Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Πονοκέφαλος: αιτίες, είδη, αντιμετώπιση


Πονοκέφαλος: πολλά είδη, ανεπαρκής διάγνωση
Ο πονοκέφαλος αποτελεί μία από τις συχνότερες επώδυνες εμπειρίες και έναν από τους συνηθέστερους λόγους αναζήτησης ιατρικής συμβουλής. Ως σύμπτωμα, ο πόνος στην περιοχή της κεφαλής (κεφαλαλγία) ή του προσώπου (προσωπαλγία), έχει εξαιρετικά ετερογενή αιτιολογία. Υπάρχουν δεκάδες μορφές πονοκεφάλου, οι οποίες, για πρακτικούς λόγους, κατατάσσονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς

Ενδόκρανια Υπέρταση.

Η "ενδοκράνια υπέρταση" υποδηλώνει μια θεμελιώδη διαταραχή της ενδοκράνιας φυσιολογίας. Παρότι αποτελεί εκδήλωση πολυάριθμων νευρολογικών διαταραχών -ειδικά ασθενών που εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)- οι παθοφυσιολογικοί "δρόμοι" που οδηγούν σε ενδοκράνια υπέρταση διαφέρουν ανάλογα με την αιτιολογία. Η οξεία αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει ταχέως σε εγκεφαλικό θάνατο ή σε καταστροφική νευρολογική έκβαση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ευτυχώς, με καλή κατανόηση της υποκείμενης παθοφυσιολογίας και των διαθέσιμων θεραπειών, μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει την αντιμετώπιση στα πλαίσια της ΜΕΘ. Για τη θεραπεία της ενδοκράνιας υπέρτασης έχουν χρησιμοποιηθεί μερικά ολοκληρωμένα πρότυπα αντιμετώπισης. Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που να επιβεβαιώνουν τη δραστικότητα ακόμη και των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων θεραπευτικών στρατηγικών μας.

Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης

  • Κήλη αυχενικού και οσφυϊκού μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
  • Στενωση της σπονδυλικής στήλης
  • Αυχενική μυελοπάθεια
  • Χόρδωμα
  • Εξωμυελικοί όγκοι
  • Όγκοι  του νωτιαίου μυελού

Ασκήσεις στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Η αύξηση πολλών παθήσεων της σύγχρονης εποχής σχετίζεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να κινείται. Παλιότερα θεωρούσαμε την άσκηση μόνο ως μέσο επίτευξης σωματικής και πνευματικής ευεξίας, αλλά και πρόληψης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα με την ανάπτυξη της φυσικοθεραπείας, η γυμναστική άρχισε συστηματικά πλέον να χρησιμοποιείται ως μέθοδος αποκατάστασης μετά από σοβαρές ασθένειες, κυρίως μυοσκελετικές, ή μετά από τραυματισμούς.