ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Μιχάλης Τορναρίτης
Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Υγεία του Παιδιού



Με  σκοπό  τη  διευκρίνιση  του  ρόλου  των Trans  Λιπαρών  Οξέων  στην  ανθρώπινη  υγεία,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίµων (European Food Safety Authority, EFSA) µια επιστηµονική γνώµη. Η έκθεση της Αρχής δηµοσιεύθηκε τον Αύγουστο
2004 και µεταφράστηκε για την αιδιατρική Ενηµέρωση.



Τι είναι τα Trans Λιπαρά Οξέα;
Τα  ακόρεστα  λιπαρά  οξέα  είναι µόρια  που περιέχουν  τουλάχιστον  ένα  διπλό  δεσµό. Ταξινοµούνται ως cis ή trans ανάλογα µε τη δοµή του  διπλού  δεσµού µέσα  στο µόριο.  Τα περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή απαντούν µε τη cis µορφή ενώ σε µικρή αναλογία µε τη trans µορφή. Τα Trans Λιπαρά Οξέα (ΤΛΟ) προέρχονται από τη διατροφή από 3 κύριες πηγές:
  Βακτηριακό σχηµατισµό ακόρεστων λιπαρών
οξέων στο στόµαχο των µηρυκαστικών ζώων όπως  οι  αγελάδες  και  τα  πρόβατα (µεταφερόµενα  στο  λίπος,  κρέας  και  γάλα των µηρυκατικών)
  Βιοµηχανική  υδρογόνωση  ή  στερεοποίηση
των φυτικών ελαίων που χρησιµοποιούνται για την επάλειψη λίπους ή στα µαγειρικά λίπη
  Ζέσταµα ή τηγάνισµα των ελαίων σε υψηλές
θερµοκρασίες
Τα ΤΛΟ, εποµένως, υπάρχουν στο βοδινό και πρόβειο λίπος και τα ζωικά παράγωγα από το κρέας και το γάλα τους. Βρίσκονται επίσης σε αλείµµατα λίπους  και  προϊόντα  ζαχαροπλαστικής  όπως µπισκότα,  κέϊκς,  πίττες  και  στα  τηγανισµένα φαγητά.


Τρέχουσα Πρόσληψη
Ανάµεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης η πρόσληψη  ΤΛΟ  ποικίλει  ευρέως.  Το 1995/6  η υπολογιζόµενη  πρόσληψη  ΤΛΟ  κυµαινόταν  στα 1,2-6,7 g/µέρα στους άνδρες και 1,7-4,1 g/µέρα στις γυναίκες µε τη µικρότερη κατανάλωση στις χώρες τις µεσογείου. Πρόσφατες µελέτες, πάντως, έδειξαν  ότι  η  πρόσληψη  ΤΛΟ  σε  πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζει να ελαττώνεται µε την
επαναπροσδιορισµό της σύνθεσης των αλειµµάτων λίπους  που στόχευαν  στη µειωµένη σύνθεση  σε ΤΛΟ.


Καρδιαγγειακά νοσήµατα
Έχει  τεκµηριωθεί  από  πολλές µελέτες  στον άνθρωπο ότι τα ΤΛΟ, όπως και τα κορεσµένα λίπη, αυξάνουν  τα  επίπεδα  της LDL (κακής) χοληστερόλης  στον  ορό  αυξάνοντας  έτσι  τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ΣΝ).
Σε αντίθεση όµως µε τα κορεσµένα λίπη, τα ΤΛΟ οδηγούν επίσης σε µείωση των επιπέδων της HDL (καλής)  χοληστερόλης  και  αυξάνουν  τα επίπεδα  των  τριγλυκεριδίων  του  ορού,  στοιχεία που επίσης συνδυάζονται µε αυξηµένο κίνδυνο για ΣΝ. Έτσι σε αντιστοιχία επιπέδων (ανά γραµµάριο), τα ΤΛΟ αυξάνουν τον κίνδυνο για ΣΝ περισσότερο από  τα  κορεσµένα  λιπαρά  οξέα.  Η  πρόσληψη πάντως των ΤΛΟ στην Ευρώπη είναι δέκα φορές µικρότερη  απ’  αυτή  των  κορεσµένων  λιπαρών οξέων. Σύµφωνα µε τον καθηγητή Albert Flynn, πρόεδρο της επιτροπής της EFSA, δεδοµένης της τρέχουσας  πρόσληψης  ΤΛΟ,  η  πιθανότητα  να αυξάνουν σηµαντικά τον κίνδυνο για ΣΝ είναι πολύ µικρότερη σε σχέση µε τα κορεσµένα λιπαρά οξέα, τα οποία καταναλώνονται σε µεγαλύτερη ποσότητα από τις διατροφικές ανάγκες σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.


Άλλοι κίνδυνοι στην υγεία
Η  EFSA  συµπεραίνει  σε  σχέση µε  άλλους κινδύνους στην υγεία ότι οι µελέτες στον άνθρωπο δεν  έδειξαν  πειστικά  ακόµα  άλλες  ανεπιθύµητες ενέργειες σε παραµέτρους όπως η αρτηριακή πίεση
ή  η αντίσταση στην ινσουλίνη που συνοδεύει το
σακχαρώδη  διαβήτη  τύπου 2,  ή  αλλεργίες  είναι ακόµα ελλιπή. ∆εν έχουν επίσης αποδειχθεί ακόµα ανεπιθύµητες δράσεις στην ανάπτυξη του εµβρύου και του βρέφους παρ’ όλο που σαφώς σηµειώνεται ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα στο θέµα.


Ζωικά σε σχέση µε τα βιοµηχανικά ΤΛΟ
Παρ’ όλο που τα ζωικά λίπη και τα βιοµηχανικά στερεοποιηµένα λίπη περιέχουν ίδιου τύπου ΤΛΟ, η ποσότητα  σε  κάθε  είδος  σαφώς  διαφέρει.  Στις περισσότερες παρεµβατικές µελέτες µε συµµετοχή ανθρώπων µέχρι  σήµερα,  έχουν  χρησιµοποιηθεί ΤΛΟ από υδρογονωµένα φυτικά έλαια. Γι’ αυτό το λόγο η ESFA συµπεραίνει πως δεν είναι δυνατό ακόµα να λεχθεί αν οι επιπτώσεις υγείας διαφέρουν ανάλογα µε την πηγή των ΤΛΟ. ∆εν υπάρχει επίσης αξιόπιστη µέθοδος  εργαστηριακής  διάκρισης,  σε µεγάλη  ποικιλία  τροφίµων,  όπως  των
γαλακτοκοµικών προϊόντων ή του βοδινού λίπους σε σχέση µε αυτά των υδρογονωµένων ελαίων.


∆ιατηρήστε χαµηλή πρόσληψη
Η  ανασκόπηση της EFSA υπογραµµίζει ότι τα ΤΛΟ  αυξάνουν  τον  κίνδυνο  για  καρδιαγγειακά νοσήµατα και συνεπώς η πρόσληψη ΤΛΟ από όλες τις  πηγές  πρέπει  να  διατηρηθεί  χαµηλή.  Η αποµάκρυνση ή η ελάττωση της πρόσληψης των ΤΛΟ σε πολλά είδη διατροφής πρέπει να συνεχιστεί και  πρέπει  να  αντικατασταθούν µε cis-ακόρεστα λίπη  παρά µε  κορεσµένα  λίπη  όπου  αυτό  είναι δυνατό.  


Βιβλιογραφία
European Food Safety Authority (2004). Opinion of
the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on Trans fatty acids in foods and the effect on human health of the consumption of trans fatty acids. www.efsa.eu.int



Μπορεί να βρίσκονται σε μερικές από τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά ξέρουμε ότι τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν να μας βλάψουν μέσα από τη διατροφή μας - εκτός αν πούμε «όχι» σε 10 βασικές τροφές που τα περιέχουν.



Πρέπει να το παραδεχτούμε: οι τροφές που τα περιέχουν είναι νόστιμες και συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αλλά και του σπιτιού μας. Δυστυχώς, όμως, τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την καρδιά μας, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη, τις φλεγμονές και να «ρίξουν» την καλή χοληστερίνη που μας προστατεύει από καρδιοπάθειες, όπως υποστηρίζεται στο health.com.
Τα λιπαρά αυτά δεν υπάρχουν σε φυσικά προϊόντα, αλλά προστίθενται στη διατροφή μας εδώ και περίπου έναν αιώνα, με σκοπό να κάνουν τις τροφές να αντέξουν σε πιο υψηλές θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα, αφού αρκετοί κατασκευαστές αποφασίζουν να μειώσουν τα τρανς λιπαρά από διάφορες τροφές. Παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουν να είναι κρυμμένα σε αρκετά τρόφιμα, τα οποία πρέπει να προσέχετε, μειώνοντας την κατανάλωσή τους.
Τηγανητές πατάτες: μην τις παραγγέλνετε
Όσο νόστιμες κι αν είναι, οι τηγανητές πατάτες που διατίθενται στα εστιατόρια περιέχουν τρανς λιπαρά, λόγω του ότι χρησιμοποιούνται μαγειρικά λάδια που τα περιέχουν για το τηγάνισμα, έτσι ώστε να αντέχουν στις πολλαπλές χρήσεις. Τα λάδια αυτά, άρα και τα τρανς λιπαρά, εισχωρούν στην τροφή και ενδέχεται μάλιστα μια μερίδα πατάτες τηγανητές να περιέχει περίπου 5 γραμμάρια τρανς λιπαρά. Παρ’ όλο που αρκετά εστιατόρια και ταχυφαγεία πλέον αποφεύγουν τη χρήση των λιπαρών αυτών, ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι, γι’ αυτό καλύτερα να δώσετε την παραγγελία σας χωρίς πατάτες τηγανητές και γενικότερα οτιδήποτε τηγανίζεται.
Μαργαρίνη: είναι πράγματι πιο αγνή από το βούτυρο;
Τα τελευταία χρόνια η μαργαρίνη έχει θεωρηθεί ως η πιο υγιεινή εναλλακτική του βουτύρου, καθώς παρασκευάζεται από φυτικά έλαια, αντί για ζωικά λίπη. Πολλές εταιρίες, όμως, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέρεα μορφή της, εξαρτώνται στα υδρογονωμένα έλαια και κατ’ επέκταση οι μαργαρίνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς ή κορεσμένα λιπαρά. Προσέξτε τις ετικέτες τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε –όσο γίνεται- την απουσία τρανς λιπαρών.
Κατεψυγμένες μπουκίτσες κοτόπουλου: τσεκάρετε τις ετικέτες τους
Αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα, οι κατεψυγμένες μπουκίτσες κοτόπουλου, όμως, ενδέχεται να μην είναι απαλλαγμένες από τρανς λιπαρά. Εσείς πρέπει πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες, έτσι ώστε να μην επιλέγετε αυτές που τα περιέχουν, ενώ αν τρώτε συχνά έξω, μην ξεχνάτε ότι αυτό που ισχύει για τις τηγανητές πατάτες, ισχύει και εν προκειμένω.
Παγωτά: απολαυστικά, αλλά ένοχα
Μπορεί το χειμώνα η κατανάλωσή τους να πέφτει, το καλοκαίρι, όμως, θα ξανάρθει και όλοι μας θα το περάσουμε με ένα παγωτό στο χέρι. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι σε πολλά παγωτά περιέχονται τρανς λιπαρά, ενώ μπορεί να μην αναφέρονται στη λίστα με τα συστατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν και τρανς λιπαρά, τα οποία προκύπτουν από γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λιπαρά και δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο αυτά που προκύπτουν από την υδρογόνωση των ελαίων. Παρ’ όλ’ αυτά έχουν πολλές θερμίδες, οπότε και πάλι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους.
Μοσχαρίσιο κρέας: κι αυτό στη λίστα με τρανς

Όπως με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μοσχάρι μπορεί επίσης να περιέχει τρανς λιπαρά. Καλό είναι να αποφεύγετε να το παραγγέλνετε όταν βγαίνετε έξω για φαγητό και να μειώσετε την κατανάλωση χάμπουργκερ κ.λπ., ενώ αν μαγειρεύετε μοσχάρι στο σπίτι, φροντίστε να αφαιρείτε το εμφανές λίπος.
Κράκερ: επιλέξτε τα σωστά
Είναι ό,τι πρέπει για το γραφείο, το ταξίδι και γενικότερα αποτελούν τα πιο εύκολα σνακ που μπορείτε να κουβαλάτε πάντα και παντού. Κάποια, όμως, μπορεί να περιέχουν υδρογονωμένα έλαια και ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε είναι να τσεκάρετε τη λίστα με τα συστατικά τους, γιατί ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να μας βλάψουν αν τα καταναλώνουμε καθημερινά.
Κατεψυγμένα γεύματα: βλαβερά για την υγεία
Στη συγκεκριμένη κατηγορία γευμάτων, τα τρανς λιπαρά κάνουν τα τρόφιμα πιο σταθερά, ενώ ταυτόχρονα τους δίνουν μια πιο γεμάτη γεύση, έτσι ώστε να αισθανόμαστε ότι ευχαριστιόμαστε το γεύμα μας και ταυτόχρονα ικανοποιούμε την πείνα μας. Τα γεύματα, όμως, αυτά, όπως επίσης και αυτά που μπαίνουν στους φούρνους μικροκυμάτων εντάσσονται στην κατηγορία τροφών με περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα, γι’ αυτό καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωσή τους.
Δημητριακά, μπάρες ενέργειας: με προσοχή η κατανάλωσή τους
Το πρωινό είναι ίσως το πιο βασικό γεύμα της ημέρας, όταν όμως δεν προσέχουμε τις τροφές που το απαρτίζουν, χάνει την αξία του. Πολλά από τα δημητριακά που καταναλώνουμε κάθε πρωί, αλλά και από τις ενεργειακές μπάρες που έχουμε στην τσάντα μας για ώρα ανάγκης, βρίσκονται στη λίστα με τις τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά. Ο έλεγχος στις ετικέτες θα σας βοηθήσει να δείτε τι πρέπει να αποφύγετε.
Μείγματα για βάφλες και τηγανίτες: προτιμήστε να τα φτιάξετε μόνοι σας
Συχνά, τα μείγματα αυτά που μας βοηθούν να φτιάξουμε μια γευστική βάφλα ή τηγανίτα, αλλά με κάποιο κόστος, αφού συχνά περιέχουν υδρογονωμένα έλαια. Προτιμήστε να φτιάξετε μόνοι σας το μείγμα με αβγά, αλεύρι, μπέκιν πάουντερ, ζάχαρη άχνη, γάλα, βανίλια, σπορέλαιο και λίγο αλάτι.
Ντόνατς και διάφορα γλυκά: καμουφλαρισμένος κίνδυνος
Τα περισσότερα αρτοπαρασκευάσματα, αλλά και τα γλυκά που βρίσκουμε σε ζαχαροπλαστεία ή σούπερ μάρκετ ανήκουν κι αυτά στις «απαγορευμένες» τροφές. Μάλιστα, νέες έρευνες έχουν δείξει ότι παρ’ όλο που η κατανάλωση γλυκών βοηθάει τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες και να αισθάνεται ευχαρίστηση, ταυτόχρονα η κατανάλωση τρανς λιπαρών αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης μελλοντικά. Μην ξεχνάτε ότι μεγάλη περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά έχουν τα ντόνατς, τα διάφορα κέικ, τα μπισκότα κ.ο.κ.


Τα εικοσανοειδή είναι παράγωγα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που αποτελούνται από είκοσι άτομα άνθρακα και
Λειτουργούν Ως Ορμόνες Με Τη Διαφορά Ότι Δεν Παράγονται Από Ένα Συγκεκριμένο Αδένα,
Αλλά Από Κάθε Κύτταρο Του Ανθρώπινου Οργανισμού.
Δρουν σαν βιοχημικοί μεσολαβητές για τη μετάδοση των κυτταρικών ερεθισμάτων από τη μεμβράνη στο εσωτερικό του κυττάρου.
Στην ουσία, οι άνθρωποι έχουν περίπου 60 τρισεκατομμύρια εικοσανοειδείς αδένες, από τους οποίους όμως δεν μπορούν να παραχθούν ορισμένα ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό και λινολενικό, που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα και λαμβάνονται από τη διατροφή.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ταξινομούνται είτε
·ως ωμέγα-6
·είτε ως ωμέγα-3,
ανάλογα με τη θέση των διπλών δεσμών στο μόριο του λιπαρού οξέος.  Αυτοί οι δύο τύποι των απαραίτητων λιπαρών οξέων,
όταν μεταβολίζονται, παράγουν εικοσανοειδή που μπορούν να δρουν εντελώς διαφορετικά στη φυσιολογία και διακρίνονται σε
·«καλά» και
·«κακά» εικοσανοειδή βάσει των άμεσων επιπτώσεων των λειτουργιών τους.
Ουσιαστικά δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» εικοσανοειδή, αφού και τα δυο στις σωστές αναλογίες είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση αιμορραγίας τα «κακά» εικοσανοειδή είναι απαραίτητα για τη δημιουργία θρόμβου και την αναστολή της αιμορραγίας, όταν όμως τα ίδια εικοσανοειδή βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν χωρίς λόγο στη δημιουργία θρόμβου με τελικό επακόλουθο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η παραγωγή των εικοσανοειδών ξεκινάει από το λινολεϊκό οξύ, ένα ω-6 λιπαρό οξύ, που βρίσκεται στις περισσότερες τροφές του καθημερινού μας διαιτολογίου.
Μάλιστα όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του φαγητού σε λίπος, τόσο περισσότερο λινολεϊκό περιέχει.
Το λινολεϊκό μετατρέπεται σε διχομο-γ-λινολεϊκό οξύ (DGLA), το οποίο είναι η πρόδρομη ένωση των «καλών» εικοσανοειδών.
Όμως, παρουσία του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση μετατρέπει το DGLA σε αραχιδονικό οξύ που αποτελεί  πρόδρομη ένωση των «κακών» εικοσανοειδών.
Όσο λιγότερο αραχιδονικό οξύ παράγεται, τόσο η ισορροπία μετατοπίζεται προς τα «καλά» εικοσανοειδή και -στην περίπτωση μας- τόσο μειώνονται φαινόμενα πόνου και φλεγμονής.
Πώς όμως ρυθμίζονται τα επίπεδα του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση;
Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ), αναστέλλει τη δράση του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση.

Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ) είναι ένα ω-3 λιπαρό οξύ, που συντίθεται στον οργανισμό, αλλά που κυρίως υπάρχει στις τροφές και ιδιαίτερα στα ψάρια και φυσικά το ιχθυέλαιο.
Η ποσότητα του, ρυθμίζει την αναλογία καλών και κακών εικοσανοειδών, διότι αναστέλλοντας το ένζυμο δέλτα -5- δεσατουράση, μειώνει την παραγωγή ΑΑ και συνεπώς την παραγωγή κακών εικοσανοειδών και ευνοείται η μετατροπή του DGLA, σε καλά εικοσανοειδή.
Η δραστηριότητα του ενζύμου ελέγχεται και ενδογενώς μέσω των ορμονών γλυκαγόνη (ίδια δράση με το ΕΠΑ) και ινσουλίνη.
Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε

·ω-6 λιπαρά οξέα,
·υδατάνθρακες και
·τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οδηγεί σε
απότομη έκκριση ινσουλίνης και τελικά αυξημένα επίπεδα «κακών» εικοσανοειδών με αποτέλεσμα επιδείνωση των συμπτωμάτων φλεγμονωδών παθήσεων.
Αυτό όμως που καθορίζει την καλή υγεία του οργανισμού
είναι ο λόγος αραχιδονικού οξέος προς εικοσιπεντανοϊκό οξύ. Έχει βρεθεί ότι όταν η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 ο οργανισμός βρίσκεται σε ευεξία, δηλαδή σε τέλεια σωματική και ψυχική υγεία.
Ο ιδανικός λόγος 1,5 του ΑΑ/ EPA συναντάται στους Γιαπωνέζους που θεωρούνται ως ο μακροβιότερος και υγιέστερος πληθυσμός στον κόσμο(11-14).
Παρουσιάζουν, επίσης, τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στον κόσμο.
Αντίθετα, ο μέσος όρος του λόγου ΑΑ/ EPA των Αμερικανών είναι περίπου 11.

Για τους ασθενείς με φλεγμονώδεις καταστάσεις και νευρολογικές διαταραχές, ο λόγος ΑΑ/ EPA είναι πάνω από 20.
Η προσέγγιση της κατάστασης ευεξίας απαιτεί διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο και σωστή αναλογία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους στα καθημερινά μας γεύματα.
Επίσης, ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το συγκεκριμένο στόχο αποτελεί το καθαρό ιχθυέλαιο υψηλής συγκέντρωσης σε ΕΠΑ και DHA, ένα άλλο ω-3 λιπαρό οξύ που αποτελεί βασικό συστατικό του λίπους του εγκεφάλου.
Περισσότερο από το 60% του καθαρού βάρους του εγκεφάλου είναι λίπος. Το DHA, είναι απαραίτητο για την κατασκευή του νευρικού ιστού και βοηθάει τις λειτουργίες του νευρικού μας συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα (Omacor, Zodin)που στηρίζουν τη θεραπευτική τους αξία (κυρίως για αντιμετώπιση υπερχοληστεριναιμίας και υπερλιπιδαιμίας)  στα δυο αυτά ω-3 λιπαρά οξέα.
Σε ερευνητικό στάδιο, βρίσκεται η αποτελεσματικότητα
αναστολής και των δυο κυκλο-οξυγενασών από το φαρμακευτικό σκεύασμα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται ως προστατευτικό των αγγειών και φλεβοτονωτικό.
Πρόκειται για ξηρό εκχύλισμα του φλοιού παραθαλάσσιου πεύκου της ποικιλίας Pinus pinaster maritime (Pinaceae) που ευδοκιμεί μόνο στα γαλλικά παράλια νότια του Μπορντώ.
Κλινική μελέτη σχετικά με το μηχανισμό δράσης του ισχυρού αντιοξειδωτικού αυτού σκευάσματος έδειξε αναστολή τόσο της C0X-1 όσο και της COX-2, ενώ βρέθηκε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα των δραστικών συστατικών μόλις 30λεπτά μετά από του στόματος χορήγηση.
Νεότερη μελέτη σε εθελοντές ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και τρίμηνη χορήγηση 100mg Pycnogenol ημερησίως από το στόμα είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της κινητικότητας και τη μείωση της δοσολογίας των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Προφανώς, υπάρχουν και άλλες διατροφικές και μη εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούν τουλάχιστον να επιβραδύνουν την εμφάνιση παθήσεων που απαιτούν τη χρήση ΜΣΑΦ ή να μειώσουν τη δοσολογία των ήδη χορηγούμενων ΜΣΑΦ.
«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου» είχε πει ο Ιπποκράτης και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στη σημερινή εποχή της πολυφαρμακίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ…
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί σ’ όλα τα επίπεδα την εκδήλωση μυοσκελετικών παθήσεων και γενικά  καταστάσεων που χρήζουν θεραπείας με ΜΣΑΦ (ισχυροί πονοοκέφαλοι, ημικρανίες).
Η ανάγκη για γρήγορη ανακούφιση του πόνου δε δίνει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως φυσιοθεραπεία, κρυοθεραπεία, εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, ηλεκτροθεραπεία, να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης και στην σταδιακή αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Η αντίληψη ότι το «κακό» συμβαίνει πάντα στο σπίτι του διπλανού και όχι φυσικά στο δικό μας κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο, αφού απόψεις του τύπου «εγώ έχω γερό στομάχι» ή «το παίρνω χρόνια και δεν έπαθα τίποτα» ή το κλασικό «το παίρνει η γειτόνισσα και είναι πολύ καλό» ακούγονται συχνά στα φαρμακεία.
Γι΄αυτούς τους λίγους αξίζει να προσπαθήσουμε, να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω και να τους προτείνουμε πιο ήπιες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματός τους, πριν καταλήξουμε στη χορήγηση των…ΜΣΑΦ.
Κλείνοντας, ένα μικρό τρύκ, που μπορεί να σας πεί πολλά…Μήπως..Το δέρμα στα μπράτσα σας θυμίζει… το δέρμα της κότας; 

Ίσως σας λείπουν λιπαρά οξέα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μικρά εξογκώματα οφείλονται σε υπερσυγκέντρωση κερατίνης εξαιτίας της έλλειψης του «φυσικού λαδιού» που λιπαίνει ενδογενώς την επιδερμίδα και συντίθεται από τα λιπαρά οξέα της τροφής μας. Μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματός σας και δεν φεύγουν εύκολα.
Τι να κάνετε; Είναι απλό: 

Τρώτε λιπαρά ψάρια, αυγά, λάδι και ξηρούς καρπούς…και φυσικά ιχθυέλαιο, όμως δείτε και έναν… δερματολόγο .. 




ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ