ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 


ΕΡΩΤΙΚΑ ,Αφροδίσια η απλώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Πρόκειται για ασθένειες που μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή, με την Ερωτική σχέση ,το φιλί την κολπική η πρωκτική επαφή και με τον στοματικό ερωτά. Μερικά από αυτά είναι ακόμη σε χώρες της Αφρικάνικης Ηπείρου νοσήματα από τα οποία νεαρά άτομα χάνουν και τη ζωή τους ακόμη, και δεν είναι μόνο το AIDS που ευθύνεται για αυτό. Στις πιο κάτω φωτογραφίες βλέπετε νεαρή γυναίκα στην



Τα χλαμύδια είναι μικρόβιο που μεταδίδεται σεξουαλικά και ζει μέσα στα κύτταρα του οργανισμού. Είναι σήμερα από τις πιο συχνές, αλλά θεραπεύσιμες, σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις. Μολύνει τόσο τον άντρα, όσο και τη γυναίκα. Τις περισσότερες φορές δεν



Η τριχομονάδωση είναι παρασιτική λοίμωξη που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική κολπική έκκριση και στους άνδρες να προκαλείται έκκριση από το πέος. Η τριχομονάδωση προκαλείται από το παράσιτο Trichomonas vaginalis, το οποίο μολύνει τον κόλπο των γυναικών και την ουρήθρα των ανδρών.
Πως μεταδίδεται;trichomonades
Η τριχομονάδωση συμπεριλαμβάνεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα στις γυναίκες παρουσιάζονται σε ένα διάστημα 5- 28 ημερών και είναι τα εξής:
• κιτρινωπή ή πρασινωπή έκκριση από τον κόλπο
• φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση
• πόνος κατά την περίοδο
• πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς
• πόνος ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της συνουσίας
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στους άνδρες, μολονότι σε μεγάλο ποσοστό δεν εκδηλώνονται, είναι τα εξής:
• έκκριση από το πέος
• φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση
Τι είδος επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;

Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει τις εξής:
• πρόωρη γέννηση ή γέννηση βρέφους με χαμηλό σωματικό βάρος
• σαλπιγγίτιδα με κίνδυνο στείρωσης, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου
Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία των τριχομονάδων περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και αυστηρή αποχή από το αλκοόλ κατα τη διάρκεια της θεραπείας λόγω παρενεργειών. Η θεραπεία αυτή, εκριζώνει το παράσιτο με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί και στον ερωτικό σύντροφο προκείμενου να εξαλειφτεί το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.

Πως μπορεί να προληφθεί;

Οι τριχομονάδες, όπως όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προλαμβάνονται με την ασφαλή σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μετάδοση της νόσου είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη.
Πηγή:Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας



Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνηθιζόταν να αποκαλούνται αφροδίσια νοσήματα. Αυτό συνέβαινε διότι η σύφιλη & η γονόρροια θεωρούνταν ότι είναι η ίδια ασθένεια η οποία μεταδιδόταν μόνο με τη σεξουαλική επαφή. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σωματικής επαφής ή επαφής με σωματικά υγρά. Καθένας μπορεί να μολυνθεί ταυτόχρονα με ένα ή περισσότερα σεξ. μεταδιδόμενα νοσήματα. Ανεξάρτητα από ιστορίες που μπορεί να ακούσετε οι λεκάνες της τουαλέτας δεν είναι πηγή μόλυνσης.condom_smn_2
Τα ΣΜΝ μπορεί να μεταφερθούν από τη μητέρα στο μωρό πριν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό. Μερικές από αυτές τις μολύνσεις του νεογέννητου μπορεί να θεραπεύονται εύκολα, αλλά άλλες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία ή ακόμη & θάνατο στο βρέφος.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 20 αναγνωρισμένα ΣΜΝ. Ένα ΣΜΝ δεν είναι συνώνυμο με νόσημα των γεννητικών οργάνων, ένα παράδειγμα αυτών είναι ο καρκίνος των όρχεων ή ο καρκίνος της μήτρας ,οι περισσότερες δε από τις ασθένειες των γεννητικών οργάνων δεν προκαλούνται από τα ΣΜΝ. Στα ΣΜΝ σίγουρα νοσούν τα γεννητικά όργανα, όπως & άλλα μέρη του σώματος .
Οι μεγαλύτερες ομάδες οργανισμών που προκαλούν ΣΜΝ είναι:

ΒΑΚΤΗΡΙΑ : μικροοργανισμοί υπεύθυνοι για γονόρροια, σύφιλη, μυκόπλασμα, χλαμύδια…

ΙΟΙ: Ηπατίτιδα Β & C , έρπης των γεννητικών οργάνων, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)/΄σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).

ΜΥΚΗΤΕΣ:

ΠΡΩΤΟΖΩΑ: Μονοκυττάριοι μικροοργανισμοί όπως οι τριχομονάδες.

ΜΕΤΑΖΩΑ: Προκαλούν την ψώρα & την φθειρίαση.

Μερικές αλήθειες για τα ΣΜΝ:
Τα ΣΜΝ προσβάλλουν άνδρες & γυναίκες όλων των κοικωνικοοικονομικών στρωμάτων.
Η επίπτωση των ΣΜΝ αυξάνεται λόγω του ότι σήμερα οι άνθρωποι είναι το πιο πιθανό να έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όσους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχετε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα ΣΜΝ.

Τις περισσότερες φορές τα ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα. Παρ΄ όλα αυτά & χωρίς συμπτώματα ένα άτομο με ΣΜΝ μπορεί να μεταδώσει το νόσημα με την σεξουαλική επαφή. Γι΄αυτό ακριβώς είναι απαραίτητος πάντοτε ένας περιοδικός έλεγχος.

Οι γυναίκες αρρωσταίνουν πιο συχνά από τα ΣΜΝ απ΄ ότι οι άνδρες & πιο σοβαρά επίσης .Μερικά ΣΜΝ μπορεί να μεταφερθούν μέσω του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας & να προκαλέσουν πυελική φλεγμονή που δυνατόν να προκαλέσει σε σοβαρές μορφές στειρότητα ή εξωμήτριο κύηση.

Όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση τα πιο πολλά ΣΜΝ θεραπεύονται πλήρως.

Όταν νοσεί κάποιος από ένα ΣΜΝ , αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό του AIDS.

Για να γίνει πλήρης θεραπεία θα πρέπει να θεραπευθεί & ο σεξουαλικός σύντροφος . Έτσι αποφεύγεται να συμβεί επαναμόλυνση από το άτομο που δεν έχει θεραπευθεί.

Η θεραπεία των ΣΜΝ περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα: 1. θεραπεία, 2. αποχή από σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ,3. παρακολούθηση μετά τη θεραπεία. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο διότι μερικές φορές υπάρχουν ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων που έχουν προκαλέσει τη μόλυνση & έτσι να μην έχει υπάρξει θεραπεία ,κι αυτό μπορεί να συμβαίνει παρότι δεν υπάρχουν συμπτώματα της ασθένειας


Μύθοι και πραγματικότητες .
Τι πρέπει να γνωρίζουμε, τι πρέπει να μας ανησυχεί.

Το τεστ παπ

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια εξέταση ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιούν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής ( Ή την ηλικία των 18 ετών ) και κατόπιν ετησίως.. Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας και screening για τον καρκίνο του τράχηλου ( όπως η μαστογραφια για τον καρκίνο μαστου) ,που εφαρμόζονται σήμερα με σκοπό την εντόπιση πιθανών παθολογικών κυττάρων ή μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στο τράχηλο ΚΑΙ παράλληλα αποτελεί την πρώτη γραμμή εντόπισης του ιού HPV ο οποίος πλέον τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας αφού αγγίζει πάνω από 40 με 45 % του γυναικείου πληθυσμού σήμερα.
Eπιπλέον πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις, αυτό όμως που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα επιστημονικο προβληματισμό τόσο για τους ιατρούς όσο και για τις ασθενείς ,αποτελεί ο ιός HPV.

Εχω HPV, τι σημαινει?

Ο ιός HPV( human papilloma virus), ο οποίος συνήθως εντοπίζεται σε ένα τεστ Παπ ρουτίνας και αυτό γιατί δεν έχει κλινικά συμπτώματα ,είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος μεταφέρεται από τον ερωτικό σύντροφο στην κοπέλα δυστυχώς χωρίς ο άνδρας να έχει κλινικά συμπτώματα. Ο ιός αυτός, όπως και κάθε άλλος ιός στο σώμα της γυναίκας μένει πλέον μέσα στον οργανισμό της και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Οι θεραπείες από εκεί και στο εξής είτε αυτές είναι απλή παρακολούθηση, καυτηριασμός , loop διαθερμία ή το εμβόλιο που πιθανότατα θα βγει στην αγορά σε ένα με ενάμιση περίπου χρόνο, απλά καταστέλλουν τα συμπτώματά του δεν τον αφαιρούν όμως από τον οργανισμό. Αυτός ο ιός παραμένει πλέον στον οργανισμό μας δια βίου όπως για παράδειγμα παραμένει ένας ερπητοιός και απλά εμφανίζεται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα όπως για παράδειγμα stress, κόπωση κτλ.

Τι κανω μετα?

Στη περίπτωση λοιπόν, που το τεστ Παπ μας δείξει HPV αμέσως το επόμενο στάδιο είναι αυτό που λέμε κολποσκόπηση. Η κολποσκόπηση είναι μια γυναικολογική εξέταση η οποία διαρκεί λίγο παραπάνω,είναι πιο αναλυτική. Κατά τη διάρκεια της ο γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου το λεγόμενο κολποσκόπιο βλέπει πιο αναλυτικά, χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία τις αλλοιώσεις που έχει κάνει ο ιός στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναίκας. Στη συγκεκριμένη λοιπόν περιοχή όπου το λεγόμενο κυλινδρικό επιθήλιο μεταπίπτει στο πλακώδες και στη ζώνη μετάπτωσης πραγματοποιούνται κάποιες αλλοιώσεις από τον ιό. Με βάση το μέγεθος, τον τύπο και τον βαθμό αυτών των αλλοιώσεων θα αποφασιστεί αν χρειάζεται θεραπεία για το συγκεκριμένο ιό σε περίπτωση που οι αλλοιώσεις είναι πιθανής δυσπλασίας low grade ή high grade (CIN I ,CIN II,CIN III) ή
LG-SIL, HG-SIL . ,όπως για παράδειγμα loop διαθερμία, κωνοειδής εκτομή ή απλός καυτηριασμός και βιοψία.

Κονδυλωματα

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι αρκετοί τύποι κονδυλωμάτων οφείλονται επίσης στον ιό HPV και αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό υπάρχει , υπάρχει θεραπεία και αντιμετώπιση για τα κονδυλώματα αυτά. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή διαθερμία και καυτηριασμός. Πάλι χρησιμοποιουνται οι ίδιες μορφές ενέργειας όπως laser , loop κτλ. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχει μια άμεση σχέση συγκεκριμένων τύπων HPV (16,18 ) και καρκίνου τραχήλου, βεβαίως πάντοτε μετα πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, αποτελεί δηλαδή το HPV ένα προδιαθεσίκο για καρκίνο του τραχήλου υπό συνθήκες πάραγοντα

Follow up-Facts

πιθανότατα θα σας ζητηθεί να γίνονται τα τεστ Παπ συχνότερα( κάθε 3-6 μηνες). Επίσης μέσω κάποιων ειδικών εξετάσεων DNA η λεγόμενη ταυτοποίηση του ιού μπορούμε να δούμε τους συγκεκριμένους τύπους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση και μεγαλύτερη συσχέτιση με πιθανή εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου σε 20 -25 χρόνια πάντοτε. Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζουμε για τον ίο HPV είναι ότι μεταδίδεται σεξουαλικά. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με επαφή δέρμα με δέρμα στα γεννητικά όργανα και στην γεννητική περιοχή με αποτέλεσμα υπο συνθήκες, τα προφυλακτικά να μην επαρκούν και αυτό γιατί μπορεί η μόλυνση να βρίσκεται στη περιγεννητική περιοχή. Ωστόσο, αποτελούν τη σημαντικότερη και τη μόνη μορφή προστασίας που έχουμε απέναντι σε αυτό τον ιό. Αυτό που πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε είναι ότι ο HPV είναι πλέον πάρα πολύ συχνός, όπως προαναφέραμε σχεδόν 40 με 45 % του γυναικείου πληθυσμού τον φέρει. Περισσότεροι ενεργώς σεξουαλικοί άνθρωποι πλέον έχουν μολυνθεί, δεν έχει καμία κλινική εκδήλωση στον άνδρα πράγμα που το κάνει πιο εύκολο στο να μεταδοθεί, παραμένει δυστυχώς στο σώμα χωρίς ωστόσο να εμφανίζει κάποια συμπτώματα.
Το κάπνισμα ενοχοποιείται για καρκίνο τραχήλου και αποτελεί άλλον ένα προδιαθεσικό παράγοντα μαζί με τον παράγοντα αυτό,

Το εμβόλιο

ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που φαίνεται να ανοίξε μέσα στους τελευταίους 18 μήνες με ημερομηνία έναρξης διάθεσης τον Ιούλιο του 2007 αποτελεί το εμβόλιο για τον ίο HPV.



ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ