Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Εμμηνόπαυση

Η κλιμακτήριος για τη γυναίκα χωρίζεται σε τρία μέρη: την προεμμηνόπαυση, την περιεμμηνόπαυση και την μετεμμηνόπαυση.

Στην προεμμηνόπαυση, η οποία ξεκινά περίπου στο 40ο έτος της ηλικίας και διαρκεί μέχρι τις πρώτες άτακτες μηνιαίες έμμηνες ρύσεις, προκαλούνται κάποιες συνηθισμένες αλλαγές για τα χρόνια της κλιμακτηρίου μέσω της μείωσης της παραγωγής ορμονών στις ωοθήκες. Επίσης, εμφανίζονται κάποιες ενοχλήσεις που σχετίζονται με τον κύκλο –κυρίως πριν από την περίοδο- όπως ημικρανίες η πόνοι στο στήθος. Παρά τις ίδιες διατροφικές συνήθεις είναι σχεδόν αδύνατο κανείς να διατηρήσει το βάρος του. Ακόμα όμως και με σταθερό βάρος, το σώμα σταδιακά αλλάζει όψη.

Στην περιεμμηνόπαυση η οποία ξεκινά ένα έως δύο χρόνια πριν το τέλος της περιόδου και διαρκεί μέχρι ένα ή δύο χρόνια μετά το τέλος της περιόδου, η έμμηνος ρύση διακόπτεται λόγω της μείωσης οιστρογόνων. Αυτή η μείωση οιστρογόνων μπορεί έτσι να οδηγήσει στις χαρακτηριστικές διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα τυπικά στοιχεία της κλιμακτηρίου: ξαφνικές εξάψεις, εφίδρωση που διαρκεί για αρκετά λεπτά, διαταραχή του ύπνου, ευερεθιστότητα, κόπωση, αυξομείωση της πίεσης, ζαλάδες, ταχυπαλμίες, αύξηση βάρους, τριχόπτωση στο κεφάλι και εντονότερη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στα πόδια.

Η μετεμμηνόπαυση ξεκινά περίπου ένα ή δύο χρόνια μετά την τελευταία περίοδο και διαρκεί περίπου δεκαπέντε χρόνια. Λόγω της διαρκούς έλλειψης οιστρογόνων προκύπτουν αλλαγές στον ιστό –π.χ. ξηρασία του βλεννογόνου υμένα του κόλπου και του στόματος και του επιπεφυκώτος υμένα των ματιών- καθώς και τα περίφοβα κατάγματα λόγω της οστεοπόρωσης. Μια αυστηρά ελεγμένη θεραπεία οιστρογόνων μετά την παύση της κυκλικής παραγωγής οιστρογόνων στην κλιμακτήριο μπορεί να μειώσει πολλά από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και να βοηθήσει στη βελτίωση της διαταραγμένης διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και στην προφύλαξη των ουρογεννητικών διαδικασιών γήρανσης που εμφανίζονται στη μετεμμηνόπαυση.

Κάθε αντικατάσταση ορμόνης πρέπει να πραγματοποιείται μεμονωμένα και απαιτεί σαφείς ενδείξεις και την τακτική εξέταση του ασθενούς από τον ειδικό ενδοκρινολόγο. Η θεραπεία οιστρογόνων αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού και σχετίζεται άμεσα με τη διάρκεια της θεραπείας: αύξηση της συχνότητας των περιστατικών κατά δύο, έξι ή δώδεκα καρκίνους ανά χίλιες γυναίκες μετά από 5, 10 ή 15 χρόνια ορμονοθεραπείας.

Αντισύλληψη

Οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας τοποθετούνται στο μεσαίο 10ήμερο ανάμεσα σε δύο περιόδους (9η-20η μέρα κύκλου), αλλά δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια ακόμα και σε σταθερό κύκλο.

Όλες οι αντισυλληπτικές μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κάθε ζευγάρι πρέπει να διαλέξει τη μέθοδο που του ταιριάζει καλύτερα, αφού ενημερωθεί για την αποτελεσματικότητα αλλά και για τους κινδύνους της κάθε μεθόδου.

Οι πολύ αποτελεσματικές αντισυλληπτικές μέθοδοι, δηλ. το χάπι, το ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ και η μόνιμη στείρωση, χρειάζονται ιατρική παρέμβαση και παρακολούθηση. Από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά περίσταση, δηλ. ανδρικό και γυναικείο προφυλακτικό, διάφραγμα, σπερματοκτόνες ουσίες, μέθοδο του ρυθμού, μόνο το διάφραγμα χρειάζεται εφαρμογή από το γιατρό.

Από όλες τις αντισυλληπτικές μεθόδους μόνο το ανδρικό και το γυναικείο προφυλακτικό προστατεύουν από το AIDS και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι κολπικές πλύσεις μετά την επαφή και η ελεύθερη σεξουαλική επαφή τις μέρες τις περιόδου δεν προστατεύουν από την ανεπιθύμητη σύλληψη. Η εκσπερμάτωση κοντά στην είσοδο του κόλπου, ακόμα και χωρίς κολπική επαφή και η διακεκομμένη συνουσία, δηλ. το τράβηγμα μετά από διείσδυση, δεν προστατεύουν αποτελεσματικά. Το τράβηγμα απαιτεί διαρκή αυτοέλεγχο από τον άντρα και δυσκολεύει τον οργασμό στην γυναίκα. Είναι μοναδική μέθοδος της τελευταίας στιγμής και χρησιμοποιείται πολύ. Πάντως αν δεν γίνει έγκαιρα, και μία ποσότητα σπέρματος βρεθεί στον κόλπο ή στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, η γυναίκα πρέπει να τοποθετήσει γρήγορα στον κόλπο ένα σπερματοκτόνο υπόθετο ή ποσότητα αλοιφής.

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης εάν χρησιμοποιείται σωστά. Χρειάζεται ιατρική εξέταση, τεστ Παπανικολάου και ορισμένες εξετάσεις στο αίμα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να το πάρει χωρίς ιατρική συμβουλή, και όσο καιρό το παίρνει να παρακολουθείται τακτικά από γιατρό.

Η γυναίκα που παίρνει χάπι δεν πρέπει να καπνίζει ούτε να πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια. Αν χρειαστεί να χειρουργηθεί ή να πάρει κάποιο άλλο φάρμακο, πρέπει να το αναφέρει στο γιατρό της. Επίσης πρέπει να αναφέρει κάθε σοβαρό σύμπτωμα που παρουσιάζεται κατά τη λήψη του, όπως πόνο, διαταραχές της όρασης, απουσία περιόδου κλπ. Αν ξεχάσει κάποιο χάπι θα πρέπει να το πάρει αμέσως μόλις το θυμηθεί, χωρίς να παραλείψει και το κανονικό χάπι εκείνης της ημέρας. Ο κύκλος όμως που έχουν ξεχαστεί ένα ή περισσότερα χάπια δεν θεωρείται προστατευμένος από σύλληψη, οπότε πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα. Επίσης μπορεί να εμφανίσει αίμα από τον κόλπο.

Εκτός από την αντισύλληψη, το χάπι ρυθμίζει τον κύκλο στις 28 ημέρες, μειώνει την απώλεια αίματος σε κάθε περίοδο, καταπολεμά τους πόνους περιόδου και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και θεραπεύει κάποιες γυναικολογικές παθήσεις. Δεν προστατεύει όμως από τη μετάδοση του AIDS.


Το ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ τοποθετείται μέσα στη μήτρα από γιατρό, με ή χωρίς νάρκωση, και παραμένει εκεί για 2 έως 5 χρόνια ανάλογα με τον τύπο του σπιράλ. Στο διάστημα αυτό χρειάζεται τακτική ιατρική παρακολούθηση. Έπειτα πρέπει να αφαιρεθεί και, αν η γυναίκα θέλει, να τοποθετηθεί καινούριο. Είναι πολύ αποτελεσματικό. Όσο διάστημα παραμένει στη μήτρα δεν γίνεται αντιληπτό από τη γυναίκα ούτε από τον άντρα. Πριν τοποθετηθεί χρειάζεται ορισμένες εξετάσεις και η χρήση του απαγορεύεται για ορισμένες γυναίκες. Είναι καταλληλότερο για γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά. Αναφέροντας στο γιατρό τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στη διάρκεια της χρήσης του, όπως πόνο, αιμορραγία, υγρά ή καθυστέρηση περιόδου, η γυναίκα προστατεύεται από τις παρενέργειες.

Η χειρουργική στείρωση, στον άνδρα και στη γυναίκα, είναι μόνιμη και ενδείκνυται μόνο για τα ζευγάρια που δεν θέλουν ούτε πρόκειται να θελήσουν άλλα παιδιά.

Το ανδρικό προφυλακτικό, εκτός από την ανεπιθύμητη σύλληψη, προστατεύει και από το AIDS και τα άλλα σεξουαλικά νοσήματα. Επίσης, βοηθάει στη διατήρηση της στύσης και τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Είναι εντελώς ακίνδυνο για την υγεία. Για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε επαφή και σε όλη τη διάρκεια της επαφής. Κατά την τοποθέτηση αφήνεται μπροστά κενός χώρος για το σπέρμα, και μετά την εκσπερμάτωση, κατά την έξοδο του πέους από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, πρέπει να κρατιέται το προφυλακτικό από τη βάση του για να μην αδειάσει το σπέρμα.

Υπάρχει και γυναικείο προφυλακτικό. Βρίσκεται στα φαρμακεία. Είναι αποτελεσματικό αν εφαρμοσθεί σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Κολπικά αντισυλληπτικά υπόθετα πωλούνται στα φαρμακεία. Είναι ακίνδυνα για την υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σπάνια τοπικό ερεθισμό. Είναι αποτελεσματικότερα όταν χρησιμοποιούνται μαζί με διάφραγμα ή προφυλακτικό. Τοποθετούνται στον κόλπο ένα τέταρτο έως το πολύ μία ώρα πριν την επαφή. Προφυλάσσουν μερικώς από την μετάδοση ορισμένων σεξουαλικών νοσημάτων. Αν είχατε μία αφύλακτη επαφή σε γόνιμη μέρα, αν έσπασε ένα προφυλακτικό ή αν διέφυγε ποσότητα σπέρματος, τοποθετείστε ένα αντισυλληπτικό υπόθετο στον κόλπο και ζητείστε ιατρική συμβουλή. Μία ανεπιθύμητη σύλληψη μπορεί να προληφθεί με φαρμακευτική αγωγή.

Σεξουαλική Υγεία-Δυσλειτουργία

Το σεξ δεν είναι απλά μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά και μια πολύ υγιεινή εμπειρία. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά αποτελέσματα, το σεξ είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές αντιγήρανσης. Με το σεξ ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες και αυξητικές ορμόνες. Είναι γνωστό ότι οι δύο αυτές ορμόνες γυρίζουν πίσω το βιολογικό μας ρολόι. Ακόμη και η έκκριση σεξουαλικών ορμονών είναι πιο έντονη με την τακτική συνουσία των δύο φύλων: οι γυναίκες παράγουν περισσότερα οιστρογόνα και οι άνδρες περισσότερη τεστοστερόνη. Συνολικά, το σωματικό κοκτέιλ ορμονών επιδρά σαν πηγή νεότητας.

Το σεξ όμως καταφέρνει πολύ περισσότερα: ελαχιστοποιεί τους πόνους, ενισχύει το ανοσοποιητικό και την καύση του λίπους και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών του κυκλοφορικού. Επίσης, το σεξ συνίσταται από ιατρικής άποψης για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων και των πόνων στη μέση. Με την έκκριση σεξουαλικών ορμονών εντείνεται και η λειτουργία της υπόφυσης και της επίφυσης, γεγονός το οποίο ωφελεί πολύ τα γκρίζα κύτταρα. Το σεξ επιταχύνει τη δημιουργία της αυξητικής ορμόνης σωματοτροπίνη, η οποία σύμφωνα με την επιστήμη θεωρείται πηγή νεότητας.

Tο σεξ, όπως κάθε άλλη σωματική δραστηριότητα, έχει θετική επίδραση στην αιμάτωση, στην αναπνοή και στον καρδιακό ρυθμό. Οι άνδρες οι οποίοι έχουν οργασμό δυο φορές την εβδομάδα, ή συχνότερα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία καρδιοπάθεια. Η υψηλότερη συχνότητα οργασμού μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά σχεδόν κατά 50%.


Σεξουαλικές Διαταραχές

To 43% των γυναικών και το 35% όλων των ανδρών μεταξύ 18 και 59 ετών παραπονιούνται για σεξουαλικές διαταραχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

• Έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ: γυναίκες 33%, άνδρες 15%

• Αδυναμία επίτευξης οργασμού: γυναίκες 26%, άνδρες 8%

• Φόβος αποτυχίας: γυναίκες 12%, άνδρες 18%

• Έλλειψη ικανοποίησης από το σεξ: γυναίκες 23%, άνδρες 8%

• Πρόωρη εκσπερμάτιση: άνδρες 31%

• Πόνοι κατά τη διάρκεια του σεξ: γυναίκες 16%

• Προβλήματα στύσης: άνδρες 11%

• Ξηρασία του κόλπου: γυναίκες 21%


Διακρίνονται τέσσερις τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες: έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης, σεξ χωρίς οργασμό, πόνοι και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης. Σύμφωνα με έμπειρους σεξουαλικούς θεραπευτές, οι ενοχλήσεις αυτές συνδέονται άμεσα ή και προκαλούνται από ψυχικά προβλήματα. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, μόνο το 20% αυτών των γυναικών έχουν καθαρά ψυχογενή σεξουαλικά προβλήματα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων προκαλείται από οργανικές διαταραχές.


Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου των σεξουαλικών διαταραχών είναι:

• Η αδιαφορία

• Το άγχος επιδόσεων

• Το στρες

• Η μη σωστή διατροφή

• Οι εξαντλητικές δίαιτες

• Η έλλειψη σωματικής άσκησης

• Η ύπαρξη κάποιας ασθένειας, κυρίως του διαβήτη

• Η κατανάλωση διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων

• Οι μακροχρόνιες ψυχικές επιβαρύνσεις

• Η εμμονή για ένα σχετικά γρήγορο οργασμό


Χρήσιμες Συμβουλές:

• Ειλικρίνεια, συναισθηματισμός, θάρρος και δημιουργικότητα μπορούν να στηρίξουν το σεξουαλικό πάθος. Τονώστε συνειδητά και με αγάπη τη σεξουαλική σας διάθεση και τη διάθεση του συντρόφου σας. Ο συναισθηματικός παράγοντας αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το καλό σεξ, γιατί τα θετικά συναισθήματα επιδρούν στη χημεία του εγκεφάλου.

• Μια λειτουργία κλειδί σε καταστάσεις έρωτα και σεξουαλικής έκστασης παίζουν και οι ενδορφίνες, οι οποίες καθοδηγούν μια πληθώρα λειτουργιών και δρουν σαν φυσικό ναρκωτικό. Μπορούν να μειώσουν τον πόνο, να αυξήσουν την αίσθηση ευχαρίστησης και να προκαλέσουν ευφορία. Η δημιουργική δραστηριότητα, τα σπορ και το σεξ αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών. Επιπλέον, όσο πιο καλή είναι μια σχέση, τόσο περισσότερες ενδορφίνες παράγονται.

• Το στρες, η μη σωστή διατροφή, οι δίαιτες και η έλλειψη σωματικής άσκησης πλήττουν το συνολικό επίπεδο ορμονών. Η αναπλήρωση με τη βοήθεια τεχνητών ορμονών δεν είναι η λύση του προβλήματος. Μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή των σωματικών αγγελιαφόρων μέσω της σωματικής δραστηριότητας, της έξυπνης διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Η καθημερινή άσκηση για 30 λεπτά βοηθά επίσης στην παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων και τεστοστερόνης.

• Οι σεξολόγοι συνιστούν για την πτώση της λίμπιντο μερικές εβδομάδες σεξ χωρίς οργασμό. Αυτή η στρατηγική αυξάνει την ευαισθησία στα ερωτικά σήματα και την ικανότητα ανταλλαγής τρυφερότητας. Επενδύστε χρόνο στο σεξ και δημιουργήστε συνειδητά χώρο στη ζωή σας για περισσότερη σεξουαλικότητα και ερωτισμό.

• Το σεξ είναι καλό για την υγεία, αλλά έπειτα από μακρά περίοδο αποχής, όταν βρίσκεστε κάτω από επαγγελματική πίεση και δεν νιώθετε ακμαίοι σωματικά και ψυχικά, πρέπει να προσεγγίσετε το θέμα με προσοχή. Βελτιώστε πρώτα την κράση σας: ένα μέτριο πρόγραμμα άσκησης της κυκλοφορίας ή η σάουνα μπορούν να αποκαταστήσουν τις φυσικές και ψυχικές σας δυνάμεις προκειμένου να απολαύσετε πιο χαλαρά το σεξ.