της.

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

Γυναικολογικές παθήσεις του ΚαλοκαιριούΤο καλοκαίρι, λόγω πολλών και διαφορετικών παραγόντων (πχ ζέστη, υγρασία, τρόπος ζωής και διατροφής, αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα) μπορεί να επιφέρει μια σειρά από γυναικολογικά προβλήματα που ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.

Σκλήρυνση κατά πλάκας (Σκ.Π)


Ορισμός

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (Σκ.Π) πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Απομυελωνιτική ασθένεια.

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Δακτυλιοειδές κοκκίωμα

Δακτυλιοειδές κοκκίωμα


Το δακτυλιοειδές κοκκίωμα είναι χρόνια φλεγμονή του δέρματος

Το δακτυλιοειδές κοκκίωμα, ICD-10 L92.0 είναι μια αρκετά σπάνια, χρόνια δερματολογική πάθηση στην η εμφανίζονται κοκκινωπά εξογκώματα στο δέρμα τοποθετημένα σε ένα κύκλο ή δαχτυλίδι.
Μπορεί να συμβεί  σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι σημαντικά πιο συχνή νόσος στις γυναίκες (80/20 αναλογία). Το εντοπισμένο είναι πιο συχνό σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και το διάχυτο σε ενήλικες στην 4η έως 7η δεκαετία. Στους ηλικιωμένους είναι το διάχυτο πιο συχνό.
Είναι χρόνια αυτοπεριοριζόμενη φλεγμονή του δέρματος που χαρακτηρίζεται από βλατίδες με δακτυλιοειδή διάταξη.

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Σε ποιες παθήσεις διογκώνονται οι λεμφαδένες

Η διόγκωση των λεμφαδένων αποτελεί συχνή αιτία επίσκεψης στον γιατρό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε αρκετές παθήσεις. 

Μύκητες νυχιών και δέρματος
Οι μυκητιάσεις είναι πολύ πιο συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες, λατρεύουν την ζέστη και την υγρασία.  Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που μπορεί να προσβάλουν το ανθρώπινο σώμα. Οι λοιμώξεις που προκαλούν δεν απειλούν τη ζωή του ανθρώπου, εκτός αν το αμυντικό του σύστημα είναι ελαττωματικό, όπως σε αρρώστους με AIDS. Η ονυχομυκητίαση συχνότερα συμβαίνει σε άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια). Στα παιδιά η ονυχομυκητίαση είναι σπάνια. Οι λοιμώξεις αυτές παρά το γεγονός ότι δεν είναι σοβαρές, εντούτοις μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν πάρα πολύ, γι` αυτό η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία θα μας γλιτώσει από πιθανή ταλαιπωρία. 
Οι μύκητες ευθύνονται για το 50% των βλαβών στα νύχια!

Προβλήματα των ποδιών

Τα πόδια μας είναι ίσως το σημείο του σώματος που καταπονείται περισσότερο καθώς κουβαλούν όλο μας το βάρος και μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Τι μπορεί όμως να μας πει η υγεία των ποδιών μας για τη συνολική υγεία του οργανισμού;

Κρύα πόδια, ζεστή καρδιά;
Εάν τα πόδια σας είναι διαρκώς κρύα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας του αίματος. Η κακή κυκλοφορία πολλές φορές σχετίζεται με το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα καρδιακά προβλήματα. Η νευρική βλάβη του μη ελεγχόμενου διαβήτη μπορεί επίσης να προκαλεί κρύα αίσθηση στα πόδια. Άλλα πιθανά αίτια είναι ο υποθυρεοειδισμός και η αναιμία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εντοπίσετε οποιοδήποτε τυχόν υποβόσκον πρόβλημα.

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

ΜαγνήσιοΤο μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο υπάρχει στα οστά, στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Συμπτώματα που σημαίνουν εγκεφαλικό

Τα εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τα τελευταία 30 χρόνια, πάντως, έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 45% στους θανάτους που οφείλονται σε ΑΕΕ. Σήμερα, το 70% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους, ενώ το 10% αναρρώνουν πλήρως.

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Η μαύρη σοκολάτα δίνει ενέργεια και το πράσινο τσάι ηρεμία


Ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει μια τονωτική «ένεση» ενέργειας τις απογευματινές ώρες, γράφουν Αμερικανοί επιστήμονες στο περιοδικό NeuroRegulation.
Συγχρόνως όμως η σοκολάτα ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη μεριά το πράσινο τσάι, όταν συνοδεύει τη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να εμποδίσει την υπερδιέγερση και να προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία.

Παρακεταμόλη

Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η παρακεταμόλη (paracetamol), το γνωστό παυσίπονο -υπάρχει ως δραστική ουσία στα depon, panadol, apotel και άλλα φάρμακα- ακόμη και σε μια μικρή δόση παραπάνω από το κανονικό σε καθημερινή βάση, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες μέχρι το σημείο να αποβεί μοιραία.

Αμνιοπαρακέντηση
Εφαρμογές και περιορισμοί
Η αμνιοπαρακέντηση (λήψη αμνιακού υγρού) πραγματοποιείται συνήθως μετά την 16η εβδομάδα της κύησης οπότε και οι υμένες έχουν ενωθεί με το τοίχωμα της μήτρας. Γίνεται χωρίς τοπική

Eνδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή καλοήθης πάθηση, από την οποία πάσχει περίπου το 10% των γυναικών με ηλικία 15 εώς 45 ετών. Η ασθένεια προκύπτει όταν ο βλεννογόνος της κοιλότητας της μήτρας (ενδομήτριο – που κατά τη διάρκεια του κύκλου αναπτύσσεται και εν συνέχεια αποβάλλεται με την περίοδο) εγκαθίσταται και έξω από αυτήν, για παράδειγμα στην περιτοναϊκή κοιλότητα της λεκάνης, το τοίχωμα της μήτρας, τις ωοθήκες αλλά και σε άλλες θέσεις, όπως ο αφαλός.

Αιμόφιλος του κόλπου [Gardnerella vaginalis]
Ο Αιμόφιλος του κόλπου [Gardnerella vaginalis] είναι ένας από τους οργανισμούς που προκαλoύν κολπίτιδα,δηλαδή φλεγμονή του κόλπου. Παρόλο που μπορεί να βρίσκεται στην κολπική χλωρίδα μεγάλου ποσοστού φυσιολογικών γυναικών ,δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ η σημασία του ως αίτιο μη ειδικής κολπίτιδας ή αλλιώς βακτηριακής .