Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ένα συχνό σύνδρομο πόνου στα χέρια
  1. Ποια είναι τα συμπτώματα;
  2. Πώς γίνεται η διάγνωση;
  3. Ποια είναι η αιτία;
  4. Υπάρχει θεραπεία;

1. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι ενοχλήσεις είναι συχνά και στα δύο χέρια, με κάποιο χέρι να πάσχει περισσότερο.

Μούδιασμα

Ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας και στο πρωινό ξύπνημα. Είναι περισσότερο στα τρία πρώτα δάκτυλα (αντίχειρας, δείκτης και μέσος) μερικές φορές όμως είναι σε όλη τη παλάμη. Συχνή είναι η αίσθηση ότι τα δάκτυλα είναι πρησμένα. Πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται κουνώντας ή τινάζοντας τα χέρια τους.

Πόνος

Συνοδεύει το μούδιασμα. Πονάει συχνά ολόκληρο το χέρι ως τον ώμο. Είναι ένας βαθύς πόνος.

Αδυναμία

Σε προχωρημένο στάδιο έρχεται πραγματική αδυναμία κυρίως στον αντίχειρα. Σήμερα, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η αδυναμία είναι σπάνια.

2. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Απαραίτητη είναι η συζήτηση με το γιατρό για τις τωρινές ενοχλήσεις καθώς και για τυχόν άλλες αρρώστιες.
Πολύ χρήσιμες είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις, ιδιαίτερα το ηλεκτρομυογράφημα.
Με αυτή την εξέταση διαπιστώνει ο γιατρός αν υπάρχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πόσο πιεσμένο είναι το μέσο νεύρο στο δεξιό και στον αριστερό καρπό.

3. Ποια είναι η αιτία;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι σαν ένα βραχιόλι γύρω από τον καρπό. Αποτελεί ένα πέρασμα, φτιαγμένο στενό από τη φύση. Προστατεύει το μέσο νεύρο και τους τένοντες που περνούν από αυτό το πέρασμα.
Αν ο καρπιαίος σωλήνας στενέψει λίγο παραπάνω, για οποιονδήποτε λόγο, τότε πιέζεται το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο μεταφέρει την αίσθηση από τα τρία πρώτα δάκτυλα και τις εντολές για μια συγκεκριμένη κίνηση στον αντίχειρα.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι πιο συχνό στις γυναίκες πάνω από τα τριάντα και στους ανθρώπους που κουράζουν πολύ τα χέρια τους. Είναι συχνότερο στην εγκυμοσύνη.
Συνήθως δεν βρίσκεται κάποια ειδική αιτία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη θεραπεία.

4. Υπάρχει θεραπεία;

Ευτυχώς υπάρχει αποτελεσματική και σχετικά απλή θεραπεία, συντηρητική και χειρουργική. Την απόφαση για το είδος της θεραπείας την παίρνει ο γιατρός μαζί με τον καλά ενημερωμένο ασθενή.