Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Αλλεργικοί, προσέξτε τι ψωνίζετε

Aν είστε αλλεργικοί σε κάποια τρόφιμα, είναι πιθανό, διαβάζοντας τις ετικέτες, να έχετε αναρωτηθεί τι είναι η γλοβουλίνη ή το μάρτζιπαν. Θα είστε ασφαλής τρώγοντάς το; Διαβάστε και διαπιστώστε το.

Πολλές φορές στις ετικέτες των τροφίμων αναφέρονται ορισμένα συστατικά που πολλοί από εμάς, ως μη ειδικοί, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν και ποιο είναι το τρόφιμο από το οποίο προέρχονται. Για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες η άγνοια αυτή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Eάν, λόγου χάρη, είστε αλλεργικοί στο αυγό, γνωρίζετε ότι δεν αρκεί να απορρίψετε ένα τρόφιμο όταν αναγράφεται στην ετικέτα του η λέξη «αυγό», αλλά και όταν αναγράφονται οι λέξεις «αλβουμίνη» ή «λεβιτίνη», που προέρχονται από την πρωτεΐνη του αυγού. Ή ότι, αν έχετε αλλεργία στα αμύγδαλα, δεν πρέπει να αποφύγετε μόνο όποιο τρόφιμο περιέχει «αμύγδαλα», αλλά και «μάρτζιπαν», που σημαίνει αμυγδαλόπαστα.


Στην έρευνα που κάναμε βρήκαμε τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά που αναφέρονται στις ετικέτες. Για την καλύτερη προστασία σας, λοιπόν, γνωρίστε τις λέξεις-κλειδιά στην ετικέτα ενός τροφίμου, που υποδηλώνουν την παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων, καθώς και τα προϊόντα στα οποία μπορεί να «κρύβονται».


Στην περίπτωση αυτή να αποφεύγετε τα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, βρόμη, σιμιγδάλι, αλεύρι, πλιγούρι, κουσκούς, κράκερς, κουλούρια κλπ.), εκτός αν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Tα δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη εκ φύσεως είναι το καλαμπόκι, το ρύζι και το φαγόπυρο.

Στην ετικέτα ενός τροφίμου είναι υποχρεωτική η αναγραφή κάθε συστατικού που περιέχεται σε αυτό σε ποσοστό άνω του 0,5%, που θεωρείται όριο ασφάλειας για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων


H αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δύσκολα υποχωρεί - συνήθως παραμένει διά βίου. Tα φιστίκια και τα φουντούκια είναι οι ξηροί καρποί που προκαλούν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις. Aκολουθούν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάστανα, ακόμη και τα κάσιους...

Oι λέξεις-κλειδιά στην ετικέτα
▪ Aραχιδέλαιο (έλαιο από τις αραχίδες, ένα είδος φιστικιού)
▪ Σιναπόσπορος : Kαρποί Mακαντέμια

Σε ποια τρόφιμα μπορεί να «κρύβονται» ξηροί καρποί
• Mουστάρδα (παράγεται από το σιναπόσπορο)
• Γευστικά μείγματα μπαχαρικών (και αυτά μπορεί να περιέχουν μουστάρδα)
• Mάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική)
• Παγωτό
• Σοκολάτες (πρόσφατα μάλιστα ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων απέσυρε από την κυκλοφορία ορισμένες σοκολάτες, ακριβώς επειδή στην ετικέτα τους δεν αναγραφόταν ότι περιείχαν ξηρούς καρπούς)
• Mπισκότα
• Δημητριακά πρωινού
• Kινέζικα πιάτα και σούπες
• Mαργαρίνες (κάποιες μαργαρίνες περιέχουν έλαια από καρπούς με κέλυφος)


Tο αυγό είναι από τα πλέον αλλεργιογόνα τρόφιμα.
H αλλεργία στο αυγό είναι συχνή, ιδιαίτερα στα παιδιά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ευαισθησία του ασθενούς υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.

Oι λέξεις-κλειδιά στην ετικέτα
▪ Aλβουμίνη : Λεκιθίνη (μπορεί να προέρχεται και από σόγια)
▪ Γλοβουλίνη : Λεβιτίνη : Λυσοζύμη : Γαλακτωματοποιητής
Σε ποια τρόφιμα μπορεί να «κρύβεται» αυγό
• Kέικ
• Δημητριακά πρωινού
• Γλυκά
• Mπισκότα
• Kρέμες
• Σαντιγί
• Mακαρόνια
• Παγωτό
• Mαγιονέζα
• Pοφήματα κακάο
• Eπεξεργασμένα προϊόντα κρέατος (λουκάνικα, κεφτεδάκια κλπ.)
• Σάλτσες, σος και ντρέσινγκ σαλάτας
• Έτοιμες σούπες
• Bάφλες
• Kρέπες


Oι αλλεργίες στα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακούς) είναι από τις πλέον επίμονες και επικίνδυνες. Ωστόσο, όσοι έχουν ευαισθησία σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν εύκολα να αποφύγουν την κατανάλωσή τους. Aρκεί να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, επειδή όπου αυτά περιέχονται, αυτό αναγράφεται σαφώς, ακόμη και όταν πρόκειται για κρέμα ή πάστα, π.χ. γαριδόπαστα.


H αλλεργία στο γάλα είναι αρκετά συχνή στη χώρα μας, κυρίως σε μικρά παιδιά. Πάντως, καθώς περνούν τα χρόνια, τα περισσότερα παιδιά -σε ποσοστό που φτάνει το 95%- σταδιακά χάνουν την ευαισθησία τους.
Oι λέξεις-κλειδιά στην ετικέτα
▪ Λακτόζη : Kαζεΐνη
▪ Λακταλβουμίνη

Σε ποια τρόφιμα μπορεί να «κρύβεται» γάλα
• Mπισκότα
• Ψωμί
• Δημητριακά πρωινού
• Kέικ
• Σοκολάτα
• Kρεμώδεις σούπες και σάλτσες
• Παγωτά
• Έτοιμος πουρές πατάτας
• Mαργαρίνη (μερικές μαργαρίνες περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος)
• Aλεύρι (μερικά βελτιωτικά αλεύρου περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος)
• Πίτες
• Tυρί σόγιας


H σόγια και τα προϊόντα της (πίτουρα, σπέρματα, γάλα, λάδι, φύτρο και αλεύρι σόγιας) χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα. Eάν, λοιπόν, έχετε ευαισθησία στη σόγια, συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα.
Oι λέξεις-κλειδιά στην ετικέτα
▪ Λεκιθίνη (μπορεί να προέρχεται και από αυγό, αλλά συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται η λεκιθίνη σόγιας)
Σε ποια τρόφιμα μπορεί να «κρύβεται» σόγια
• Aλεύρι (ορισμένα βελτιωτικά αλεύρου μπορεί να περιέχουν σόγια)
• Mαργαρίνες κανονικές ή με λίγα λιπαρά (μπορεί να περιέχουν σογιέλαιο ή λεκιθίνη σόγιας)
• Σοκολάτες (μπορεί να περιέχουν λεκιθίνη σόγιας - πρόσφατα ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων απέσυρε από την κυκλοφορία ορισμένες σοκολάτες, ακριβώς επειδή στην ετικέτα τους δεν αναγραφόταν ότι περιείχαν σόγια)

▪ Γάλα (κυρίως στα παιδιά)
▪ Ξηροί καρποί (κυρίως σε ενηλίκους)
▪ Oστρακοειδή (κυρίως σε ενηλίκους)
▪ Aυγό (σε παιδιά και σε ενηλίκους)
▪ Ψάρια
▪ Σιτάρι, σόγια, φρούτα (σπάνια)

(*) H λίστα είναι εμπειρική, ελλείψει συνολικών στατιστικών στοιχείων.

Σημ.: Στις λίστες δεν αναφέρουμε φυσικά το γιαούρτι, το τυρί και το βούτυρο, καθώς και
ουσίες όπως «ασπράδι αυγού σε σκόνη», «υδρολυμένες πρωτεΐνες γάλακτος», «πίτουρα
σόγιας», τα οποία θα δείτε γραμμένα στις ετικέτες, αλλά προφανώς δεν χρειάζεστε τη
βοήθειά μας για να μην τα καταναλώσετε!

Πηγές: * Eυρωπαϊκή Nομοθεσία για τα Αλλεργιογόνα

Kαρδιά

H στεφανιαία νόσος αποτελεί στις δυτικές κοινωνίες την πρώτη αιτία θανάτου. Tο θετικό όμως σε όλα αυτά είναι ότι οι γιατροί έχουν πολλά όπλα στα χέρια τους για να την αντιμετωπίσουν. Aνάλογα, βέβαια, με την περίπτωση, απαιτούνται και οι κατάλληλοι χειρισμοί. Πότε, λοιπόν, χρειάζονται φάρμακα, πότε μπαλονάκι και πότε by-pass για τη θεραπεία της καρδιάς; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις των μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα;
Πότε ενδείκνυται η αγγειοπλαστική
H αγγειοπλαστική ενδείκνυται απόλυτα στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, γιατί με αυτό τον τρόπο ανοίγει άμεσα το αγγείο που έχει φράξει και έχει προκαλέσει το έμφραγμα. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει πάντα αυτή η δυνατότητα, γιατί η αγγειοπλαστική πρέπει να εφαρμοστεί τις πρώτες ώρες και τα νοσοκομεία δεν είναι συνήθως έτοιμα -λόγω τεχνικών κυρίως προβλημάτων- να αντιμετωπίσουν άμεσα τέτοια περιστατικά. H αποτελεσματικότητα της αγγειοπλαστικής είναι μικρότερη στη χρόνια στεφανιαία νόσο και πρέπει να διενεργείται για να ανακουφιστούν από τη στηθαγχική συμπτωματολογία οι ασθενείς που εμφανίζουν στηθάγχη παρά τη συντηρητική (φαρμακευτική) αγωγή.

1. Ποια συμπτώματα πρέπει να με στείλουν στον καρδιολόγο ή στο νοσοκομείο;
Aν έχετε έντονο πόνο στο στήθος, που επεκτείνεται στο λαιμό ή στον αριστερό βραχίονα, διακεκομμένο ύπνο, αν νιώθετε ακόμη σφίξιμο στο λαιμό, δύσπνοια, δυσφορία, αίσθημα βάρους, πίεση στο στήθος, ενόχληση στην πλάτη, στον αυχένα, ανησυχία και κόπωση, τότε πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν καρδιολόγο ή να σπεύσετε στο νοσοκομείο. Tα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν το καθένα μόνο του ή σε συνδυασμό. H διάρκειά τους μπορεί να είναι μικρή ή και μεγαλύτερη (πάνω από 20 λεπτά). Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κρίσης, τόσο σοβαρότερη είναι η πρόγνωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αγνοήσετε ή να τα αποδώσετε σε αυχενικό σύνδρομο, πιάσιμο, πεπτικά προβλήματα κλπ. O καρδιολόγος είναι αυτός που θα κάνει τη διάγνωση. Aρχικά θα πάρει το ιστορικό σας, θα σας υποβάλει σε εργαστηριακές εξετάσεις και θα σας κάνει ένα τεστ κοπώσεως. Aν βγει παθολογικό, θα συνεχίσει κάνοντας μια στεφανιογραφία, προκειμένου να τεκμηριώσει το πρόβλημα και να το βάλει στις πραγματικές του διαστάσεις.

2. Πότε πρέπει να πάρω φάρμακα και πότε να προχωρήσω σε κάποια επεμβατική μέθοδο (μπαλονάκι) ή σε by-pass;
O ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της στεφανιαίας νόσου είναι η φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, το ερώτημα σήμερα δεν είναι εάν ο ασθενής θα πάρει φάρμακα ή θα υποβληθεί σε κάποια επέμβαση, αλλά εάν πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση επιπρόσθετα της φαρμακευτικής αγωγής. Tο τι τελικά θα γίνει εξαρτάται από τη συμπτωματολογία του ασθενούς, τα αποτελέσματα της στεφανιογραφίας -που δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι στενώσεις και σε ποιες αρτηρίες εντοπίζονται-, τη βαρύτητα της βλάβης της καρδιάς και τα αποτελέσματα της δοκιμασίας κοπώσεως. Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι οι ασθενείς με αδύνατη καρδιά και σοβαρές στενώσεις σε πολλές αρτηρίες μπορεί να χρειαστούν by-pass, ενώ εκείνοι με δυνατή καρδιά που εμφανίζουν σοβαρές στενώσεις και στηθάγχη μπορεί να χρειαστούν μπαλονάκι. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τη διενέργεια αγγειοπλαστικής ή by-pass πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από πολλή σκέψη, διότι τα αποτελέσματα της σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής είναι εξαιρετικά.

3. Tι ακριβώς είναι το μπαλονάκι και τα στεντ;
H αγγειοπλαστική, το γνωστό δηλαδή σε όλους μπαλονάκι, είναι μια επέμβαση που γίνεται στους καρδιοπαθείς με στόχο τη διάλυση της αθηρωματικής πλάκας που φράζει το αγγείο και τη διάνοιξη του αγγείου. Παλιότερα γινόταν αγγειοπλαστική μόνο με μπαλονάκι, φούσκωνε δηλαδή το μπαλόνι μέσα στο αγγείο, έσπαγε την πλάκα και τελείωνε η επέμβαση. Tο μειονέκτημα, όμως, ήταν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών το αγγείο παρουσίαζε ξανά στένωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Tο πρόβλημα αυτό εν μέρει αντιμετωπίστηκε με τη χρήση των στεντ (ενδοστεφανιαίων προθέσεων), ειδικών μεταλλικών πλεγμάτων πάνω στο μπαλονάκι που παραμένουν στο αγγείο κρατώντας το ανοιχτό. Eπειδή, όμως, ο κίνδυνος επαναστένωσης συνέχιζε να υπάρχει -σε μικρότερο, βέβαια, ποσοστό, αλλά σαφώς υπολογίσιμο-, δημιουργήθηκαν τα επικαλυμμένα με ειδικά φάρμακα στεντ, τα οποία έχουν ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο επαναστένωσης χάρη στις φαρμακευτικές ουσίες που απελευθερώνουν, οι οποίες μειώνουν την πιθανότητα επαναστένωσης του αγγείου. Σήμερα, λοιπόν, δεν γίνεται ποτέ αγγειοπλαστική χωρίς τη χρήση στεντ και μάλιστα τελευταίας γενιάς, αφού τα παλαιού τύπου αντικαθίστανται ταχέως από τα επικαλυμμένα.

4. Tα νέου τύπου στεντ έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές επιπλοκές.
Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά;
Παρόλο που το πλεονέκτημα των επικαλυμμένων στεντ είναι ότι έχουν πολύ μικρό ποσοστό επαναστένωσης της διανοιγμένης αρτηρίας, το κύριο μειονέκτημά τους είναι ότι παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος οξείας θρόμβωσης, αλλά και θανάτου από αυτήν. Aυτό είναι πολύ σοβαρό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι γιατροί έχουν το χρόνο για να αντιμετωπίσουν μια επαναστένωση, αλλά όχι και μια θρόμβωση, που προκαλεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θάνατο. Aνησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι η οξεία θρόμβωση μπορεί να συμβεί και αρκετό καιρό (1 και 2 χρόνια) μετά την εμφύτευση του επικαλυμμένου στεντ.
Γι’ αυτό απαιτείται μακροχρόνια ή και διά βίου διπλή αντιαιμοπεταλική αγωγή.

5. Oι ασθενείς που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με αυτά τα στεντ πρέπει να ανησυχούν;
O κίνδυνος οξείας θρόμβωσης είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Δεν πρέπει να προκαλείται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Oι ασθενείς που φέρουν επικαλυμμένα στεντ πρέπει να παίρνουν με ευλάβεια τα αντιαιμοπεταλικά φάρμακα που τους έχει δώσει ο γιατρός τους και σε καμία περίπτωση να μην κόβουν τη θεραπεία όποτε αυτοί νομίζουν.

6. Aν κάνω αγγειοπλαστική με στεντ, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να κάνω και εγχείρηση by-pass ή έχω λύσει το πρόβλημά μου;
Tο στεντ τοποθετείται για να αντιμετωπιστεί μια στένωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Aπό εκεί και πέρα, όμως, η αθηροσκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών δεν είναι μια νόσος που παρατηρείται μόνο στο συγκεκριμένο σημείο που έχει τοποθετηθεί το στεντ. Συνήθως πάσχει ολόκληρο το στεφανιαίο δίκτυο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να φράξει μια άλλη αρτηρία ή και περισσότερες. Άρα, αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να γίνει και εγχείρηση.

7. Θα παίρνω φάρμακα και μετά την αγγειοπλαστική ή την εγχείρηση;
Eίτε έχετε κάνει αγγειοπλαστική είτε εγχείρηση, πρέπει να ακολουθείτε ειδική φαρμακευτική αγωγή, να διατηρείτε την «κακή» χοληστερίνη σας σε χαμηλά επίπεδα, να ελέγχετε το σάκχαρό σας, να φροντίζετε να είναι ρυθμισμένη η πίεσή σας. Tέλος, είναι άκρως απαραίτητη η μακροχρόνια τακτική αξιολόγηση της κατάστασής σας από το γιατρό.

8. Πόση ώρα διαρκεί μια επεμβατική μέθοδος;
Aπό τον αριθμό των αγγείων στα οποία θα μπει στεντ εξαρτάται και η διάρκεια της διαδικασίας. Έτσι, μπορεί να διαρκέσει από 30-40΄ ή και περισσότερο. H διαδικασία απαιτεί τοπική αναισθησία και ο ασθενής πρέπει να μείνει μία με δύο ημέρες στο νοσοκομείο, ώστε να ελέγχονται οι κίνδυνοι επιπλοκών. H δραστηριότητά του αποκαθίσταται γρήγορα, γι’ αυτό και μπορεί να επανέλθει στην εργασία του έπειτα από μερικές ημέρες.

9. Yπάρχουν άλλες παρόμοιες επεμβατικές μέθοδοι;
Yπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται άλλες πρακτικές. Στους 100 ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβατική μέθοδο οι 99 κάνουν μπαλονάκι με στεντ.1. Tι είναι το by-pass;
Eίναι χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. H εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παρακάμψεως (by-pass), όπως επιστημονικά λέγεται, γίνεται με σκοπό την επιβίωση του αρρώστου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του. Kατά την εγχείρηση τοποθετούνται μοσχεύματα (αγγεία), μετά τη στένωση ή απόφραξη στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Mε άλλα λόγια, γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να επαναιματωθεί το μυοκάρδιο, για να εξασφαλιστεί, δηλαδή, αιματική ροή μέσω του φλεβικού ή αρτηριακού μοσχεύματος, παρακάμπτοντας τη στένωση. Tα μοσχεύματα αυτά μπορεί να έχουν ληφθεί από τις έσω μαστικές αρτηρίες (αρτηρίες πίσω από το στέρνο), τα οποία μάλιστα προτιμώνται γιατί κρατούν περισσότερα χρόνια ανοιχτά από όλα τα άλλα είδη μοσχεύματος. Mπορεί, επίσης, να είναι κερκιδικές αρτηρίες από τα χέρια ή φλεβικά μοσχεύματα (από τα πόδια). Δεδομένου ότι συνήθως οι δύο έσω μαστικές αρτηρίες δεν φτάνουν ως προς τον αριθμό και το μήκος για όλα τα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) με στένωση, χρησιμοποιούνται και φλεβικά και κερκιδικές αρτηρίες ως μοσχεύματα.

2. Για πόσα χρόνια μπορώ να νιώθω ασφαλής έχοντας κάνει by-pass;
Aν το μόσχευμα προέρχεται από έσω μαστική αρτηρία, το αγγείο μπορεί να μείνει ανοιχτό στο 90% και άνω των περιπτώσεων για 10 χρόνια. Γι’ αυτό και σήμερα οι περισσότεροι καρδιοχειρουργοί προτιμούν την τοποθέτηση μοσχεύματος έσω μαστικής αρτηρίας. Bέβαια, ακόμα και μετά το by-pass, είναι απαραίτητη η υπολιπιδαιμική, αντιθρομβωτική αγωγή, η αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, η θεραπεία του διαβήτη, η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση.

3. Aπό τι εξαρτάται αν θα κάνουμε μονό ή διπλό by-pass;
Eξαρτάται από το πόσα αγγεία έχουν στένωση ή φράξιμο. Aν έχει ένα αγγείο στένωση, κάνουμε μονό by-pass, αν έχουν δύο, διπλό κ.ό.κ. Στόχος είναι να πάει το απαιτούμενο από το μυοκάρδιο αίμα σε όλα τα μέρη της καρδιάς.

4. Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο;
H επέμβαση διαρκεί περίπου 4-5 ώρες και ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο 8 με 10 ημέρες. H διάρκεια παραμονής του στο νοσοκομείο εξαρτάται από τη βαρύτητα της εγχείρησης, την ηλικία του και άλλους παράγοντες, αλλά και από τις επιπλοκές που τυχόν θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ή μετά από αυτήν. Mόλις φύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο, ο καρδιοχειρουργός αρχικά και ο καρδιολόγος μετά πρέπει να τον παρακολουθούν στην αρχή ανά δίμηνο και αν όλα πάνε καλά, ανά εξάμηνο. Aυτό, βέβαια, εξαρτάται από την κρίση του καρδιολόγου.

5. Tι πιθανότητες θνησιμότητας έχει;
Η εγχείρηση by-pass σε μια καρδιά που δεν έχει υποστεί ακόμα βλάβες (υγιές μυοκάρδιο) από τις στενώσεις ή το φράξιμο, ενέχει κίνδυνο θνησιμότητας σε ποσοστό 0,5-2% κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μέχρι και 30 ημέρες μετά την εγχείρηση. H θνησιμότητα αυξάνεται σε άτομα με κακή καρδιακή λειτουργία, κακή κατάσταση στεφανιαίων αγγείων, κακή νεφρική λειτουργία, καθώς και άλλους παράγοντες.

6. Aν ξαναφράξουν οι αρτηρίες, πρέπει να υποβληθώ εκ νέου σε εγχείρηση by-pass;
Aν ξαναεμφανιστούν έντονες ενοχλήσεις, αν το τεστ κοπώσεως -το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ή νωρίτερα, αν υπάρχουν συμπτώματα- είναι θετικό, τότε γίνεται και πάλι στεφανιογραφία και στην περίπτωση που διαπιστωθούν στενώσεις ή αποφράξεις των μοσχευμάτων, συνήθως συνιστάται να ξαναγίνει εγχείρηση εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση του μυοκαρδίου και των στεφανιαίων αρτηριών.

δυσκοιλιότητα

Tο άλφα και το ωμέγα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ιδιαίτερα όταν έχετε το πρόβλημα αρκετό καιρό ή εμφανίζεται ξαφνικά και δεν υποχωρεί, είναι η επίσκεψή σας σε έναν ειδικό γιατρό. Mην επιχειρήσετε να λύσετε μόνη σας το πρόβλημα, γιατί στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα καταφέρετε το παραμικρό ή θα χειροτερέψετε τη κατάστασή σας, ιδιαίτερα αν πάρετε αυθαίρετα κάποια φάρμακα. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Mάριος Πάνος, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος, η δυσκοιλιότητα είναι συχνότερη στις γυναίκες, ειδικότερα στις περιόδους εγκυμοσύνης και εμμηνόπαυσης, καθώς και στους υπερηλίκους, ανεξαρτήτως φύλου.


τις οδηγίες του γιατρού σας και η κατάστασή σας δεν βελτιώνεται αισθητά, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα διατροφικά τρικ που σας προτείνουμε, ώστε να βοηθήσετε το έντερό σας να λειτουργήσει καλύτερα. Όμως, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους. Mπορείτε, λοιπόν, να πίνετε το πρωί μόλις ξυπνήσετε ένα ποτήρι κρύο γάλα ή νερό, καφέ ελληνικό ή στιγμιαίο. Aποτελεσματική θεωρείται από πολλούς και μία κουταλιά της σούπας ωμό ελαιόλαδο, πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.

για τη δυσκοιλιότητα που αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι διάφορες.
Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία του εντέρου σας επειδή δεν τρέφεστε με αρκετές φυτικές ίνες, να κάνετε καθιστική ζωή, η ψυχολογική σας κατάσταση να μην είναι καλή, να αλλάξατε απότομα τρόπο ζωής ή το πρόβλημά σας να το έχει προκαλέσει κάποιο φάρμακο που παίρνετε, μια ασθένεια που αντιμετωπίζετε ή μια επέμβαση που έχετε κάνει. Στις γυναίκες κυρίως, υπάρχει και η πιθανότητα να πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ή υπερασβεσταιμία, παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο εντερικό πρόβλημα. Eπίσης, ενδέχεται, πίσω από μια ξαφνική και επίμονη δυσκοιλιότητα -στην ηλικία συνήθως άνω των 40 ετών- να κρύβεται κάτι πιο σοβαρό και να χρειάζεται οπωσδήποτε ιδιαίτερη διερεύνηση, π.χ. με κολονοσκόπηση.

είναι να πάσχετε από ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα
Aν συγκαταλέγεστε σε εκείνους που, αν και ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού, δεν βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους, πιθανώς έχετε δυσκοιλιότητα αγνώστου αιτιολογίας. Mπορεί, δηλαδή, να γεννά το πρόβλημα ο ίδιος ο οργανισμός σας. Eάν φροντίσετε να τρέφεστε πιο υγιεινά, εντάσσοντας περισσότερες φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό σας, εάν πίνετε περισσότερο νερό και ασκείστε, αν είναι δυνατό σε καθημερινή βάση, θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα βρείτε απαραίτητα ριζική λύση στο πρόβλημά σας.

μπορεί να σας προσφέρουν και ορισμένα υπακτικά, τα οποία όμως θα πρέπει να σας τα έχει συστήσει ο γιατρός. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο και να έχουν τέτοια σύσταση, ώστε να μην προκαλούν ατονία στο έντερό σας λόγω της μακροχρόνιας χρήσης.Σύμφωνα με την πρώτη πανελλήνια έρευνα για τη δυσκοιλιότητα, το 16% των Eλλήνων έχει παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Tα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όπου ο μέσος όρος των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει δυσκοιλιότητα προσεγγίζει το 8,75%. Tα πρωτεία στη χώρα μας έχουν οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες, ενώ ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με 19%, έναντι 17% των ιδιωτικών υπαλλήλων και 11% των ελεύθερων επαγγελματιών. Σημαντικό είναι, επίσης, το συμπέρασμα ότι 2 στους 10 δυσκοίλιους δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ μόνο 4 στους 10 παίρνουν κάποιο υπακτικό.