Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Ca μαστου

Καρκίνος του μαστού: Γενικά για τον κακοήθη όγκο μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος κακοήθης όγκος στις γυναίκες και εμφανίζεται περίπου σε 1 στις 8 Ελληνίδες. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού 4500 γυναίκες και χάνουν τη ζωή τους 1500. Η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνει μια γυναίκα μέχρι την ηλικία των 75 ετών και μετά αρχίζει να μειώνεται. Παρ` ότι όμως είναι πιο σπάνιος στις νέες γυναίκες, είναι πιο επιθετικός από ότι στις ηλικιωμένες, αποτελώντας τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 35-45 ετών. Μπορεί να εμφανισθεί και σε άνδρες, αλλά είναι πολύ σπάνιος (1% σε σχέση με τη συχνότητά του στις γυναίκες).

Ο καρκίνος του στομάχου

Το στομάχι είναι το όργανο που περιέχει το φαγητό και το επεξεργάζεται πριν το αποστείλει στο έντερο όπου οι χρήσιμες ουσίες απορροφούνται και οι άχρηστες εξαλείφονται. Έχει το σχήμα ενός δέρματος και τοποθετείται στο τέλος του οισοφάγου, ένα είδος μακριού σωλήνα που έχει τη λειτουργία να μεταφέρει τρόφιμα και υγρά από το στόμα στα πεπτικά όργανα.
Ο καρκίνος του στομάχου προκαλείται από μια μάζα ανεξέλεγκτων κυττάρων ανάπτυξης, που προέρχονται, στο 90% των περιπτώσεων, από την εσωτερική επένδυση του οργάνου.
κορυφή