Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Επιτυχής επέμβαση με Βλαστοκύτταρα στην αποκατάσταση της όρασης

Ενα δίχρονο τυφλό κοριτσάκι από τη Βρετανία, απέκτησε για πρώτη φορά όραση χάρη σε μια θεραπεία βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου η οποία εφαρμόστηκε στην Κίνα.Το κοριτσάκι γεννήθηκε με δυσπλασία του οπτικού νεύρου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει. Μετά την επέμβαση είναι σε θέση να διαχωρίζει πρόσωπα, αντικείμενα, χρώματα και φώτα.
Η τεχνική, η οποία κοστίζει περίπου 34.000 ευρώ, αποκαλείται ΙV και περιλαμβάνει την έγχυση βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου στο κυκλοφορικό σύστημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αποτελέσματα άρχισαν να εμφανίζονται τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση.Μέχρι σήμερα μόνο 15 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποβληθεί στη νέα θεραπεία στην Κίνα για την αποκατάσταση της όρασης.Παρά τα θετικά αποτελέσματα των επεμβάσεων, κάποιοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη θεραπείας, τονίζοντας ότι δεν είναι εγκεκριμένη και ότι είναι πιθανόν να μην έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

το πρωτόκολλο του Dr Klenner.

Το άρθρο που ακολουθεί είχε αρχικά γράψει ο Dale Humpherys και είναι μεταφρασμένο. Σε μια πορεία συμπληρώθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια με βάση και την καθημερινή εμπειρία από διάφορους ασθενείς. Σήμερα παρουσιάζεται απλοποιημένο σε τρία βήματα. Είναι μια συμβουλή για το πως να ξεκινήσετε το πρωτόκολλο του Dr Klenner για τη ΣΚΠ. Το πρωτόκολλο το εφάρμοσε ο ίδιος και είναι τελείως καλά για πάνω από 30 χρόνια. Σήμερα εφαρμόζεται από χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο και κοιτάζεται την πρώτη παγκόσμια ιστοσελίδα που το περιέχει.

Παρακάτω γίνονται οι κατάλληλες προσαρμογές - διευκρινήσεις στις πληροφορίες από εμένα, για την προσαρμογή στα δεδομένα της χώρας μας (σε σχέση με κάποιες βιταμίνες, δοσολογίες, ενέσειςκλπ) σύμφωνα και με τη δική μου εμπειρία που το εφαρμόζω εδώ και δυο περίπου χρόνια.

Από το συγγραφέα:

Εάν έχετε διαβάσει τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα, ξέρετε ότι υπάρχει θεραπεία για τη ΣΚΠ. Άρα το επόμενο ερώτημα που μου απευθύνουν χιλιάδες ασθενείς για πάνω από 30 χρόνια είναι "Πώς ξεκινάω;". Το πρωτόκολλο του Dr F.R. Klenner που μου δώθηκε το 1973 είναι σε αυτή την ιστοσελίδα επίσης και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Αντιστρέφει και θεραπεύει τη ΣΚΠ αλλά πρέπει να ακολουθείται προσεκτικά και πιστά για μια ζωή προκειμένου να έχετε καλή υγεία. Δεν υπάρχουν φάρμακα. Είναι μια διατροφική θεραπεία που αποκαθιστά την ομαλή μεταβολική λειτουργία και βοηθά στην επαναδημιουργία τηςμυελίνης που έχει καταστραφεί από την ΣΚΠ.

--------------

Όλες οι οδηγίες για τις πόσιμες και τις ενέσιμες βιταμίνες πρέπει να ακολουθούνται επακριβώς, καθώς η θεραπεία αυτή λειτουργεί ως σύνολο, η κάθε βιταμίνη επενεργεί σε στενή συνέργεια με τις υπόλοιπες. Μην παραλείπετε ποτέ καμία από τις προτεινόμενες βιταμίνες και μη συνδυάζετε την θεραπεία αυτή με άλλες.


ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΕ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ:

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ


Το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό, προτιμότερο με ένα Θεραπευτή Ολιστικής Ιατρικής ο οποίος είναι γνώστης των φυσικών θεραπειών. Ίσως να είναι και ο οικογενειακός σας γιατρός. Βγάλτε μια φωτοτυπία το πρωτόκολλο για να του το δείξετε. Σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί κάνουν τον κόπο να το κοιτάξουν και μπορούν να παρατηρήσουν πως δεν πρόκειται για φάρμακα και μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Αν ο γιατρός διστάζει να σας βοηθήσει, μην απογοητεύεστε, πηγαίνετε σε κάποιον άλλο μέχρι να βρείτε βοήθεια. Οι περισσότεροι γιατροί τώρα διδάσκονται τη διατροφική και σπάνια ακούω για κάποιο γιατρό που δεν βοηθά ένα ασθενή. Εν τούτοις μερικοί γιατροί είναι ακόμα "προωθητές φαρμάκων " (μετάφραση - "drug pushers"), και αν εντοπίσετε κάποιον απλά προχωρήστε.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε ιατρό να σας υποστηρίξει, μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό, και σε περίπτωση που και αυτό δεν είναι εφικτό, μην ξεχνάτε ότι το πρωτόκολλο αυτό έχει λειτουργήσει σε εκατοντάδες περιπτώσεων ως αυτόνομα χορηγούμενη θεραπεία!

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΣΙΜΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ)


1) Calcium Ascorbate (Buffered Vit.C) - 5 γραμμάρια ημερησίως σε πολλαπλές δόσεις. Διαθέσιμες σε ταμπλέτες των 500 mg ή 1 γρ ταμπλέτες.
2) Vitamin E (as D-Alpha-Tocopheryl) 400-1000 UI's καθημερινά.
3) B 100 Tablet. 1 ταμπλέτα καθημερινά. Περιέχει 100 mg. απ’όλες τις B βιταμίνες, συν 100 mcg.άλλων συνεργατικών βιταμινών (γνωστή και ως B-Complex).
4) Νιασίνη - 100 mg. Ξεκινήστε με 2 φορές την εβδομάδα.
5) B12- προτιμητέα ως methylcobalamine 2mg καθημερινά , σε υπογλώσσια μορφή για μέγιστη απορρόφηση.
6) Ιχθυέλαιο.- Αναζητήστε για ιχθυέλαιο φαρμακευτικής ποιότητας, φτιαγμένο από κριλ (μικρές γαρίδες της βόρειας θάλασσας), σαρδέλες και άλλα μικρά ψάρια που δεν είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα , όπως είναι η μουρούνα, και άλλα ψάρια που ζουν περισσότερο και τρέφονται από τον πάτο του ωκεανού. Αγοράζοντας σε υγρή μορφή είναι πιο οικονομικό, προτείνεται 1 κουταλιά της σούπας καθημερινά.
7) Βιταμίνη D3 (Cholecalsiferol) - 2000 - 5000IU's καθημερινά (η δόση μπορεί να αυξηθεί σύμφωνα με την υπόδειξη ιατρού)
8) Ένζυμα πέψης
Άλλες βασικές προσθήκες: Ασβέστιο - Μαγνήσιο, Βιταμίνη Α (ως Retinyl Palmitate) και Βήτα Καροτίνη με διάφορα καροτονοειδή, Προβιοτικά.
*ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε περίπτωση που ένας ασθενής έχει καρδιακό βηματοδότη, ή για οποιονδήποτε λόγο παίρνει φάρμακα για αραίωση του αίματος, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να συμβουλευτούν το ιατρό τους σχετικά με την χρήση των βιταμινών Ε και του ιχθυελαίου.ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
(Ενέσιμες Β1 και Liver Extract)


Οι δύο από τις βασικότερες βιταμίνες στο πρωτόκολλο είναι :
1) Βιταμίνη Β1 σε υγρή ενέσιμη μορφή. Χρειάζεστε 400mg την ημέρα. Υπάρχει σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ιταλία και η Αμερική. Στην Ελλάδα γίνεται μόνο παραγγελία από ειδικά φαρμακεία.
(... για περισσότερα mymultiple@gmail.com)
2) Liver Extract που υπάρχει σε ένα φιαλίδιο των 10' cc. Το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν υπάρχει επίσης στην Ελλάδα.
(... για περισσότερα mymultiple@gmail.com)
Η συνταγή αυτή μπορεί να σταλεί στα φαρμακεία που ακολουθούν σαν "ανοιχτή συνταγή" και δεν χρειάζεται να ανανεώνεται από το γιατρό σας. Καλό θα είναι να παραγγείλετε αρκετά κουτιά (κάθε κουτί έχει 6 φιαλίδια των 100ml έκαστο στην Ελλάδα - ενώ υπάρχει σε διαφορετική συσκευασία στην Αμερική, 200mg/ml) βιταμίνης Β1(Θειαμίνη) και 3 φιαλίδια "liver extract" αφού κυρίως για το δεύτερο η παραγγελία από την Αμερική δεν μπορεί να γίνεται σε κάθε στιγμή και δεν είναι καλό να μείνετε χωρίς τα συγκεκριμένα σκευάσματα.


*ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Χρησιμοποιείτε για τις παραπάνω βιταμίνες ΜΟΝΟ σε ενέσιμη μορφή. Μην προσπαθήστε να υποκαταστήστε τις ενέσεις με χάπια ή ταμπλέτες βιταμίνης Β1 ή σχετικών προϊόντων Liver extract. Δεν θα πετύχετε ποτέ τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς τα στομαχικά υγρά θα τις καταστρέψουν πριν μπορέσουν να αφομοιωθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ


Ο γιατρός ή κάποια νοσοκόμα μπορεί να σας δείξει πως να κάνετε την μια καθημερινή ένεση που απαιτείται. Γίνεται εύκολα και σχεδόν χωρίς πόνο όταν γίνεται αργά. Η ένεση γίνεται στην κορυφή του μοιρού υποδορίως. Αν και στο πρωτόκολλο αναφέρεται η έννοια "ενδομυϊκά" όμως δεν έχει καμία σημασία.
Προσωπικά χρησιμοποιώ σύριγγα των 2,5ml. Γεμίζω με 2ml (400mg Β1) τη σύριγγα η οποία χρησιμοποιείται μια φορά. Μπορείτε να αγοράσετε όσες θέλετε από ένα φαρμακείο. Η ιδανικότερη βελόνα για ένεση σε κάθε μέρος του σώματος όπου υπάρχει πάχος είναι η 25G 0,5x16mm. Μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε στην επιφάνεια των ποδιών (ψηλά πάνω από το γόνατο στο εμπρός μέρος και ποτέ στο πλάι των ποδιών), στους γλουτούς αλλά και χαμηλότερα στον πωπό, γύρω από τον ομφαλό. Θυμηθείτε να κάνετε την ένεση πλαγιώς όταν γίνεται στα πόδια ή στον ομφαλό και κάθετα στα υπόλοιπα μέρη. Οι βελόνες αυτές είναι μικρότερες, υποδόριες ώστε με τη συχνή χρήση να αποφεύγεται η καταπόνηση και είναι το καλύτερο μέγεθος για να αποφύγετε τη βλάβη των ιστών του δέρματος από τη συχνή χρήση.
Το "κλειδί" είναι να αλλάζετε τα σημεία ώστε να μην καταπονούνται διαρκώς οι ίδιες περιοχές.
Η κορυφή του φιαλιδίου καθώς και της βελόνας απολυμαίνετε με οινόπνευμα με ένα κομμάτι βαμβάκι που το έχετε "ποτίσει". "Τραβάτε" 4 φιαλίδια θειαμίνης (400mg) ή 2ml έχετε προμηθευτεί Β1 200mg/ml με τη σύριγγα και ελαχιστοποιείτε τις φυσαλίδες οξυγόνου που είναι ορατές μέσα σε αυτή. Πιέζετε τη βελόνα κάθετα αν πρόκειται για τους γλουτούς και πλαγίως αν πρόκειται για τα πόδια ή γύρω από το στομάχι (κάπως απότομα για να μην πονέσετε και ταυτόχρονα παίρνετε ανάσα). Αρχίζετε να πιέζεται απαλά μέχρι να αδειάσει η σύριγγα. Αφαιρέστε και κρατήστε το κομμάτι το βαμβάκι που είναι ποτισμένο με οινόπνευμα για κάποια λεπτά σε εκείνο το σημείο. Δυο φορές την εβδομάδα προσθέστε 1cc ή 0,5cc (αναλόγως της δυναμικότητας του προϊόντος) liver extract στην ίδια ένεση με τη Θειαμίνη. Αυτό είναι όλο!!!
*Είναι προτιμότερο να φροντίζεται να βάζετε στην ένεση έως 3ml το πολύ κάθε φορά γιατί παραπάνω υγρό μπορεί να δημιουργήσει "φουσκώματα" ή σκληρότητα στο δέρμα. Αυτό σημαίνει να χωρίζετε σε δυο δόσεις τη Β1 δυναμικότητας 100mg/ml, πχ 200 το πρωί - και τα υπόλοιπα το βράδυ.


ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Αυτή η θεραπεία είναι επιτυχημένη για πάνω από 30 χρόνια, γι' αυτό μην πειραματίζεστε με τις δόσεις και θα έχετε σταθερή πρόοδο και πλήρη ανάρρωση όπως εγώ και πολλοί άλλοι. ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΕΣΗ!


* Χρησιμοποιείτε άλλη βελόνα για να τραβήξετε τις ενέσιμες βιταμίνες από τα φιαλίδια και άλλη για να κάνετε την ένεση, ειδάλλως χρησιμοποιώντας την ίδια μπορεί να αντιμετωπίστε πρόβλημα με την ένεση εξαιτίας με φθορά της μύτης της βελόνας.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια ασθένεια που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και χαρακτηρίζεται από καταστροφή της μυελίνης, του μονωτικού υλικού των νεύρων, μέσω των οποίων μεταφέρεται το νευρικό ερέθισμα. Στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου παρατηρούμε ότι είναι συχνότερη στα άτομα της λευκής φυλής και στις γυναίκες, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της σχετίζεται και με τη γεωγραφική κατανομή και συγκεκριμένα αυξάνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον ισημερινό, τόσο προς το βόρειο, όσο και προς το νότιο ημισφαίριο. Η ΣΚΠ μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο εμφανίζεται κυρίως στους νεαρούς ενήλικες. Οι συνηθέστερες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν το θάμβος οράσεως καθώς και τη μυϊκή ατονία. Τα αίτια της ΣΚΠ μέχρι και σήμερα παραμένουν άγνωστα, διότι η επιδημιολογική προσέγγιση συναντά αρκετές δυσκολίες, τόσο λόγω της αβεβαιότητας της διάγνωσης όσο και της σχετικής σπανιότητάς της. Τα οφέλη από οποιαδήποτε εξειδικευμένη διατροφή δεν έχουν αποδειχθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που συνδέουν τις διατροφικές συνήθειες με τη νόσο. Πιο συγκεκριμένα η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου ζωικού λίπους συνδέεται θετικά με την επικράτηση της ΣΚΠ, καθώς και με όξυνση των συμπτωμάτων της, εν αντιθέσει με την υψηλή κατανάλωση ψαριών. ’λλα θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τη νόσο είναι η βιταμίνη D, η οποία ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκταση προστατεύει τον οργανισμό από αυτοάνοσες παθήσεις, καθώς και η βιταμίνη Β12 που έχει ανοσοκατασταλτική και νευροπροστατευτική επίδραση. Επιπρόσθετα το λινολενικό οξύ, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε και γενικά όλα τα αντιοξειδωτικά στοιχεία συνδέονται με την καταστολή της εξέλιξης της ΣΚΠ. Πολλές δίαιτες έχουν κατά καιρούς προταθεί για την αντιμετώπιση της νόσου, όπως η δίαιτα με ιχθυέλαια, ελεύθερη αλλεργιογόνων, ελεύθερη γλουτένης και δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, καμία όμως ως τώρα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί 1. αν οι πάσχοντες από ΣΚΠ έλαβαν επιστημονικές συμβουλές διατροφής μετά τη διάγνωση της νόσου, 2. κατά πόσο αυτές κατάφεραν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες 3. αν οι γιατροί δίνουν σημασία στη διατροφή ως παρεμβατικό μέσο στην ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου 4. και εάν θεωρούν ή όχι απαραίτητη τη συνεργασία των ασθενών με διαιτολόγο. Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άτομα ηλικίας 26-59 ετών, 13 γυναίκες και 7 άνδρες, με παρουσία βέβαιης ΣΚΠ, εκ’ των οποίων τα 7 προήλθαν από ασθενείς του Β’ Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ- ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΚΑΤ», και τα υπόλοιπα 13 από μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (παράρτημα Αττικής). Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτοσχέδια, μη σταθμισμένα, συμπληρώθηκαν κατόπιν συνεντεύξεως και τα αποτελέσματα επεξεργάστηκαν στο Microsoft Office Excel. Mόνο το 27% των ασθενών έλαβε επιστημονικές συμβουλές διατροφής από διαιτολόγο, εκ των οποίων το 10% παραπέμθηκε από το γιατρό, ενώ το 17% ζήτησε αυτοβούλως τη βοήθεια του. Οι ασθενείς δεν κατάφεραν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αφού η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παραμένει υψηλή, σε αντίθεση με τα ψάρια τα φρούτα και τα λαχανικά, των οποίων η κατανάλωση είναι μέτρια έως και χαμηλή. Το 55% των ασθενών έλαβαν από τους γιατρούς διατροφικές συμβουλές, ωστόσο μόνο το 10% παραπέμθηκε από το γιατρό σε διαιτολόγο. Συμπερασματικά η σωστή διατροφή στην περίπτωση της ΣΚΠ παρέχει ένα επιπλέον περιθώριο υγείας και ενεργητικότητας.

ΝΕΥΡΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Η θεραπεία της οπτική νευρίτιδας µπορεί να ξεκινάει από το θέµα της θεραπευτικής αγωγής για τη φλεγµονή του οπτικού νεύρου ώς το ευρύτερο θέµα της νευρολογικής λειτουργίας. Το γεγονός αυτό θέτει τους οφθαλµιάτρους σε πρωταρχική θέση στο να καθορίσουν αν ένας ασθενής που έρχεται για εξέταση µε δυσλειτουργία της όρασης κινδυνεύει η κατάστασή του να εξελιχθεί σε σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ).
Παρόλο που υπήρχαν από παλιά υποψίες για τη σχέση µεταξύ οπτικής νευρίτιδας και σκλήρυνσης κατά πλάκας, µέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν και πολλά πράγµατα που θα µπορούσαν να κάνουν οι οφθαλµίατροι γι’ αυτό. Το γεγονός αυτό έχει αλλάξει από τα αποτελέσµατα δύο µεγάλων ερευνών. Η Δοκιµή της Αγωγής για Οπτική
Νευρίτιδα (ΔΑΟΝ) και η Μελέτη της Πρόληψης της ΣΚΠ σε Άτοµα Υψηλού Κινδύνου Υπο Έλεγχο µε Avonex (ΥΥΑΣΠΜ) παρέχουν χρήσιµες οδηγίες για τη διαχείρηση της οπτικής νευρίτιδας στα πρώιµα στάδια (firstattack) σε ασθενείς χωρίς προηγούµενη κλινική διάγνωση Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΟΧΗ ΑΡΧΙΖΕΙ
Συνδυασµένες, οι δύο µελέτες άλλαξαν τις επιστηµονικές πεποιθήσεις.Η «ΥΥΑΣΠΜ» ιδιαίτερα, άλλαξε τα πάντα. Πριν τη µελέτη, υπήρχαν περισσότερα περιθώρια παραίτησης. Σίγουρα οι οφθαλµίατροι δεν µπορούσαν να κάνουν τίποτα και δεν φαινόταν να υπήρχαν κάποιες µεγάλες επιπλοκές. Παλαιότερα, αν κάποιος είχε οπτική
νευρίτιδα, µπορεί να µην τον στέλναν αµέσως σε νευρολόγο. Βασικά περίµεναν να δούν αν θα εξελισσόταν σε ΣΚΠ ή όχι, γιατί δεν υπήρχε ουσιαστικά καµµία φαρµακευτική αγωγή. Τώρα, όµως, οι οφθαλµίατροι ενεργούν πιο προληπτικά. Στην εποχή µετά την «ΥΥΑΣΠΜ» έρευνα, χρειάζεται να γνωρίζουν αν ο ασθενής έχει ευρήµατα στη µαγνητική τοµογραφία που να υποδεικνύουν ΣΚΠ, το οποίο σηµαίνει ότι πρέπει να ορίζουν µαγνητική τοµογραφία εγκεφάλου σε κάθε ασθενή µε οπτική νευρίτιδα. Αν τα ευρήµατα αντιστοιχουν σε ευρήµατα ΣΚΠ, ο ασθενής είναι υποψήφιος για νευρολογική εξέταση και πιθανή φαρµακευτική αγωγή µε β-ιντερφερόνη 1α (Avonex).
Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Παρόλη αυτήν την αλλαγή των επιστηµονικών πεποιθήσεων, η σύγχυση παραµένει. Σύντοµα αφότου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσµατα της µελέτης ΔΑΟΝ, πραγµατοποιήθηκε µία δηµοσκόπηση σε περίπου 450 οφθαλµιάτρους και νευρολόγους για να καθορισθεί το αν η µεγάλη, ακριβή κλινική δοκιµή είχε αλλάξει την
ιατρική πρακτική. Πραγµατικά, η ΔΑΟΝ οδήγησε σε δραµατικές αλλαγές στην φαρµακευτική αγωγή της οπτικής νευρίτιδας. Οι περισσότεροι γιατροί εγκατέλειψαν την από στόµατος χορήγηση prednisone και υιοθέτησαν την σύσταση της
µελέτης να χορηγούν στους ασθενείς τους ενδοφλέβια methylprednisolone για να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την έναρξη παρουσιάσης ΣΚΠ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι πολλοί γιατροί έκαναν το σωστό πράγµα - αλλά για τον λάθος λόγο.
Η ΔΑΟΝ υποστήριζε σαφώς ότι η θεραπεία δεν επηρρέαζε το οπτικό αποτέλεσµα ενός έτους, και όµως, αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός όταν πολλοί γιατροί συνταγογραφούσαν την ενδοφλέβια αγωγή. Τρία χρόνια αργότερα, η παρανόηση ακόµα υπάρχει. Ακόµα αυτό το θέµα δεν έχει ξεκαθαριστεί 100% ανάµεσα στα µέλη της οφθαλµολογικής κοινότητας. Αποτελεί σίγουρα µία πιθανή κλινική παγίδα.
ΤΡΙΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΟΥΝ
Για να αποφευχθούν οι παγίδες, οι γιατροί αποφασίζουν έχοντας υπόψιν τους τα ακόλουθα «εµπόδια»
1. Διάγνωση. Σιγουρεύονται ότι αντιµετωπίζουν οπτική νευρίτιδα.
2. Αγωγή µίας οξείας εµφάνισης. Αποφασίζουν αν στην οξεία εµφάνιση θα δώσουν αγωγή µε ενδοφλέβιαmethylprendisolone. Η πορεία της αγωγής θα καθοριστεί από τους παράγοντες κινδύνου, τις πιθανές επιπλοκές και τα αποτελέσµατα της µαγνητικής τοµογραφίας. Παρόλο που το µακροπρόθεσµο οπτικό αποτέλεσµα δεν επηρρεάζεται από την αγωγή, µπορεί να επισπεύσει την αποκατάσταση της όρασης, οπότε,
σε ορισµένες περιπτώσεις, µπορεί να συνταγογραφηθεί προκειµένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από αυτά τα συµπτώµατα.
3. Προφύλαξη. Αποφασίζουν αν οι ασθενείς που παρουσιάζουν στη µαγνητική τοµογραφία τους τουλάχιστον δύο σηµεία (τα κριτήρια εισόδου στη ΥΥΑΣΠΜ) θα πρέπει να υποβληθούν σε µακροπρόθεσµη προφυλακτική αγωγή, όπως είναι το Avonex. Σε αυτό το σηµείο, οι περισσότεροι οφθαλµίατροι θα συστήσουν στον ασθενή κάποιον νευρολόγο. Μερικοί οφθαλµίατροι χειρίζονται µε άνεση ασθένειες που αφορούν τα νεύρα και την οπτική νευρίτιδα. Όµως, οι περισσότεροι οφθαλµίατροι δεν θα συνταγογραφούν ιντερφερόνη. Το δεύτερο πράγµα που θα συµβεί θα είναι
αδυναµία του ποδιού και αυτό δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι οφθαλµίατροι χειρίζονται µε άνεση.
ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ
Ενώ οι µελέτες δηµιουργούν ένα ισχυρό πλαίσιο υποστήριξης της προφυλακτικής αγωγής ασθενών µε υψηλές πιθανότητες κινδύνου ανάπτυξης ΣΚΠ, υπάρχουν αδύνατα σηµεία:
Κόστος. Το κόστος της µακροπρόθεσµης αγωγής µε ιντερφερόνη φτάνει τα €10.000 το χρόνο. Επιπλέον, οι µαγνητικές τοµογραφίες είναι ακριβές. Τι µπορεί όµως να ανακαλυφθεί µε αυτές; Με µία µαγνητική τοµογραφία µη φυσιολογικών ευρηµάτων, ο ασθενής έχει 51% πιθανότητα να αναπτύξει ΣΚΠ σε πέντε χρόνια έναντι 15%
µε 16% πιθανότητα µε µία εξέταση φυσιολογικών ευρηµάτων.
Αποτελεσµατικότητα. Επιπλέον, η ιντερφερόνη δεν είναι παγκοσµίως αποτελεσµατική. Μία µελέτη για τη διερεύνηση της ωφέλειας έναντι του κόστους του Avonex, έδειξε ότι σε κάθε 18 ασθενείς µε αυτήν την αγωγή για 30 µήνες, αποφεύχθηκαν µόνο έξι υποτροπές. Υπάρχει περίπτωση να χορηγείται αγωγή σε ανθρώπους που
ποτέ δεν πρόκειται να παρουσιάσουν ΣΚΠ. Εξάλλου, σε ορισµένες χώρες µε περιορισµένους πόρους, το φάρµακο φυλάσσεται για ανθρώπους που ήδη πάσχουν από ΣΚΠ.
Παρενέργειες. Η ιντερφερόνη µπορεί να προκαλέσει συµπτώµατα ίδια µε της γρίππης ως παρενέργεια. Επίσης συχνά προκαλείται αντίδραση του δέρµατος στο σηµείο του εµβολιασµού. Παρόλα τα αδύνατα σηµεία, οι οφθαλµίατροι θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στα αποτελέσµατα των δύο µελετών.
Η ευθύνη του οφθαλµιάτρου είναι να αναγνωρίζει την οπτική νευρίτιδα, να κάνει µία µαγνητική τοµογραφία και να συστήνει τον κατάλληλο γιατρό. Μην αντιµετωπίζετε τυποποιηµένα
αυτούς τους ασθενείς. Χρειάζονται προληπτική αγωγή. Αυτό σηµαίνει µαγνητική τοµογραφία και εκτίµηση του πενταετούς κινδύνου για περαιτέρω επεισόδια.

Νομοθεσία - Παροχές (παλιό μεν καλό δε )

ΕΞΩΪΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Σύμφωνα με το ν. 1140 81 (αρθ. 42), που σήμερα ισχύει όπως τροποποιήθηκε από αρθ. 16 παρ. 1 του ν. 2042/92, καθιερώθηκε ειδικό επίδομα για τους πάσχοντες από παραπληγία ή τετραπληγία. Το επίδομα είναι γενικό και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά καλύπτει όλους τους πολίτες (άρα και τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας) που από οποιοδήποτε λόγο πάσχουν
από παραπληγία (= πλήρη κατάργηση της κινητικότητας κάτω άκρων) ή τετραπληγία (= πλήρη παράλυση άνω και κάτω άκρων).
Οι προϋποθέσεις που ισχύουν είναι :
· Ο πάσχων να είναι ασφαλισμένος σε οποιοδήποτε Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης και να έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω από παραπληγία ή τετραπληγία.
· Αν το άτομο είναι ανασφάλιστο το ίδιο, αλλά είναι προστατευμένο μέλος κάποιου ασφαλισμένου, δικαιούται και πάλι το επίδομα μέσω αυτού του προσώπου.
· Σύμφωνα με την Απόφαση 18 της 73ης συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, το επίδομα χορηγείται επίσης και στους τετραπαρεσικούς. (Πάρεση σημαίνει βαρεία διαταραχή της κινητικότητας χωρίς ωστόσο να επάγεται πλήρη κατάργηση της κινητικότητας) στους παραπαρεσικούς, στους διπληγικούς και στους τριπληγικούς.
· Επίσης δεν αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος σε περίπτωση εργασίας του δικαιούχου (αρθ. 32 του Ν.1876/90, επίσης εγκ. ΙΚΑ 49/90). Άρα τα άτομα που εργάζονται μπορούν να συνεχίζουν να το παίρνουν. Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει αναπηρία 67% από παραπληγία.


ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ
Η πλήρης σύνταξης γήρατος χορηγείται από το ΙΚΑ σύμφωνα με το Ν. 1902/90 αρ 27 παρ 1. αντί της συντάξης αναπηρίας. Ξεκινάει με βασικό ποσό 167.000 δραχμές και κυμαίνεται ανάλογα με τις αποδοχές του κάθε ατόμου.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:
1. 4050 ένσημα
2. ποσοστό αναπηρίας 67%.
3. Το παραπληγικό επίδομα


ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
· Με τον Ν. 1648/86 επαυξάνεται ο χρόνος κανονικής άδειας των αναπήρων εργαζομένων σε 6 μέρες επιπλέον το χρόνο.
· Με τον Ν. 2527/97 οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ (νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου) και ΟΤΑ (οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης) που έχουν παιδιά με αναπηρία 67% βεβαιωμένη από τις υγειονομικές επιτροπές, δικαιούνται μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μια ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών.
· Η μείωση αυτή επεκτείνεται και σε παραπληγικούς-τετραπληγικούς υπαλλήλους χωρίς περικοπή των αποδοχών.
!!!! Δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα.


ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ Α μΕΑ
Από το ΦΕΚ 70/95
Άρθρο 1
Σε άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 76% και στους συνοδούς των ολικά τυφλών παρέχεται το δικαίωμα διακίνησης με μειωμένο εισητήριο κατά 50%:
Α. σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού δικτύο ΟΣΕ.
Β. σε όλες τις διαδρομές των αστικών λεωφορείων κάθε επαρχιακής πόλης για τους κατοίκους του νομού αυτού.
Άρθρο 2
Οι ενδιαφερόμενοι για κάρτα απεριορίστων διαδρομών μπορούν να τις προμηθευτούν από τις περιφερειακές υπηρεσίες πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Η κάρτα ισχύει για ένα χρόνο. (Σε όσους παίρνουν σύνταξη επ΄ αόριστον ή επίδομα με βάση γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών, χορηγείται κάρτα απεριορίστων διαδρομών χωρίς γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής).
Άρθρο 3
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν κατά των απορριπτικών γνωματεύσεων των πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή μέσα σε 15 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης της γνωμάτευσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
Δεν δικαιούνται κάρτα όσοι έχουν αυτοκίνητο με ατέλεια.
Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ


ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΛΟΙΑ
· Δωρεάν μετακίνηση με τα ακτοπλοϊκά επιβατικά πλοία των παιδιών με ειιδικές ανάγκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, των ναυτικών (εν ενεργεία ή συνταξιούχων) με την επίδειξη ταυτότητας που θα εκδίδεται από το Σωματείο Γονέων Παιδιών Ναυτικών και ΑμΕΑ θεωρημένη από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλείας. (ΦΕΚ 746/1990)
· Έκπτωση 50% στα αναπηρικά οχήματα στα επιβατικά πλοία της χώρας όταν στο όχημα επιβαίνει και ο δικαιούχος.
· Τα αναπηρικά αυτοκίνητα έχουν έκπτωση 50% όταν είναι εφοδιασμένα με το ειδικό αναπηρικό σήμα που χορηγείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (ΦΕΚ 746/1990)

Για περισσότερες πληροφορίες για το ασφαλιστικό σας ταμείο ή άλλα προνοιακά θέματα επικοινωνήστε με την Κοινωνική Λειτουργό της Εταιρίας μας, Μαρία Δοξαρά.


ΚΑΡΤΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Σας γνωστοποιούμε ότι από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Θα γίνει η υποβολή δικαιολογητικών για την απόκτηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Ισχύει για ένα χρόνο, περαιτέρω γίνεται η ανανέωση της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις προμηθευτούν από τις υπηρεσίες της Πρόνοιας. Η κάρτα χορηγείται σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Απαραίτητα δικαιολογητικά :
· Γνωμάτευση με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
· Εκκαθαριστικό εφορίας (οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000.000.δρχ)
· Λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ
· Βεβαίωση μονίμου κατοικίας από τον Δήμο ή απόδειξη ενοικίου αν είναι ενοικιαστής
· Δύο φωτογραφίες.
Τα ίδια δικαιολογητικά κατατίθενται και για την ανανέωση.

Το Επίδομα Καυσίμων αυξήθηκε και έφτασε στις 89.000δρχ.
Πρέπει να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες της Πρόνοιας, που ανήκετε.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε είναι τα κάτωθι:
· Αντίγραφο ατελούς εισόδου του αυτοκινήτου επικυρωμένο από το τελωνείο.
· Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής.
· Επικυρωμένη φωτοτυπία αστυν. Ταυτότητας
· Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογ. Κατάστασης.
· Πρόσφατη άδεια αναπηρ. Αυτοκινήτου.
· Υπεύθυνη δήλωση.
· Πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ που να αναφέρεται το όνομα του ή εκκαθαριστικό εφορίας.


ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΛΗΣΗ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ

Αν θέλετε να φύγετε από το σπίτι και σκέφτεστε ότι θα αφήσετε στο σπίτι μόνο του κάποιον δικό σας, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το νούμερο του τηλεφώνου όπου θα βρίσκεστε. Εκείνος, σηκώνοντας μόνο το ακουστικό, θα επικοινωνήσει μαζί σας, όταν παραστεί ανάγκη.

Ενεργοποίηση : *53* ΑΡΙΘ. ΤΗΛ. #
Ακύρωση : #53#

Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν. Απαραίτητη προϋπόθεση : το τηλέφωνό σας να είναι ψηφιακό.


Πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" από το Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας
Γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών κοινωνικής φροντίδας για την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ με προτεραιότητα σε αυτούς που: ·
Δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως · Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα · Διαβιούν μοναχικά
Επιδίωξη του προγράμματος είναι η οργάνωση και συστηματική παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής Φροντίδας, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Οικογενειακής Βοήθειας για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Μην ντρέπεστε να έρθετε σε επαφή με την κοινωνική λειτουργό του Δήμου στον οποίο μένετε.
Οι Κοινωνικές Παροχές και η Εξυπηρέτηση περνάνε στα χέρια των Δήμων.
Τα προγράμματα των ΚΑΠΗ ισχύουν και για τα ΑμΕΑ.
Αν δεν έρθετε σε επαφή μαζί τους δεν θα ξέρουν ότι υπάρχετε και τι ανάγκες έχετε και έτσι δεν θα οργανωθούν κατάλληλα ώστε να σας περιλάβουν στα ειδικά προγράμματά τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοικτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων) των παρακάτω Δήμων:
1.Άγιοι Ανάργυροι 2688478, 2316100
2.Κερατσίνι (Β΄ ΚΑΠΗ) 4625374
3.Καισαριανή (Α΄ΚΑΠΗ) 7240661, 7234469
4.Μοσχάτο Αττικής 4833627
5.Καλλιθέα (Α΄ ΚΑΠΗ) 9516792
6.Ηλιούπολη (1ο ΚΑΠΗ) 9940274
7.Χαϊδάρι (Α΄ΚΑΠΗ) 5320150
8.Καματερό 2315240
9.Αγ. Δημήτριος (Α΄ ΚΑΠΗ) 9703330
10.Μελίσσια 8033584
11.Ν. Φιλαδέλφεια (Α΄ΚΑΠΗ) 2524346
12.Ζωγράφου (Α΄ ΚΑΠΗ) 7775950
13.Άλιμος (Α΄ ΚΑΠΗ) 9935180
14.Αχαρνές (1ο ΚΑΠΗ) 2405228, 2387587
15.Ηράκλειο (Α΄ ΚΑΠΗ) 2825202
16.Μαρούσι (Κεντρικό ΚΑΠΗ) 8027639
17.Αθηναίων Λέσχη Φιλίας Γκύζη Αττικής 5243448
18.Χαλάνδρι Αττικής 6848320
19.Άνω Λιόσια Αττικής 2471244, 2470872
20.Αρτέμιδος Αττικής 0294 88818
21.Αγ. Βαρβάρα (1ο ΚΑΠΗ) 5690075, 5690176
22.Λαύριο 0292 23829
23.Αγ. Ιωάννης Ρέντης 4826474
24.Δραπετσώνα (Β΄ΚΑΠΗ) 4630363, 4610538
25.Πεύκη 8068377
26.Χολαργός 6515665
27.Πειραιάς (Α΄ ΚΑΠΗ) 4126411-5
28.Ν. Ιωνία (Α΄ ΚΑΠΗ) 2798004
29.Αιγάλεω (1ο ΚΑΠΗ) 5985678
30.Ραφήνα 0294 26325
31.Ασπρόπυργος 5577862
32.Αγ. Παρασκευή 6081479
33.Κορυδαλλός (Β΄ ΚΑΠΗ) 5450972
34.Αργυρούπολη (Β΄ ΚΑΠΗ) 9918093
35.Πέραμα (Α΄ ΚΑΠΗ) 4414424
36.Παλαιό Φάληρο 9815005
37.Μέγαρα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Η γραφειοκρατία, οι ασθενείς και η ταλαιπωρία. Ένας συνδυασμός αρκετά ενοχλητικός ....
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Εταιρίας μας συζητήθηκε το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούνται σε μέλη μας ασθενείς αλλά και στους συγγενείς τους. Τα προβλήματα θα μπορούσαν να κατηγοροποιηθούν σε 3 ομάδες :
1. Στην εξαντλητική διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων από διάφορα ταμεία (π.χ. ΙΚΑ, ΤΣΑΥ κ.λ.π.).
Ειδικά στις μεγάλες πόλεις χρειάζονται τουλάχιστον 2 ημέρες για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά με συνέπεια το χάσιμο πολύτιμου χρόνου και χρήματος. (Για να μη μιλήσουμε για τα νεύρα μας που δοκιμάζονται έντονα).
2. Στην άρνηση αρκετών ταμείων να χορηγούν φάρμακα για πάνω από ένα μήνα.
Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι το τρέξιμο να επαναλαμβάνεται διαρκώς κάθε τόσο, λες και το επάγγελμά μας είναι η επίσκεψη σε γιατρούς και η συλλογή εγγράφων. Χώρια που το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί έλλειψη φαρμάκων καθώς ή οι γιατροί οι υπάλληλοι θα λείπουν σε διακοπές.
3. Στη γραφειοκρατία που επικρατεί όσον αφορά τα επιδόματα που παρέχονται.
Δε λέμε βέβαια ότι τα πάντα είναι άσχημα. Η χορήγηση π.χ. δωρεάν φαρμάκων για τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία πολύ κοινωνική παροχή. Σίγουρα όμως πάντα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει βελτίωση της παροχής υπηρεσιών από το κράτος προς τους πολίτες.
Με το σκοπό αυτό το Δ.Σ. της Εταιρίας μας έχει κάνει κάποιες κρούσεις όπου παρατηρούνται προβλήματα. Θα θέλαμε όμως και τη δική σας συμβολή : στείλτε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας στα γραφεία της Εταιρίας μας ώστε να υπάρξει επεξεργασία τους και πιο συντονισμένες κινήσεις. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε αρκετά !

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΑΜΕΙΩΝ

Τ.Σ.Α.Υ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Δικαιολογητικά:
1.Αίτηση για χορήγηση επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας στο Τ.Σ.ΑΥ
2.Ιατρική βεβαίωση παθολόγου ή νευρολόγου.
ΣΥΝΤΑΞΗ
1.Γνωμάτευση γιατρού για την πάθηση του.
3.Να έχει συμπληρώσει δεκαπέντε χρόνια εργασίας.
2.Βεβαίωση διακοπής από τον ιατρικό σύλλογο.
4.Η διαδικασία κινείται υπηρεσιακώς και τα άτομα δεν χρειάζεται να περάσουν από επιτροπή.
ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Δικαιολογητικά:
1.Αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος.
2.Γνωμάτευση από γιατρό.
3.Περνάει από την επιτροπή του ΙΚ.Α
ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΤΟΜΟΥ
Δικαιολογητικά:
1.Αίτηση για χορήγηση επιδόματος.
2.Γνωμάτευση από νοσοκομείο.
3. Μόνο όταν το άτομο συνταξιοδοτείται.
ΣΥΝΤΑΞΗ
Δικαιολογητικά για πλήρη σύνταξη:
1.Έντυπη αίτηση
2.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3.Διακοπή εφορίας.
4.Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ασκεί το επάγγελμα
Δικαιολογητικά για σύνταξη λόγω αναπηρίας:
1.Αίτηση στο ταμείο.
2.Να περάσει από επιτροπή για το ποσοστό.
3.Το ποσό είναι το ίδιο ανεξαιρέτως του ποσοστού,πάνω από 67% περνάει.
Τ.ΑΠ.Ι.Λ.Τ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
1.Αίτηση από άμεσα ασφαλισμένο που να ζητά το επίδομα.
2.Γνωμάτευση από Κρατικό Νοσοκομείο.
ΣΥΝΤΑΞΗ
1.Πρέπει να έχει δέκα χρόνια εργασίας.
2.Εξαρτάται από τα ένσημα που έχει.
3.Υποβολή αίτησης στο ταμείο
Τ.Α.Δ.Κ.Υ
Δεν χορηγεί στους ασφαλισμένους τους το επίδομα παραπληγίας και χρειάζεται να πάρουν βεβαίωση που να αναφέρει ότι δεν το χορηγούν.
NAΤ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
1.Γνωμάτευση από Ορθοπεδικό ή Νευρολόγο από Κρατικό Νοσοκομείο.
2.Βιβλάρειο ασθενείας.
ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
1. Το άτομο πρέπει να έχει κλείσει πέντε χρόνια και να έχει εργαστεί τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
1.Αίτηση στο ταμείο για σύνταξη σπαστικής παραπληγίας.
2.Εξέταση από το γιατρό του ταμείου και από το γιατρό του Ι.Κ.Α
3.Χρειάζεται να πάει στο Ι.Κ.Α της περιοχής του για να πάρει παραπεμπτικό για να περάσει από το γιατρό του Ι.Κ.Α
ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
1.Αίτηση για να περάσει από υγειονομική επιτροπή από το ΙΚΑ.
2.Αίτηση για να περάσει από υγειονομική επιτροπή από το ταμείο του.
3. Αν κάποιος έχει μπει στο ΤΕΑΠΕΤΕ με τον ευεργετικό νόμο μπορεί να πάρει σύνταξη μόνο αν έχει εξελιχθεί η πάθηση. αλλιώς στα δεκαεφτά χρόνια με αποδοχές εικοσαετίας.
ΤΑΠΟΤΕ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
1. Γνωμάτευση Κρατικού νοσοκομείου από νευρολόγο για την βεβαίωση της πάθησης του.
2.Αίτηση στο υποκατάστημα του ΙΚΑ που ανήκει για να περάσει από υγειονομική επιτροπή.
3.Η απόφαση βγαίνει από το ΤΑΠΟΤΕ.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
1. Αίτηση Πατησίων 60 στο 10434 τμήμα μητρώου συντάξεων.
2. Γνωμάτευση από Νευρολόγο από Κρατικό Νοσοκομείο που να αναφέρει για την πάθηση της.
ΤΣΑ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
1. Αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος παραπληγίας -τετραπληγίας
2. Γνωμάτευση από γιατρό-Νευρολόγο Κρατικού Νοσοκομείου για τη βεβαίωση της πάθησης του.


ΕΞΩΪΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Σύμφωνα με το ν. 1140 81 (αρθ. 42), που σήμερα ισχύει όπως τροποποιήθηκε από αρθ. 16 παρ. 1 του ν. 2042/92, καθιερώθηκε ειδικό επίδομα για τους πάσχοντες από παραπληγία ή τετραπληγία. Το επίδομα είναι γενικό και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά καλύπτει όλους τους πολίτες (άρα και τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας) που από οποιοδήποτε λόγο πάσχουν από παραπληγία (= πλήρη κατάργηση της κινητικότητας κάτω άκρων) ή τετραπληγία (= πλήρη παράλυση άνω και κάτω άκρων).
Οι προϋποθέσεις που ισχύουν είναι :
· Ο πάσχων να είναι ασφαλισμένος σε οποιοδήποτε Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης και να έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω από παραπληγία ή τετραπληγία.
· Αν το άτομο είναι ανασφάλιστο το ίδιο, αλλά είναι προστατευμένο μέλος κάποιου ασφαλισμένου, δικαιούται και πάλι το επίδομα μέσω αυτού του προσώπου.
· Σύμφωνα με την Απόφαση 18 της 73ης συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, το επίδομα χορηγείται επίσης και στους τετραπαρεσικούς. (Πάρεση σημαίνει βαρεία διαταραχή της κινητικότητας χωρίς ωστόσο να επάγεται πλήρη κατάργηση της κινητικότητας) στους παραπαρεσικούς, στους διπληγικούς και στους τριπληγικούς.
· Επίσης δεν αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος σε περίπτωση εργασίας του δικαιούχου (αρθ. 32 του Ν.1876/90, επίσης εγκ. ΙΚΑ 49/90). Άρα τα άτομα που εργάζονται μπορούν να συνεχίζουν να το παίρνουν. Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει αναπηρία 67% από παραπληγία.


ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ
Η πλήρης σύνταξης γήρατος χορηγείται από το ΙΚΑ σύμφωνα με το Ν. 1902/90 αρ 27 παρ 1. αντί της συντάξης αναπηρίας. Ξεκινάει με βασικό ποσό 167.000 δραχμές και κυμαίνεται ανάλογα με τις αποδοχές του κάθε ατόμου.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:
1. 4050 ένσημα
2. ποσοστό αναπηρίας 67%.
3. Το παραπληγικό επίδομα


ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
· Με τον Ν. 1648/86 επαυξάνεται ο χρόνος κανονικής άδειας των αναπήρων εργαζομένων σε 6 μέρες επιπλέον το χρόνο.
· Με τον Ν. 2527/97 οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ (νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου) και ΟΤΑ (οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης) που έχουν παιδιά με αναπηρία 67% βεβαιωμένη από τις υγειονομικές επιτροπές, δικαιούνται μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μια ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών.
· Η μείωση αυτή επεκτείνεται και σε παραπληγικούς-τετραπληγικούς υπαλλήλους χωρίς περικοπή των αποδοχών.
!!!! Δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα.


ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑμΕΑ
Από το ΦΕΚ 70/95
Άρθρο 1
Σε άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 76% και στους συνοδούς των ολικά τυφλών παρέχεται το δικαίωμα διακίνησης με μειωμένο εισητήριο κατά 50%:
Α. σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού δικτύο ΟΣΕ.
Β. σε όλες τις διαδρομές των αστικών λεωφορείων κάθε επαρχιακής πόλης για τους κατοίκους του νομού αυτού.
Άρθρο 2
Οι ενδιαφερόμενοι για κάρτα απεριορίστων διαδρομών μπορούν να τις προμηθευτούν από τις περιφερειακές υπηρεσίες πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Η κάρτα ισχύει για ένα χρόνο. (Σε όσους παίρνουν σύνταξη επ΄ αόριστον ή επίδομα με βάση γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών, χορηγείται κάρτα απεριορίστων διαδρομών χωρίς γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής).
Άρθρο 3
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν κατά των απορριπτικών γνωματεύσεων των πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή μέσα σε 15 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης της γνωμάτευσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
Δεν δικαιούνται κάρτα όσοι έχουν αυτοκίνητο με ατέλεια.
Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ

ΚΑΡΤΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Σας γνωστοποιούμε ότι από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Θα γίνει η υποβολή δικαιολογητικών για την απόκτηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Ισχύει για ένα χρόνο, περαιτέρω γίνεται η ανανέωση της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις προμηθευτούν από τις υπηρεσίες της Πρόνοιας. Η κάρτα χορηγείται σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Απαραίτητα δικαιολογητικά :
· Γνωμάτευση με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
· Εκκαθαριστικό εφορίας (οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000.000.δρχ)
· Λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ
· Βεβαίωση μονίμου κατοικίας από τον Δήμο ή απόδειξη ενοικίου αν είναι ενοικιαστής
· Δύο φωτογραφίες.
Τα ίδια δικαιολογητικά κατατίθενται και για την ανανέωση.


Το Επίδομα Καυσίμων αυξήθηκε και έφτασε στις 89.000δρχ.
Πρέπει να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες της Πρόνοιας, που ανήκετε.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε είναι τα κάτωθι:
· Αντίγραφο ατελούς εισόδου του αυτοκινήτου επικυρωμένο από το τελωνείο.
· Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής.
· Επικυρωμένη φωτοτυπία αστυν. Ταυτότητας
· Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογ. Κατάστασης.
· Πρόσφατη άδεια αναπηρ. Αυτοκινήτου.
· Υπεύθυνη δήλωση.
· Πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ που να αναφέρεται το όνομα του ή εκκαθαριστικό εφορίας.


ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΛΟΙΑ
· Δωρεάν μετακίνηση με τα ακτοπλοϊκά επιβατικά πλοία των παιδιών με ειιδικές ανάγκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, των ναυτικών (εν ενεργεία ή συνταξιούχων) με την επίδειξη ταυτότητας που θα εκδίδεται από το Σωματείο Γονέων Παιδιών Ναυτικών και ΑμΕΑ θεωρημένη από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλείας. (ΦΕΚ 746/1990)
· Έκπτωση 50% στα αναπηρικά οχήματα στα επιβατικά πλοία της χώρας όταν στο όχημα επιβαίνει και ο δικαιούχος.
· Τα αναπηρικά αυτοκίνητα έχουν έκπτωση 50% όταν είναι εφοδιασμένα με το ειδικό αναπηρικό σήμα που χορηγείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (ΦΕΚ 746/1990)

Για περισσότερες πληροφορίες για το ασφαλιστικό σας ταμείο ή άλλα προνοιακά θέματα επικοινωνήστε με την Κοινωνική Λειτουργό της Εταιρίας μαςΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΛΗΣΗ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ

Αν θέλετε να φύγετε από το σπίτι και σκέφτεστε ότι θα αφήσετε στο σπίτι μόνο του κάποιον δικό σας, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το νούμερο του τηλεφώνου όπου θα βρίσκεστε. Εκείνος, σηκώνοντας μόνο το ακουστικό, θα επικοινωνήσει μαζί σας, όταν παραστεί ανάγκη.

Ενεργοποίηση : *53* ΑΡΙΘ. ΤΗΛ. #
Ακύρωση : #53#

Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν. Απαραίτητη προϋπόθεση : το τηλέφωνό σας να είναι ψηφιακό.


Πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" από το Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας
Γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών κοινωνικής φροντίδας για την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ με προτεραιότητα σε αυτούς που: ·
Δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως · Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα · Διαβιούν μοναχικά
Επιδίωξη του προγράμματος είναι η οργάνωση και συστηματική παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής Φροντίδας, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Οικογενειακής Βοήθειας για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Μην ντρέπεστε να έρθετε σε επαφή με την κοινωνική λειτουργό του Δήμου στον οποίο μένετε.
Οι Κοινωνικές Παροχές και η Εξυπηρέτηση περνάνε στα χέρια των Δήμων.
Τα προγράμματα των ΚΑΠΗ ισχύουν και για τα ΑμΕΑ.
Αν δεν έρθετε σε επαφή μαζί τους δεν θα ξέρουν ότι υπάρχετε και τι ανάγκες έχετε και έτσι δεν θα οργανωθούν κατάλληλα ώστε να σας περιλάβουν στα ειδικά προγράμματά τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοικτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων) των παρακάτω Δήμων:
1.Άγιοι Ανάργυροι 2688478, 2316100
2.Κερατσίνι (Β΄ ΚΑΠΗ) 4625374
3.Καισαριανή (Α΄ΚΑΠΗ) 7240661, 7234469
4.Μοσχάτο Αττικής 4833627
5.Καλλιθέα (Α΄ ΚΑΠΗ) 9516792
6.Ηλιούπολη (1ο ΚΑΠΗ) 9940274
7.Χαϊδάρι (Α΄ΚΑΠΗ) 5320150
8.Καματερό 2315240
9.Αγ. Δημήτριος (Α΄ ΚΑΠΗ) 9703330
10.Μελίσσια 8033584
11.Ν. Φιλαδέλφεια (Α΄ΚΑΠΗ) 2524346
12.Ζωγράφου (Α΄ ΚΑΠΗ) 7775950
13.Άλιμος (Α΄ ΚΑΠΗ) 9935180
14.Αχαρνές (1ο ΚΑΠΗ) 2405228, 2387587
15.Ηράκλειο (Α΄ ΚΑΠΗ) 2825202
16.Μαρούσι (Κεντρικό ΚΑΠΗ) 8027639
17.Αθηναίων Λέσχη Φιλίας Γκύζη Αττικής 5243448
18.Χαλάνδρι Αττικής 6848320
19.Άνω Λιόσια Αττικής 2471244, 2470872
20.Αρτέμιδος Αττικής 0294 88818
21.Αγ. Βαρβάρα (1ο ΚΑΠΗ) 5690075, 5690176
22.Λαύριο 0292 23829
23.Αγ. Ιωάννης Ρέντης 4826474
24.Δραπετσώνα (Β΄ΚΑΠΗ) 4630363, 4610538
25.Πεύκη 8068377
26.Χολαργός 6515665
27.Πειραιάς (Α΄ ΚΑΠΗ) 4126411-5
28.Ν. Ιωνία (Α΄ ΚΑΠΗ) 2798004
29.Αιγάλεω (1ο ΚΑΠΗ) 5985678
30.Ραφήνα 0294 26325
31.Ασπρόπυργος 5577862
32.Αγ. Παρασκευή 6081479
33.Κορυδαλλός (Β΄ ΚΑΠΗ) 5450972
34.Αργυρούπολη (Β΄ ΚΑΠΗ) 9918093
35.Πέραμα (Α΄ ΚΑΠΗ) 4414424
36.Παλαιό Φάληρο 9815005
37.Μέγαρα


ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

(Άρθρο του κ. Γ. Μαυρίδη, από την εφημερίδα «ΔΗΜΟΣΙΟγραφικά του ΥΠΕΣΔΔΑ)


Ο βαθμός ένταξης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στην κοινωνία, αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο προόδου, πολιτισμού, ανάπτυξης και δημοκρατίας για μια χώρα. Στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης λειτουργεί Ειδική Επιτροπή για τα ΑΜΕΑ, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΣΔΔΑ, του Υπ. Υγείας Πρόνοιας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΜΠ, καθώς φυσικά και εκπρόσωποι των ΑΜΕΑ. (Στην επιτροπή συμμετέχει κι η πρόεδρος της Εταιρίας μας Μαίρη Ζέη). Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τους συνδικαλιστικούς φορείς των ΑΜΕΑ, όπως την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών κτλ.

Κύριος ρόλος της Επιτροπής είναι η εισήγηση και παρακολούθηση της υλοποίησης μέτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ στο Δημόσιο Τομέα (Κεντρικό και Περιφερειακό Επίπεδο). Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Επιτροπής, οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα σχετικά με τη διευκόλυνση της πρόσβασης και εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της, έχουν ως έξης:


· Άρση αρχιτεκτονικών εμποδίων-φραγμών στην πρόσβαση, σε σημαντικό αριθμό υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, με τη λήψη σχετικών μέτρων, όπως π.χ. τοποθέτηση ράμπας.

· Εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ κατά προτεραιότητα, με ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής τους στις ??ουρές??, κατά τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Για το σκοπό αυτό έχουν αναρτηθεί σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες σχετικές πινακίδες.

· Ταχυδρομική αποστολή βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κλπ. στους πολίτες με αναπηρίες, εφόσον το επιθυμούν.

· Υπενθύμιση της υποχρέωσης των υπαλλήλων να συντάσσουν τις αιτήσεις των πολιτών εκείνων που αδυνατούν να γράψουν.

· Επισήμανση της αποδεικτικής ισχύος της ταυτότητας και των αντίστοιχων με αυτήν εγγράφων, ως προς τα στοιχεία που αναφέρουν για τους πολίτες.

· Υποχρέωση πληροφόρησης των κυριοτέρων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΑΜΕΑ από τους φορείς του δημόσιου τομέα σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. προσλήψεις, ειδικές πρόνοιες κλπ.

· Μετάδοση δελτίων ειδήσεων κατά τρόπο ανταποκρινόμενο σε ειδικές κατηγορίες των ΑΜΕΑ.

· Τοποθέτηση ειδικής σήμανσης στα αστικά μεταφορικά μέσα, που έχει ήδη ξεκινήσει.

· Καθιέρωση ειδικών λεωφορειακών διαδρομών για τα ΑΜΕΑ με προοπτική επέκτασής τους.

· Τοποθέτηση σε βασικούς φορείς του δημόσιου τομέα, όπως π.χ. σε νοσοκομεία και υπηρεσίες, καθώς και σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, καρτοτηλεφώνων σε κατάλληλο για τα ΑΜΕΑ ύψος.

· Τοποθέτηση σε πολυσύχναστους δρόμους προστατευτικών πλαισίων στους τηλεφωνικούς θαλάμους για τους τυφλούς.

· Νομοθετική καθιέρωση της μείωσης του κανονικού ωραρίου εργασίας των τυφλών και παραπληγικών-τετραπληγικών υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία 67% και άνω ή έχουν σύζυγο με αναπηρία 100%.

Παράλληλα προγραμματίζονται οι ακόλουθες ενέργειες:


· Η συμμετοχή και η συνεργασία για την προώθηση της έκδοσης κάρτας αναπηρίας.

· Η προώθηση ένταξης εκπαιδευτικών ενοτήτων για τα ΑΜΕΑ στα προγράμματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και η οργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων από το ΕΚΔΔ για την επικοινωνία κρατικών υπηρεσιών με τα ΑΜΕΑ.

· Η ευαισθητοποίηση του κοινού με σχετική ενημέρωση από τα ΜΜΕ, αφίσες, έντυπο υλικό κλπ.

· Η ολοκληρωμένη εφαρμογή των υποδειχθέντων από το ΥΠΕΣΔΔΑ μέτρων για τους πολίτες με αναπηρίες σε περιφερειακή υπηρεσία, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα.

· Η ενημέρωση φορέων και ΑΜΕΑ μέσω Internet.

ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.1798/88 και 23 του Ν1882/90, δικαιούνται να εισάγουν ατελώς επιβατικό αυτοκίνητο, για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους αναγκών, οι παραπάνω κατηγορίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες., ηλικίας 4 έως 70 ετών.

Α) Όσοι πάσχουν από πλήρη παράλυση των άνω και κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

Β) Όσοι εμφανίζουν σοβαρή κινητική αναπηρία με συνολικό ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω από το οποίο το 40% τουλάχιστον θα είναι σε ένα από τα κάτω άκρα.

Γ) Όσοι είναι ολικά τυφλοί και στα δυο μάτια.

Δ) Όσοι πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση και έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω από 40.

Ε) Όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και αιμορροφιλία

ΣΤ) Όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Ζ) Όσοι πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις, νοητική στέρηση ή οργανικό σύνδρομο, με συνολική αναπηρία 67% και άνω.

Το αδασμολόγητο επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κυβ. εκατ. Κατά εξαίρεση οι ηλικίας άνω των 18 ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλαμβάνουν αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 2000κ.ε.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ο ενδιαφερόμενος ανάπηρος, για να αποκτήσει τη βεβαίωση του προσδιορισμού της φύσης και του ποσοστού αναπηρίας, πρέπει να καταθέσει στη Νομαρχία της περιοχής, όπου είναι η μόνιμη κατοικία του, τα παρακάτω δικαιολογητικά, ώστε να εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή.:
Α) Αίτηση με την οποία θα ζητά την ατελή εισαγωγή αυτοκινήτου, όπου θα αναγράφονται πλήρη τα στοιχεία της ταυτότητας του, ο τόπος της μόνιμης κατοικίας του και ο Δήμος ή η Κοινότητα στα μητρώα της οποίας είναι γραμμένος.

Β) Υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο ενδιαφερόμενος ανάπηρος θα δηλώνει ότι το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών του και ότι δεν έχει παραλάβει ατελώς άλλο αυτοκίνητο.

Γ) Γνωμάτευση γιατρού Νευρολόγου Διευθυντού ή Επιμελητού Α΄ Κρατικού Νοσοκομείου ή ΙΚΑ.

Δ) Γνωμάτευση γιατρού Ορθοπεδικού ή Φυσιάτρου, Διευθυντού ή Επιμελητού Α΄ Κρατικού Νοσοκομείου ή ΙΚΑ, όπου να αναφέρεται λεπτομερώς η φύση της αναπηρίας του.

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής μπορείτε να προβείτε στην αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου καταλυτικού από κατασκευής αυτοκινήτου ή μεταχειρισμένο από άλλο ανάπηρο.

Σε περίπτωση αρνητικής αποφάσεως των Υγειονομικών Επιτροπών, έχετε το δικαίωμα προσφυγής εντός 60 ημερών ή ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ μετά τη συμπλήρωση έτους( από την προηγούμενη εξέταση)

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Το επίδομα καυσίμων, χορηγείται από τη Νομαρχία στην οποία ανήκει ο Δήμος ή η Κοινότητα διαμονής σας. Το ύψος του επιδόματος καυσίμων είναι σήμερα 89100δρχ και καταβάλλεται με επιταγή ανά δίμηνο. Το μήνα είναι 44550

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ του επιδόματος καυσίμων είναι μόνο οι κάτοχοι αναπηρικών αυτοκινήτων και εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω στα κάτω άκρα.

Η καταβολή του επιδόματος καυσίμων απαιτεί και αρχίζει με την υποβολή αίτησης στο Γραφείο Πρόνοιας της οικείας Νομαρχίας σας που συνοδεύεται:

Α) Φωτοτυπία(θεωρημένη) της Αστυνομικής Ταυτότητας- και από τις δυο πλευρές.

Β) Φωτοτυπία (θεωρημένη) της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας.

Γ) Αντίγραφο της γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής η οποία γνωματεύει την χορήγηση ατέλειας στην αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου και το ποσοστό αναπηρίας.

Δ) Αντίγραφο ατελούς εισόδου επικυρωμένο από το τελωνείο

Ε) Μια φωτογραφία

ΣΤ) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Ζ)Πρόσφατη άδεια αναπηρικού αυτοκινήτου.

Θ) Υπεύθυνη δήλωση

Η) Πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ στο όνομα του ή εκκαθαριστικό εφορίας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Α) Τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή.

Β) Το επίδομα θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του αναπήρου και μόνο.

Γ) Για κάθε αλλαγή διεύθυνσης θα ενημερώνει Υπηρεσία μας

Δ) Κάθε Νοέμβριο οφείλει να προσκομίζει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Μετά από την παραλαβή της Απόφασης ( από την Υγειονομική Επιτροπή) χορήγησης ατέλειας για την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου, προβαίνετε στην αγορά αυτοκινήτου από τις αντιπροσωπείες ή τους εμπόρους αυτοκινήτων της χώρας ή από άλλον ανάπηρο ή μπορείτε να κάνετε απευθείας εισαγωγή στο όνομα σας.

Θυμηθείτε ότι:

A) Oι έχοντες ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 99% δικαιούνται αυτοκίνητο με κινητήρα έως 1650 κυβικά εκατοστά.

B) Οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας100%, δικαιούνται αυτοκίνητο με κινητήρα έως 2000 κυβικά εκατοστά.

Γ) Για τους έχοντες κινητικό πρόβλημα, (παραπληγία, ακρωτηριασμό των κάτω άκρων) πρέπει να αγοράζουν αυτοκίνητο με αυτόματο σασμάν, ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν τις γνωστές μετατροπές που εξασφαλίζουν οδήγηση με το χέρι.

Δ) Ακόμη και αυτοί που δεν θα οδηγούν οι ίδιοι το αναπηρικό τους αυτοκίνητο, είναι πιο έξυπνο να αγοράζουν αυτόματο αυτοκίνητο, για να μπορούν ευκολότερα, αν χρειαστεί να το πουλήσουν(σε άλλο ανάπηρο).

Ε) Σε περίπτωση πλήρους αδυναμίας οδήγησης του αυτοκινήτου από τον ίδιο τον ανάπηρο, μπορεί να οδηγήσει τρίτο (συγγενικό) πρόσωπο, το οποίο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ πρέπεινα αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

ΣΤ) Προσοχή: Η ατέλεια για την αγορά αυτοκινήτου, χορηγείται για την εξυπηρέτηση ( είναι τα πόδια του0 του ίδιου του αναπήρου. Αυτό σημαίνει ότι στο αυτοκίνητο κατά την κυκλοφορία του, πρέπει να έχει οδηγό ή επιβάτη τον δικαιούχο ανάπηρο ή αποδεδειγμένα να κινείται για τις ανάγκες του.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

1) Καινούργιο από Αντιπροσωπείες ή κατευθείαν εισαγωγή στο όνομα του ατόμου.

2) Μεταχειρισμένο ως εξής:

Α) Από άλλον ανάπηρο, ανεξάρτητα χρονολογίας κατασκευής και κυκλοφορίας

Β) Από έμπορο ή εισαγωγή από το εξωτερικό, μόνο όμως για αυτοκίνητα παραγωγής χωρών της Ε.Ε και εφόσον είναι: Μεταχειρισμένα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κατασκευής.

ΠΩΛΗΣΗ ΑΝΑΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Για του αυτοκινήτου μας έχουμε τις εξής δυνατότητες:

1.Πώληση σε άλλον ανάπηρο ανεξαρτήτου χρόνου κλήσεως.

2.Σε τρίτους:

Α) Μετά δεκαετίας από την ημερομηνία της άδειας κυκλοφορίας του, χωρίς να χάσετε το ευεργέτημα της ατέλειας για αγορά νέου αναπηρικού αυτοκινήτου.

Β) Μετά πενταετίας από την ημερομηνία της άδειας κυκλοφορίας του, χάνοντας όμως του λοιπού το ευεργέτημα της ατέλειας για αγορά νέου αναπηρικού αυτοκινήτου

Eφόσον θέλετε να αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο πρέπει να ενημερώσετε την Πρόνοια. Για αλλαγή του αυτοκινήτου το Υπ.Συγκοινωνιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση νέας αγοράς αυτοκινήτου απαιτείται να περάσετε ξανά από Υγειονομική Επιτροπή(Νομαρχίας) και να εκδοθεί νέα απόφαση περί ατέλειας ποσοστού αναπηρίας.

Εξαιρούνται, μόνο εκείνοι που η προηγούμενη απόφαση γνωμάτευε ποσοστό αναπηρίας100%, με πλήρη παράλυση των κάτω άκρων.

Επίσης κάθε μεταβολή αυτοκινήτου ή διεύθυνσης κατοικίας πρέπει να γνωστοποιείται στο αντίστοιχο γραφείο της Νομαρχίας σας, ιδιαίτερα, αν είστε δικαιούχος επιδόματος καυσίμων.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

Όσοι μένουν μόνιμα στις περιοχές της Νομαρχίας Αττικής και των διαμερισμάτων της παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα από το ΕΙΑΑ. Οι υπόλοιποι, από τις Διευθύνσεις και τα τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των οικείων Νομαρχιών.

Δικαιολογητικά: α) Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου β)Απόφαση τελωνείου γ) Φωτοτυπία διπλώματος δ) Φωτοτυπία ταυτότητας ε) Απόφαση ποσοστού αναπηρίας στ) Αίτηση προς ΕΙΑΑ, επικυρωμένη αν δεν βρίσκεται ο ανάπηρος.

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

Δίδεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Απαιτούνται τα ίδια με τα παραπάνω δικαιολογητικά.

ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.1798/88 και 23 του Ν1882/90, δικαιούνται να εισάγουν ατελώς επιβατικό αυτοκίνητο, για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους αναγκών, οι παραπάνω κατηγορίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες., ηλικίας 4 έως 70 ετών.

Α) Όσοι πάσχουν από πλήρη παράλυση των άνω και κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

Β) Όσοι εμφανίζουν σοβαρή κινητική αναπηρία με συνολικό ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω από το οποίο το 40% τουλάχιστον θα είναι σε ένα από τα κάτω άκρα.

Γ) Όσοι είναι ολικά τυφλοί και στα δυο μάτια.

Δ) Όσοι πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση και έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω από 40.

Ε) Όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και αιμορροφιλία

ΣΤ) Όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Ζ) Όσοι πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις, νοητική στέρηση ή οργανικό σύνδρομο, με συνολική αναπηρία 67% και άνω.

Το αδασμολόγητο επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κυβ. εκατ. Κατά εξαίρεση οι ηλικίας άνω των 18 ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλαμβάνουν αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 2000κ.ε.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ο ενδιαφερόμενος ανάπηρος, για να αποκτήσει τη βεβαίωση του προσδιορισμού της φύσης και του ποσοστού αναπηρίας, πρέπει να καταθέσει στη Νομαρχία της περιοχής, όπου είναι η μόνιμη κατοικία του, τα παρακάτω δικαιολογητικά, ώστε να εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή.:
Α) Αίτηση με την οποία θα ζητά την ατελή εισαγωγή αυτοκινήτου, όπου θα αναγράφονται πλήρη τα στοιχεία της ταυτότητας του, ο τόπος της μόνιμης κατοικίας του και ο Δήμος ή η Κοινότητα στα μητρώα της οποίας είναι γραμμένος.

Β) Υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο ενδιαφερόμενος ανάπηρος θα δηλώνει ότι το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών του και ότι δεν έχει παραλάβει ατελώς άλλο αυτοκίνητο.

Γ) Γνωμάτευση γιατρού Νευρολόγου Διευθυντού ή Επιμελητού Α΄ Κρατικού Νοσοκομείου ή ΙΚΑ.

Δ) Γνωμάτευση γιατρού Ορθοπεδικού ή Φυσιάτρου, Διευθυντού ή Επιμελητού Α΄ Κρατικού Νοσοκομείου ή ΙΚΑ, όπου να αναφέρεται λεπτομερώς η φύση της αναπηρίας του.

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής μπορείτε να προβείτε στην αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου καταλυτικού από κατασκευής αυτοκινήτου ή μεταχειρισμένο από άλλο ανάπηρο.

Σε περίπτωση αρνητικής αποφάσεως των Υγειονομικών Επιτροπών, έχετε το δικαίωμα προσφυγής εντός 60 ημερών ή ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ μετά τη συμπλήρωση έτους( από την προηγούμενη εξέταση)

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Το επίδομα καυσίμων, χορηγείται από τη Νομαρχία στην οποία ανήκει ο Δήμος ή η Κοινότητα διαμονής σας. Το ύψος του επιδόματος καυσίμων είναι σήμερα 89100δρχ και καταβάλλεται με επιταγή ανά δίμηνο. Το μήνα είναι 44550

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ του επιδόματος καυσίμων είναι μόνο οι κάτοχοι αναπηρικών αυτοκινήτων και εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω στα κάτω άκρα.

Η καταβολή του επιδόματος καυσίμων απαιτεί και αρχίζει με την υποβολή αίτησης στο Γραφείο Πρόνοιας της οικείας Νομαρχίας σας που συνοδεύεται:

Α) Φωτοτυπία(θεωρημένη) της Αστυνομικής Ταυτότητας- και από τις δυο πλευρές.

Β) Φωτοτυπία (θεωρημένη) της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας.

Γ) Αντίγραφο της γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής η οποία γνωματεύει την χορήγηση ατέλειας στην αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου και το ποσοστό αναπηρίας.

Δ) Αντίγραφο ατελούς εισόδου επικυρωμένο από το τελωνείο

Ε) Μια φωτογραφία

ΣΤ) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Ζ)Πρόσφατη άδεια αναπηρικού αυτοκινήτου.

Θ) Υπεύθυνη δήλωση

Η) Πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ στο όνομα του ή εκκαθαριστικό εφορίας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Α) Τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή.

Β) Το επίδομα θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του αναπήρου και μόνο.

Γ) Για κάθε αλλαγή διεύθυνσης θα ενημερώνει Υπηρεσία μας

Δ) Κάθε Νοέμβριο οφείλει να προσκομίζει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Μετά από την παραλαβή της Απόφασης ( από την Υγειονομική Επιτροπή) χορήγησης ατέλειας για την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου, προβαίνετε στην αγορά αυτοκινήτου από τις αντιπροσωπείες ή τους εμπόρους αυτοκινήτων της χώρας ή από άλλον ανάπηρο ή μπορείτε να κάνετε απευθείας εισαγωγή στο όνομα σας.

Θυμηθείτε ότι:

A) Oι έχοντες ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 99% δικαιούνται αυτοκίνητο με κινητήρα έως 1650 κυβικά εκατοστά.

B) Οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας100%, δικαιούνται αυτοκίνητο με κινητήρα έως 2000 κυβικά