Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Συριγµός της αναπνοής

Ακούτε την αναπνοή σας να σφυρίζει; Μάλλον κάτι θέλει να σας… πει. «Συριγµός» αποκαλείται στη γλώσσα της Ιατρικής το σφύριγµα της αναπνοής, το οποίο ακούγεται ακόµα και µε «γυµνό» αφτί. Το σύµπτωµα αυτό προκαλείται από απόφραξη σε κάποιο σηµείο της αναπνευστικής οδού, το οποίο συνήθως βρίσκεται σχετικά ψηλά. Ανάλογα µε την αιτία του, ο συριγµός µπορεί να είναι είτε µόνιµος είτε να εµφανίζεται παροδικά.

Πού οφείλεται
Τα πιο συχνά αίτια του συριγµού είναι:
1. Άσθµα.
2. Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ).
3. Βαρύ κρυολόγηµα.
4. Χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα.
5. Ξένο σώµα (τροφή, αντικείµενο κ.λπ.) στην αναπνευστική οδό. Σπανιότερα µπορεί να οφείλεται:
6. Σε αναφυλακτική αντίδραση που προκαλεί οίδηµα. Σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν έντονα συµπτώµατα, όπως κνησµός, ταχυπαλµία, ερυθρότητα, κνίδωση, ρινική καταρροή, βήχας, δύσπνοια, ναυτία, ζάλη, λιποθυµία κ.ά.
7. Σε δυσκινησία των φωνητικών χορδών (σφίγγουν οι χορδές και ο αέρας βγαίνει µε δυσκολία), η οποία συνήθως έχει ψυχογενή αίτια.
8. Στην ύπαρξη όγκου στην τραχεία ή σε κάποιον κεντρικό αεραγωγό. Σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν έντονος και επίµονος βήχας, απώλεια βάρους, θωρακικός πόνος, δύσπνοια, αιµόπτυση κ.ά.

Απευθυνθείτε στον γιατρό
Αν παρουσιάσετε συριγµό στην αναπνοή, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον πνευµονολόγο, ο οποίος µπορεί να εντοπίσει την αιτία του συµπτώµατος και να συστήσει την κατάλληλη µέθοδο αντιµετώπισης.
Οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση είναι: ακρόαση, λήψη ιατρικού ιστορικού, σπειροµέτρηση (η οποία δείχνει κατά πόσο το πρόβληµα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία αλλά και σε ποιο σηµείο περίπου βρίσκεται η στένωση), ακτινογραφία και, σε κάποιες περιπτώσεις, αξονική τοµογραφία.

Οι συνηθέστερες αιτίες του συριγµού της αναπνοής στους ενήλικες είναι το άσθµα και η ΧΑΠ, ενώ στα παιδιά το άσθµα και η εισχώρηση ξένου σώµατος στην αναπνευστική οδό.

Τι σας συµβαίνει κάθε µέρα του κύκλου

Κάποιες µέρες λάµπετε και είστε γεµάτες ενέργεια. Άλλες πάλι έχετε νεύρα, νιώθετε κουρασµένη και καταφεύγετε στις… σοκολάτες. Υποψιάζεστε ότι για όλα ευθύνονται οι ορµόνες σας. Μήπως έχετε δίκιο;

Kάθε µήνα ένα «κοκτέιλ» από ορµόνες, µε κυρίαρχες τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, επηρεάζει τη ζωή της γυναίκας µε πολλούς τρόπους. Έτσι σε ένα φυσιολογικό κύκλο 28 έως 30 ηµερών µπορεί να παρατηρηθούν
διάφορες αλλαγές, αφού το σώµα λειτουργεί ακολουθώντας συγκεκριµένους ορµονολογικούς ρυθµούς.


Πρώτη φάση 1η-8η ηµέρα
Πρώτη µέρα της περιόδου και αµέσως µετά για περίπου πέντε ηµέρες µετά την έναρξη της περιόδου τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαµηλά.

Σώµα
1. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα της προγεστερόνης που είχαν αυξηθεί τις προηγούµενες ηµέρες (πριν από την περίοδο δηλαδή) τα υγρά που είχε κατακρατήσει το σώµα οδηγούνται προς την έξοδο. Έτσι οι γυναίκες µπορεί να επισκέπτονται πιο συχνά την τουαλέτα.
2. Αν και τις πρώτες µέρες της περιόδου µπορεί να υπάρχει εξάντληση, καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαµηλά, σταδιακά η ενεργητικότητα και η αντοχή αυξάνονται. ∆ύο µέρες µετά την περίοδο είναι η ιδανική στιγµή για να ξεκινήσετε γυµναστική ή άλλη σωµατική δραστηριότητα.
Πνεύµα: Η πιθανή ψυχική ένταση των προηγούµενων ηµερών υποχωρεί και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για θετικές σκέψεις, ενώ η διάθεση απέναντι στους άλλους γίνεται πιο φιλική.


∆εύτερη φάση 9η–15η ηµέρα
Πριν και κατά την ωορρηξία
Τα επίπεδα των οιστρογόνων σταδιακά ανεβαίνουν µέχρι που φτάνουν στο µέγιστο τη 12η µέρα του κύκλου και αρχίζουν να µειώνονται κατά την ωορρηξία. Η προγεστερόνη όλες αυτές τις ηµέρες είναι χαµηλή.

Σώµα
1. Τα κολπικά υγρά είναι διαυγή, αραιά και σχεδόν άοσµα, γεγονός που δείχνει ότι τα οιστρογόνα κορυφώνονται. Αυτές οι µέρες είναι οι πιο γόνιµες και επιπλέον οι πιο κατάλληλες για τεστ Παπ και µαστογραφία ή υπέρηχο µαστών.
2. Τα µαλλιά αποκτούν όγκο και λάµψη, ενώ το δέρµα δείχνει φρέσκο και καθαρό.
3. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες νιώθουν πιο έντονη την επιθυµία για σεξ. Τι σύµπτωση! Είναι η περίοδος που το ωάριό τους έχει τις µεγαλύτερες πιθανότητες να γονιµοποιηθεί.
4. Πνεύµα: Πριν από την ωορρηξία οι πνευµατικές επιδόσεις µπορεί να αυξηθούν, γι’ αυτό πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση είναι γεµάτες ιδέες και έµπνευση.

Τριτη φάση 16η–25η ηµέρα
Μετά την ωορρηξία

Η προγεστερόνη –που παράγεται όταν ωριµάσει και σπάσει
το ωοθυλάκιο και απελευθερωθεί το ωάριο– αρχίζει να αυξάνει.
Σε αυτή τη φάση λοιπόν επικρατεί η προγεστερόνη.

Σώµα
1. Αµέσως µετά την ωορρηξία και δυο-τρεις µέρες µετά η θερµοκρασία του σώµατος ανεβαίνει περίπου µισό βαθµό. Αν ο κύκλος σας είναι άνω των 30 ηµερών, η φάση αυτή µπορεί να είναι γόνιµη, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε προφυλάξεις αν δεν επιθυµείτε να συλλάβετε.
2. Περίπου 15 µέρες πριν από την περίοδο οι γυναίκες µπορεί να τρώνε περισσότερο, δείχνοντας µάλιστα προτίµηση στα γλυκά, αφού σηµειώνεται µια σχετική αύξηση της όρεξης.
3. Η κινητικότητα του εντέρου µειώνεται και εποµένως µπορεί να παρατηρηθεί δυσκοιλιότητα.
4. Πνεύµα: Καθώς η προγεστερόνη αρχίζει να αυξάνει από την 23η µέρα, οι γυναίκες µπορεί να εµφανίσουν συµπτώµατα κατάθλιψης και να είναι πιο εριστικές ακόµα και 15 µέρες πριν από την περίοδο.

Τέταρτη φάση 26η-30η ηµέρα
Προεµµηνορρυσιακό στάδιο
Η προγεστερόνη «κορυφώνεται» και ξαφνικά πέφτει κατακόρυφα προκειµένου να έρθει η περίοδος. Καθοδικά είναι και τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Σώµα
1. Παρατηρείται κατακράτηση υγρών. Έτσι η κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια πρήζονται ελαφρώς, η περιφέρεια της µέσης πιθανόν να είναι µεγαλύτερη, ενώ πολλές γυναίκες νιώθουν τα ρούχα τους στενά και το στήθος τους πιο βαρύ και ευαίσθητο. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση βάρους περίπου κατά ένα κιλό.
2. Γυναίκες που υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ηµικρανίες αναφέρουν ότι µια κρίση ηµικρανίας είναι πιο πιθανή λίγο πριν από την περίοδο, ενώ άλλες µε χρόνιο άσθµα ισχυρίζονται ότι τα συµπτώµατα χειροτερεύουν.
3. Τα µαλλιά µπορεί να δείχνουν αδύναµα και άτονα και να είναι πιο λιπαρά και ατίθασα. Στο πρόσωπο µπορεί να εµφανιστεί λιπαρότητα καθώς και σπυράκια.
4. Κάποιες γυναίκες έχουν την τάση να καταναλώνουν αρκετά αλµυρά ή γλυκά, µε ιδιαίτερη τάση στη σοκολάτα. Έρευνες δείχνουν ότι τα συµπτώµατα κατάθλιψης αλλά και βουλιµίας είναι πιο έντονα σε αυτή τη φάση, εποµένως η αναζήτηση τέτοιων τροφών (που θεωρείται ότι φτιάχνουν και τη διάθεση) δικαιολογείται.
5. Σε αυτή τη φάση οι γυναίκες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε ψηλάφηση ή κάποια άλλη διαγνωστική µέθοδο για τους µαστούς, καθώς αυτοί είναι διογκωµένοι.
6. Πνεύµα: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι λίγο πριν από την περίοδο γίνονται ευέξαπτες ή ευσυγκίνητες ενώ κάποιες ότι βλέπουν άσχηµα όνειρα, κοιµούνται βαριά ή ξυπνούν νιώθοντας κουρασµένες.

Aντιµετωπίστε την ψύξη

Η απότοµη εναλλαγή θερµοκρασίας, όταν περνάµε από τη ζέστη στο κρύο, µπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συµπτώµατα, κυρίως στον αυχένα, την πλάτη αλλά και το πρόσωπο, γνωστά ως «ψύξη» ή επιστηµονικά «µυϊκό σπασµό». Τι συστήνουν οι ειδικοί;

Ορθοπεδικός*
1. Επάλειψη µε θερµαντική αλοιφή ή χρήση πάγου ανάλογα µε τη γνωµάτευση.
2. Λήψη φαρµάκων (συνήθως µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών).
3. Χρήση κολλάρου αν το πρόβληµα είναι στον αυχένα και τα συµπτώµατα έντονα.
4. Φυσικοθεραπεία, που
συνήθως περιλαµβάνει διαθερµίες, υπέρηχους και χειροµαλάξεις
µε κινησιοθεραπεία.
5. Χρήση θερµοφόρας ή ζεστής κοµπρέσας αν η ψύξη είναι στο πρόσωπο.
6. Προφύλαξη µε το κατάλληλο ντύσιµο από τις απότοµες εναλλαγές θερµοκρασίας.
* Είναι ο πρώτος γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε σε µια τέτοια περίπτωση.

Φυσικοθεραπευτής
1. Αν η ψύξη είναι στον αυχένα, συστήνονται ειδικές ασκήσεις που βοηθούν να διατηρείται η κινητικότητα στην περιοχή και εργονοµία για σωστή στάση του σώµατος ώστε ο αυχένας να είναι ευθυτενής. Επίσης, καλό είναι να µην στηρίζετε το ακουστικό του τηλεφώνου στον ώµο όταν µιλάτε.
2. Αν δουλεύετε µε υπολογιστή,
η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς µπροστά σας σε ευθεία µε το κεφάλι και η καρέκλα σας να έχει µπράτσα για να ακουµπούν
οι αγκώνες.
3. Μην γυµνάζεστε χωρίς να έχετε πρώτα κάνει προθέρµανση και µετά αποθέρµανση.

Εναλλακτικός θεραπευτής
1. Ρεφλεξολογία, ινδικό κεφαλής (τεχνική µάλαξης που εστιάζει κυρίως στο κεφάλι και στον αυχένα), θιβετιανή µάλαξη (είδος µάλαξης µε έλαια και βεντούζες).
2. Μασάζ µε αιθέρια έλαια πεύκου, ευκάλυπτου και καµφοράς (5 σταγόνες σε 100 ml αµυγδαλέλαιο ή θερµαντικό λάδι βαλσάµικο).
3. Ένα ζεστό µπάνιο µε τα ίδια έλαια. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε να κάνετε ντους ή µπάνιο λίγο πριν βγείτε έξω. Επίσης δεν πρέπει να αφήνετε τα µαλλιά σας βρεγµένα όταν λούζεστε.

Τι κάνει το στρες στο σώµα µας

Τα ανεβασµένα επίπεδα του στρες σε συνδυασµό µε κάποιες λανθασµένες συνήθειες είναι συνήθως οι βασικοί υπεύθυνοι για κάποια συµπτώµατα που µας ταλαιπωρούν συχνά. Μάθετε ποια είναι και πώς θα τα αντιµετωπίσετε.

Στομάχι ή έντερο
Το στοµάχι µας δεν «χωνεύει» µόνο το φαγητό αλλά και φόβους, ανησυχίες, ενοχές και πάσης φύσεως άγχη. Γι' αυτό είναι αρκετά συνηθισµένο το στρες όταν σωµατοποιείται να χτυπάει το γαστρεντερικό σύστηµα µε συµπτώµατα όπως ναυτία, εµετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνο στο στοµάχι, ενώ είναι δεδοµένο ότι επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήµατα. Το κέντρο των συναισθηµάτων στον εγκέφαλο επικοινωνεί άµεσα µε το στοµάχι αυξάνοντας τα γαστρικά υγρά και τα οξέα του στοµάχου σε υπερβολικό βαθµό, γεγονός που αποτελεί αιτία για πολλά προβλήµατα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση και έλκος. Το στρες επίσης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας διάρροια ή, αντίθετα, δυσκοιλιότητα.

Τι µπορείτε να κάνετε
1. Μην µένετε ποτέ νηστική ή µε άδειο στοµάχι για πολλές ώρες. Μικρά και συχνά γεύµατα
καθώς επίσης και η συνήθεια να τρώτε αργά και να µασάτε καλά βοηθούν
τόσο το ευαίσθητο στοµάχι όσο και το ευερέθιστο έντερο.
2. Αν υποφέρετε από δυσπεψία ή καούρες, αποφύγετε να πηγαίνετε κατευθείαν από το τραπέζι στο κρεβάτι. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες µετά το τελευταίο σας
γεύµα πριν πάτε για ύπνο.
3. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισµα, τα καρυκεύµατα, τα λιπαρά και τα τηγανητά.
4. Αν έχετε δυσκοιλιότητα, αυξήστε την πρόσληψη νερού και φυτικών ινών και εντάξτε στο πρόγραµµά σας την καθηµερινή άσκηση.

Κεφάλι
Ζαλάδα, ίλιγγος, ηµικρανία, πονοκέφαλος είναι τα συνηθισµένα καµπανάκια που χτυπάει ο οργανισµός µας όταν το στρες αγγίζει υψηλά επίπεδα. Η ένταση ύστερα από µια δύσκολη ηµέρα συνήθως χτυπά στα πιο ευαίσθητα σηµεία όπως είναι τα αιµοφόρα αγγεία στο κεφάλι. Το στρες επίσης διαταράσσει το ενδοκρινολογικό µας σύστηµα, γεγονός που µπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζαλάδα ή ηµικρανία υποστηρίζουν οι νευρολόγοι.

Τι µπορείτε να κάνετε
1. Για την ηµικρανία αποφύγετε το τυρί, τη σοκολάτα, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, την υπερκατανάλωση καφέ και τη χρήση µη συνταγογραφηµένων φαρµάκων.
2. Για τον πονοκέφαλο δοκιµάστε να κάνετε ένα χλιαρό µπάνιο – όχι καυτό ή ζεστό όπως συνηθίζουν αρκετοί.
3. Κατά τη διάρκεια της ηµέρας µην µένετε πολλές ώρες νηστική γιατί είναι πιο πιθανό να πάθετε πονοκέφαλο.
4. Η αρωµατοθεραπεία µε λεβάντα µπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το βράδυ ώστε να κοιµηθείτε καλύτερα.


∆έρµα
Το άγχος µπορεί να επιδεινώσει την ακµή, καθώς και πολλές ακόµα δερµατικές διαταραχές όπως η ψωρίαση, το έκζεµα, η ξηροδερµία και οι αλλεργίες. Επίσης ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστηµα, κάτι που µπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσηµάτων, ενώ ενεργοποιεί την παραγωγή ισταµίνης, που µε τη σειρά της επιδεινώνει τις αλλεργίες.

Τι µπορείτε να κάνετε
1. Πίνετε πολύ νερό, ειδικά αν πάσχετε από ακµή ή ατοπική δερµατίτιδα.
2. Τηρείτε αυστηρά τις συνθήκες υγιεινής κρατώντας µακριά τα χέρια σας από την προβληµατική περιοχή (µην σπάτε σπυράκια, µην τρίβετε ή ξύνετε το δέρµα) φροντίζοντας να χρησιµοποιείτε τα κατάλληλα για την περίπτωσή σας καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα.
3. Μην χρησιµοποιείτε καλλυντικά του εµπορίου γιατί µπορεί να επιδεινώσουν το πρόβληµα. Απευθυνθείτε στον δερµατολόγο, ο οποίος µπορεί να σας συστήσει ειδικά φαρµακευτικά καλλυντικά.

Για κάθε σύµπτωµα που επιµένει θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό, ο οποίος, ανάλογα µε τη διάγνωση, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ή α συστήσει την έναρξη θεραπείας για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.

Αυχένας
Το πρώτο σηµάδι σωµατοποίησης του στρες είναι οι µυικοί πόνοι που µπορεί να ευθύνονται στην κακή στάση του σώµατος.
Επιπλέον, όταν έχουµε άγχος, ο εγκέφαλος απελευθερώνει µηνύµατα που απαιτούν να είµαστε σε ετοιµότητα, ενώ εκκρίνει χηµικά που
σφίγγουν τους µυς, ειδικά εκείνους που ενώνονται µε την ωµοπλάτη. Έτσι, ιδιαίτερα όταν είναι χρόνιο, το στρες προκαλεί µυϊκό σπασµό και πόνο σε διάφορα σηµεία στο σώµα µας, και κυρίως στην πλάτη και στον αυχένα.

Τι µπορείτε να κάνετε
1. Αποφύγετε να κουβαλάτε βαριές τσάντες όταν ψωνίζετε. Φροντίστε επίσης η τσάντα που κρατάτε καθηµερινά να έχει µακρύ λουρί ώστε να την περνάτε σταυρωτά στο στήθος αντί να την κρεµάτε από τη µία µεριά ή προτιµήστε ένα σακίδιο.
2. Μην κρατάτε το ακουστικό του τηλεφώνου ανάµεσα στο αφτί και τον ώµο. Κρατήστε το µε το χέρι κάνοντας συχνές εναλλαγές από το ένα αφτί στο άλλο ή πάρτε µια συσκευή µε ανοιχτή ακρόαση.
3. Αν δουλεύετε µπροστά σε υπολογιστή, φροντίστε να κάθεστε ίσια, κοιτάζοντας ευθεία µπροστά στην οθόνη κι όχι πλαγίως. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση.
4. Επενδύστε σε ένα ορθοπαιδικό µαξιλάρι. Όταν κοιµάστε, το µαξιλάρι πρέπει να καλύπτει το κενό µεταξύ των ώµων και του λαιµού. ∆ηλαδή το κεφάλι σας δεν πρέπει να είναι ούτε πιο χαµηλά αλλά ούτε και πιο ψηλά από το λαιµό.
5. Εξασκήστε τους κοιλιακούς σας. Όσο πιο δυνατοί είναι τόσο πιο ίσια θα κρατάτε την πλάτη σας και η στάση σας θα είναι καλύτερη.
6. Μην κάθεστε πολλή ώρα στην καρέκλα όταν δουλεύετε. Αποκτήστε τη συνήθεια να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήµατα για να περπατήσετε.
7. Θυµηθείτε να διατηρείτε σωστή στάση σώµατος, δηλαδή η κοιλιά µέσα, η πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά.
8. Το µασάζ έχει ευεργετικές επιδράσεις όχι µόνο στην καταπολέµηση του στρες αλλά κυρίως στην ανακούφιση από τον πόνο, αφού δίνει την ευκαιρία στο νευρικό σύστηµα να χαλαρώσει.

To στρες, ειδικά όταν συσσωρεύεται, σωµατοποιείται, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι από εµάς να έχουµε ένα ή και περισσότερα ευαίσθητα σηµεία που... αναστατώνονται κάθε φορά που τα επίπεδά του ανεβαίνουν.

Της Φλώρας Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία της Αναστασίας Μοσχοβάκη, ειδικής παθολόγου, επιστημονικής συνεργάτιδας ιατρικού Αθηνών