Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009

Περιμένουμε με ανυπομονησία

Πaεριμένουμε με ανυπομονησία τις διακοπές, για να ξεκουραστούμε, να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα και να περάσουμε λίγες ημέρες χαλάρωσης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κρίμα δεν είναι μερικές «κακές» συνήθειες να μας χαλάσουν τη διάθεση και να μας οδηγήσουν στο γιατρό με λοιμώξεις ή φλεγμονές των γεννητικών οργάνων; Για το λόγο αυτό, ρωτήσαμε και μάθαμε από τι κινδυνεύουμε συνήθως στις διακοπές και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

1.Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι οι γυναικολογικές λοιμώξεις είναι... στο φόρτε τους;
Το καλοκαίρι, οι πιθανότητες να «κολλήσουμε» μύκητες ή κάποιο μικρόβιο αυξάνονται, επειδή τους μήνες αυτούς ο γυναικείος οργανισμός είναι περισσότερο ευάλωτος. Μάλιστα, το διάστημα αυτό οι γιατροί δέχονται περισσότερα περιστατικά κολπικών λοιμώξεων, κυστίτιδας και σαλπιγγίτιδας από ό,τι το χειμώνα.

2.Οι παθήσεις αυτές είναι σοβαρές;
Οι μυκητιάσεις και οι λοιμώξεις του καλοκαιριού είναι αρκετά συχνές και αντιμετωπίζονται εύκολα. Ωστόσο, αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα, όπως σαλπιγγίτιδα, αποστήματα, ακόμη και περιτονίτιδα.

3.Ποιες καταστάσεις και συνήθειές μου τις ευνοούν;
Η αυξημένη θερμοκρασία της εποχής σε συνδυασμό με την υγρασία στην περιοχή του κόλπου, αλλά και το αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργεί συνήθως ο ιδρώτας, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Καθώς μάλιστα ο οργανισμός εξαντλείται ευκολότερα λόγω της ζέστης, αλλά και της αύξησης των δραστηριοτήτων μας, μας κάνει ακόμη πιο ευάλωτες σε αυτούς. Όσο για τα μικρόβια, τα βρίσκουμε παντού, από τις τουαλέτες στην καφετέρια μέχρι την άμμο, τις θάλασσες και τις πισίνες. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι την περίοδο των διακοπών χαλαρώνουμε και έχουμε εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα, αλλά και το γεγονός ότι μένουμε με βρεγμένο μαγιό ή δεν ξεπλενόμαστε μετά το μπάνιο ή τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.

4.Τι να κάνω για να προφυλαχτώ;
Φοράμε ελαφριά και φαρδιά ρούχα, και όχι «κολλητά» παντελόνια.
Επιλέγουμε εσώρουχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι), τα οποία πλένουμε σε ζεστό νερό και σιδερώνουμε.
Δεν αφήνουμε το μαγιό να στ εγνώνει πάνω μας.
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σερβιετάκια όταν δεν υπάρχει λόγος (μία συνήθεια που έχουν πολλές νέες κοπέλες). ➔Δεν ξαπλώνουμε απευθείας πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα, αλλά απλώνουμε πρώτα μια στεγνή πετσέτα ή μια ψάθα. ➔Κάνουμε ντους μετά το μπάνιο και τη σεξουαλική επαφή.

5.Οι κολπικές πλύσεις βοηθάνε;
Δεν χρειάζεται να κάνουμε κολπικές πλύσεις, εφόσον δεν παρουσιάζουμε κάποιο σύμπτωμα όπως τα παραπάνω. Η συχνή χρήση αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να επηρεάσει τη χλωρίδα της, επειδή τα διαλύματα αυτά σκοτώνουν και τα «φιλικά» βακτήρια, που ελέγχουν την παραγωγή μυκήτων. Προληπτικά, καλό είναι, επίσης, να μη χρησιμοποιούμε ούτε εκείνα που διατηρούν σταθερό το pH του κόλπου.

6.Αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσω κάτι αν πάω για μπάνιο τις «δύσκολες μέρες»;
Τις πρώτες ημέρες, που η ροή είναι μεγάλη, καλό είναι να αποφεύγουμε το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, επειδή ο κίνδυνος να «κολλήσουμε» κάτι αυξάνεται. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορούμε να κάνουμε τις βουτιές μας χρησιμοποιώντας ταμπόν, αρκεί όμως να το αφαιρούμε αμέσως μόλις βγούμε από το νερό.

7.ετά την επιστροφή από τις διακοπές, πρέπει να υποβληθώ σε γυναικολογικό έλεγχο;
Ναι, εφόσον παρουσιάζουμε κάποιο σύμπτωμα όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως το γιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και οι άνδρες;

Μπορεί να μην παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία με τις γυναίκες, αν, ωστόσο, παρατηρήσουν κάποιο έκκριμα από την ουρήθρα ή νιώθουν πόνο κατά την ούρηση, πρέπει και αυτοί να απευθυνθούν στο γιατρό τους.Ποιοι κίνδυνοι «παραμονεύουν»;
Οι γυναικείες παθήσεις που εκδηλώνονται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο είναι οι εξής:

Μυκητιάσεις
Η ανάπτυξή τους ευνοείται από την αυξημένη υγρασία της ευαίσθητης περιοχής και την υψηλή θερμοκρασία.
Συμπτώματα Φαγούρα, κάψιμο, ερεθισμός, λευκές εκκρίσεις, πόνος κατά την ούρηση και τη συνουσία.
Θεραπεία Συνήθως απαιτείται αγωγή με κολπικές αλοιφές, υπόθετα, αλλά και αγωγή από το στόμα. Αγωγή πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφος, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

Μικροβιακές κολπίτιδες
Είναι, για παράδειγμα, οι κολπίτιδες από τριχομονάδες, κοινά μικρόβια, χλαμύδια.
Συμπτώματα Ερυθρότητα, κνησμός, κάψιμο, επώδυνη ούρηση και έκκρισεις με δυσάρεστη οσμή και λευκό, πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα.
Θεραπεία Η αγωγή εξαρτάται από το μικρόβιο και μπορεί να είναι σε μορφή χαπιού ή κολπικής αλοιφής. Και εδώ η θεραπεία του συντρό­φου είναι απαραίτητη, καθώς και το προφυλακτικό.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Συνηθέστερη είναι η κυστίτιδα, που ευνοείται από τη μειωμένη πρόσληψη υγρών.
Συμπτώματα Πόνος, κάψιμο, δυσκολία κατά την ούρηση και συχνουρία, ενώ αποβάλλουμε πολύ μικρή ποσότητα ούρων.
Θεραπεία Δίνονται αντιβιοτικά, ώστε να μην επεκταθεί η φλεγμονή στο ανώτερο ουροποιητικό.

Ιογενείς λοιμώξεις
Η αυξημένη σεξουαλική δραστη­ριό­­τητα που παρατηρείται το καλοκαίρι, αυξάνει και τις πιθα­νό­τητες να προσβληθούμε από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) ή από έρπητα των γεννητικών οργάνων, αν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας.
Συμπτώματα Στον HPV μπορεί να εμφανίσουμε σπυράκια, σαν αυτά της ακμής. Tα συμπτώ­ματα του έρπητα περιλαμβάνουν κάψιμο στη γεννητική περιοχή, δυσουρία, πυρετό, φυσαλίδες στα γεν­νητικά όργανα και επώδυνα έλκη.
Θεραπεία Για τα κονδυλώματα εφαρμόζεται τοπική θεραπεία (λέι­ζερ, κρυοπηξία, ηλεκτροκαυ­τηρίαση) ή συστήνονται φάρμακα. Για τον έρπητα χορηγούνται αντιικά σε μορφή αλοιφής ή δισκίων και συστήνονται, μεταξύ άλλων, συχνά χλιαρά μπάνια και κρύες κομπρέσες στις φουσκάλες.

Φλεγμονές
Εμφανίζονται ως σαλπιγγίτιδα ή ως άτυπες φλεγμονές της πυέλου.
Συμπτώματα Πόνος στην κοιλιά και ίσως πυρετός, ενώ μπορεί να αυξηθούν τα κολπικά υγρά.
Θεραπεία Συνήθως χορηγείται αντιβίωση.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Mπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε ή και να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα, γνωρίζοντας ότι απασχολεί -κάποια στιγμή στη ζωή τους- 7 στις 8 γυναίκες; Η σύγχρονη αισθητική και κοσμετολογία δημιουργούν συνεχώς νέα «όπλα» για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο αυτό πρόβλημα.Τίποτα όμως δεν θα καταφέρουμε αν δεν προσέχουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας.
Έρχεται εύκολα, φεύγει δύσκολα
Η κυτταρίτιδα είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο σύγχρονο πρόβλημα ομορφιάς, τόσο επειδή απασχολεί πολλές γυναίκες (περίπου το 85%) όσο και επειδή αντιμετωπίζεται δύσκολα. Οφείλεται στην εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό, που καταστρέφουν τους συνδετικούς ιστούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τη χαρακτηριστική όψη και υφή «φλούδας πορτοκαλιού» στο δέρμα.
Οι συνήθεις ύποπτοι
Αν και η επιστήμη απέχει πολύ ακόμη από το να μας πει τα πάντα για την κυτταρίτιδα, σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι στην εμφάνισή της παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κακή τοπική αιμάτωση, ορισμένες ορμονικές αλλαγές ή διαταραχές (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), η παχυσαρκία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται σε λεπτές γυναίκες), το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.ά.
«Φάτε» την κυτταριτιδα!
Ιδού ένα ισορροπημένο μενού με ό,τι χρειαζόμαστε για να χτυπήσουμε αποφασιστικά την κυτταρίτιδα στη ρίζα της.
Πρωινό 1 φλιτζάνι τσάι (κατά προτίμηση πράσινο), 2 φέτες ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης ή 30 γρ. δημητριακά χωρίς ζάχαρη, και 1 γιαούρτι 2% ή 1 κομμάτι κίτρινο τυρί ή 1 φλιτζάνι γάλα light
Δεκατιανό 1 μήλο ή 1 αχλάδι ή 1 πορτοκάλι
Γεύμα 1 φιλέτο κοτόπουλο ή ψάρι ψητό, βραστό ή στον ατμό, 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα ή 1 μερίδα χόρτα ή πράσινα φασολάκια με 1 κουταλιά λάδι, 2 μέτριες πατάτες βραστές, ψητές ή στον ατμό, ή 1 μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό 2 μικρά ακτινίδια ή 1 μπανάνα
Βραδινό 1 μεγάλη ανάμεικτη σαλάτα ή 1 κρύα σούπα λαχανικών με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Κοκτέιλ αντικυτταριτιδικής δράσης!
Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα κοκτέιλ από φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και, κατ’ επέκταση, δρουν ως διουρητικά και ως φυσικά αποτοξινωτικά, για να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα. Συνιστάται να πίνουμε 1-2 κοκτέιλ την ημέρα για 2 εβδομάδες, ένα το πρωί νηστικές και ένα το βράδυ, 20 λεπτά πριν από το δείπνο.
Υλικά:
• 1/2 ποτήρι χυμό καρότου
• 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 κουταλιά χυμό σέλινου
• 1 κουταλιά χυμό αγκινάρας
• 1/2 γκρέιπφρουτ (το χυμό του)

Εκτέλεση Συνδυάζουμε κάθε φορά τρία (όποια θέλουμε) από τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε να τα διαλύσουμε σε νερό ή σε πράσινο τσάι, που είναι ιδιαίτερα διουρητικό.

Συνταγές με φυσικά υλικά
Για το ντους
Σε 250 ml αφρόλουτρο ουδέτερης βάσης, προσθέτουμε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 24 σταγόνες δεντρολίβανο, 24 σταγόνες λεμόνι και 12 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.

Για μασάζ σώματος
1. Σε 100 ml βιολογικό αμυγδαλέλαιο, προσθέτουμε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 20 σταγόνες δεντρολίβανο, 20 σταγόνες λεμόνι και 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.
2. Σε 100 ml κρέμα σώματος ουδέτερης βάσης, προσθέτουμε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 10 σταγόνες δεντρολίβανο, 10 σταγόνες λεμόνι, 4 σταγόνες γεράνι και 6 σταγόνες λεβάντα.

Για καθημερινή εφαρμογή για αδυνάτισμα και κατακράτηση υγρών
Σε 200 ml γαλάκτωμα σώματος ουδέτερης βάσης, προσθέτουμε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 20 σταγόνες δεντρολίβανο, 20 σταγόνες γκρέιπφρουτ και 10 σταγόνες γεράνι.

Προσοχή! Για να δεχτεί μια κρέμα τα αιθέρια έλαια, θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτό. Θα βρείτε τις κατάλληλες κρέμες σε φαρμακεία και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Αποφύγετε τη χρήση αιθέριων ελαίων από εσπεριδοειδή -όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ- πριν εκτεθείτε στον ήλιο, γιατί είναι φωτοτοξικά.

5 ωφέλιμα βήματα

1. Άφθονα φρούτα και λαχανικά
Ευνοούν τη διούρηση, μας χορταίνουν χωρίς να μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, κάνουν το δέρμα μας ομορφότερο και υγιέστερο και επιπλέον βοηθούν στην καύση του λίπους και μειώνουν τις κατακρατήσεις.
2. Πολλά υγρά, ελάχιστο αλάτι!
Έτσι θα αποφύγουμε τις κατακρατήσεις. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να χειροτερεύσει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας ή ακόμα και να τη δημιουργήσει εκ του μηδενός. Αντίθετα με όσα λέγονται, η αποφυγή κατανάλωσης υγρών προκαλεί κατακράτηση. Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να επιβιώσει όταν είναι ελλιπής η ενυδάτωσή του, κατακρατά τα ήδη υπάρχοντα υγρά του για να τροφοδοτηθεί. Έτσι, η κατανάλωση 1,5-2 λίτρων υγρών (όπως νερό, τσάι -κατά προτίμηση πράσινο-, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών) ημερησίως είναι απαραίτητη.
3. «Περικοπή» στη ζάχαρη
Η ζάχαρη (κυρίως στα γλυκά και τα αναψυκτικά) αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα, η οποία οδηγεί στην εναπόθεση περιττού λίπους στο σώμα και, επακολούθως, επιδεινώνει την κυτταρίτιδα.
4. Μακριά από τα κορεσμένα λίπη!
Αυξάνουν το λίπος στο σώμα και επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Πρόκειται για τα ζωικά λίπη, το βούτυρο, τα τηγανητά, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
5. Όχι στο κάπνισμα και το αλκοόλ
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και του λίπους στο σώμα, παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Επίσης, το αλκοόλ και το κάπνισμα δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος και των συνδετικών ιστών, επιδεινώνοντας την κυτταρίτιδα.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Μπορεί εύκολα να αποκαλύπτουμε το σώμα μας από τη μέση και πάνω, αλλά από τη μέση και κάτω πολλές γυναίκες, ακόμα και στην παραλία, φορούν παρεό πάνω από το μαγιό για να μην αποκαλυφθούν τυχόν ατέλειες. Το χαλαρό δέρμα στο σώμα, που συχνά συνοδεύεται από κυτταρίτιδα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία προβλήματα ομορφιάς. Μέχρι πρότινος, την πιο αποτελεσματική λύση έδιναν χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες όμως απαιτούσαν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σήμερα, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, καινούργιες μέθοδοι κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ήδη γνωστές, όπως η λιποαναρρόφηση και η μεσοθεραπεία, εξελίσσονται για να μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και αυτή την εποχή του χρόνου.

Σύσφιγξη με ραδιοσυχνότητες
Με το πέρασμα του χρόνου, οι ινοβλάστες χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν καινούργιο κολλαγόνο, με συνέπεια να αδυνατίζουν και να μειώνεται ο ρυθμός της ανάπλασής τους. Όπως, όμως, μας εξηγεί η κ. Μαρία Ιωαννίδη, διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής «Μορφή»: «Με τη θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων, αυτό που πετυχαίνουμε είναι να εναποθέσουμε ενέργεια στο δέρμα με τη χρήση διφασικού ρεύματος και να επιδράσουμε στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Με τη θερμότητα διεγείρονται οι ινοβλάστες και προκαλείται άμεση παραγωγή κολλαγόνου».
Πώς εφαρμόζεται Η θεραπεία διαρκεί από 30 λεπτά έως 1,5 ώρα, ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Στη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής αισθάνεται τη θερμότητα στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Όμως, η ψύξη που διοχετεύεται στην επιδερμίδα την προστατεύει και κάνει τη διαδικασία σχεδόν ανώδυνη.
Τι να περιμένετε Αν και τα αποτελέσματα είναι σε αρκετές περιπτώσεις άμεσα αντιληπτά, για να ολοκληρωθεί η θεραπεία προτείνονται 3-4 εφαρμογές, με διάστημα ενός μηνός να μεσολαβεί μεταξύ των επισκέψεων. Το σημαντικότερο, όμως, πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει σταδιακή βελτίωση κατά τη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών και τα αποτελέσματα διαρκούν για 2 χρόνια σχεδόν, ανάλογα πάντα με την ποιότητα του δέρματος και τη φθορά που έχει υποστεί.

Συνδυασμός ραδιοσυχνοτήτων με λέιζερ
Το Velashape αποτελεί εξέλιξη της παλαιότερης συσκευής Velasmooth, είναι πιστοποιημένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. «Όλη η διαδικασία εστιάζεται στην αύξηση του μεταβολισμού των λιποκυττάρων. Η διαδικασία οδηγεί σε συρρίκνωση των λιποκυττάρων και κατ’ επέκταση σε μείωση της κυτταρίτιδας, ενώ δρα ευεργετικά στο κολλαγόνο και συσφίγγει το δέρμα», επισημαίνει ο κ. Νίκος Μεταξω-τός, πλαστικός χειρουργός στο Κέντρο και Ινστιτούτο Αισθητικής «Symmetria».
Πώς εφαρμόζεται Η εφαρμογή γίνεται σε όλη την επιφάνεια όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα, με έμφαση στους μηρούς, την κοιλιά, τη μέση και το εσωτερικό μέρος των βραχιόνων. Με διαγώνιες κινήσεις, ο γιατρός περνά τη συσκευή πάνω από τις περιοχές, οι οποίες θερμαίνονται από το λέιζερ που διοχετεύεται μέσω των ειδικών ρόλερ που κάνουν μασάζ.
Τι να περιμένετε Επιτυγχάνεται απώλεια πόντων και λείανση της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Επειδή είναι ανώδυνη, σπάνια έχουν αναφερθεί μελανιές ή ερύθημα, ενώ μπορείτε αμέσως να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα διαρκούν από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Για να δείτε αποτελέσματα, προτείνονται 8 συνεδρίες, 1 φορά την εβδομάδα.

Αντιμετώπιση με μεσοθεραπεία
Πρόκειται για μια αρκετά δημοφιλή και αποτελεσματική μέθοδο που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια. «Όπως είναι γνωστό, η κυτταρίτιδα δημιουργείται από επιπλέοντα λιποκύτταρα στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Αυτό που επιτυγχάνουμε με τη μεσοθεραπεία είναι με ενέσεις σε αυτό το στρώμα της επιδερμίδας να αυξήσουμε τη λιπόλυση, καταστρέφοντας τα περίσσια λιποκύτταρα, και να βελτιώσουμε τη μικροκυκλοφορία για να πετύχουμε μια ωραία εμφάνιση», αναφέρει ο κ. Απόστολος Γαϊτάνης, πλαστικός χειρουργός.
Πώς εφαρμόζεται Με μια πολύ λεπτή βελόνα γίνονται εγχύσεις πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, η μία πολύ κοντά στην άλλη, στην περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα, όπως μηροί, γλουτοί, «ψωμάκια», κοιλιά και μπράτσα. Το «κοκτέιλ» των βιταμινών αποτελείται από μείγμα καφεΐνης, IGF 1, L-καρνιτίνης, πολυβιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
Τι να περιμένετε Από τη δεύτερη κιόλας συνεδρία, αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Μετά την εφαρμογή, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες ελαφριές μελανιές, οι οποίες υποχωρούν σταδιακά. Ενδιάμεσα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ντους με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Πρόκειται για μία θεραπεία σχετικά ανώδυνη που ανάλογα με την περίσταση απαιτεί συνολικά 4-6 συνεδρίες, μία την εβδομάδα. Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, καλό θα ήταν η θεραπεία να επαναληφθεί μετά από 6 μήνες.

Λιποαναρρόφηση με λέιζερ
Την κλασική λιποαναρρόφηση, που γινόταν με ολική αναισθησία, με τραυματικό τρόπο και σε ορισμένες μόνο περιοχές, έρχεται να αντικαταστήσει η Smartlipo, που επεκτείνεται και στα δύσκολα σημεία (πρόσωπο, λαιμός, μπράτσα, γάμπες). Όπως εξηγεί ο κ. Πέτρος Δαμηλάκος, πλαστικός χειρουργός: «Με τη θερμοδυναμική δράση, επιτυγχάνουμε όχι μόνο να διαλύσουμε τα λιποκύτταρα και να απορροφηθεί το λίπος από μια ειδική αντλία, ώστε να αφαιρεθεί από το σώμα με τον πιο ανώδυνο τρόπο, αλλά και να δράσουμε ενάντια στη χαλάρωση συμβάλλοντας στην παραγωγή καινούργιου κολλαγόνου».
Πώς εφαρμόζεται Με μια πολύ λεπτή βελόνα του 1 χιλιοστού, η οποία προστατεύει τη λεπτή οπτική ίνα, μεταφέρεται το «φως» του λέιζερ ακριβώς κάτω από το δέρμα, μέσα στο λίπος, προκαλώντας έκρηξη των λιποκυττάρων. Παρόλο που πραγματοποιείται σε χειρουργείο, δεν απαιτείται παραμονή και γίνεται με τοπική αναισθησία.
Τι να περιμένετε Η πρώτη εμφανής διαφορά που θα δείτε θα είναι η σμίλευση του περιγράμματος, αλλά ως προς τη κυτταρίτιδα η βελτίωση έρχεται μετά το πρώτο τρίμηνο σταδιακά μέχρι το εξάμηνο. Μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες μελανιές ή οιδήματα και για 1 εβδομάδα πρέπει να φοράτε ένα ειδικό καλσόν. Την επόμενη ημέρα επιστρέφετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ενώ σύντομα κάνετε και ηλιοθεραπεία. Αν και συστήνεται μία συνεδρία, επειδή η χαλάρωση και η κυτταρίτιδα είναι σύνθετα προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί μία δεύτερη εφαρμογή σε μεσοδιάστημα ενός έτους.

Με τη δράση του Lipomassage
Η γνωστή θεραπεία Lipomassage εφαρμόζεται τώρα με την έβδομη γενιά συστημάτων και συγκεκριμένα με το μηχάνημα Cellu M6 Keymodule. Είναι αναγνωρισμένο από τον FDA και συνοδεύεται από ειδικά πρωτόκολλα. «Με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη κίνηση ανεξάρτητων κυλίνδρων, ενεργοποιείται φυσικά ο λιπώδης ιστός και διεγείρονται τα λιποκύτταρα για να προάγουν τη λιπόλυση στα προβληματικά σημεία του σώματος», διευκρινίζει η κ. Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, ιατρός Ιατρικής Αισθητικής και υπεύθυνη του Κέντρου «Medi Laser Clinic».
Πώς εφαρμόζεται Αρχικά γίνεται μια εξέταση για την αξιολόγηση του προβλήματος (αδυνάτισμα, σμίλευση, σύσφιγξη), ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, φοράτε ένα ειδικό κορμάκι για να διευκολύνεται η κίνηση των κυλίνδρων.
Τι να περιμένετε Με την αύξηση της λεμφικής ροής, την απομάκρυνση των τοξινών και την επιτάχυνση του μεταβολισμού των λιποκυττάρων, θα δείτε σημαντική αλλαγή στα επίμαχα σημεία, η οποία θα γίνεται πιο ορατή με την πρόοδο των συνεδριών. Συνολικά, προτείνονται 14 συνεδρίες διάρκειας 30-45 λεπτών, 2 φορές την εβδομάδα.