Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Ινομυώματα – Ενδομητρίωση – Κύστη ωοθήκης

          
Η μήτρα έχει απιοειδές σχήμα (μοιάζει με ανεστραμμένο αχλάδι) και βρίσκεται στην άνω κατάληξη του κόλπου. Αποτελείται από τον τράχηλο και το σώμα που είναι η κοιλότητα μέσα στην οποία αναπτύσσεται το έμβρυο. Το άνω τμήμα της μήτρας επικοινωνεί με τις σάλπιγγες, οι οποίες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά σωληνάκια και οδηγούν στις αντίστοιχες ωοθήκες. Οι ωοθήκες έχουν μέγεθος καρυδιού και περιέχουν τα ωάρια. Κάθε μήνα ένα ώριμο ωάριο εξέρχεται από την ωοθήκη και εισέρχεται, μέσω της σάλπιγγας, στην κοιλότητα της μήτρας.

Κιρσοκήλη Ορχεων

Η κιρσοκήλη είναι διάταση ελικοειδής των φλεβών του όρχεως (σπερματικές φλέβες), και η ετυμολογία της λέξεως προέρχεται από τους κιρσούς (των φλεβών) και την κήλη, λόγω του ότι παρουσιάζεται στην ανατομική περιοχή που δημιουργείται η κήλη στους άνδρες.
Φυσικά λοιπόν κατ’ αρχήν αφορά μόνο τον ανδρικό πληθυσμό, και στο 90% των περιπτώσεων δημιουργείται στον αριστερό όρχι, λόγω καθαρά ανατομικών λόγων: Η αριστερή σπερματική φλέβα, εκβάλλει κάθετα στην αριστερή νεφρική, ενώ η δεξιά σπερματική εκβάλλει απ’ευθείας στην κάτω κοίλη φλέβα.
Η κιρσοκήλη στην πραγματικότητα είναι ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος του όρχεως να επιστρέψει φυσιολογικά το αίμα στην καρδιά, λόγω διαταραχών των βαλβίδων αυτού. Σαν αποτέλεσμα, το αίμα λιμνάζει στο φλεβικό δίκτυο το οποίο διατείνεται με επακόλουθο τον σχηματισμό κομβολοειδούς διάτασης του, και αύξησης της θερμοκρασίας του συστοίχου όρχεως.
Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακά επερχόμενη μείωση της σπερματογένεσης.

Λίπωμα

Το λίπωμα είναι ένα καλοήθης όγκος – σχηματισμός, που αναπτύσσεται στον υποδόριο χώρο (λίπος) κάτω από το δέρμα, και αναπτύσσεται αργά από λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα την σταδιακή εμφάνιση ενός “μαλακού” συνήθως και ευκίνητου ογκιδίου.

Καλοήθεις όγκοι υποδόριου


Οι περιοχές που μπορεί να αναπτυχθεί είναι ποικίλες (θεωρητικά παντού) κάτω από το δέρμα, αλλά συνήθως στον κορμό, στον αυχένα και στα άκρα. Σπάνια στις φάλαγγες των δακτύλων.
Γίνεται αντιληπτό σαν ένα μικρό έπαρμα από τον ασθενή, σε μία τυχαία ψηλάφηση και συνήθως δεν “πανικοβάλει” λόγω της εύκολης διάγνωσης και από τον ίδιο.
Σπάνια μπορεί να προκαλέσει πόνο, και αυτό εκ πιέσεως σε παρακείμενο οστούν (πχ θωρακική πλευρά) ή υποδερμάτιο νεύρο.
Η αύξηση του μεγέθους είναι αργή και σταθερή, και μερικές φορές μπορεί να λάβει μεγάλο μέγεθος.

Ca Στομάχου

 

Πληροφορίες για τον Καρκίνο Στομάχου – Διάγνωση και Θεραπεία

  • Συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο.
  • Παγκοσμίως ελαφρά πτωτική τάση στην επίπτωσή του.
  • Από τα νεοπλάσματα του στομάχου η μέγιστη πλειοψηφία είναι αδενοκαρκινώματα, 3% είναι λεμφώματα και ελάχιστα είναι στρωματικοί όγκοι και νευροενδοκρινικοί όγκοι.

Πόνος στο στήθος

Πόνος στο στήθος είναι μία κατάσταση που μπορεί να είναι από απλή έως επαπειλούμενη για την ζωή.

Τα αίτια του πόνου στο στήθος είναι πολλαπλά, αλλά μπορούν να συνυπάρχουν και άλλα παράλληλα συμπτώματα, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.