Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Χρήσιμες συμβουλές υγείας για τα χιόνια


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.


Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.


ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

ΠΗΓΗ medlabnews.gr 
Πως επηρεάζει τον εγκέφαλο το αλκοόλTo αλκοόλ (αιθανόλη) επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και διεγείρει την έκκριση ουσιών που προκαλούν το αίσθημα ευφορίας και μέθης, αναφέρει η American Chemistry Society.
Όταν πίνουμε ένα οινοπνευματώδες ποτό, η αιθανόλη απορροφάται από τα τοιχώματα του στομάχου και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φθάνει στον εγκέφαλο όπου ενώνεται με τους υποδοχείς GABA και NMDA. Η ένωση με τους υποδοχείς GABA έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να νιώθουμε ήρεμοι. Η ένωση με τους υποδοχείς NMDA προκαλεί αίσθημα κόπωσης και επεμβαίνει στη μνήμη – όσο περισσότερο αλκοόλ έχει κανείς στο αίμα του, τόσο λιγότερα θυμάται αργότερα.
Επειδή το αλκοόλ επιβραδύνει τη λειτουργία των τμημάτων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών, οδηγεί σε παραπατήματα και αδέξιες κινήσεις. Μπορεί να αυξήσει την παροχή αίματος στο σώμα και να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι κάνει κάποιον να νιώσει περισσότερο ζεστός όταν υπάρχει κρύο. Επίσης, αυξάνει την ανάγκη για ούρηση επειδή μειώνει την αντιδιουρητική ορμόνη.
Συγχρόνως, η αιθανόλη προκαλεί και την παραγωγή ορισμένων διεγερτικών ουσιών: της αδρεναλίνης (επινεφρίνης) της νορεπινεφρίνης και της κορτιζόλης. Οι ουσίες αυτές προκαλούν υπερδιέγερση και μας εξωθούν να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα αποφεύγαμε. Επίσης, διανοίγουν την αεροφόρο οδό και αυξάνουν την οξυγόνωση του εγκεφάλου, οξύνοντας τις αισθήσεις και την αντίληψη του ήχου και του φωτός. Ένα άλλο αποτέλεσμα είναι ότι το αλκοόλ διεγείρει την παραγωγή της ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα, ενώ επιβραδύνει ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς που επεμβαίνουν στη λογική σκέψη και συγκρατούν τη συμπεριφορά μας μέσα στα κοινωνικά όρια.
Όταν τελικά υποχωρήσουν οι διεγερτικές επιδράσεις, απομένουν οι συνέπειες από την ένωση του αλκοόλ με τους υποδοχείς GABA και NMDA, και αυτό προκαλεί κούραση και κενά μνήμης.
Οι ειδικοί λένε ότι για να αμβλυνθούν οι επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο πρέπει να πίνουμε με γεμάτο στομάχι, διότι το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφησή του. Χωρίς φαγητό, το αλκοόλ μπορεί να φθάσει στον εγκέφαλο μέσα σε σε ένα λεπτό από τη στιγμή που το πίνουμε. Την μεγαλύτερη επιβράδυνση στην απορρόφηση παρέχουν τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ενώ η προσθήκη λάιτ αναψυκτικών στα ποτά επιταχύνει την απορρόφηση της αιθανόλης. Για να μη μεθύσει κάποιος, πρέπει να πίνει αργά ώστε να προλαβαίνει το συκώτι να μεταβολίζει την αιθανόλη. Να σημειωθεί ότι το αλκοόλ επηρεάζει κάθε άνθρωπο διαφορετικά, ανάλογα με τις ικανότητες μεταβολισμού της ουσίας.
Για να μη μεθύσετε:
Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται αργά και σε συνδυασμό με φαγητό πλούσιο σε λίπος (π.χ. μπριζόλα, ξηροί καρποί).
Αποφύγετε τη προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών, καθώς συμβάλλουν στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών ποτών και λικέρ.
Καταναλώστε αρκετό νερό μεταξύ των ποτών.
Βάζετε στο ποτό νερό ή παγάκια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος του.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της μέθης γίνουν ορατά:
Καταναλώστε αρκετή ποσότητα υγρών για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
Κάντε ένα ελαφρύ γεύμα και προτιμήστε κάποια σούπα.
Μην λαμβάνετε χάπια με άδειο στομάχι.
Μην καταναλώνετε καφέ γιατί μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας. Για τόνωση επιλέξτε ένα φλιτζάνι τσάι με λίγο μέλι.
Αν νιώθετε μεθυσμένοι μην οδηγήσετε. Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλεται στο αλκοόλ. Η ΕΙΕ προειδοποιεί ότι είναι εύκολο να φτάσει κανείς το όριο των 0,25 γραμμαρίων ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ ή στο όριο των 0,5 γραμμαρίων ανά λίτρο αίματος.

Συμβουλές για αντιμετώπιση του κρύο


Ο ανθρώπινος μηχανισμός προσαρμογής στο κρύο είναι αυτόματος. Γίνεται με μια συγχρονισμένη ενέργεια του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό -φυσικά- δεν αποτελεί πανάκεια, αφού οι αντιδράσεις δεν είναι οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Όμως, με μια συστηματική εξάσκηση και σταδιακή αύξηση του κρύου, ο άνθρωπος μπορεί να το αντέξει χωρίς να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και αρχικά μπορεί η προσαρμογή να χαρακτηριστεί βάρβαρη και επώδυνη, με το πέρασμα του χρόνου γίνεται αντιμετωπίσιμη, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι χειμερινοί κολυμβητές δεν σταματούν την κολύμβηση, ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Αρχικά, ο κολυμβητής που θα αποφασίσει να μπει σε παγωμένο νερό νιώθει έντονα το κρύο, στη συνέχεια ένα μούδιασμα και λίγο αργότερα ένα κάψιμο σ' όλο το σώμα του. Είναι η στιγμή που το σώμα δεν καταλαβαίνει το κρύο. Όχι όμως για πολύ, καθώς η απώλεια της θερμότητας οδηγεί στην υποθερμία, μέσα σε λίγα λεπτά.
Ο άνθρωπος χάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της θερμότητάς του από το κεφάλι και το λαιμό του. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να φοράει καπέλο ή σκουφί και ένα κασκόλ. Αυτά δεν πρέπει να βγουν πριν μπει σε χώρο με κανονική θερμοκρασία, γιατί το κεφάλι και ο λαιμός θα εκτεθούν απότομα στο κρύο, με άσχημα, συνήθως, αποτελέσματα.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η τροφή. Στο κρύο απαιτείται καλή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ζάχαρη και λίπη. Δηλαδή, επιτρέπονται, με μέτρο φυσικά, γλυκά, ωμό λάδι, γάλα, φρέσκο βούτυρο και πολλά φρούτα, λαχανικά και κρέας.
Το οινόπνευμα και ο καπνός, όχι μόνο δεν αυξάνουν την αντοχή μας στο κρύο, αλλά αντιθέτως τη μειώνουν. Μετά την πρώτη αίσθηση ζέστης, το οινόπνευμα έχει την τάση να εξατμίζεται μέσα από τους πόρους, μειώνοντας την θερμοκρασία του σώματος. Μετά τη συστολή των πόρων, εισέρχεται ευκολότερα το κρύο.
Όσο για τον καπνό, αυτός καταστρέφει την βιταμίνη C, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να αντισταθεί στις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο καπνός προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων, με αποτέλεσμα να πηγαίνει λιγότερο αίμα στα άκρα, άρα και να κρυώνουν περισσότερο.
Τέλος, πολύ ωφέλιμη στο κρύο είναι η άσκηση. Ορισμένα σπορ βοηθούν σε μεγάλο βαθμό. Ποδήλατο, ήπιο τρέξιμο, περπάτημα -κυρίως στη φύση- και ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ, με τον ανάλογο εξοπλισμό, είναι μερικά σπορ, που έχουν θετικά αποτελέσματα στη "συμμαχία" μας με το κρύο.
Yποθερμία
Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμια. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη σε ένα οργανισμό, αυτό αποκαλείται ιατρικώς υποθερμία. Στην υποθερμία ο οργανισμός, χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.
Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι 32-35οC το άτομο εμφανίζει:
α) Ταχυκαρδία
β) Υπέρταση
γ) Ρίγος
δ) Μειωμένη συνείδηση, κρίση, απάθεια
Σε θερμοκρασία σώματος 28-32οC εμφανίζονται:
α) Βραδυκαρδία
β) Μυδρίαση
γ) Επιβράδυνση αντανακλαστικών
δ) Διανοητική σύγχυση
ε) Λήθαργο
ζ) Αλλοιώσεις στο ΗΚΓ
Σε θερμοκρασίες σώματος κάτω των 28οC το δέρμα είναι μελανό και παρουσιάζεται άπνοια, ασυστολία, κοιλιακή μαρμαρυγή, διαταραχή ηλεκτρολυτών, νεφρική ανεπάρκεια.
Άμεση φροντίδα για βλάβες από το κρύο
• άμεση μετακίνηση από το ψυχρό περιβάλλον, �αφαίρεση των βρεγμένων ρούχων και �σκέπασμα με ζεστές κουβέρτες. �
Υποθερμία χεριών – ποδιών
Τα άκρα (χέρια – πόδια) δεν πρέπει να τρίβονται ή να μαζεύονται.
α) Τοπικό μασάζ κατά την επαναθέρμανση
β) Η επαναθέρμανση πρέπει να γίνεται το γρηγορότερο δυνατό.
Υπάρχει ο γενικός κανόνας που εκφράζεται σαν «Διατήρηση ζεστού σκέλους – Να μην είναι υγρό το σκέλος – Να κινείται έστω και παθητικά το σκέλος».
Σαν κανόνας:
α) ζευγάρια κάλτσες – εσώρουχα
β) γάντια
γ) ζεστά υποδήματα
δ) παραπάνω φορεσιές ρούχων
πρέπει πάντα να υπάρχουν όταν γίνονται επισκέψεις ή εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα
Γενικές Συμβουλές.
Να αποφεύγετε τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (κρύο ζέστη), την πολύωρη παραμονή στο κρύο, τα κρύα ρεύματα. Αλλάζετε άμεσα τα ρούχα σας όταν είναι βρεγμένα. Προτιμάτε αδιάβροχα ρούχα. Να φοράτε πάντα κάλτσες τον Χειμώνα. Αποφύγετε τα ρούχα που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία (π.χ. στενές ζώνες, παντελόνια)

Αυχενικό σύνδρομοΟ αυχένας στηρίζει ένα βάρος που είναι ισοδύναμο με αυτό μίας μπάλας του μπόουλινγκ για πολλά χρόνια. Δεν είναι έκπληξη ότι κάποιες φορές πιάνεται και πονάει. Ορισμένες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σωστή στάση και να μειώσετε τον πόνο και το πιάσιμο του αυχένα.
Όταν πιάνονται οι μύες του αυχένα και η κίνηση του γίνεται επώδυνη, σφίγγουν αυτόματα, για να αποτρέψουν την κίνηση. Αλλά οι πιασμένοι μύες του αυχένα μπορεί να προκαλέσουν επώδυνους σπασμούς, διάστρεμμα στους συνδέσμους και αντανακλαστικό πόνο.
Μερικές φορές οι πιασμένοι μύες του αυχένα μπορεί να ερεθίσουν ή να επιδράσουν στα νεύρα του κρανίου (ινιακά) που βρίσκονται κοντά στους μυς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αντανάκλαση του πόνου στο πίσω μέρος του αυχένα, πίσω από το ένα αυτί και στη βάση του κρανίου, μία πάθηση που ονομάζεται ινιακή κεφαλαλγία.
auxenas 4
Ιδανικά, το κεφάλι σας θα πρέπει να ακουμπά στον αυχένα σας όπως η πρώτη μπάλα του γκολφ.
Φάρμακα
Η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.) ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως είναι η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) ή η ναπροξαίνη (Naprosyn κ.ά.), μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση στο αυχενικό σύνδρομο.
Ανάπαυση
Να ξαπλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να ξεκουράζετε τον αυχένα. Αποφύγετε την παρατεταμένη αδράνεια, γιατί μπορεί να αυξήσει το πιάσιμο.
Κρύο και θερμότητα
Μία κρύα κομπρέσα συχνά μειώνει τον πόνο για τις πρώτες μία ή δύο ημέρες. Εφαρμόστε μία κρύα κομπρέσα στο πίσω μέρος του αυχένα αρκετές φορές την ημέρα για 20 λεπτά ή λιγότερα κάθε φορά. Μετά από αυτό χρησιμοποιήστε θερμότητα ή κρύο, για να μειώσετε τις ενοχλήσεις. Μη χρησιμοποιείτε κρύες ή ζεστές κομπρέσες, αν έχετε καρδιακά ή κυκλοφορικά προβλήματα.
Ασκήσεις
Οι ασκήσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν τη γενική σας φόρμα, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη υποτροπής του πόνου του αυχένα. Δοκιμάστε τα ακόλουθα αν υποφέρετε από το αυχενικό σύνδρομο:
Πίεση των ώμων. Πιέστε τις ωμοπλάτες προς τα μέσα και μείνετε για 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
Ανασήκωμα των ώμων. Ανασηκώστε απαλά τους ώμους προς τον αυχένα, μείνετε για 5 με 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε στη φυσιολογική στάση.
Σαν να κάνετε κωπηλασία. Καθίστε στο πάτωμα ή σε ένα σκαμπό ή πάγκο ασκήσεων και τραβάτε τα χέρια σας πίσω και εμπρός με μία κίνηση κωπηλασίας.
Σαν να πετάτε. Κρατώντας ελαφριά βαράκια (0,5 με 1 κιλό) σκύψτε εμπρός από τους γοφούς διατηρώντας τη μέση ίσια και αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται ίσια κάτω. Υψώνετε και χαμηλώνετε σιγά τα βαράκια, σαν να πετάτε. Αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη μέση σας ίσια, ξαπλώστε ακουμπώντας την κοιλιά σας σε ένα τραπέζι ή σε έναν πάγκο ασκήσεων.