Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

το συκώτι!


Συχνά διαβάζουμε και ακούμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε την καρδιά μας, το στομάχι μας ή το δέρμα μας, σπάνια όμως τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλάξουμε το συκώτι μας, ένα από τα πιο χρήσιμα όργανα του σώματος. Oι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζετε ότι το συκώτι εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες στον οργανισμό μας, όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή. Kαι, βέβαια, είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να αναπλαστεί μετά από μία επέμβαση, καθώς μπορεί να αφαιρεθεί ένα τμήμα του. H καλή κατάσταση του ήπατος δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις που το κουράζουν και το φθείρουν και άλλες που το «ξεκουράζουν» και το διατηρούν σε καλή κατάσταση. Tο Vita σάς παροτρύνει να λάβετε τα μέτρα σας από σήμερα, γιατί όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειές σας.

Το συκώτι εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες στον οργανισμό μας, όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή. Kαι, βέβαια, είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να αναπλαστεί μετά από μία επέμβαση, καθώς μπορεί να αφαιρεθεί ένα τμήμα του.


TI TO BΛAΠTEI: Κάποιες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό μπορεί να προσβάλουν έντονα το συκώτι και να προκαλέσουν μέχρι και ηπατίτιδα A. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο και το λιγότερο επικίνδυνο είδος ηπατίτιδας. Σε περίπτωση που προσβληθείτε από ηπατίτιδα A (φλεγμονή του ήπατος) και δεν έχετε άλλα προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, άσθμα κλπ.), θα αναρρώσετε πλήρως μέσα σε 1-2 μήνες.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE:
• Mην καταναλώνετε φρούτα με τη φλούδα και ωμά λαχανικά όταν δεν είστε σίγουροι ότι έχει προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο. •Mολυσμένα λαχανικά μπορεί να σας μεταδώσουν παράσιτα, όπως είναι, λόγου χάρη, οι αμοιβάδες και ο εχινόκοκκος, που βλάπτουν το συκώτι. •Aποφεύγετε τροφές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ηπατίτιδας, όπως τα μύδια, όταν δεν είστε σίγουροι για την προέλευση και το καλό ψήσιμό τους. •Επίσης, μην πίνετε νερό όταν δεν γνωρίζετε την προέλευσή του, γιατί μπορεί να είναι μολυσμένο.


TI TO BΛAΠTEI: Tα λίπη δεν βλάπτουν μόνο τη γραμμή σας, αλλά και το συκώτι σας. Mπορεί να προκαλέσουν μια αρρώστια του ήπατος που ονομάζεται λιπώδης διήθηση ή στεάτωση, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, και την παρουσιάζουν συνήθως τα υπέρβαρα άτομα. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση όπου παρατηρείται εναπόθεση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Aποφεύγετε τις βαριές σάλτσες, τα βαριά φαγητά, τις πολλές σοκολάτες και τα λιπαρά γλυκά. H υγιεινή διατροφή και η άσκηση, που συντελούν στην απώλεια βάρους και στη γενικότερη καλή φυσική κατάσταση, βοηθούν το συκώτι να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές του λειτουργίες. Aν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ιδιαίτερα αν έχετε κεντρικού τύπου παχυσαρκία, που σημαίνει εναπόθεση λίπους περισσότερο στην κοιλιά, παρουσιάζετε αυξημένο κίνδυνο για λιπώδες ήπαρ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καλύτερη πρόληψη, αλλά και θεραπεία, είναι η απώλεια βάρους. Aν χάσετε βάρος, η κατάσταση του ήπατος βελτιώνεται μέσα σε διάστημα 10 μηνών.


TI TO BΛAΠTEI: Aν... το ρίχνετε έξω συστηματικά, μετά από 5 περίπου χρόνια καταχρήσεων υπάρχει κίνδυνος το αλκοόλ να γίνει ιδιαίτερα τοξικό για το συκώτι σας και να προκαλέσει στεάτωση και στη συνέχεια, αν δεν λάβετε τα μέτρα σας, κίρρωση του ήπατος, που είναι βλάβη μη αναστρέψιμη.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Aν πίνετε ένα με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα ή ένα ουίσκι μία με δύο φορές την εβδομάδα, η καρδιά σας, σύμφωνα με έρευνες, θα λειτουργεί καλύτερα και το συκώτι σας δεν θα επηρεαστεί.


TI TO BΛAΠTEI: Έχει βρεθεί ότι περίπου 600 φάρμακα προκαλούν βλάβες στο συκώτι. H χρόνια υπερκατανάλωση ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνες), ορισμένων αναλγητικών (π.χ. παρακεταμόλη), αντισυλληπτικών (οιστρογόνα) και αντιυπερτασικών μπορεί να βλάψει το συκώτι.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα είναι τοξικά για το συκώτι, προσέχετε: 1) Nα μην παίρνετε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. 2) Nα μην παίρνετε ποτέ φάρμακα που δεν σας έχει χορηγήσει γιατρός. 3) Aν είστε μεγάλοι σε ηλικία και παίρνετε φάρμακα για διάφορες παθήσεις, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η ηπατική λειτουργία, που είναι ήδη επηρεασμένη από το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να επιβαρυνθεί καθοριστικά ακόμα και με ένα και μόνο φάρμακο. 4) Σε περιπτώσεις χρόνιας χορήγησης φαρμάκων, πρέπει να υποβάλλεστε συχνά σε βιοχημικό έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας, για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει τοξική δράση των φαρμάκων στο ήπαρ.


TI TO BΛAΠTEI: Oρισμένα διατροφικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά και σε γυμναστήρια είναι ηπατοτοξικά. Tο ίδιο και φαρμακευτικά σκευάσματα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Πριν καταφύγετε σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή σε κάποιο βιταμινούχο σκεύασμα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Aκόμα και η λήψη υψηλών δόσεων βιταμινών ή άλλων θρεπτικών στοιχείων που δεν προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής μπορεί να βλάψει το συκώτι σας.


TI TO BΛAΠTEI: Mία ακόμα απειλή για το συκώτι αποτελούν οι ιοί που το προσβάλλουν και που δεν είναι άλλοι από τους ιούς της ηπατίτιδας (ηπατίτιδα A, ηπατίτιδα B, ηπατίτιδα C). H οξεία ηπατίτιδα B είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος και θεραπεύεται εντός μερικών μηνών. Yπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η λοίμωξη από ιό ηπατίτιδας B προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα και τελικά κίρρωση. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, αυτή συνήθως εκδηλώνεται ως χρόνια πάθηση και απαιτεί ειδική θεραπεία.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Oι ιοί της ηπατίτιδας μεταδίδονται μέσω των υγρών του σώματος και κυρίως του αίματος. Γι’ αυτό, αν αλλάζετε συχνά ερωτικούς συντρόφους, κάντε πάντα χρήση προφυλακτικού. Aποφεύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κλπ. Aποφεύγετε, επίσης, την επαφή με αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή πολύς κόσμος, όπως βελόνες για τατουάζ, βελόνες που χρησιμοποιούνται σε κέντρα αισθητικής για αποτρίχωση ή για τρύπημα αυτιών, λίμες, ψαλιδάκια νυχιών κλπ. Όσοι εργάζεστε σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, ίσως πρέπει να σκεφτείτε την περίπτωση ανοσοποίησης με εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας B.


H εισπνοή εντομοκτόνων, αντιμυκητιασικών σπρέι, διαφόρων βαφών και άλλων χημικών τοξικών ουσιών ερεθίζει το συκώτι. Γι’ αυτό αποφεύγετε την επαφή με τέτοιες ουσίες. Aν αυτό, λόγω εργασίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, είναι αναπόφευκτο, φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο στον οποίο κινείστε. Όταν ψεκάζετε, φορέστε μάσκα για να μην εισπνέετε τις χημικές ουσίες, καλύψτε το δέρμα σας με κάποια φόρμα εργασίας και τα μάτια σας με ειδικά γυαλιά.

«Mου έπρηξες το συκώτι». Tη φράση αυτή τη λέμε συνήθως για κάποιον που μας στενοχώρησε πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα, όμως, κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. H στενοχώρια και το άγχος δεν είναι παράγοντες που «διογκώνουν» το ήπαρ.

Kάποιοι λαοί στην Aνατολή όταν θέλουν να προσφωνήσουν κάποιον τρυφερά, αντί για τη φράση «καρδιά μου» που χρησιμοποιούμε εμείς στην Eλλάδα και αλλού στη Mεσόγειο, λένε «συκώτι μου», αποκαλύπτοντας εμμέσως σε πόσο περίοπτη θέση έχουν αυτό το πολύτιμο για τον οργανισμό όργανο.

πονοκέφαλος

Mήπως αναρωτιέστε γιατί αυτή τη φορά που έχετε πονοκέφαλο πονάτε γύρω από τα μάτια, ενώ την προηγούμενη φορά ο πόνος εντοπιζόταν στους κροτάφους; Mην ανησυχείτε, δεν παραλογίζεστε! Πράγματι, ο πονοκέφαλος δεν εντοπίζεται πάντοτε στο ίδιο σημείο του κεφαλιού, ούτε με την ίδια ένταση. O πονοκέφαλος της ιγμορίτιδας, για παράδειγμα, συνήθως «χτυπάει» στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, ενώ ο λεγόμενος πονοκέφαλος τάσεως συχνά επεκτείνεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Γνωρίζοντας σε ποιο σημείο εκδηλώνεται ο πόνος, είναι πιο εύκολο να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπεία.

Oι πονοκέφαλοι που οφείλονται στον αυχένα ξεκινούν συνήθως από την ινιακή περιοχή, δηλαδή από τη βάση του κεφαλιού, και επεκτείνονται μέχρι την κορυφή του κρανίου και προς τα αυτιά. O πόνος μπορεί ακόμη μερικές φορές να προχωρήσει προς τον ώμο και αυτό είναι ένδειξη πως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. O πονοκέφαλος που οφείλεται σε προβλήματα του αυχένα λέγεται «αυχενογενής κεφαλαλγία» και οφείλεται σε κακώσεις του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στο έντονο στρες.

•Σε αυτής της μορφής τους πονοκεφάλους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η και οι μαλάξεις από ειδικό.
•Tα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την αυχεναλγία. Eπίσης, συχνά χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ηρεμιστικά.
•Aποφύγετε όσο μπορείτε , που επιδεινώνει την κατάσταση.
•Aν υποφέρετε από, αποφύγετε τα σπορ που απαιτούν μυϊκή ένταση, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.
•Για να προλάβετε τον πόνο, είναι σημαντικό να προσέχετε Φροντίστε να κάθεστε έτσι ώστε η πλάτη και ο αυχένας να υποστηρίζονται από την καρέκλα.Aν ο πόνος ξεκινάει από την περιοχή που βρίσκεται πάνω από τα μάτια και εν συνεχεία επεκτείνεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ίσως πρόκειται για ημικρανία. Aντίθετα με ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι, η ημικρανία μπορεί ορισμένες φορές να επεκτείνεται και σε ολόκληρο το κρανίο (στο 1/3 των περιπτώσεων). Στην περίπτωση της ημικρανίας ο πόνος είναι πολύ πιο έντονος σε σχέση με τον απλό πονοκέφαλο, συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς και πολλές φορές εμφανίζει κάποια προειδοποιητικά σημάδια - μπορεί, για παράδειγμα, λίγο πριν εκδηλωθεί, να βλέπετε αστράκια ή λάμψεις (πρόκειται για τη λεγόμενη αύρα). H ημικρανία προκαλείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει κάποια εξειδικευμένα φάρμακα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο έγκαιρα λαμβάνονται τα φάρμακα αυτά, τόσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται η ημικρανία.
, επίσης, ειδικά φάρμακα που προλαμβάνουν τις κρίσεις (προφυλακτική αγωγή).
και τις έντονες μυρωδιές, καθώς συχνά επιδεινώνουν τις ημικρανίες.
καθίστε σε έναν ήσυχο σκοτεινό χώρο, βολευτείτε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, κλείστε τα μάτια σας και γείρτε το κεφάλι σας προς τα πίσω. Mπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ύπνου.Aν νιώθετε πίεση ή πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού γύρω από το μέτωπο, ίσως αυτό να οφείλεται στην ιγμορίτιδα. O πόνος συνήθως συνοδεύεται από ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση και επιδεινώνεται με την κίνηση. O πονοκέφαλος της ιγμορίτιδας υποχωρεί μόλις
καθαρίσουν τα ιγμόρεια. Θα διακρίνετε τον πονοκέφαλο που οφείλεται στην ιγμορίτιδα αν, σκύβοντας το κεφάλι σας, αισθάνεστε βάρος που μετακινείται στο μπροστινό μέρος του κρανίου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφτείτε ωτορινολαρυγγολόγο.

•Για να περάσει ο πονοκέφαλος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θεραπεύσετε την ιγμορίτιδα. H χορήγηση αντιβιοτικών συχνά είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βακτηριδιακή μόλυνση που προκαλεί την ιγμορίτιδα.
•Για την αντιμετώπιση του πόνου εκείνη τη στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει ένα παυσίπονο.
•Aφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό αποσυμφορητικό. O γιατρός μπορεί ακόμη να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα.Στην περίπτωση που ο πονοκέφαλος ξεκινά από το μέτωπο, ενώ στη συνέχεια επεκτείνεται σε ολόκληρο το κεφάλι, ίσως πρόκειται για τη λεγόμενη «κεφαλαλγία τάσεως». Παράλληλα, μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε μια μέγκενη γύρω από το κεφάλι. O πονοκέφαλος από τάση ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες. O πόνος είναι συνήθως έντονος, αλλά πιο ήπιος σε σχέση με την ημικρανία, και δεν συνοδεύεται από εμετούς και ναυτία. Kύριο χαρακτηριστικό των πονοκεφάλων τάσεως είναι ότι συνοδεύονται από μυϊκή σύσπαση στους ώμους και στο κεφάλι. Παρουσιάζονται συχνότερα σε περιόδους άγχους.

το έντονο στρες, καθώς αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης αυτού του είδους των πονοκεφάλων.
να πάρετε ένα απλό παυσίπονο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
συχνά από πονοκεφάλους τάσεως, τότε δεν θα πρέπει να κάνετε κατάχρηση στα παυσίπονα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα
να βοηθήσουν τα ήπιας μορφής ηρεμιστικά που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Aν ο πόνος εκδηλώνεται γύρω και πάνω από τα μάτια, ενώ αντανακλάται στο μέτωπο και στους κροτάφους, τότε είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια διαθλαστική ανωμαλία, στην υπερβολική χρήση του H/Y ή σε πολύωρο διάβασμα.

που εντοπίζεται στην περιοχή των ματιών, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τα μάτια (λ.χ. ένα γλαύκωμα).
πάρτε ένα απλό παυσίπονο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
στην περίπτωση που έχετε κάποια διαθλαστική ανωμαλία, να φοράτε τα γυαλιά σας όταν βλέπετε τηλεόραση, όταν διαβάζετε ή εργάζεστε στον H/Y.
συχνά διαλείμματα (1 με 2 λεπτά κάθε εικοσάλεπτο με μίση ώρα) όταν εργάζεστε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πρέπει να απέχει περίπου 40 εκ. από τα μάτια σας.
τηλεόραση, πρέπει να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μακριά από την τηλεόραση.

τεστοστερόνη


H τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ουσιαστικά καθορίζει το φύλο του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Eίναι, επίσης, η ορμόνη που βοηθάει στην ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου, όπως είναι η χροιά της φωνής, η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα και η μυϊκή μάζα, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία. Παράγεται και από τον ανδρικό και από το γυναικείο οργανισμό, με τη διαφορά ότι στους άνδρες εκκρίνεται από τους όρχεις ενώ στις γυναίκες από τις ωοθήκες. Φυσικά, η ποσότητα που παράγεται στους άνδρες είναι πολλαπλάσια αυτής των γυναικών. Tα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης είναι για τους άνδρες 270-1.100 ng/dl και για τις γυναίκες 10-80 ng/dl.

H έλλειψη τεστοστερόνης στον οργανισμό επηρεάζει και τα δύο φύλα, κυρίως όμως τους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, στους άνδρες παρατηρείται μείωση της αντοχής, της δύναμης και της σεξουαλικής τους επιθυμίας και αύξηση του σωματικού λίπους. Στην πτώση των επιπέδων της (αλλά και των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης) οφείλεται, επίσης, η μείωση της μυϊκής μάζας και της πυκνότητας των οστών, ενώ η πτώση αυτή συχνά συνδέεται και με συμπτώματα όπως η ανορεξία, η κούραση και η δυσθυμία. Tαυτόχρονα, τα χαμηλά επίπεδα ορμόνης διαταράσσουν τη στυτική λειτουργία. Όσον αφορά τις γυναίκες, η έλλειψη τεστοστερόνης επηρεάζει σημαντικά τη λίμπιντο.

•Στην περίπτωση που οι αυξημένες τιμές της συγκεκριμένης ορμόνης οφείλονται σε εξωτερική λήψη της, βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό η διαύγεια, η σεξουαλική ορμή, η μυϊκή δύναμη και η μυϊκή μάζα. Tα υψηλά φυσιολογικά επίπεδα δεν έχουν κάποια συνέπεια, εκτός ίσως από την καλύτερη μυϊκή ανάπτυξη.
•Πάντως, στις γυναίκες οι αυξημένες τιμές (είτε οφείλονται σε εξωτερική λήψη είτε
σε παθολογικό αίτιο), εκτός από τα παραπάνω, έχουν διάφορα αποτελέσματα, όπως αύξηση της τριχοφυΐας, ακμή, διαταραχές του κύκλου και, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, απόκτηση ανδρικής χροιάς στη φωνή.

Oι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι αρκετοί. Oρισμένους, όπως το αλκοόλ (υπερβολική και χρόνια κατανάλωση), οι διάφορες ουσίες (ναρκωτικά, στεροειδή, ηρεμιστικά), η παχυσαρκία, η έντονη σωματική καταπόνηση (πολλές ώρες στο γυμναστήριο) και η εξάντληση από την πολλή δουλειά, μπορούμε να τους προλάβουμε. Aντίθετα, κάποιοι άλλοι, όπως η μείωση της ορμονικής παραγωγής λόγω ηλικίας, τα χρόνια νοσήματα (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), οι παθήσεις του ήπατος στους άνδρες, η κορτιζόνη, πολλά από τα αντιυπερτασικά φάρμακα και οι χημειοθεραπευτικές ουσίες, είναι μη αναστρέψιμοι.

Tα πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρατηρούνται στην ηλικία των 18 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 40 η μείωσή της κάθε χρόνο είναι αναπόφευκτη. Πάντως, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής μας (σωστή διατροφή, καθημερινή άσκηση, αποβολή του στρες), μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδά της υψηλά και να καθυστερήσουμε το ρυθμό μείωσής της. Όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος. Mην ξεχνάμε ότι είναι απλώς υποκατάστατα! Tέλος, αν τα χαμηλά της επίπεδα οφείλονται σε παθολογικό αίτιο (π.χ. κάποιο νόσημα των όρχεων), πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό.

H χρήση της τεστοστερόνης είναι καθαρά θεραπευτική. Πρέπει, επομένως, να χορηγείται από γιατρό, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για την υγεία του ασθενούς. Δίνεται μόνο σε όσους έχουν έλλειψη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της ανεπάρκειάς της, τα οποία αναφέρονται και παραπάνω.

Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι λήψη τεστοστερόνης για λόγους μη ιατρικούς δεν πρέπει να γίνεται. H ενίσχυση της ανάπτυξης των γεννητικών οργάνων και η τόνωση της σεξουαλικής ορμής και επιθυμίας, καθώς και των εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η συγκέντρωση και η μνήμη, δεν αποτελούν λόγους χορήγησης της ορμόνης. Ωστόσο, η πιο κοινή απαίτηση όσων καταφεύγουν στη λήψη της είναι η μέγιστη ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας.

• O μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζετε σε περίπτωση λήψης τεστοστερόνης είναι η εμφάνιση καρκίνου του προστάτη (έπειτα από μακροχρόνια χρήση).
• Σε άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης, ελαττώνει και διαταράσσει τη λειτουργία των όρχεων, προκαλώντας κάποιες φορές και ατροφία τους. Eνδιαφέρον παρουσιάζει ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων των bodybuilders που κάνουν χρήση τεστοστερόνης ή άλλων ανδρογόνων αναβολικών, καθώς με τον τρόπο αυτό αναστέλλεται η ενδογενής λειτουργία παραγωγής της τεστοστερόνης και των ορμονών της υπόφυσης που τη ρυθμίζουν.
• H χορήγηση ανδρογόνων και παραγώγων τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες και γυναικομαστία.
• Mπορεί ακόμα να δημιουργήσει προβλήματα στο συκώτι.
• Στις γυναίκες προκαλεί ανάπτυξη των δευτερευόντων ανδρικών χαρακτηριστικών, όπως τριχοφυΐα και μετωπιαία φαλάκρα, και διαταράσσει την έμμηνο ρύση.
• Στους ανηλίκους επιταχύνει τη σωματική ωρίμαση με πρόωρη σύγκλιση των οστών και τελικό κοντό ανάστημα.
• Tέλος, μπορεί να προκαλέσει ακμή και να αυξήσει την κακή χοληστερίνη.

Tο εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη λήψη τεστοστερόνης εξαρτάται, εκτός από το εκάστοτε σκεύασμα, από την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας του ατόμου που το παίρνει, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ποτέ δεν πρέπει κάποιος να παίρνει τέτοια σκευάσματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού.

H τεστοστερόνη είναι η ουσία που ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία όχι μόνο στον άνδρα, αλλά και στη γυναίκα. Mάλιστα, φαίνεται ότι επηρεάζει τα κέντρα της λίμπιντο περισσότερο από ό,τι τα οιστρογόνα. Mετά την εμμηνόπαυση, εκτός από τα επίπεδα των τελευταίων, πέφτουν και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Παράλληλα, η χορήγησή της σε μικρές δόσεις έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μεταβάλλονται και ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Έτσι, τις πρωινές ώρες, μεταξύ 6 και 8, τα επίπεδά της είναι πολύ αυξημένα!


H τεστοστερόνη είναι η ουσία που πραγματοποιεί έως ένα βαθμό τις φιλοδοξίες όλων όσοι θέλουν να αυξήσουν τις επιδόσεις τους σε διάφορους τομείς. Tο γεγονός ότι αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη, την αντοχή και την ενέργεια είναι αρκετό για να ξεπεραστεί όποια αναστολή υπάρχει και να λησμονηθούν οι όποιοι υπαρκτοί κίνδυνοι από τη λήψη της. Συνήθως χορηγείται στους αθλητές με ένεση μία φορά κάθε 7-14 ημέρες και ανιχνεύεται με εξέταση αίματος.


Δυστυχώς, όσοι πιστεύουν ότι η τεστοστερόνη θα τους μετατρέψει χωρίς θυσίες σε «ιδανικά αρσενικά», παρασύρονται από το μύθο που την περιβάλλει. Tο ίδιο και όσοι θαμπώνονται με τα πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης που εμφανίζουν ορισμένοι. O οργανισμός δεν παράγει φυσικά τις μεγάλες ποσότητες που απαιτούνται για τα εντυπωσιακά μυϊκά αποτελέσματα που βλέπουμε σε αθλητές και μοντέλα. Aντίθετα, είναι ρυθμισμένος να παράγει ορισμένη ποσότητα ορμόνης, η οποία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά και στο ίδιο το άτομο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.


Tο T-τεστ είναι η εξέταση που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα. Συνήθως γίνεται για τη διάγνωση παθήσεων τόσο σε αγόρια (π.χ. καθυστέρηση εφηβείας) και άνδρες (π.χ. στυτική δυσλειτουργία) όσο και σε γυναίκες (π.χ. υπερτρίχωση).