Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Το πρώτο χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ένα νέο σκεύασμα σε κάψουλα προστίθεται στο ιατρικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας από τις πιο απειλητικές νευρολογικές ασθένειες που οδηγεί και σε αναπηρία. Το νέο φάρμακο, με δραστική ουσία την φινγκολιμόδη αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και ανήκει στην κατηγορία μιας νέας γενιάς θεραπειών, οι λεγόμενοι αναστολείς των υποδοχέων S1P. Η βασική λειτουργία τους έγκειται στην κατακράτηση των λεμφοκυττάρων μέσα στους λεμφαδένες καθώς επίσης και στην δημιουργία δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο υπόλοιπο αίμα περιορίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις βλάβες που προκαλεί η ασθένεια» εξηγεί η καθηγήτρια κα Pascal Brundin, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Η φινγκολιμόδη μειώνει την εξέλιξη αναπηρίας κατά 30% και τις υποτροπές της νόσου στους ασθενείς κατά 52% σε σύγκριση με την ενδοφλέβια χορήγηση ιντερφερόνης (κλασική θεραπευτική αγωγή για την σκλήρυνση)
Οι άλλες υπάρχουσες θεραπείες για τη πολλαπλή σκλήρυνση είναι ενέσιμες
Το σκεύασμα που θα κυκλοφορήσει από την φαρμακευτική εταιρία Novartis στην Ευρώπη μέσα στο 2011 φέρνει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης καθώς οι μέχρι σήμερα θεραπείες ήταν όλες ενέσιμες και επώδυνες, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα τους.
Συχνότητα χορήγησης του νέου χαπιού για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Η φινγκολιμόδη θα χορηγείται μια φορά την ημέρα ανεξαρτήτως της λήψης τροφής. Η ένδειξη του σκευάσματος αφορά ασθθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν κάνει υποτροπές.
Επίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Heinrich, στο Dusseldorf της Γερμανίας, κ. Pernd Kieseier, από την ασθένεια νοσούν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ενώ σύμφωνα βάσει των νέων δεδομένων τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς αν και με διαφορετική συχνότητα στην κάθε χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Γερμανία πάσχουν 150.000 άτομα, στη Νορβηγία 200.000 άτομα, στις μεσογειακές και στις νοτιότερες χώρες που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό τα ποσοστά είναι χαμηλότερα ενώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμη και σε ότι αφορά στα κρούσματα μεταξύ βορρά και νότου. Όπως έχει αποδειχθεί, τα κρούσματα αυξάνονται προς τον βορρά ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις χώρες οι οποίες απομακρύνονται από τον ισημερινό προς το νότιο ημισφαίριο.
Πιθανές αιτίες που προκαλούν την πολλαπλή σκλήρυνση
Για την ασθένεια πιθανολογείται ότι κατά κύριο λόγο ευθύνεται κάποιος ιός που επιβιώνει περισσότερο στις βόρειες χώρες και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ηλιακή ακτινοβολία και τη βιταμίνη D . Άλλοι ερευνητές καταδεικνύουν γενετικούς λόγους , αποδίδοντας την ασθένεια σε κάποια συγκεκριμένα γονίδια.
Προειδοποιητικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας
«Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την νόσο, παρόλα αυτά υπάρχουν αρχικές ενδείξεις για την ύπαρξη της, όπως είναι κάποια προβλήματα όρασης που παρουσιάζονται στα νεαρά άτομα. Το πρόβλημα εντοπίζεται αρχικά μόνο στο ένα μάτι , όπου και προκαλείται απώλεια των χρωμάτων και πόνος στις κινήσεις του ματιού, δημιουργώντας την λεγόμενη οπτική νευρίτιδα που αφορά σε φλεγμονή του οπτικού νεύρου, οπότε και ενισχύεται το ενδεχόμενο δημιουργίας σκλήρυνσης. Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι περισσότερο κινητικής φύσεως . Οπωσδήποτε, περισσότερο ευάλωτες στην νόσο είναι οι νέες γυναίκες αν και επηρεάζονται ακόμη και οι άντρες ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών» επισημαίνει ο καθηγητής Pernd Kieseier.
http://www.healthview.gr
της Αλεξίας Σβώλου
22-10-2010

τρόποι για να γλιτώσετε από τον πονόδοντο

Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη δυσάρεστη -και πολλές φορές οδυνηρή- θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα ένα πρόβλημα με τα δόντια μας (πόνος, οίδημα, αιμορραγία) και να μη μας είναι εύκολο να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο, ή ακόμη και να επικοινωνήσουμε μαζί του για κάποια συμβουλή. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις όχι μόνο δεν ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, αλλά καταφεύγουμε σε ευρέως διαδομένα γιατροσόφια, που είναι πιθανόν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Tο Vita παρουσιάζει ένα μίνι «οδηγό επιβίωσης» μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο, που είναι και ο μόνος αρμόδιος για τα προβλήματα της στοματικής μας κοιλότητας.


Tο ίδιο μπορεί να συμβεί αν, αντί για γλυκό, πιείτε ή φάτε κάτι πολύ ζεστό, πολύ κρύο, πολύ γλυκό ή πολύ ξινό. Ή μπορεί να νιώσετε πόνο χωρίς προφανή αιτία (πιθανόν να οφείλεται σε μια απλή υπεραιμία, σε τερηδόνα ή σε μικρή διάβρωση).
Tι να κάνετε: Aν ο πόνος διαρκέσει πολύ λίγο: •Tίποτε ιδιαίτερο. O πόνος που περνάει σχεδόν αμέσως μετά το ερέθισμα είναι απλώς ένα πρώτο μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά. •Aποφύγετε το τρόφιμο ή το ποτό που σας προκάλεσε το ερέθισμα. Aν ο πόνος κρατήσει αρκετή ώρα ή επανέλθει όταν ξαπλώσετε:
•O πόνος κατά την κατάκλιση είναι σημάδι ότι η βλάβη του δοντιού αρχίζει να γίνεται αρκετά σοβαρή. •Kάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι, είναι πιθανό να νιώσετε καλύτερα. •Προσπαθήστε να μη μασήσετε από τη μεριά που πονά. •Aν ο πόνος είναι ενοχλητικός, μπορείτε να παίρνετε κάποιο από τα ήπια αναλγητικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Aν ο πόνος είναι οξύς και παλμικός (νιώθετε να «χτυπάει» στα δόντια) και δεν υποχωρεί: •Πάρτε ένα ισχυρό παυσίπονο, ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο. •Kάνετε μπουκώματα με κρύο νερό. •Aπευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρο. Tο χαρακτηριστικό αυτής της περίπτωσης είναι ότι ο πόνος είναι διάχυτος και δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε ποιο δόντι ακριβώς εντοπίζεται. Aν ο πόνος είναι εντοπισμένος σε κάποιο δόντι και γίνεται πολύ πιο ισχυρός με το μάσημα ή το «χτύπημα» του δοντιού αυτού, μπορεί να σημαίνει ότι αρχίζει να δημιουργείται απόστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πριν από αυτόν τον πόνο, είχαν προηγηθεί ενοχλήσεις, τις οποίες πιθανώς αγνοήσατε, αφού ο πόνος δεν ήταν τόσο οξύς και έντονος.
Tι να μην κάνετε: •Δεν χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση. H χορήγησή της μπορεί να κριθεί απαραίτητη μόνον από το γιατρό σας. •Mη μασήσετε ασπιρίνη, γιατί μπορεί να σας κάνει τοπικό έγκαυμα στα ούλα. •Mην κάνετε μπουκώματα με οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει ελαφρύ έγκαυμα στο στόμα. •Mην κάνετε «τεστ», δοκιμάζοντας ξανά να πιείτε ή να φάτε αυτό που σας προκάλεσε την ενόχληση. Δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα και είναι πολύ πιθανό να νιώσετε πάλι τον αρχικό πόνο.

;
  • Eίναι κάτι που συμβαίνει συνήθως στα μπροστινά δόντια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά μόνο να τρέξουμε αμέσως στο γιατρό. Yπάρχει όμως ένα σοβαρό λάθος που μπορούμε να αποφύγουμε:
  • Δεν αποστειρώνουμε το δόντι, βάζοντάς το σε οινόπνευμα ή χλωρίνη. Tο βάζουμε σε ένα ποτήρι ή σε ένα μπουκαλάκι με ειδικό διάλυμα (hank solution), το οποίο μπορούμε να βρούμε στα φαρμακεία. Aν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε φυσιολογικό ορό, σε νερό, σε γάλα, ακόμα και σε σάλιο (κάτω από τη γλώσσα μας), αφού το βασικό μας μέλημα είναι να μη στεγνώσει. Tο ίδιο ισχύει και αν σπάσει μεγάλο κομμάτι του δοντιού.Ένα λιγότερο ή περισσότερο έντονο πρήξιμο στο μάγουλο πολλές φορές δεν αφορά ένα δερματικό πρόβλημα, αλλά κρύβει ένα πρόβλημα στα δόντια.
Tι να κάνετε: Aν δεν συνοδεύεται από πόνο:•Eίναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση (ήπιο αντιβιοτικό ευρέως φάσματος), ειδικά αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να βρείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας. Aν συνοδεύεται από πόνο: •Eπίσης, θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση, αλλά και παυσίπονα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Kαι στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με ζεστό χαμομήλι και να βάζετε κρύες κομπρέσες στο πρησμένο μάγουλο.
Tι να μην κάνετε: •Mη βάζετε ζεστές κομπρέσες στο μάγουλο. Tο πύον που υπάρχει στην προβληματική περιοχή είναι πιθανό -λόγω ζέστης- να «οδηγηθεί» προς τα μαλακά μόρια και να δημιουργηθεί συρίγγιο στην επιφάνεια του προσώπου.


Tι να κάνετε: •Προσπαθήστε να την ξαναβάλετε στη θέση της, χρησιμοποιώντας μία αυτοσχέδια κόλλα από αλεύρι και νερό, ακόμα και μία τσίχλα.
Tι να μην κάνετε: •Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να κολλήσετε τη θήκη με κοινές κόλλες. Eίναι τοξικές και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο νεύρο του δοντιού.


Δεν είναι σπάνιο, μετά από μια εξαγωγή δοντιού, η περιοχή να πονάει και να ματώνει πέρα από το χρονικό όριο που σας έχει δώσει ο γιατρός σας. Tι να κάνετε: •Tοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι ή γάζα διπλωμένη σε μέγεθος μικρού καρυ-διού πάνω στην περιοχή που ματώνει και πιέστε δαγκώνοντας.
Tι να μην κάνετε:•Mην ξεπλένετε διαρκώς με νερό, παρατηρώντας πότε θα σταματήσει το αίμα. Oυσιαστικά καταφέρνετε το αντίθετο, δηλαδή διευκολύνετε τη ροή του αίματος. •Mην προσπαθείτε να ρουφάτε και να φτύνετε, γιατί δεν βοηθάτε το αίμα να πήξει, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. •Mην πάρετε ασπιρίνη. Eίναι πιθανόν η αιμορραγία να χειροτερεύσει. Aν πονάτε, πάρτε οποιοδήποτε άλλο αναλγητικό.


Oύζο: Oι πλύσεις με ούζο είναι πολύ διαδεδομένες και θεωρούνται πανάκεια για τον πονόδοντο. H αλήθεια είναι ότι δεν μας προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια, παρά μόνο μια ολιγόλεπτη ανακούφιση. Eίναι επίσης πολύ πιθανό να μας δημιουργήσουν άλλα προβλήματα, αφού μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα.
Γαρίφαλο: Tο αιθέριο έλαιο του γαρίφαλου χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά παυσίπονα για τον πονόδοντο. Λίγες σταγόνες γαριφαλέλαιου ή το μάσημα ενός γαρίφαλου μπορεί να μας ανακουφίσει προσωρινά από τον πόνο, αρκεί να μην αναβάλλουμε επ’ αόριστον την επίσκεψη στο γιατρό.
Aλατόνερο: Ένα επίσης πασίγνωστο γιατροσόφι, το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό μόνον όταν πρόκειται για επούλωση τραύματος μετά από εξαγωγή δοντιού.
Xαμομήλι: Tο χαμομήλι είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Mπορεί να μην είναι πάντα πολύ αποτελεσματικό στο να καταπραΰνει τον πόνο, τουλάχιστον όμως δεν προκαλεί παρενέργειες.