Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Τα μάτια αποκαλύπτουν τα μυστικά του εγκεφάλου

Τα μάτια μπορούν να είναι τα παράθυρα της ψυχής μας, αλλά είναι επίσης μια μικρογραφία του εγκεφάλου μας. Χάρη σε μια οπτική έκδοση του υπερήχου, είναι δυνατόν να εντοπιστούν πολλές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Alzheimer’ s, το Parkinson’ s ακόμα και όγκους στον εγκέφαλο, κοιτώντας έτσι απλά τα μάτια του ασθενή.

eyeΠως γίνεται αυτό; Ο εγκέφαλος συνδέεται με κάθε μάτι με ένα οπτικό νεύρο, έτσι οποιοσδήποτε εκφυλισμός του εγκεφάλου που προκαλείται από τέτοιες ασθένειες μπορεί επίσης να βλάψει τα κύτταρα κατά μήκος του νεύρου και τον αμφιβληστροειδή, λέει η οφθαλμίατρος-χειρούργος Helen Danesh-Meyer του πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. Πράγματι, μια απώλεια οπτικής λειτουργίας είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους με μια νευρολογική ασθένεια.

Αν και υπάρχουν στοιχεία από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 μιας τέτοιας σύνδεσης μεταξύ του οπτικού νεύρου και των ασθενειών όπως το Alzheimer’ s, χωρίς όργανα ικανά να αναλύσουν της αμφιβληστροειδικές, μόνο πρόσφατα αυτή η γνώση θα μπορεί να τεθεί σε χρήση, λέει η Danesh-Meyer.

Η ακρίβεια των οφθαλμολογικών εργαλείων έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι εξελίξεις περιλαμβάνουν έναν τύπο της αποκαλούμενης τομογραφίας αμφιβληστροειδών Heidelberg (HRT), και μια συσκευή λέιζερ αποκαλούμενη GDx, συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανίχνευση της μορφής και του πάχους των νευρικών ινών στο πίσω μέρος του ματιού.

Ο απώτερος στόχος της οφθαλμολογικής ιατρικής είναι να εντοπιστούν οι ασθένειες προτού προκύψουν τα πρώτα συμπτώματα. Η δυσκολία με αυτό είναι ότι το πάχος των αμφιβληστροειδικών ινών μπορεί να ποικίλει από πρόσωπο σε πρόσωπο, μας λέει η Danesh-Meyer, έτσι δεν υπάρχει πάντα μια σαφής βασική γραμμή για σύγκριση.

Το χαμηλό κόστος και η απλότητα της τεχνολογίας μπορεί να το καταστήσουν εφικτό σε πολλούς ανθρώπους της ανίχνευσης του κάθε ματιού τους σε μια νέα ηλικία δίνοντας έτσι στους γιατρούς ένα αρχείο του υγιούς αμφιβληστροειδικού νεύρου τους. Έτσι, με την τακτική ανίχνευση, μερικές νευρολογικές ασθένειες θα μπορούσαν να επισημανθούν πολύ νωρίτερα προς μεγάλο όφελος των ασθενών.

Πηγή: New Scientist Tech Copyright Reed Business Information Ltd.(19/01/09)

Πιθανή θεραπεία για το PML σε ασθενείς που λαμβάνουν Tysabri.

Μια πιθανή θεραπεία για την σπάνια αλλά θανατηφόρα παρενέργεια της προοδευτικής λευκοεγκεφαλοπάθειας (PML) του φαρμάκου για την σκλήρυνση κατά πλάκας Tysabri, βρίσκεται υπό έρευνα.tysabri

Η δύο εταιρείες στην ανάπτυξη και την πώληση του Tysabri, Biogen και Elan, εξετάζουν την αποτελεσματικότητα ενός χαπιού ελονοσίας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ για την θεραπεία του PML, μια λοίμωξη του εγκεφάλου που έχει συνδεθεί με τη χρήση του Tysabri, σύμφωνα με τον Al Sandrock, επικεφαλής του τμήματος νευρολογίας της Biogen.

Το Tysabri είχε αποσυρθεί από την αγορά το 2005 μετά από τρεις περιπτώσεις PML. Η διπλάσια αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για την θεραπεία της σκλήρυνσης σε σχέση με τις άλλες θεραπείες ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επαναφέρουν το φάρμακο με την αιτιολογία ότι η αποτελεσματικότητα υπερβαίνει τους κινδύνους.

Ωστόσο, η απειλή του PML έχει επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις της αγωγής.

Από τον Ιούλιο του 2008 έχουν αναφερθεί πέντε νέες περιπτώσεις PML, προκαλώντας τις ανησυχίες των ασθενών που πιστεύουν ότι ένα πιο ασφαλές Tysabri θα είναι μακράν η καλύτερη θεραπευτική τους επιλογή, δήλωσε ο John Richert του Εθνικής Αμερικανικής κοινωνίας για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Tysabri αποτελείται από εργαστηριο-μηχανικά αντισώματα το οποία έχουν σχεδιαστεί για να καταστέλλουν την ανοσοποιητική επίθεση στον κεντρικό νευρικό σύστημα που οδηγεί στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το PML συμβαίνει όταν ένα κοινό βακτήριο, που ονομάζεται ιός JC, μεταλλάσσεται, διαπερνάει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και εισχωρεί στον εγκέφαλο, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η Biogen ψάχνει θεραπεία για το PML από το 2005, εξετάζοντας τουλάχιστον 2000 φαρμακευτικά στοιχεία γνωστά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων του εγκεφάλου.

Ένα φάρμακο που συχνά χρησιμοποιείται για την ελονοσία με όνομα mefloquine είναι αυτό που έχει δείξει πιο αποτελεσματικό στις εργαστηριακές δοκιμές.

Μια κλινική δοκιμή με mefloquine βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη σε 40 ασθενείς με διάγνωση PML από οποιαδήποτε αιτία, είτε έχει σχέση με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή από τον ιό HIV.

Στόχος της δοκιμής είναι να εξεταστεί εάν το mefloquine, το οποίο πωλείται από την Roche Holding με την επωνυμία Lariam, μπορεί να θεραπεύσει την σπάνια εγκεφαλοπάθεια PML όταν συμβεί. Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: The Irish Times © 2009 irishtimes.com and MSRC (25/03/09)