Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Η μαγνητική διέγερση βοηθά άτομα με κατάθλιψη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης του εγκεφάλου σε άτομα με κατάθλιψη. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τεχνική που βασίζεται σε ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά αυτούς τους ασθενείς.

Η τεχνική βασίζεται σε μια συσκευή η οποία διαθέτει ένα ηλεκτρικό πηνίο που τοποθετείται κοντά στο κεφάλι, πάνω από συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Οι μαγνητικοί παλμοί που εκπέμπει το πηνίο δημιουργούν μέσω του φαινομένου της επαγωγής ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο διεγείρει τους νευρώνες της συγκεκριμένης περιοχής.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Νότιας Καλιφόρνιας ανέπτυξαν μια απομίμηση της συσκευής η οποία μιμείται τη λειτουργία της. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν σε καθημερινή βάση τόσο την κανονική συσκευή όσο και το αντίγραφο που έφτιαξαν σε 190 άτομα με κατάθλιψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαγνητική διέγερση έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνική μπορεί να βοηθήσει ένα ποσοστό ασθενών, συγκεκριμένα ένα στα 12 άτομα που υποβάλλονται σε αυτήν.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Θεραπεία με βλαστικά κύτταρα

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα μέθοδος η οποία βασίζεται σε χρήση βλαστικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς υπόσχεται αποτελεσματικότερη θεραπεία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επί μακρόν, οι επιστήμονες πίστευαν ότι βλαστικά κύτταρα τα οποία προέρχονται από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς θα μπορούσαν να σταματήσουν ή ακόμη και να αναστρέψουν την ... See Moreεξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης, «επουλώνοντας» τις βλάβες που έχουν προκληθεί στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό των ασθενών. Τώρα βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εφάρμοσαν τη μέθοδο σε έξι ασθενείς. Εξήγαγαν ένα μικρό τμήμα μυελού των οστών από την πυελική χώρα των ασθενών και «καθάρισαν» το υλικό ώστε να λάβουν μόνο βλαστικά κύτταρα. Μέσα στην ίδια ημέρα από τη λήψη του μυελού τα κύτταρα επανεγχύθηκαν στους πάσχοντες.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Ρharmacology and Τherapeutics», οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες ενώ η νόσος τους σταθεροποιήθηκε। Μάλιστα εμφανίστηκε βελτίωση στη λειτουργικότητα των νευρικών κυττάρων που είχαν υποστεί βλάβη. Οι ερευνητές επιθυμούν τώρα να διεξαγάγουν μεγαλύτερου εύρους δοκιμή της θεραπείας.

ΤΟ ΒΗΜΑ online

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010