Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Πειραματικά φάρμακα επανακαθορίζουν τον ρυθμό του βιολογικού ρολογιούΛονδίνο: Πειραματικά φάρμακα κατάφεραν να ανατάξουν και να επανεκκινήσουν το βιολογικό ρολόι ποντικιών σε εργαστηριακές συνθήκες, δίνοντας νέες πληροφορίες για διάφορες ανθρώπινες διαταραχές, περιλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής και του τζετ λανγκ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα φάρμακα PF4800567 και PF670462, που δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα για χρήση σε ανθρώπους και θα χρειαστούν χρόνια για να καταστούν εμπορικά διαθέσιμα, λειτουργούν τροποποιώντας την δραστηριότητα ενός ενζύμου που βοηθά στον ορισμό της ταχύτητας του βιολογικού ρολογιού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και την φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να αποκαταστήσουν τον βιολογικό ρυθμό ανθρώπων που έχουν προβλήματα λόγω εργασίας σε βάρδιες ή από ψυχιατρικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και πιθανόν από μεταβολικά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία.
«Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε ένα από τα βασικά μόρια που εμπλέκονται στην ρύθμιση του ρυθμού λειτουργίας του ρολογιού, και επομένως είναι λογικό να ελπίζουμε ότι μπορούν να αλλάξουμε τον ρυθμό του βιολογικού ρολογιού», εξηγεί ο Δρ Αντριου Λουντον που πήρε μέρος στην έρευνα.
Και συνεχίζει «η έρευνα μας κάνει να πιστεύουμε ότι αν ένας άνθρωπος με σοβαρή διαταραχή του βιολογικού του ρυθμού κάνει θεραπεία με τα νέα φάρμακα που δοκιμάσαμε, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επαναπρογραμματισμού του βιολογικού του ρολογιού».
Ο κιρκαδικός ρυθμός που καθορίζει την ύπνωση στα θηλαστικά, επηρεάζεται από το φως και το κύκλο ημέρας-νύχτας. Ο επαναπρογραμματισμός του βιολογικού ρολογιού ελέγχεται από την δραστηριότητα αρκετών ενζύμων, περιλαμβανομένης της κασεΐνης της κινάσης 1 (CK-1).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δύο πειραματικά φάρμακα επιβραδύνουν ή αναστέλλουν την CK-1, δίνοντας την δυνατότητα επανεκκίνησης του ρολογιού σε τρωκτικά που είχε σταματήσει ο κιρκαδικός ρυθμός τους.
Πολλές έρευνες έχουν εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ της εργασίας σε ασυνήθιστες ώρες (βραδινές ώρες) και της μεγαλύτερης πιθανότητας εκδήλωσης διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας, ενώ η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται επίσης με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Γενετικές μεταλλάξεις προδιαθέτουν σε καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου


Χονγκ Κονγκ: Ερευνητές ανακάλυψαν γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται τόσο με τον καρκίνο του οισοφάγου όσο και με του στομάχου, σύμφωνα δύο ξεχωριστές μελέτες που έγιναν στην Κίνα, και δείχνουν ότι οι δυο μορφές καρκίνου έχουν κοινούς προκλητικούς παράγοντες.
Όπως αναφέρεται στο Nature Genetics, στην πρώτη έρευνα οι επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ξινξιανγκ, ανέλυσαν γονίδια 9.053 ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου και 2.766 με καρκίνο του στομάχου. Επίσης είχαν συμπεριλάβει και μικρό αριθμό πασχόντων από καρκίνο του οισοφάγου που είχαν καταγωγή από τους Ουιγούρους-Καζάκους.
Δύο μεταλλάξεις, η PLCE 1 στο σημείο 10q23 και η C20orf54 στο σημείο 20p13, εμφανίζονταν διαρκώς σε όλους τους ασθενείς.
Αυτό κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι γενετικές μεταλλάξεις στα σημεία 10q23 και 20p13 συντελούν σε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου σε πληθυσμούς Κινέζων Χαν και Ουιγούρων-Καζάκων.
Στην δεύτερη μελέτη, ο Δρ Κρίστιαν Αμπνετ από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο τις ΗΠΑ ανέλυσε το DNA 2.240 Κινέζων με καρκίνο του στομάχου και άλλων 2.115 με καρκίνο του οισοφάγου.
Η μετάλλαξη PLCE 1 ήταν διαρκώς παρούσα και στις δυο ομάδες ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει τα περισσότερα κρούσματα των δύο μορφών καρκίνου, διότι εν μέρει υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου γίνεται αυξημένη κατανάλωση παστών τροφίμων. Επίσης καταγράφεται ελάχιστη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ο καρκίνος του στομάχου γίνεται αιτία θανάτου 830.000 ατόμων ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα, και ο καρκίνο του στομάχου 400.000.

Ιοί των ποντικών ύποπτοι για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης


Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μόνιμη, έντονη κόπωση και διαταραχές της μνήμης (Φωτογραφία: Associated Press)
Newsroom ΔΟΛ
Ουάσινγκτον: Κρατική αμερικανική μελέτη εντόπισε μια οικογένεια ιών που κανονικά πλήττουν τα ποντίκια σε ορισμένους ασθενείς με το μυστηριώδες σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι είναι ακόμα νωρίς για να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι 32 από τους 37 ασθενείς που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένοι με μια κατηγορία ιών (ιοί που σχετίζονται με τον MLV) οι οποίοι προκαλούν λευχαιμία και άλλους καρκίνους στα ποντίκια.

Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι οι ιοί αυτοί ευθύνονται για το σύνδρομο, ή ότι βλάπτουν τον άνθρωπο με οποιοδήποτε τρόπο, τόνισε ο Χάρβεϊ ’λτερ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στο μεταξύ, Γάλλοι και Καναδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι καιρός να εξεταστεί το κατά πόσο ορισμένοι τουλάχιστον ασθενείς θα βελτιώνονταν από αντι-ιικές θεραπείες, παρόμοιες με αυτές που χορηγούνται στους ασθενείς με ΗΙV.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για το οποίο δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ ούτε θεραπεία, χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, διαταραχές της μνήμης και άλλα συμπτώματα.

Οι πρώτες ενδείξεις για σχέση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης με ιούς ήρθαν το 2009, όταν Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν στα δύο τρίτα των ασθενών που εξετάστηκαν έναν διαφορετικό ιό των ποντικών που ονομάζεται XMRV. Τα ευρήματα, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν από επόμενες μελέτες.

Η νέα μελέτη και πάλι δεν εντόπισε τον XMRV, βρήκε όμως ιούς σαν τον MLV στο 86% των ασθενών. Οι ίδιοι ιοί, πάντως, βρέθηκαν και στο 7% των υγιών εθελοντών που εξετάστηκαν για λόγους σύγκρισης.

Διαγνωστικό τεστ για τους ιούς αυτούς δεν υπάρχει στην κλινική πράξη και ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένα εργαστήρια.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αιτιολογική σχέση με την ασθένεια αλλά μόνο έμμεση σύνδεση. Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι ιοί MLV να μπορούν να μολύνουν ευκολότερα τα άτομα που ήδη πάσχουν από το σύνδρομο.

Οι υποψίες πάντως παραμένουν, και η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει νέες μελέτες για το θέμα.