Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

θερμογραφία

Μερικές φυσιολογικές αλλαγές στον άνθρωπο και άλλα θερμόαιμα ζώα μπορούν  να παρακολουθούνται με την θερμική απεικόνιση.
Οι θερμικές εικόνες, ή τα θερμογραφήματα, είναι στην πραγματικότητα οπτική απεικόνιση του ποσού της υπέρυθρης ενέργειας που εκπέμπεται, μεταδίδεται, και αντανακλάται από ένα αντικείμενο.
Η Ιατρική θερμογραφία χρησιμοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια και είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη για την έγκαιρη ανίχνευση πολλών δυσλειτουργιών και για την αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η κάμερα θερμικής απεικόνισης δίνει την δυνατότητα άπειρων μετρήσεων σε όλα τα πιθανά σημεία της επιφάνειας του δέρματος του ασθενή ανώδυνα, συσσωρεύοντας πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού στο σύνολό του, με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ενός ευρύτατου φάσματος ασθενειών, πριν να εμφανισθούν σοβαρότερα και μη αντιστρέψιμα προβλήματα.
H θερμική Απεικόνιση είναι σχεδιασμένη να συλλέγει και να καταγράφει την υπέρυθρη ακτινοβολία στο ανθρώπινο σώμα. Κάθε θερμαινόμενο σώμα είναι μια πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας, η ισχύς της οποίας εξαρτάται από τη θερμοκρασία του σώματος. Οι ακτίνες θερμότητας συλλέγονται και τροποποιούνται από τον παραλήπτη. Αυτές οι αλλαγές καταγράφονται και το ηλεκτρικό σήμα ενισχύεται ανάλογα. Ο αναλογικός ψηφιακός μετατροπέας μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα σε ψηφιακό κώδικα που μεταδίδεται μέσω της CPU στον υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία. Το ακριβές σύστημα οπτικής απεικόνισης σαρώνει την περιοχή που καλύπτεται από τις ακτίνες θερμότητας και λαμβάνει πλήρη ποιοτική και ποσοτική εικόνα των πηγών θερμότητας σε πραγματικό χρόνο. Ο υπολογιστής λαμβάνει τα ψηφιακά δεδομένα με βάση τα οποία «ζωγραφίζει» τη διανομή θερμοκρασίας και χρώματος ως ψηφιακή εικόνα. Η ταχύτητα της σάρωσης είναι 4000- 8000 m/s.

Ο τύπος που εφαρμόζεται για την θερμογραφία
Ισχύς ακτινοβολίας = Ισχύς εκπεμπόμενης ακτινοβολίας + Μεταδιδόμενη ισχύς ακτινοβολίας + Ισχύς ακτινοβολίας που αντανακλάται
όπου:  Ισχύς εκπεμπόμενης ακτινοβολίας είναι γενικά ό, τι μετριέται. Μεταδιδόμενη ισχύς ακτινοβολίας είναι η ισχύς ακτινοβολίας που περνά μέσα από μια απομακρυσμένη πηγή. Ισχύς ακτινοβολίας που αντανακλάται είναι η ποσότητα της ακτινοβολίας που ανακλάται από την επιφάνεια του αντικειμένου από μία απομακρυσμένη πηγή θερμικής ενέργειας.
Η Ιατρική θερμογραφία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη για την έγκαιρη ανίχνευση πολλών δυσλειτουργιών και για την αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η κάμερα θερμικής απεικόνισης μας δίνει την δυνατότητα άπειρων μετρήσεων σε όλα τα πιθανά σημεία της επιφάνειας του δέρματος του ασθενή ανώδυνα, συσσωρεύοντας πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού στο σύνολό του, με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ενός ευρύτατου φάσματος ασθενειών, πριν να εμφανισθούν σοβαρότερα και μη αντιστρέψιμα προβλήματα.

Που εφαρμόζεται η θερμογραφία:
Η θερμογραφία είναι η μόνη μέθοδος η οποία αναγνωρίζει  από πού προέρχεται η πραγματική αιτία του πόνου και της δυσφορίας.
Η Διαγνωστική θερμογραφία έχει τη μοναδική ικανότητα να εντοπίζει την δυσλειτουργία μιας περιοχής, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που πραγματοποιείται και ιδιαίτερα πώς ο ασθενής ανταποκρίνεται σε αυτή.
Η μέθοδος της θερμογραφίας χρησιμοποιείται για τη διάγνωση σε πάνω από 150 ασθένειες:
Πυρετός
Παθήσεις των αρθρώσεων (αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
Νευραλγία
Πονοκέφαλος
Δυσλειτουργία των νεύρων
Κτηνιατρικές παθήσεις
Φλεγμονώδεις νόσοι
Περιφερική αγγειακή νόσος
Αθλητικοί τραυματισμοί
Άγχος
Κατάγματα
Οδοντιατρικά προβλήματα, όπως περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα
Παθήσεις του στόματος
Βλάβες στους μαλακούς ιστούς
Διάστρεμμα ή εξάρθρημα
Πόνος στο στήθος
Πόνος στους μαστούς
Καρκίνος μαστού
Καρκίνος προστάτη
Καρκίνος δέρματος
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
Διάγνωση πριν την εφαρμογή χειροπρακτικής
Αξιολόγηση του βάθους του εγκαύματος
Αξιολόγηση των αγγειακών παθήσεων
Αλλεργίες
Στην ιατρική έρευνα
Διάγνωση λοιμώξεων
Στην καρδιοχειρουργική
Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν την θερμογραφία για να δουν μέσα από τον καπνό
Στην επιτήρηση των ασθενών τη νύχτα
Η θερμογραφία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των μονάδων θέρμανσης και κλιματισμού.
Φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος
Η Διαγνωστική θερμογραφία είναι μια αντικειμενική μέθοδος που μπορεί να προσδιορίσει αν ο πόνος  οφείλεται σε ασθένεια.
Η διάγνωση στις φλεγμονώδες παθήσεις είναι ακριβέστατη όταν η εστία βρίσκεται μέχρι και 8 εκ. Βάθος.

Πλεονεκτήματα θερμογραφίας
 • Απεικόνιση του προβλήματος
 • Εύκολη σάρωση οπουδήποτε
 • Μη επεμβατική εξέταση
 • Δεν έχει ακτινοβολία
 • Είναι ανώδυνη εξέταση
 • Απόλυτη ασφάλεια
 • Ισχυρή επεξεργασία δεδομένων
 • Η συσκευή είναι φορητή και δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες για τη διεξαγωγή της έρευνας
 • Ευρύ φάσμα εφαρμογών
 • Δεν απαιτεί επαφή με το σώμα
Η διαγνωστική θερμογραφία θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνη και απλή μέθοδος, επειδή ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε ακτινοβολία. Επιπλέον το λογισμικό είναι σε θέση να επεξεργάζεται πληροφορίες με τρομερή ταχύτητα και ακρίβεια.

αξονική αγγειογραφία ( CT-αγγειογραφία )

Η CT αγγειογραφία είναι ένα εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης που εκτελείται σε χρόνο κάτω από ένα λεπτό. Είναι μία μη επεμβατική τεχνική με χρήση των ακτίνων Χ και πολύ λεπτών τομών των αγγείων. Με την χρήση των τομών του αξονικού τομογράφου πετυχαίνονται λεπτομερείς απεικονίσεις των αγγείων, οι οποίες είναι ισάξιες της κλασσικής αγγειογραφίας, χωρίς όμως η μέθοδος να είναι επεμβατική. Οι εικόνες που επιτυγχάνονται είναι ευκρινείς και καθαρές σαν κρύσταλλο, ώστε να επιτρέπουν στους αγγειολόγους να ανιχνεύσουν σε πολύ πρώιμο στάδιο τις ενδεχόμενες στενώσεις. Έτσι, ο ιατρός αποφασίζει πρώιμα την θεραπευτική αγωγή της στένωσης ή επίσης, μπορεί να παρακολουθήσει μια θεραπευθείσα στένωση.
Με την αξονική τομογραφία αγγειογραφία γίνεται οπτικοποίηση και των αρτηριακών και των φλεβικών αγγείων σε όλο το σώμα. Απεικονίζονται μετά από επεξεργασία με ειδικό λογισμικό τα αγγεία του κύκλου του Willis, τα αγγεία του τραχήλου, η θωρακική αορτή, η κοιλιακή αορτή και τα αγγεία των άκρων κ.ά.
Η μέθοδος αυτή εμφανίζει την ανατομική λεπτομέρεια των αιμοφόρων αγγείων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή ο υπέρηχος. Σήμερα, πολλοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε CT-αγγειογραφία αντί για μια συμβατική αγγειογραφία με καθετήρα. Είναι τρόπος ελέγχου για αρτηριοπάθεια, επειδή είναι πιο ασφαλής και λιγότερο χρονοβόρα από την αγγειογραφία και μια οικονομικά αποδοτική διαδικασία. Υπάρχει, επίσης, λιγότερη δυσφορία επειδή το σκιαγραφικό εγχέεται σε μια φλέβα του βραχίονα αντί σε μια μεγάλη αρτηρία στη βουβωνική χώρα.

Η CT-AΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ χρησιμοποιείται συνήθως για τους ακόλουθους σκοπούς:
-Εξετάζει τις πνευμονικές αρτηρίες στους πνεύμονες για να αποκλειστεί η πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση-CTPA. Πρέπει να γίνονται d-dimers πριν.
-Ελέγχει τη ροή του αίματος στις νεφρικές αρτηρίες, σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και σε νεφρικές διαταραχές. Η στένωση μιας νεφρικής αρτηρίας είναι μια αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρταση) σε ορισμένους ασθενείς και μπορεί να διορθωθεί. Επίσης, γίνεται σε υποψήφιους δότες νεφρών.
-Αναγνωρίζει τα ανευρύσματα της αορτής ή  άλλων μεγάλων αιμοφόρων αγγείων. Τα ανευρύσματα είναι περιοχές που είναι εξασθενημένο το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων που διογκώνεται προς τα έξω και μοιάζει με ένα εξόγκωμα σε ένα ελαστικό. Τα ανευρύσματα είναι απειλητικά για τη ζωή, επειδή μπορούν να υποστούν ρήξη.
-Ελέγχει την ανατομία στην αορτή ή τους μεγάλους κλάδους της. Σε διαχωρισμό  τα στρώματα του φλοιού του αρτηριακού τοιχώματος είναι μακριά το ένα από το άλλο και η ανατομία τους μοιάζει με τα στρώματα ενός κρεμμυδιού. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
-Αναγνωρίζει ένα μικρό ανεύρυσμα ή μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία στο εσωτερικό του εγκεφάλου που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
-Εντοπίζει την αθηροσκληρωτική νόσο που έχει στενέψει τις αρτηρίες.
-Αποκλείει τη στεφανιαία νόσο, ιδιαίτερα σε ασθενείς χαμηλού και ενδιάμεσου κινδύνου.
-Αποτελεί μέθοδο εκλογής για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό ενδοαυλικής αποκατάστασης ανευρυσμάτων αορτής και για το μετεγχειρητικό follow-up.
CT - αγγειογραφία
 • Στεφανιαίων αγγείων
 • Κοιλιακής αορτής
 • Θωρακικής αορτής
 • Πνευμονικής αρτηρίας
 • Λαγόνιων αγγείων
 • Μηριαίων αγγείων
 • Νεφρικών αρτηριών
 • Μεσεντέριων αγγείων
 • Αρτηριών κάτω άκρων (runoff)
 • Καρωτίδων
 • Σπονδυλικών αρτηριών
 • Αγγείων κύκλου του Willis

Τεχνική αξονικής αγγειογραφίας
Η CT συνδυάζει τη χρήση των ακτίνων Χ με τη μηχανογραφική ανάλυση των εικόνων. Οι ακτίνες Χ περνούν από μια περιστρεφόμενη συσκευή, μέσω της περιοχής στο σώμα του ασθενούς που ελέγχεται, από πολλές διαφορετικές γωνίες για τη λήψη εικόνων οι οποίες στη συνέχεια συναρμολογούνται από τον υπολογιστή σε μια τρισδιάστατη εικόνα.
Γίνονται πολυεπίπεδες-MRP και 3 D ανασυνθέσεις.

Κίνδυνοι από την αξονική αγγειογραφία
-Έκθεση σε ακτινοβολία.
-Κίνδυνος μίας αλλεργικής αντίδρασης από το σκιαγραφικό. Όσοι είναι αλλεργικοί ενημερώνονται ώστε να λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για 24 ώρες πριν από την CTA για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή πρέπει να κάνουν άλλη εξέταση που δεν απαιτεί τη χορήγηση σκιαγραφικού.
-Η CTA θα πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με νεφρική νόσο ή σοβαρό διαβήτη, επειδή το σκιαγραφικό, μπορεί περαιτέρω να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών.
-Αν μια μεγάλη ποσότητα σκιαγραφικού διαρρεύσει έξω κάτω από το δέρμα, όπου η IV γραμμή τοποθετείται, βλάβη του δέρματος μπορεί να προκληθεί.
-Σε σύγκριση με άλλες τεχνικές απεικόνισης, η αξονική αγγειογραφία συνδέεται με μια σημαντική δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Τα οφέλη της εκτέλεσης της εξέτασης πρέπει να υπερτερούν αυτόν τον κίνδυνο.

Εξετάσεις αίματος σε διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας

-Γενική αίματος
-ΤΚΕ
-PT
-SGOT
-SGPT
-ALP
-γ-GT
-5-Νουκλεοτιδάση
-Αμμωνία
-LDH
-Χολερυθρίνη ολική
-Χολερυθρίνη άμεση
-Χολερυθρίνη έμμεση
-Ολικά λευκώματα
-Αλβουμίνη
-Σφαιρίνες
-CK-MB
-Anti-HAV
-Anti-HAV IgM
-HbsAg
-HbsAb
-HbcAb
-HbcAb IgM
-HbeAg
-HbeAb
-HBV-DNA
-Anti-HCV (NA-NB)
-HCV-RNA
-CMV IgM
-EBV IgM
-TOXO IgM
-Coxsackie IgM
-C.burnetti  IgM
-ANA
-AMA
-ASMA
-ANCA
-Anti-LKM1
-Anti-LKM2
-Προσδιορισμός αντιγόνων HLA DR με ολιγονουκλεοτίδια

Οι εξετάσεις αίματος που πρέπει να μην έχετε φάει ή πιει τίποτε

Οι εξετάσεις αίματος δίνουν στο γιατρό σας μια εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας.
Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Α) Σε αυτές που μπορείτε να τις κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είστε νηστικοί και είναι:
1. Γενική αίματος: Από την γενική αίματος ελέγχεται ο αιματοκρίτης, η αιμοσφαιρίνη, τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια κ.α. Από αυτή την εξέταση ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει αν υπάρχει λοίμωξη, αναιμία κ.α.
2. ΤΚΕ: Είναι η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών. Μια αυξημένη ΤΚΕ υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή διαταραχή της ισορροπίας του οργανισμού.
3. Χολερυθρίνη (Ολική και άμεση), SGOT, SGPT, ALP, γ-GT: Οι τιμές των εξετάσεων αυτών δίνουν πληροφορίες για την λειτουργία και την κατάσταση του ήπατος.
4. LDH: Είναι ένα ένζυμο που αυξάνεται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις και κυρίως σε αιματολογικά προβλήματα.
5. CPK: Αύξηση του ενζύμου παρατηρείται σε διαταραχές του μυϊκού συστήματος, γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνεται ύστερα από έντονη γυμναστική ή στο διάστημα που γίνονται ενδομυϊκές ενέσεις.