Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

«Αν-επίκαιρα Ποιήματα» (Σοφία Κολοτούρου)

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΛΟΡΔΟΣ ΤΣΑΤΕΡΛΥ

Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ είναι μύθος.
Ακούστε, θα σας πω την ιστορία:
ο λόρδος, απ’ τον πόλεμο σακάτης
λαβώθηκε στην πλάτη και το στήθος
κι έμεινε μήνες στα νοσοκομεία.
Μα γύρισε στη Λαίδη -και κοντά της

σε νέα περνάει φάση το ζευγάρι.
Δεν εμποδίζει πια το σεξ η αναπηρία
-μα είναι ταμπού και δεν το συζητάει
κανείς, λες και του έρωτα η χάρη
σβήνει κι αυτή, με την ακινησία.
Μα ωστόσο, το μυαλό δεν σταματάει

ερωτικές να φτιάχνει παραστάσεις.
Κι υπάρχουνε ακόμα και χαπάκια
που οι Τσάτερλυ του σήμερα γνωρίζουν.
Σ’ εκείνες που βολεύονται τις στάσεις
μ’ αγγίγματα και χίλια δυο κολπάκια
την ηδονή στη σύντροφό τους τη χαρίζουν.

Αυτά μας είπε σαν ρωτήθηκε η Κυρία
(κι ήτανε ψέμα πως το Λόρδο απατούσε).
Καιρός να μάθει ο κόσμος την αλήθεια:
κάποιος με μια –κινητική- αναπηρία
τη σύζυγό του πια δεν θ’ αμελούσε
-κι ο Λώρενς είχε γράψει παραμύθια

«Η κουκουβάγια με τα χρυσά φτερά» (Μερόπη Μάττα)

Το παραμύθι αυτό δίνει μια νότα ελπίδας στα παιδιά που δεν μπορούν να «πεταξουν» και που περιμένουν από την κοινωνία και τον περίγυρό τους να τους δώσει «τα χρυσά φτερά» για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ικανότητές τους και να απογειωθούν.
«Η κουκουβάγια με τα χρυσά φτερά» είναι ένα παραμύθι αφιερωμένο στον αδερφό της συγγραφέως, Ευγένιο, ένα παιδί με σύνδρομο Νoonan και σε όλα τα «διαφορετικά» παιδάκια του κόσμου.

Ο ήρωας του παραμυθιού, ο μικρός Κούγκυ, είναι μια διαφορετική κουκουβάγια που δεν μπορεί να πετάξει όπως τα αδερφάκια του. Μια μέρα ανακαλύπτει ένα απρόσμενο δώρο από ένα αληθινό φίλο, που του δίνει φτερά να πετάξει ως το φεγγάρι και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Η Μερόπη Μάττα γεννήθηκε στην Κομοτηνή το Δεκέμβριο του 1978 και σήμερα κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο τμήμα.
Είναι έγγαμη και μητέρα δίδυμων κοριτσιών, της Ευδοξίας και της Ελπινίκης, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της για την ενασχόλησή της με την συγγραφή παραμυθιών.

Από τις Εκδόσεις Ζήτη κυκλοφορούν τα παραμύθια της με τίτλους: «Η κουκουβάγια με τα χρυσά φτερά» και «Γιατί ο λύκος σταμάτησε να τρώει γουρουνάκια, κατσικάκια και κοκκινοσκουφίτσες;»

Φεβρουάριος 2009

«Δυο παπούτσια με καρότσι» - εικονογράφος/συγγραφέας Νικόλας Ανδρικόπουλος

Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο παραμύθι του Νικόλα Ανδρικόπουλου, αφιερωμένο
Σε όσους αναζητούν τρόπο,
γιατί τους εμποδίζουν,
να πάνε απέναντι,
να πάνε πάρα πέρα,
να πάνε αλλού…

«Δυο παπούτσια με καρότσι»«Δυο παπούτσια με καρότσι»«Δυο παπούτσια με καρότσι»
«Δυο παπούτσια με καρότσι»
εικονογράφος/συγγραφέας Νικόλας Ανδρικόπουλος
εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 2007

Νικόλας Ανδρικόπουλος
Ο ήρωας του παραμυθιού, ο κύριος Λάζαρος Εαυτούλης, ζει ευτυχισμένος στην όμορφη χώρα «Τιμενοιαζειεμένα», και μια μέρα, βγαίνοντας για ψώνια, παρκάρει παράνομα το αυτοκίνητό του μπροστά σε μια ράμπα, προκειμένου να μπει σε ένα μαγαζί για να αγοράσει τα καινούργια του παπούτσια. Καθώς όμως βγαίνει από το μαγαζί, αρχίζει να πέφτει, να πέφτει, να πέφτει ασταμάτητα σε μια βαθιά τρύπα, και τελικά προσγειώνεται στο πιο παράξενο μέρος που είχε δει ποτέ! Στην «Τροχήλατη Δημοκρατία του Μπορώ»! Εκεί δεν υπήρχαν ούτε πεζοδρόμια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε θόρυβος, και οι άνθρωποι ήταν ήρεμοι και χαμογελαστοί…μόνο που κάθονταν όλοι σε καροτσάκια!

«Κοίτα πώς έρχονται καμιά φορά τα πράγματα…
Θες οι σόλες των καινούργιων παπουτσιών του κυρίου Λάζαρου Εαυτούλη, θες η χαρά του, θες η βιασύνη του, θες οι λείες πλάκες του πεζοδρομίου, τον έκαναν να γλιστρήσει σε μία πτώση που φαινόταν ατελείωτη, σχεδόν εφιαλτική.
Όταν όμως έφτασε στο τέλος της, όλα φαίνονταν καινούργια, διαφορετικά, πιο καθαρά, καλύτερα…»

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, υπογράφει τόσο την εικονογράφηση όσο και το κείμενο σε μια από τις πιο προσεγμένες δημιουργίες της σύγχρονης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας!
Νά πώς περιγράφει ο ίδιος τη ζωή και το έργο του στην τελευταία σελίδα των βιβλίων του:
«Λοιπόν, από το 1955 που γεννήθηκα όλο μεγάλωνα. Κάποια μέρα, όμως, του 1993, ήρθε ένας κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος και μου ψιθύρισε κάτι στο αυτί. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να εικονογραφώ παιδικά βιβλία, να κολυμπώ σε χρώματα και να κάνω συννεφένιες σκέψεις. Ένα παράξενο πράγμα όμως, από τότε έπαψα να μεγαλώνω και γνώρισα αγαπημένους ήρωες παραμυθιών που με έμαθαν να μικραίνω. Μερικές φορές βραβεύτηκα, γιατί, λέει, τα καταφέρνω καλά στο παιχνίδι της εικονογράφησης και η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη. Ίσως οι πιο σημαντικές ήταν το 1993 με το 1ο βραβείο στην Τεχεράνη, το Κρατικό Βραβείο στην Ελλάδα και το 3ο στην Τεχεράνη το 1999 ή το 2002 η υποψηφιότητά μου για το Βραβείο Άντερσεν.
Ξέχασα να σας πω, ο κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος μού είχε ψιθυρίσει στο αυτί: “Ανακάλυψε τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των παιδιών”.»

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ρούλα Δούνη, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, τηλ: 210 3891876
email: rdouni@ellinikagrammata.gr
Ιστοσελίδα: http://www.ellinikagrammata.gr/

ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (ΣΚΠ)

Την τελευταία δεκαετία πολλοί επιστήμονες μελετούν τις νοητικές και συναισθηματικές διαταραχές που παρουσιάζονται στους ασθενείς με ΣΚΠ.

Είναι γεγονός ότι διαταραχές αυτού του είδους παρουσιάζονται ακόμη και στα πρώτα στάδια της νόσου αλλά στο εναγώνιο ερώτημα των ασθενών αν κινδυνεύουν να «χάσουν τα λογικά τους» και να καταλήξουν ανοϊκοί θα απαντήσουμε πως η πιθανότητα είναι μικρή.
Είναι γνωστό ότι η ΣΚΠ είναι χρόνια νόσος και διαρκεί όσο διαρκεί και η ζωή του ασθενή. Σε μερικές περιπτώσεις η νόσος δεν προκαλεί ή προκαλεί παροδικά μόνο κάποια κινητικά προβλήματα και άλλοτε αφήνει μόνιμα κινητικά ελλείματα άλλοτε άλλης βαρύτητας. Ομως απο την αρχή της νόσου ο ασθενής νιώθει ότι έχει αλλάξει, κυριως όσο αφορά το συναίσθημά του. Αγωνίζεται να ισορροπήσει μεταξύ κατάθλιψης και ευφορίας ενώ διαπιστώνει ότι και η μνήμη του αρχίζει να τον προδίδει, ξεχνώντας πολύ πιο εύκολα, τα πρόσφατα κυρίως γεγονότα, ή αλλοτε μην μπορώντας να συγκεντρώσει το μυαλό του σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Συνήθως τον πιάνει πανικός νομίζοντας ότι ήρθε το τέλος του, αρνούμενος να δεχτεί την καινούρια κατάσταση και παραιτούμενος από κάθε προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο χωρίς να το ξέρει επιταχύνει τη συναισθηματική και νοητική του κατάρευση και το τραγικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που η νόσος προκάλεσε αλλά αυτό που προκάλεσε η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τους φόβους του γιατί η ασθένεια είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε ανθρώπου.
Οι συναισθηματικές και νοητικές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ αποτελεσματικά και χωρίς φάρμακα οταν ο ασθενής αποφασίζει να συνεχίσει να ζει συμβιώνοντας με την ΣΚΠ σαν να πρόκειται για μια σύζυγο. Δεν πρέπει να κλειστεί μέσα στο σπίτι του κλαίγοντας την κακή του μοίρα και μισώντας όλους τους άλλους που είναι υγιείς. Πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται προσπαθώντας όμως να μην καταβάλλει τον εαυτό του στην προσπάθειά του να αποδείξει στους άλλους ότι τα καταφέρνει το ίδιο καλά με αυτούς και ότι δεν χρειάζεται τον οίκτο τους. Πρέπει να ξανακρίνει τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει για να ξέρει ποιοί είναι συμπαραστάτες του και ποιοι όχι. Οχι, στις ψευτικες σχέσεις μόνο και μόνο απο το φόβο της μοναξιάς γιατί όταν η σχέση δε βασίζεται σε αγάπη, σεβασμό και συντροφικότητα αναπόφευκτα θα καταρρεύσει.
Μην μένεις σε αυτά που δεν μπορείς να κάνεις αλλά σε αυτά που μπορείς και προσπάθησε να τα κάνεις όσο καλύτερα γ’ινεται. Το ζητούμενο είναι η ψυχική ευφροσύνη, αυτή που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός και νέος. Διάβαζε όσο περισσότερο μπορείς, ενημερώσου για ό,τι εχει σχέση με τη νόσο σου γιατί μόνο έτσι μπορείς να την απομυθοποιήσεις και να πάψεις να τη θεωρείς ένα ανίκητο τέρας. Οι απαντήσεις υπάρχουν αρκεί να είσαι αποφασισμένος να αγωνιστείς για να τις κατακτήσεις. Δεν προτείνω εύκολα πράγματα απλώς εφικτά.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΕΛΚΗ (ΠΛΗΓΕΣ ΠΙΕΣΗΣ Ή ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ)

ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Το δέρμα αποτελεί την εξωτερική κάλυψη του σώματος. Είναι σκληρό και παράλληλα εύκαμπτο. Η βασική του λειτουργία είναι η προστασία των εσωτερικών οργάνων. Όπως η καρδιά και το συκώτι, έτσι και το δέρμα, είναι κι αυτό ένα όργανο. Στην πραγματικότητα, θεωρείται το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και ίσως το πιο πολύπλοκο από όλα τα άλλα όργανα του σώματος.
Το δέρμα εξυπηρετεί πολλές προστατευτικές λειτουργίες:
Η επιφάνειά του αποτελεί το προστατευτικό φράγμα ενάντια στον αέρα, το νερό, τις διάφορες ουσίες και τα μικρόβια.
Το δέρμα έχει την ικανότητα να επισκευάζει τις πληγές του όπως τις εκδορές και τους μώλωπες.
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι άλλη μια λειτουργία του δέρματος. Το σώμα δροσίζεται από την εξάτμιση του ιδρώτα και την ακτινοβολία της θερμότητας μέσα από το δέρμα.
Το δέρμα έχει νεύρα για την αίσθηση του πόνου, της πίεσης, της αφής και της θερμοκρασίας.
Το δέρμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει νερό, άλατα και έλαια.
Κάτω από το δέρμα υπάρχει μια στοιβάδα ιστού που περιέχει λιπώδη κύτταρα με μονωτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Τόσο το δέρμα όσο και το λίπος επικαλύπτουν και προστατεύουν τους μυς.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΕΛΚΗ

Τα δερματικά έλκη αποτελούν τις πιο συνηθισμένες και καταστρεπτικές επιπλοκές της κάκωσης του νωτιαίου μυελού. Αλλιώς ονομάζονται και πληγές πίεσης ή κατακλίσεις ή δερματικές εξελκώσεις, και δημιουργούνται συνήθως έπειτα από την ΚΝΜ, λόγω της έλλειψης αισθητικότητας και κινητικότητας και της αλλαγής στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις των κατακλίσεων είναι πολύ πιο σοβαρές από όλες τις άλλες καταστάσεις που πιθανόν αντιμετωπίζετε λόγω της κάκωσης. Μια κατάκλιση μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αρκετές εβδομάδες παραμονής στο νοσοκομείο ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ώστε να θεραπευτεί η πληγή. Έτσι χάνεται σημαντικός χρόνος μακριά από την εργασία ή το σχολείο σας.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι τα προβλήματα του δέρματος μπορούν να αποφευχθούν. Μειώνοντας τις αιτίες που προκαλούν τα δερματικά έλκη και με συχνή επιθεώρηση του δέρματος, τα έλκη μπορούν να εξαλειφθούν. Πρέπει να είστε υπεύθυνοι για τη φροντίδα του δέρματός σας. Πρέπει να γνωρίζετε την κατάσταση του δέρματός σας και να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια εμφάνισης των κατακλίσεων. Γι’ αυτό, η φροντίδα του δέρματος δεν θα πρέπει να παραμελείται, και είναι ζωτικής σημασίας για εσάς και για τη διατήρηση της λειτουργικότητάς σας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Αιτίες

Λόγω του ότι το αίμα κυκλοφορεί πιο αργά έπειτα από την ΚΝΜ, η ικανότητα θεραπείας μειώνεται. Επίσης, το δέρμα δεν αντέχει αρκετά στην πίεση όπως παλιότερα. Το δέρμα τώρα μπορεί να αντέξει ένα μικρό μόνο ποσό πίεσης για παρατεταμένο χρόνο, ενώ μεγάλο ποσό πίεσης μπορεί να ανεχθεί για μικρό μόνο χρονικό διάστημα, από ό,τι συνέβαινε πριν το κυκλοφορικό σύστημα διαταραχθεί, με αποτέλεσμα την δημιουργία ελκών δέρματος ή κατακλίσεων.
Η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μειώνει την αντοχή στην πίεση και επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της ελλιπούς αισθητικότητας στα άτομα με ΚΝΜ. Η έλλειψη της αισθητικότητας σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια ο μηχανισμούς ανατροφοδότησης που σας δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα – π.χ. ότι είστε καθισμένοι για αρκετή ώρα ή ότι έχετε τραυματιστεί.
Οι βασικότερες αιτίες δερματικών ελκών είναι οι εξής:
Παρατεταμένη πίεση.
Μώλωπες ή εκδορές.
Παρατεταμένη υγρασία στο δέρμα.
Εγκαύματα.
Κρυοπαγήματα.
Όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε σε σκληρά αντικείμενα.

Παρατεταμένη Πίεση

Η παρατεταμένη πίεση σημαίνει ότι κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας συμπτώματα δερματικών αλλοιώσεων. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν και από οποιοδήποτε ρούχο, στήριγμα ή αντικείμενο που ασκεί πίεση στο δέρμα. Το πρώτο σύμπτωμα -προειδοποιητικό σημάδι- είναι η έντονη ερυθρότητα σε μια περιοχή του δέρματος. Καμιά αλλοίωση ή καταστροφή του ιστού δεν θα δημιουργηθεί εάν μετατοπίσετε την πίεση και η ερυθρότητα εξαφανιστεί από τα σημεία αυτά μέσα σε 15 λεπτά από την μετακίνησή σας.
Οι δερματικές αλλοιώσεις λόγω της πίεσης συνήθως συμβαίνουν σε σημεία που τα οστά προεξέχουν, σε οποιοδήποτε σημείο δηλαδή που τα οστά είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, όπως το ισχίο. Οι προεξοχές των οστών έχουν την τάση να ασκούν πίεση από μέσα. Εάν υπάρχει μια συμπαγής επιφάνεια στο εξωτερικό, το δέρμα σφίγγει μεταξύ του οστού και της συμπαγής εξωτερικής επιφάνειας με αποτέλεσμα τη μείωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Λόγω της ελλιπούς κυκλοφορίας του αίματος στα άτομα με ΚΝΜ υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στο δέρμα. Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της αντοχής του δέρματος. Εάν το δέρμα στερείται οξυγόνου λόγω της πίεσης, το σώμα θα προσπαθήσει να το αναπληρώσει αυξάνοντας την αιμάτωση στην περιοχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση, ασκώντας ακόμα περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζοντας ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία.
Έχετε δει τα αποτυπώματα που αφήνει, για παράδειγμα, μια πολυθρόνα στο χαλί εφόσον έχει παραμείνει μεγάλο χρονικό διαστήματα στο ίδιο σημείο, και γνωρίζετε ότι η πολυθρόνα μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρύπα στο χαλί εάν δεν μετακινείται συχνά. Η ίδια διαδικασία συμβαίνει και στους ανθρώπους, αλλά πολύ γρηγορότερα. Η πίεση αναγκάζει το αίμα να διασπάσει τα αγγεία που θρέφουν το δέρμα και τον ιστό κάτω από αυτό. Η πίεση είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί στο δέρμα πάνω από περιοχές που εξέχουν οστά.

Μώλωπες και Εκδορές

Οι μώλωπες κι οι εκδορές μπορούν να συμβούν λόγω μιας πρόσκρουσης ή πτώσης. Συχνές αιτίες είναι οι προσκρούσεις των ποδιών στους τοίχους ή στις πόρτες ή όταν σέρνουμε τους γλουτούς μας κατά τις μεταφορές. Λόγω της έλλειψης αισθητικότητας μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα ότι έχουμε τραυματιστεί. Εξαιτίας των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος, οι πληγές δεν επουλώνονται γρήγορα, οπότε μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο δερματικό έλκος.

Παρατεταμένη Υγρασία στο Δέρμα

Πιθανές πηγές υγρασίας είναι ο ιδρώτας, τα ούρα και τα κόπρανα. Η υγρασία οποιασδήποτε μορφής προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα. Οι γάζες μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη συσσώρευση υγρασίας στην περιοχή που προστατεύουν. Η υγρασία παρατείνει την διαδικασία επούλωσης. Η παρατεταμένη υγρασία οδηγεί στην απώλεια στοιβάδων του δέρματος που οδηγούν στη δημιουργία κατακλίσεων.

Εγκαύματα

Τα Εγκαύματα μπορεί να προκληθούν λόγω της ζέστης, της τριβής, διάφορων χημικών ουσιών ή εμπλάστρων. Οι πιθανές πηγές εγκαυμάτων περιλαμβάνουν:
Εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο.
Καυτό νερό στην μπανιέρα ή το ντους.
Καυτοί σωλήνες ύδρευσης.
Η μεταφορά καυτών τροφών ή η τοποθέτηση καυτών υγρών στα πόδια σας.
Οι εστίες της κουζίνας κατά την διαδικασία του μαγειρέματος.
Το άγγιγμα ή η μεταφορά καυτών τροφών ή ποτών, όπως η πίτσα ή το τηγανισμένο κοτόπουλο.
Ηλεκτρικές συσκευές, όπως το σίδερο ή το σεσουάρ.
Ηλεκτρικές κουβέρτες, θερμοφόρες ή ζεστά μπουκάλια με νερό.
Πορτατίφ.
Τσιγάρα.
Το κάθισμα σε καυτές επιφάνειες, όπως οι βράχοι ή το τσιμέντο που είναι εκτεθειμένα πολύ ώρα στον ήλιο.
Τα πεζοδρόμια.
Οι εξατμίσεις, τα καθίσματα, οι ζώνες ασφαλείας, το τιμόνι, η ταπετσαρία, ο κλιματισμός που εκπέμπει ζεστό αέρα με κατεύθυνση στα πόδια ή οποιαδήποτε άλλο αντικείμενο ή επιφάνεια μέσα στο αυτοκίνητο που μπορούν να εκπέμπουν θερμότητα.

Τα εγκαύματα λόγω τριβής μπορούν να προκληθούν όταν οι επιφάνειες τριφτούν πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια π.χ. λόγω σπασμών ή όταν καθόμαστε στο κρεβάτι σε μια κλίση 45 μοιρών. Κάποιες χημικές ουσίες όπως τα απολυμαντικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν εγκαύματα, καθώς και κάποια έμπλαστρα (γι’ αυτό χρησιμοποιείται αυτά που είναι υπό αλλεργικά).

Όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε σε σκληρά αντικείμενα

Όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε σε σκληρές επιφάνειες ή αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουμε κάποιο δερματικό έλκος. Οι πιο πιθανές πηγές είναι οι εξής:
Οι διάφορων ειδών καρφίτσες.
Τα κουμπιά στα στρώματα.
Τα κουμπιά στα παντελόνια ή τα τζιν.
Οι μεγάλες ραφές.
Αντικείμενα που υπάρχουν στις τσέπες των παντελονιών.
Οι συνδετήρες καθετήρων.
Οι σφιγκτήρες των καθετήρων.
Τα στενά εσώρουχα που πιέζουν το σωλήνα του καθετήρα.

Κρυοπαγήματα

Τα κρυοπαγήματα μπορούν να συμβούν ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε κρύο περιβάλλον χωρίς την απαιτούμενη προστασία. Πάντα να ντύνεστε ζεστά όταν θα πρέπει να βγείτε έξω στο κρύο. Επίσης, οι παγοκυψέλες, όταν δεν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, μπορεί να αποτελέσουν πηγή κρυοπαγημάτων.

Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών ελκών

Η υγρασία στο δέρμα που προέρχεται από τον ιδρώτα, τα ούρα ή τα κόπρανα.
Η κακή διατροφή που προκαλεί αναιμία και η φτωχή κατανάλωση πρωτεϊνών.
Το γλίστρημα στο αμαξίδιο ή το κρεβάτι.
Ο πυρετός.
Οι κακώσεις κι άλλοι τραυματισμοί στο δέρμα.
Οι τριβές στο δέρμα που προέρχονται από το σύρσιμο ή το τράβηγμα πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια ή λόγω της σπαστικότητας.
Ρούχα, τιράντες ή νάρθηκες, κτλ., που είναι πολύ σφιχτοί.
Φθαρμένος ή ακατάλληλος εξοπλισμός.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΚΩΝ

Τα δερματικά έλκη αρχικά ξεκινούν ως ερυθρά σημάδια στο δέρμα. Αυτή η ερυθρότητα μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα σκληρότητας και / ή καψίματος. Εάν έχετε σκούρο ή μαύρο δέρμα, η περιοχή θα φαίνεται πιο ανοιχτή αντί για κόκκινη. Σε αυτό το στάδιο η εξέλιξη είναι αναστρέψιμη. Θα πρέπει να αποσυμφορίσετε την περιοχή από την πίεση, έως ότου το δέρμα αποκτήσει ξανά το φυσιολογικό του χρώμα.
Εάν δεν αποσυμπιέσετε την περιοχή, τότε μπορεί να διαμορφωθεί μια φουσκάλα, ένα σπυράκι ή κρούστα πάνω από την ερυθρή περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστός που υπάρχει από κάτω νεκρώνεται. Σε αυτήν την περίπτωση απαλλάξετε την περιοχή από την πίεση και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Στο επόμενο στάδιο, μια τρύπα ή έλκος διαμορφώνεται στον νεκρωμένο ιστό. Συχνά η νέκρωση είναι μικρή στην επιφάνεια, αλλά πολύ πιο μεγάλη στον εσωτερικό ιστό. Αυτός ο κατεστραμμένος ιστός μπορεί να επεκταθεί μέχρι το κόκαλο.
Στο τελευταίο στάδιο εμφανίζεται μόλυνση και καταστροφή του οστού.

Πώς εξελίσσεται η κατάκλιση

Τα δερματικά έλκη δημιουργούνται λόγω της πίεσης.

table1_pressure

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΚΩΝ

Έλεγχος του Σώματος

Μπορείτε να προλάβετε τις κατακλίσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να:
Ελέγχετε το σώμα σας τακτικά.
Αποσυμφορείτε την περιοχή από την πίεση.
Φροντίζετε συχνά το δέρμα σας.

Ελέγχετε συχνά το σώμα σας και ιδιαίτερα τις περιοχές όπου προεξέχουν οστά.
Με την συχνή επιθεώρηση του δέρματος μπορούμε να επισημάνουμε ένα πρόβλημα αμέσως μόλις δημιουργηθεί. Ο έλεγχος του δέρματος κι η επισήμανση κάποιου προβλήματος αποτελούν δική σας ευθύνη. Μην ζητάτε απλά από κάποιον άλλο να ελέγξει το δέρμα σας για εσάς. Εάν χρειάζεστε βοήθεια από κάποιον τρίτο θα πρέπει να του πείτε τί ακριβώς να κοιτάξει .

table2_pressure
table3_pressure

Ανακούφιση από την πίεση

Μαζί με τον συχνό έλεγχο του δέρματος, ένας εξίσου σημαντικός τρόπος για την πρόληψη των κατακλίσεων είναι η ανακούφιση από την πίεση με την αλλαγή στη στάση ή την τοποθέτηση του σώματος σε τέτοια θέση που να μην ασκείται πίεση σε περιοχές με προεξέχοντα οστά. Στόχος της ανακούφισης από την πίεση είναι η σωστή αιμάτωση του δέρματος. Όταν η πίεση σε κάποια σημεία είναι μεγάλη και συνεχής, το αίμα θα πιέζει τα αγγεία και δεν θα φτάνει στο δέρμα για να το διατηρήσει υγιές.
Θα δούμε πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε σημεία από την έντονη πίεση:
Στα πόδια.
Στο κρεβάτι.
Στο αμαξίδιο.

Πώς ανακουφιζόμαστε από την πίεση στα πόδια

Η θέση των ποδιών :

position

Πώς ανακουφίζουμε την πίεση στο κρεβάτι

Τακτικές στροφές :

Διατηρείστε ένα τακτικό πρόγραμμα στροφών ώστε να μην επιτρέπετε την εμφάνιση ερυθρότητας στα σημεία που προεξέχουν οστά. Ανάλογα με τον σωματότυπό σας διατηρήστε ένα πρόγραμμα από 2 έως 5 ώρες (στροφή από την μια πλευρά σε ύπτια θέση και στην συνέχεια στην άλλη πλευρά, κτλ). Το χρονικό διάστημα μεταξύ των στροφών μπορεί να αυξηθεί σταδιακά μέχρι τα 30 λεπτά σε μια συγκεκριμένη θέση. Στην συνέχεια ελέγχετε το δέρμα.
Θα χρειαστείτε ένα ξυπνητήρι ή κάποιον άλλο τρόπο αφύπνισης κατά την διάρκεια της νύχτας για να αλλάξετε θέση. Τελικά, είναι στη δική σας ευθύνη να αλλάξετε την θέση σας από μόνοι σας ή να ζητήσετε από κάποιον τρίτο να σας βοηθήσει σε αυτό.
Η μόνη εξαίρεση στη διατήρηση ενός προγράμματος τακτικών στροφών είναι όταν είμαστε ξαπλωμένοι σε πρηνή θέση (μπρούμυτα).

Τοποθέτηση μαξιλαριών κατά την πρηνή θέση (μπρούμυτα) :

prone

Κεφάλι: Μικρά υποστηρίγματα (μαξιλαράκια) από αφρό κάτω από κεφάλι. Η περιεκτικότητα σε αφρό εξαρτάται από την άνεση που θέλει ο καθένας. Η επένδυση των υποστηριγμάτων θα πρέπει να είναι από υλικό που δεν ερεθίζει το δέρμα.
Στήθος: Χρησιμοποιείστε ένα ή δυο μαξιλάρια ανάλογα με την προτίμηση σας.
Μηροί: Μαξιλαράκια με αφρό τοποθετημένα κάτω από τα γόνατα για την αποφυγή ερυθρότητας.
Κνήμες: Μαξιλάρια ή προστατευτικά κάτω από τις κνήμες για την ανύψωση των ποδιών ώστε να αποφευχθεί η πίεση στα δάχτυλα (βοηθά και την πρόληψη δημιουργίας παρανυχίδων). Εναλλακτική λύση είναι να αφήνετε τις άκρες το ποδιών να κρέμονται έξω από το κρεβάτι. Τα πόδια θα πρέπει να βρίσκονται σε σωστή γωνία με τις κνήμες όπως φαίνεται στο σχέδιο.
Μεταξύ των γονάτων: Προστατευτικά μαξιλαράκια τοποθετούνται τόσο ανάμεσα στα γόνατα όσο και στους αστραγάλους, ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με κίνδυνο την εμφάνιση κατακλίσεων.

Προσοχή: Μην αντικαταστείτε τα προστατευτικά μαξιλαράκια ή τα μαξιλάρια με κουβέρτες ή τυλιγμένες πετσέτες. Μπορεί να είναι αρκετά σκληρές και να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Το να κοιμάστε τη νύχτα σε πρηνή θέση είναι πολύ σημαντικό για δυο λόγους:
Τόσο εσείς όσο και το άτομο που σας βοηθά μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα για 8 ώρες χωρίς καμιά διακοπή.
Η πρηνή θέση ευθυγραμμίζει τα ισχία και προφυλάσει τα γόνατα και τα ισχία από συγκάμψεις.

Εναλλακτικές λύσεις είναι η ύπτια θέση και η στάση στη μια ή την άλλη πλευρά. Η στάση που θεωρείται πιο κατάλληλη για εσάς έγκειται στη δική σας προτίμηση.

Τοποθέτηση των μαξιλαριών σε πλάγια θέση

Τοποθετείστε ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας:

side

Κεφάλι: Μικρό υποστήριγμα με αφρό κάτω από το κεφάλι. Το μέγεθος εξαρτάται από την δική σας άνεση. Η επένδυση των υποστηριγμάτων θα πρέπει να είναι από υλικό που δεν ερεθίζει το δέρμα.
Πλάτη: Υποστηρίξτε την πλάτη για να διατηρήσετε την θέση στο πλάι. Βεβαιωθείτε ότι το κάτω ισχίο είναι τραβηγμένο προς τα πίσω για να μην κυλίσετε πίσω και πιέσετε το ιερό οστό.
Ισχία: Μαξιλάρια τοποθετούνται πάνω και κάτω από την άρθρωση του ισχίου. Όταν τα μαξιλάρια είναι τοποθετημένα σωστά ένα χέρι μπορεί να γλυστρίσει ανάμεσα στο σώμα και το κρεβάτι για να ελεγχθεί εάν έχει ανακουφιστεί από την πίεση. Ένα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορεί να τοποθετηθεί κάποιο επιπλέον μαξιλάρι.
Αστράγαλος: Τοποθετείστε ένα μαξιλάρι πάνω από τον αστράγαλο.
Μεταξύ των ποδιών: Μαξιλάρια τοποθετούνται κατά μήκος των ποδιών για να αποφευχθεί η πίεση στις αρθρώσεις των γονάτων και αστραγάλων. Μην τοποθετείτε το ένα πόδι ακριβώς πάνω στο άλλο.

Προσοχή: Μην αντικαθιστάτε τα προστατευτικά μαξιλαράκια και τα μαξιλάρια με τυλιγμένες πετσέτες ή κουβέρτες. Μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Τοποθέτηση μαξιλαριών σε ύπτια θέση (ανάσκελα)

Τοποθετείστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια:

supine

Κεφάλι : Μικρό προστατευτικό με αφρό κάτω από το κεφάλι. Το μέγεθός του εξαρτάται από την δική σας προτίμηση. Η επένδυση των υποστηριγμάτων πρέπει να είναι από υλικό που δεν προκαλεί ερεθισμούς.
Πλάτη: Τοποθετείστε χαμηλά στην πλάτη ένα μαξιλάρι για να αποτρέψετε την ανύψωση του ιερού οστού. Αυτό θα σας ανακουφίσει από την πίεση στο ιερό και την μυική καταπόνηση της πλάτης.
Γόνατα: Η κάμψη στα γόνατα δημιουργεί μια φυσική κυρτότητα. Τοποθετείστε ένα μαξιλάρι πάνω από την πίσω περιοχή του γονάτου. Μην τοποθετείτε το μαξιλάρι πίσω από τα γόνατα. Επίσης, τα ισχία πρέπει να μην ακουμπάνε στο κρεβάτι για να αποφευχθούν τυχόν δερματικές αλλοιώσεις.
Αστράγαλοι: Ένα μικρό προστατευτικό πρέπει να τοποθετηθεί πίσω από την φτέρνα για να ανακουφιστεί η πίεση στην γάμπα. Επίσης, οι φτέρνες δεν πρέπει να ακουμπούν στο κρεβάτι για να αποφευχθούν οι δερματικές αλλοιώσεις.
Πόδια: Ένα μαλακό μαξιλάρι τοποθετείται στις άκρες των ποδιών για να αποφευχθεί η πίεση από το βάρος του ποδιού στα πέλματα.
Μεταξύ των ποδιών: Μαξιλαράκια με αφρό ή απλά μαξιλάρια τοποθετούνται ανάμεσα στο γόνατα για να αποτραπεί η πιθανότητα κατακλίσεων μεταξύ των γονάτων και αστραγάλων.

Προσοχή: Μην αντικαθιστάτε τα προστατευτικά μαξιλαράκια και τα μαξιλάρια με τυλιγμένες πετσέτες ή κουβέρτες. Μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Πώς ανακουφίζουμε την πίεση στο αμαξίδιο

Μετατόπιση βάρους :

Οι μετατοπίσεις βάρους αποτελούν την πιο σημαντική τεχνική απελευθέρωσης της πίεσης στο δέρμα, τους μυς του ιερού οστού και τα ισχία. Χρησιμοποιήστε την μέθοδο που έχετε υιοθετήσει εσείς κι οι θεραπευτές σας ως την πιο κατάλληλη για εσάς. Πρέπει να γνωρίζεται την αντοχή του δέρματός σας κάθε στιγμή. Η συχνότητα που κάνετε μετατοπίσεις του βάρους σας διαφέρει κάθε φορά.

Μαξιλάρια :

Ένα ειδικό μαξιλάρι για το αμαξίδιό σας είναι πολύ σημαντικό. Τα μαξιλάρια προσφέρουν ανακούφιση από την πίεση, ενώ κατανέμουν και το βάρος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ασκείται μεγάλη πίεση στα επικίνδυνα σημεία. Υπάρχουν πολλά είδη μαξιλαριών, αλλά δεν υπάρχει το «τέλειο» μαξιλάρι. Χρησιμοποιείστε το μαξιλάρι που σας έχει προτείνει ο φυσικοθεραπευτής σας ή ο φυσίατρός σας.
Εάν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι με αέρα, ελέγχετε εάν είναι καλά φουσκωμένο. Εάν θέλετε διαφορετικό ύψος θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στο μαξιλάρι σας.
Εάν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι με στρώματα αφρού, ελέγξτε την σταθερότητά του κι αν είναι σε καλή κατάσταση. Εάν γίνεται ξηρό και αν ο αφρός κονιορτοποιείται κι έχει χάσει την σταθερότητά του, αντκαταστείστε το άμεσα. Χρησιμοποιείστε μόνο καλής ποιότητας αφρό. Συνήθως προτείνεται αφρός με πυκνότητα 1,2 και πίεση 30 με 35.
Σε περίπτωση αλλαγής του βάρους σας θα χρειαστεί να αλλάξετε το πλάτος του καθίσματος, την συχνότητα των μετατοπίσεων του βάρους σας και το είδος του μαξιλαριού που χρησιμοποιείτε.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε λαστιχένιες κουλούρες ή σαμπρέλες. Είναι πολύ επικίνδυνες γιατί εμποδίζουν την ροή του αίματος στο δέρμα στο εσωτερικό των ποδιών.
Οι μετατοπίσεις του βάρους είναι σημαντικές. Από μόνο του το μαξιλάρι δεν μπορεί να προφυλάξει από τις κατακλίσεις.

Επί προσθέτως:
Βεβαιωθείτε ότι τα υποπόδια του αμαξιδίου σας είναι στο σωστό ύψους για εσάς. Εάν είναι πολύ ψηλά, τότε επιβαρύνονται πολύ τα ισχία.
Να κάθεστε ίσια στο αμαξίδιό σας. Το καμπούριασμα και το γλίστρημα του κορμού προς τα εμπρός επιβαρύνει σημαντικά το ιερό οστό.
Γέρνετε συχνά προς την μια ή την άλλη πλευρά.

pressure

Φροντίδα του δέρματος

Ο τρίτος τρόπος για την πρόληψη των κατακλίσεων, είναι η διατήρηση της σωστής υγιεινής του δέρματος. Ένα υγιές δέρμα είναι αυτό που δεν έχει πληγές, είναι καλά ενυδατωμένο με φυσικά έλαια και τρέφεται σωστά με την κατάλληλη ποσότητα αίματος. Το δέρμα διατηρείται καλά με σωστή διατροφή, καλή υγιεινή, συχνούς ελέγχους, και τακτικές ανακουφίσεις από την πίεση. Ήδη έχουμε αναφερθεί στην ανακούφιση από την πίεση και στον έλεγχο. Εδώ θα εστιάσουμε στην υγιεινή και την διατροφή.
Υγιεινή: Θα πρέπει να διατηρείται τα δέρμα σας καθαρό και στεγνό. Το δέρμα που συνήθως έχει υγρασία λόγω του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί αλλοιώσεις. Στεγνώστε καλά το δέρμα σας μετά το μπάνιο, αλλά μην το τρίβετε με την πετσέτα. Το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει φθορές. Ίσως έχετε ακούσει ότι οι εντριβές με οινόπνευμα πάνω από περιοχές του δέρματος που προεξέχουν οστά κάνουν καλό. Αυτό είναι λάθος. Το οινόπνευμα ξηραίνει το δέρμα και δημιουργεί σκασίματα κάτι το οποίο δεν είναι καλό. Εάν το τρίψιμο στην πλάτη σάς κάνει καλό, τότε οι μαλακές εντριβές με μια λοσιόν είναι επιθυμητές.
Διατροφή και λήψη υγρών: Η σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή και λήψη υγρών κάνει πολύ καλό στο δέρμα. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες είναι ό,τι χρειάζεται το δέρμα για να παραμείνει υγιές.

Ενδείξεις και αντενδείξεις για την πρόληψη των δερματικών ελκών

Ενδείξεις:

 • Βεβαιωθείτε ότι τα υποπόδια είναι ρυθμισμένα και προσαρμοσμένα στο σωστό ύψος.
 • Χρησιμοποιείτε μαξιλάρια όπως σας έχει προτείνει ο γιατρός σας.
 • Να κάθεστε ίσια πάνω στο αμαξίδιο. Μην καμπουριάζετε και μην πέφτετε μπροστά, γιατί έτσι πιέζεται η περιοχή του ιερού οστού και του κόκκυγα.
 • Ελέγχετε τα πόδια σας όταν φοράτε καινούργια παπούτσια. Τα παπούτσια δεν πρέπει να είναι πολύ στενά ή φαρδιά.
 • Φοράτε ειδικές ελαστικές κάλτσες που δεν ζαρώνουν και δεν αποτελούν κίνδυνο για την εμφάνιση ελκών.
 • Διατηρείστε το δέρμα καθαρό και στεγνό. Ούρα που παραμένουν στο δέρμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
 • Χρησιμοποιείτε ένα σταθερό κι όχι σκληρό στρώμα που να στηρίζει σωστά το σώμα. Τα στρώματα αφρού είναι καλύτερα από τα κανονικά στρώματα γιατί κατανέμουν το βάρος ισότιμα.
 • Ξαπλώνετε σε πρηνή θέση για την αποφυγή των συγκάμψεων στα ισχία. Επίσης, με τον τρόπο αυτό κατανέμεται καλύτερα το βάρος, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κατακλίσεων.
 • Κάντε συχνές ανυψώσεις και μετατοπίσεις του βάρους σας στο αμαξίδιο κάθε 15 λεπτά.
 • Διατηρείστε το πρόγραμμα τακτικών στροφών στο κρεβάτι.
 • Χρησιμοποιείτε υδατικές κρέμες όταν έχετε ξηρό δέρμα.

Θυμηθείτε: Ακόμα κι οι ελάχιστες μετατοπίσεις βάρους βοηθούν.

Αντενδείξεις:

 • Μην χρησιμοποιείτε λαστιχένιες σαμπρέλες ή κουλούρες. Ασκούν μεγάλη πίεση εκεί που δεν χρειάζεται και παρεμποδίζουν την ροή του αίματος στο εσωτερικό μέρος των ποδιών.
 • Μην φοράτε σφιχτές ζώνες. Μπορεί να δημιουργήσουν δερματικά προβλήματα.
 • Μην φοράτε ρούχα με μεγάλες ραφές, νάιλον εσώρουχα και στενά ρούχα.
 • Μην βάζετε αντικείμενα στις τσέπες ή στο κάθισμα του αμαξιδίου.
 • Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα σε ξηρό δέρμα.
 • Μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι με ανασηκωμένο το κεφάλι για πολύ ώρα. Έτσι πιέζεται το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να προκληθεί κατάκλιση.

ΑΛΛΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

table4_pressure1

table4_pressure2


Βελτιώστε την υγεία σας με νηστεία

Με τον όρο νηστεία εννοείται η διατροφή με αποκλειστικά φυτικές τροφές. Είναι γεγονός ότι αποτελεί βασικό παράγοντα στη βελτίωση της υγείας μας. Είναι όμως απαραίτητη η συμβολή του διαιτολόγου που θα ορίσει τις πηγές και τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για τον καθένα. Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε στις τρεις βασικές πηγές:

1. πρωτείνη: ανεπεξέργαστα δημητριακά, ανάλατοι άψητοι ξηροί καρποί, όσπρια και προϊόντα σόγιας
2. υδατάνθρακες: από ανεπεξέργαστα δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά
3. λίπη: ξηροί καρποί, φυτικό πολυακόρεστο (λινέλαιο, ηλιέλαο κ.λ.π.) ή μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) λάδι
Κάποια από τα πιο διαδεδομένα και σοβαρά προβλήματα υγείας που ευνοούνται αυτής της διατροφής είναι:
-χοληστερίνη-σακχαρώδης διαβήτης-υπέρταση-καρδιακά προβλήματα-όλων των ειδών καρκίνος-προστάτης-ορμονικά προβλήματα-ρευματοειδής αρθρίτιδα-πέτρα στη χολή, στα νεφρά-σκωληκοειδίτιδα-αυτοάνοσα νοσήματα.
Ας αναλύσουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά εξηγώντας τους λόγους, που η νηστεία βελτιώνει την υγεία μας:

Η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών καταπολεμά ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αφού ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αποφυγή ζωικού λίπους και ταυτόχρονα η κατανάλωση πολυακόρεστων φυτικών ελαίων (Ω3, Ω6) σε συνδυασμό με τα παραπάνω καταπολεμά ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα αντιμετωπίζοντας την αυξημένη χοληστερίνη, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη.

Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, η κατανάλωση ανεπεξέργαστων αλλά και πλούσιων σε φυτικές ίνες υδατανθράκων, όπως πιτυρούχο ψωμί, όσπρια, φρούτα με τη φλούδα και φρέσκα λαχανικά, καταπολεμά επίσης το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.
Ενδεικτικά συγκεκριμένες πηγές όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι:

αντιοξειδωτικές βιταμίνες-μέταλλα
-βιταμίνη Α:ντομάτες, καρότα, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια, κολοκυθάκια
-βιταμίνη C:πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι
-βιταμίνη Ε:ξηροί καρποί, φυτικά έλαια
-Ψευδάργυρος:αλεύρι ολικής άλεσης, καρύδια, σόγια, όσπρια, μαϊντανός

ωφέλιμα λιπαρά οξέα
-Ω3:λινέλαιο, καρύδια, σπορέλαια
-Ω6:ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο

φυτικές ίνες
-ακαθάριστο μήλο,αχλάδι
-δημητριακά ολικής άλεσης
-μπρόκολο, καρότο, χόρτα, κρεμμύδι, μαρούλι, λάχανο
-ρεβίθια, φασόλια, αρακάς

Έχοντας λοιπόν υπόψιν την μεγάλη χρησιμότητα της νηστείας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, όπως και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, χρειάζεται η καθοδήγηση του διαιτολόγου που θα ορίσει τις ποσότητες, τον καταμερισμό αλλά και τον συνδυασμό των τροφών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους με την νηστεία εξασφαλίζει την αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και την σταθερότητα της απώλειας των περιττών κιλών, σε αντιδιαστολή με τις γνωστές σε όλους χημικές δίαιτες.
Η νηστεία μπορεί να ακολουθηθεί από όλες τις ηλικίες με ενίσχυση των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών.

Έτσι καταλήγουμε πως μια σωστά ισορροπημένη νηστεία εξασφαλίζει την καλή υγεία και την μακροβιότητα.

Άρνηση της Αναπηρίας

Πως μπορεί να λειτουργήσει η άρνηση υπέρ ή εναντίον των ανθρώπων με αναπηρίες. Η άρνηση είναι ένας πολύ ισχυρός μηχανισμός άμυνας. Οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν καθημερινά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μας βοηθήσει αλλά σε άλλες μπορεί να αποτελέσει μια καταστροφική δύναμη. Όταν ένα άτομο αποκτά κάποια αναπηρία επηρεάζεται όλος ο τρόπος ζωής του. Η φυσική τάση είναι αρχικά να κλείνεται στον εαυτό του/της, να προσπαθεί να κατανοήσει για να ξεφύγει από αυτό που έχει γίνει. Μπορεί να χρειαστεί να ξανασκεφτεί και να ξανασχεδιάσει τις σχέσεις του/της με τους άλλους ανθρώπους, την εργασία του/της και ακόμα και το χώρο ζωής του/της. Το να κλειστεί στον εαυτό του/της του επιτρέπει να τα κάνει όλα αυτά.
Ένας άνθρωπος αμέσως μετά την απόκτηση της αναπηρίας κινδυνεύει να απομονωθεί και να πληγωθεί.

Πρόσφατα γνώρισα κάποια κυρία μέσω κάποιου δικτύου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (BBS) και μου είπε ότι για πολύ καιρό αρνούνταν να αποδεχτεί την αναπηρία της. Η άρνηση αυτή της στοίχισε την εργασία της. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς της αυτό που έκανε ήταν να ανησυχεί για το πώς θα επανορθώσει αυτά που έχασε εξ αιτίας της αναπηρίας της. Η ανησυχία αυτή την έκανε να νιώθει συχνά άρρωστη, και να πηγαίνει διαρκώς στις τουαλέτες.
Στην εργασία της υπέφερε από διαρκή φόβο για την αναπηρία της, ώσπου τελικά την εγκατέλειψε.

Αυτή η γυναίκα μου έδειξε μια όψη, από τις πολλές όψεις, της άρνησης. Την άρνηση της αλλαγής. Το σώμα της είχε αλλάξει. Δεν μπορούσε να κινηθεί τόσο γρήγορα όπως παλιά. Η αλλαγή δεν ήταν πολύ μεγάλη, αλλά δεν μπορούσε να την αποδεχτεί. Προσπάθησε να την κρύψει και να αρνηθεί την ύπαρξη της αναπηρίας της, αλλά στο τέλος αυτό την έκανε να σκοντάψει.

Ο φόβος, η ντροπή και η ενοχή παίζουν συχνά πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της άρνησης. Οι άνθρωποι με αναπηρίες φοβούνται την απόρριψη. Ορισμένες φορές ο φόβος αυτός τους κάνει να προσπαθούν να επανορθώσουν με υπερβολικούς τρόπους.
Η προσωπική μου εμπειρία από την αναπηρία ήρθε μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν από μερικά χρόνια. Το ατύχημα επηρέασε το νωτιαίο μυελό. Από τότε αγωνίστηκα να διατηρήσω την ικανότητά μου να βαδίζω. Παρά τις πολλές εγχειρίσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή μου, από το να περπατώ χωρίς βοήθημα έφτασα να χρησιμοποιώ βακτηρία, στη συνέχεια από τις βακτηρίες και επέστρεψα πάλι στο αναπηρικό κάθισμα.

Στη διάρκεια αυτών των 5 χρόνων του χαμένου αγώνα πέρασα από πολλές αλλαγές. Όσο περισσότερα δεν μπορούσα να κάνω, τόσο περισσότερα ήμουν αποφασισμένος να κάνω. Εξάλλου ήταν το ΔΙΚΟ ΜΟΥ το σώμα, ήταν ΑΥΤΟ το ίδιο μου το σώμα. Νόμιζα πως μπορούσα να το αλλάξω.

Ο σκληρός αγώνας άφησε το σημάδια του. Χρειαζόμουν τη βοήθεια αναπηρικού καθίσματος, αλλά δεν ήθελα να το παραδεχθώ. Προσπαθούσα να βαδίσω, χωρίς επιτυχία. Τελικά, κατέστρεφα το σώμα μου κάθε φορά που έφθανα κάτι που βρισκόταν μισό μέτρο μακριά. Όταν έπεφτα από το κάθισμά μου αγνοούσα τον πόνο, σκαρφάλωνα πάλι στο κάθισμα και ξαναπροσπαθούσα. Τίποτε δεν άλλαζε στις συνεχείς προσπάθειες αλλά δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να αναγνωρίσει την αναπηρία μου.

Για πολύ καιρό αρνιόμουν να τροποποιήσω το αυτοκίνητό μου, για να το οδηγώ με τα χέρια. Έπρεπε να εξαρτιέμαι από άλλους για να με πάνε εκεί που ήθελα. Γρήγορα έμαθα ότι δε χρειαζόταν να πάω σε πολλά μέρη. Ο κόσμος μου συρρικνωνόταν καθώς αποτραβιόμουν από τους φίλους μου και την οικογένειά μου. Αρνούμουν το χάσιμο της ικανότητάς μου να λειτουργώ όπως συνήθιζα στη ζωή μου. Αρνούμουν το χάσιμο των ποδιών μου ως εργαλείου που με βοηθούσε να κάνω τα πράγματα που χρειαζόμουν.
Η άρνηση δεν είναι ποτέ κάτι από το οποίο ξεμπερδεύει κανείς εύκολα. Καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις ακόμα και άτομα με μακροχρόνιες αναπηρίες μπορούν να πέσουν στην παγίδα της άρνησης.
Όπως λέει και κάποιος φίλος, “η τεχνική είναι να επικεντρωθείς στα πράγματα που μπορείς να κάνεις ακόμα και να αποφύγεις αυτά που δεν μπορείς”.
Όλοι έχουμε δυνάμεις και αδυναμίες, ικανότητες και ανικανότητες. Αν τις αρνηθούμε, αρνιόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας.

Γιατί;

Άτομα με ειδικές ανάγκες χωρίς φίλους! Γιατί;

Όλοι είμαστε άνθρωποι, με τις ίδιες ανθρώπινες ανάγκες. Όχι ‘ειδικές’ αλλά τις ίδιες. Και πρωταρχική ανάγκη είναι η φιλία. Η ανάγκη να μοιραστείς έγνοιες, σκέψεις, όνειρα, στόχους, φοβίες ίσως.

Γιατί ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ζεί ομαδικά. Και είναι φοβερό όταν οι συνθήκες τα φέρνουν έτσι τα πράγματα που ένα ανθρώπινο πλάσμα να ζεί μόνο, χωρίς φίλους. Είναι φοβερό να συνειδητοποιείς σιγά σιγά ότι έχεις μείνει χωρίς φίλους ή ότι μάλλον ποτέ δεν είχες. Αυτοί που σε στήριζαν ήταν απλούστατα οι κοινωνικοί λειτουργοί που έκαναν τη δουλειά τους και αφού πιστεύουν ότι επιτέλεσαν το έργο τους σε αφήνουν ξυπόλυτο στα αγκάθια. Το μεγαλύτερο σφάλμα είναι να δει κάποιος την κοινωνική λειτουργό ή την ψυχολόγο σαν φίλη και όχι αυτό που είναι στα αλήθεια, ένας επαγγελματίας φίλος που η δουλειά του είναι να σου ανεβάσει το ηθικό. Είναι λάθος να το νομίσει κάποιος φίλο.
Είναι απίστευτο πώς οι “φυσιολογικοί” άνθρωποι ακόμα και την τυχόν συμπάθεια προς ένα Α.μ.Ε.Α. την κάνουν να φαίνεται σαν χάρη. Σαν τον”Ανώτερο” που δείχνει μεγαλοψυχία στον “κατώτερό” του. Δε νιώθω καμία κακία για τα μη Α.μ.Ε.Α. Το ξέρω ότι μόνο αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί κατά τα άλλα σαν άνθρωπος και χαρακτήρας είμαι τέτοιος που στην αντίθετη περίπτωση θα είχα πολλές φιλίες αλλά η αναπηρία τους απομακρύνει από μένα, και αυτό με πληγώνει περισσότερο από την αναπηρία αυτή καθεαυτή.
Στα 27 μου χρόνια αποφάσισα να μην είμαι άλλο βάρος στους γονείς μου και έκτοτε ζώ μόνη, προσπαθώντας να αυτοεξυπηρετούμαι όσο γίνεται αλλά δεν ομολογώ στους γονείς μου την αδιαφορία των γνωστών (φίλων) για να μη νιώθουν άσχημα και να διατηρώ την αξιοπρέπειά μου ακέραιη. Γιατί τα Α.μ.Ε.Α. πρέπει να είναι και να δείχνουν αξιοπρεπή.

Της Ζωής Πετρίδη

Σεξ και φυσικές αναπηρίες

Κάποιες από τις γυναίκες που μιλούν για τη σεξουαλικότητα στο κεφάλαιο αυτό έχουν κάποια φυσική αναπηρία, είτε μη ορατή, όπως η επιληψία, είτε ορατή, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η spina bifida ή παραπληγία. Άτομα με φυσικές αναπηρίες αισθάνονται όλο και πιο ανοιχτά και περήφανα για τη σεξουαλική μας ζωή.

Είτε αποκτούμε κάποια φυσική αναπηρία κατά τη διάρκεια της ζωής, είτε μεγαλώνουμε με αυτή από τη γέννηση, πολύ συχνά οι άλλοι άνθρωποι υποθέτουν ότι δεν έχουμε καθόλου σεξουαλική ζωή.
«Ποτέ δεν δέχομαι κοπλιμέντα από αγόρια. Γι’ αυτά είμαι ένα ασεξουαλικό αντικείμενο. Είναι μια άποψη του εαυτού μου που οι άλλοι δεν βλέπουν».
«Όταν βγήκα ραντεβού με το πρώτο – όμορφο – αγόρι μου, οι φίλοι από το σχολείο έδειχναν έκπληκτοι που κατάφερα να βρω ένα τέτοιο πλάσμα. Δεν με θεωρούσαν γυναίκα!»
Τα άτομα με φυσικές αναπηρίες ανακαλύπτουν συχνά και με τον πιο οδυνηρό τρόπο κάτι που όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν: ότι η ταυτότητά μας ως γυναίκες και ως σεξουαλικά όντα αναγνωρίζεται με βάση την εμφάνιση και το πόσο επιθυμητές είμαστε από τους άντρες.
«Κάποια μέρα ένας υπάλληλος της εταιρείας φυσικού αερίου ήρθε για να ελέγξει το μετρητή. Καθώς έφευγε με ρώτησε αν ήμουν παντρεμένη. Του είπα πως ήμουν και τότε μια αστεία έκφραση σχηματίστηκε στο πρόσωπό του και με ρώτησε αν έκανα σεξ. Έμεινα έκπληκτη. Θύμωσα και του είπα το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό «Ναι, εσύ κάνεις σεξ;» Φάνηκε ντροπιασμένος και έφυγε βιαστικά».
Μεγαλώνοντας με κάποιες φυσικές αναπηρίες μας εμποδίζει να έρθουμε σε επαφή με πολλές απόψεις της σεξουαλικότητάς μας.
«Κάποιες φίλες μου είπαν πως όταν είχαν για πρώτη φορά περίοδο ήταν μια σημαντική στιγμή για την αίσθηση του εαυτού τους ως γυναίκες και σεξουαλικά άτομα. Καθώς η αναπηρία μου απαιτούσε να με καθετηριάζει η μητέρα μου πολλές φορές τη μέρα, ήταν αυτή που ανακάλυψε ότι είχα περίοδο. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήταν τόσο σημαντικό για μένα να μάθω μετά από μερικά χρόνια να αλλάζω μόνη μου».
Ωστόσο, μπορεί να ανπτύξουμε κάποιες διαστάσεις του αισθησιασμού μας περισσότερο από τους άλλους.
«Ένα θετικό στοιχείο της αναπηρίας μου ως παιδί ήταν το γεγονός ότι οι γονείς μου και οι άλλοι με αγκάλιαζαν πολύ, με άγγιζαν συνέχεια όταν με βοηθούσαν να ντυθώ, όταν με κρατούσαν στην αγκαλιά τους. Το άγγιγμα παραμένει κάτι αισθησιακό για μένα».
Ορισμένες αναπηρίες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και κάποιες κακώσεις του νωτιαίου μυελού μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές, ώστε να υπάρχουν που μπορούμε να έρθουμε σε επαφή, αλλά δεν ανεχόμαστε να μας αγγίζουν. Για τις πολλές φορές που ο ιατρικός κόσμος μπορεί να απαλύνει τον πόνο, μερικοί από εμάς στρεφόμαστε σε μη ιατρικές εναλλακτικές μεθόδους, όπως η οπτικοποίηση, η βιο-επανατροφοδότηση ή ο βελονισμός.
Η αξιοποίηση του σώματός μας για τη δική μας σεξουαλική εμπειρία χρειάζεται χρόνο και υπομονή.
«Στην ομάδα υποστήριξης για λεσβίες ασθενείς έπρεπε να διώξουμε τη λογοκρισία από τα δικά μας λόγια για να αποκαλύψουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν το ευάλωτο στον πόνο σώμα μας και οι ιατρικοί χειρισμό το μουδιάζουν στο αγγιγμα ενός εραστή».
«Αισθανόμουν ότι το σώμα μου ήταν άσχημο όταν ήμουν γυμνή. Ωστόσο, στο σύζυγό μου αρέσει να κάνει έρωτα μαζί μου. Μια μέρα τον ρώτησα αν έκανα έρωτα κουτσαίνοντας. «Ναι», μου απάντησε, «κάνεις έρωτα με ένα ρυθμό, όπως ο ρυθμός που περπατάς. Είναι ωραίο».
«Η σύντροφός μου, που είναι παραπληγική, έχει υποβληθεί άπειρες φορές σε άχαρη ιατρική εξέταση καθόλη τη διάρκεια της ζωής της. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν χειριστεί το σώμα της ξανά και ξανά, χωρίς να της επιτρέψουν κάποιο έλεγχο πάνω στη διαδικασία. Είναι προφανές ότι είναι δύσκολο γι’ αυτή να αφήσει τον έλεγχο τουσώματός της και να εμπιστευτεί αυτόν τον έλεγχο σε έναν ερωτικό σύντροφο. Χρειάζεται να πληρώσω εγώ την εμπειρία της, να καταλάβω ότι δεν φταίω εγώ ή η ακαταλληλότητά μου –ή της – ως εραστής. Αυτός είναι ο λόγος που η σεξουαλικότητα αποτελεί ένα πρόβλημα στη σχέση μας. Ανακαλύψαμε ότι η ειλικρίνεια και η θερμή επικοινωνία, χωρίς αλληλοκατηγορίες ή κριτικές, μας οδηγεί στο να βρούμε αρκετούς τρόπους να πάρουμε σεξουαλική ικανοποίηση».
Παρόλα τα εμπόδια, πολλοί από εμάς επιλέγουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί.
«Ο πρώην σύζυγός μου και εγώ είχαμε αποκτήσει τέσσερα παιδιά και περάσαμε δώδεκα χρόνια μεγαλώνοντάς τα. Η σεξουαλική πλευρά του γάμου μας ήταν η πιο ικανοποιητική πλευρά της σχέσης μας για μένα, νομίζω, και για το σύζυγό μου. Αν μπορούσαμε να περάσουμε όλη μας τη ζωή στο κρεβάτι, νομίζω ότι ο γάμος μας θα ήταν πολύ επιτυχημένος».
«Προτιμώ να δημιουργώ σεξουαλικές σχέσεις με γύναίκες, γιατί είναι λιγότερο κριτικές για το ‘περίεργο’ σώμα μου και, πραγματικά, είναι πολύ πιο αισθησιακές από τους άντρες».
«Έχασα επιτέλους την παρθενιά μου στα 28, λίγο πριν πάω στο κολέγιο. Ωστόσο, χρειάστηκε στον εν λόγω κύριο να περάσει έξι μήνες, προσπαθώντας με ευαισθησία και λεπτότητα, να με πείσει και, από τότε, η εμπειρία για μένα ήταν ευχάριστη και διασκεδαστική, με ταυτόχρονη αίσθηση ανακούφισης».
Η διαδικασία του να κάνεις έρωτα είναι συχνά μια πρόκληση, ιδιαίτερα αν η αναπηρία είναι σοβαρή. Αλλά τα ‘προβλήματα’ συχνά διαστρεβλώνονται ή υπερεκτιμώνται εξαιτίας των διακρίσεων και των παραγόντων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, από τους φόβους των άλλων ή τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, μέχρι το φυσικό περιβάλλον που είναι ατελώς σχεδιασμένο για τις ανάγκες μας. Η πολιτισμική πίεση, ότι η σεξουαλική πράξη πρέπει να είναι αυθόρμητη, είναι οδυνηρή για όσους από εμάς χρειάζονται κάποιο συμβιβασμό εξαιτίας της αναπηρίας μας.
«Υπάρχει εκείνη η πρώτη στιγμή όταν οι μηχανισμοί καθετηριασμού που χρησιμοποιείς αποκαλύπτονται. Αυτή είναι η ώρα της κρίσης. Πώς θα αντιδράσει απέναντι σε μια ώριμη γυναίκα που φορά πλαστικά σλιπάκια και πάνες και χρειάζεται βοήθεια για να πάει στην τουαλέτα; Οι αντιδράσεις στο θέμα αυτό προκαλούν πόνο και ματαίωση. Ο χρόνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, επειδή απαιτείται μια σχετικά μεγάλη φυσική προετοιμασία για τη συνουσία. ‘Απρόσκλητοι’ επισκέπτες και ενοχλήσεις είναι αδύνατα να αντιμετωπιστούν, καθώς δεν μπορώ να σηκωθώ γρήγορα, να ντυθώ και να πλυθώ. Ακόμη και όταν είμαι σεξουαλικά ερεθισμένη, ο αυθορμητισμός μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί, όταν ο σύντροφός σου πρέπει να σε βοηθήσει να αδειάσεις τον καθετήρα, να σε καθαρίσει προσεκτικά και να σε βάλει… Οι σεξουαλικές μου φαντασιώσεις σχετίζονται με αυθόρμητη σεξουαλική συμπεριφορά – σεξ στο ασανσέρ, σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και σε διάφορες στάσεις – στο πάτωμα, όρθια στον τοίχο και πάει λέγοντας…»
Κάποιος εκ των προτέρων σεξουαλικός προγραμματισμός και ανοικτές συζητήσεις μπορεί να είναι απαραίτητοι και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να ήμαστε ανοικτοί σε ότι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρότυπο για όλους τους εραστές άσχετα από το αν είναι ή όχι ανάπηροι.
Είτε ο ένας ή και οι δυο σύντροφοι είναι ανάπηροι, συχνά εξαρτόμαστε από έναν προσωπικό φροντιστή που θα μας προετοιμάσει για το σεξ. Το να διαθέτεις ένα φροντιστή που επιβεβαιώνει τη σεξουαλικότητά σου και θέλει να σε βοηθήσει είναι κρίσιμο. Ύστερα ο εραστής έχει την επιλογή σχετικά με το σε ποιο βαθμό θα συμμετέχει στην προετοιμασία, ώστε να αισθάνεστε πιο ανεξάρτητοι στην σεξουαλική σχέση.
Η υπάρχουσα βιβλιογραφία και η συμβουλευτική σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την αναπηρία είναι συχνά μη ικανοποιητική για τις γυναίκες. Η ορολογία της, για παράδειγμα, μπορεί να υποτιμήσει τη σεξουαλικότητά μας. Αν έχουμε την εμπειρία σεξουαλικής ανταπόκρισης και οργασμού παρά την έλλειψη αίσθησης στην περιοχή της λεκάνης, για παράδειγμα, αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία ότι έχουμε οργασμούς φαντάσματα, σαν, δηλαδή, να μην είναι αληθινοί. Η έμφαση στην ‘επίτευξη’ του οργασμού και στην ‘επίδοση’ και τη σεξουαλική ‘επάρκεια’ μας κάνει περισσότερο ενήμερες του τι δεν έχουμε, παρά μας καθησυχάζει για αυτά που μπορούμε να νιώσουμε. Η βιβλιογραφία εστιάζεται επίσης στις σεξουαλικές τεχνικές και στάσεις, όταν η σεξουαλικότητα για όλους τους ανθρώπους αφορά κυρίως τη στοργή, την επαφή, την επικοινωνία, τον αισθησιασμό και την αγάπη.
«Μου αρέσει πραγματικά να κάνω στοματικό σεξ με το σύντροφό μου, επειδή μπορώ να ελέγχω όλα όσα συμβαίνουν και παίρνω τόση πολύ ικανοποίηση από το στόμα μου, ενώ δεν μπορώ να ελέγξω τον κόλπο μου ή να αισθανθώ κάτι εκεί».
«Έχω μια ασταθή και αμυδρή αίσθηση του κόλπου και της κλειτορίδας μου. Όταν έχω οργασμό, αισθάνομαι περισσότερο την ευχαρίστηση στα γόνατά μου – υποθέτω, ότι έχει να κάνει με νευρική μεταφορά ή κάτι τέτοιο. Είμαι πιθανώς η πρώτη γυναίκα που τα γόνατά της φτάνουν…»

Στυτικές δυσλειτουργίες

Έχει διαπιστωθεί πως κάθε ειδικός γιατρός ή άλλος θεραπευτής προτείνει διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης (ή όπως αρέσκονται να λένε αντιμετώπισης) των δυσλειτουργιών της στύσης.
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να απομονωθεί η στύση αλλά θα πρέπει η διαδικασία της στύσης να μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων με κακώσεις νωτιαίου μυελού και να μην χαθεί ο αυθορμητισμός και η φυσιολογικότητα της σεξουαλικής ζωής.
Επειδή κατά κανόνα οι άνθρωποι με κακώσεις νωτιαίου μυελού ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης για αυτό είναι απαραίτητο το να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά από το κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα και από το κάθε βοήθημα αλλά και τον τρόπο που αυτά ενσωματώνονται στην καθημερινή ρουτίνα.

Τα βοηθήματα:
Υπάρχουν πολλά βοηθήματα τα οποία δίνούν λύση στις δυσλειτουργίες της στύσης. Δεν υπάρχει κανένα βοήθημα που να δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα. Μόνο με τον συνδυασμό των διαφορετικών βοηθημάτων είναι δυνατόν να βρεθεί μια αξιόπιστη διέξοδος στις δυσλειτουργίες της στύσης που να μπορεί να ενσωματωθεί λειτουργικά στην καθημερινή ρουτίνα.
Τα βοηθήματα είναι:
1. Αντλία υποπίεσης (Vacuum): πρόκειται για μια συνήθως ηλεκτρική αντλία που με την υποπίεση διευκολύνει τη συγκέντρωση αίματος στο πέος και την επίτευξη στύσης. Το vacuum είναι μια καλή συσκευή για την πρόληψη της συρρίκνωσης των στυτικών μυών του πέους και την διατήρηση της ελαστικότητας των ιστών του πέους. Με κατάλληλα προγράμματα το vacuum μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μεγεθυντής πέους αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτά τα προγράμματα είναι αποδοτικά σε ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού.
2. Το δαχτυλίδι: αυτό είναι ένα ελαστικό δαχτυλίδι το οποίο εμποδίζει το αίμα να βγει από το πέος και διευκολύνει τη διατήρηση της στύσης. Ο μέγιστος χρόνος εγκατάστασης του δαχτυλιδιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Όμως η εμπειρία δείχνει πως τα 10 λεπτά είναι υπερβολικός χρόνος.
3. Η prostacladin E1: είναι ενέσιμο σκεύασμα που γίνεται με σύριγγα ινσουλίνης στο πέος. Κυκλοφορεί στα φαρμακεία με την ονομασία caverject αλλά είναι υπερβολικά ακριβό. Είναι δυνατό όμως να βρεθεί με την ονομασία prostin από νοσοκομεία, μολονότι το συγκεκριμένο σκεύασμα προορίζεται για ενδονοσοκομειακή χρήση και πολλοί γιατροί αρνούνται να δώσουν μεγάλες ποσότητες στους πελάτες τους, προφανώς για να τους κρατούν πελάτες στα ιατρεία τους.
4. Η papaverin: αυτή είναι αντίστοιχη με την prostacladin αλλά είναι επικίνδυνη επειδή προκαλεί πριαπισμούς.
5. Το TriMix: αυτός είναι ένας συνδυασμός cost effective αλλά επίσης είναι επικίνδυνο για πριαπισμούς.
6. Το Viagra: αυτό είναι το καλύτερο επειδή μπορεί και λειτουργεί από 16 έως 24 ώρες και δεν υπονομεύει τον αυθορμητισμό των εραστών με κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Από τη χημεία στην πράξη:
Οι δυσλειτουργίες της στύσης δεν είναι ένα απλό ζήτημα χημείας ούτε ένα απλό ζήτημα μηχανικής. Είναι ένας συνδυασμός χημείας, μηχανικής και τρόπου ζωής. Όταν πρόκειται για κακώσεις νωτιαίου μυελού τότε χρειάζονται πολλοί πειραματισμοί. Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού σπανίως είναι ίδιες ακόμη και όταν η διατομή είναι στο ίδιο ύψος.
Σπανίως μπορούμε να βρούμε δυο τετραπληγικούς στο λ.χ. Α6 που να αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσλειτουργίες στο ίδιο μέγεθος και στην ίδια έκταση. Όλες οι τετραπληγίες και όλες οι παραπληγίες είναι διαφορετικές. Είναι μοναδικές. Για αυτό η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες παράλυσης και μόνο για τον εαυτό τους.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι γενικοί κανόνες εισαγωγής στο πρόγραμμα της αποκατάστασης των δυσλειτουργιών της στύσης.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης

Το πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση της ελαστικότητας των ιστών του πέους. Θεωρούμε δεδομένο πως αμέσως μετά την παράλυση έχει μειωθεί η ελαστικότητα των ιστών για αυτονόητους λόγους: αμέσως μετά την παράλυση τα διαστήματα που το πέος βρίσκεται σε στύση είναι μικρότερα και οι στύσεις μικρότερες. Το γεγονός ότι η παράλύση συνοδεύεται και από πτώση της πιέσεως του αίματος συνεπάγεται τη συρρίκνωση των ιστών της βαλάνου.
Συνεπώς το πρώτο μέτρο της αποκατάστασης των δυσλειτουργιών της στύσης είναι η συνεπής εξάσκηση του πέους με το vacuum επειδή μόνο με το vacuum μπορεί να αποκατασταθεί η ελαστικότητα των ιστών της βαλάνου σε συνδυασμό βέβαια με την αποκατάσταση της ελαστικότητας των ιστών του πέους. Το πλεονέκτημα του vacuum είναι ότι επιτυγχάνεται η μεγίστη δυνατή στύση. Το vacuum δεν έχει σοβαρές επιπλοκές και δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού.
Το vacuum δεν είναι επαρκές για την επίτευξή μιας λειτουργικής στύσης ακόμη και όταν συνδυάζεται με το ελαστικό δαχτυλίδι.

Η αξιοποιήσιμη στύση

Μόνο με τα χημικά είναι δυνατή μια στύση λειτουργικά ενσωματώσιμη στην καθημερινή ρουτίνα.
Η prostacladin E1 είναι η πιο ανώδυνη μέθοδος για την επίτευξη στύσης. Δεν έχει επιπλοκές όμως όταν χρησιμοποιείται τακτικά ενδέχεται να υπάρξει εθισμός και να μην επιτυγχάνεται στύση. Όμως για τα αρχικά στάδια είναι η καλύτερη λύση.
Το Tendex της Himalaya είναι ένα σκεύασμα από βότανα που δεν έχει παρενέργειες και τις «καλές μέρες» μπορεί να επιτύχει αξιοποιήσιμες και λειτουργικές στύσεις.
Επειδή όμως όλες οι μέρες δεν είναι καλές για αυτό υπάρχει και το viagra. Το viagra είναι η μόνη λύση για τους τετραπληγικούς οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν από μόνοι τους τις ενέσεις και συναντούν πολλά προβλήματα από τους συντρόφους τους όταν τους ζητούν να κάνουν αυτές την ένεση.
Το viagra έχει συμβάλει στην αποκατάσταση του αυθορμητισμού των τετραπληγικών αλλά και όλων των ανθρώπων με κακώσεις νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοπάθεια κ.ο.κ.
Οι παρενέργειες του viagra είναι κόπωση, ξανάματα, φαγούρα, πτώση της πίεσης του αίματος, ξινίλες στο στομάχι και ζαλάδες. Όμως εάν πάρετε το viagra το βράδυ πριν κοιμηθείτε να είστε σίγουροι πως όταν ξυπνήσετε θα είστε έτοιμος για έναν εντυπωσιακό αιφνιδιασμό της συντρόφου σας.

Τα προβλήματα των τετραπληγιών

Οι άνθρωποι με τετραπληγίες αντιμετωπίζουν πολλά επιπλέον προβλήματα. Το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα είναι η ανικανότητά τους να πειραματιστούν χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου.
Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για το οποίο δύσκολα βρίσκεται λύση. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πολύ συντηρητική και μολονότι υπάρχουν γυναίκες που θα μπορούσαν και θα ήθελαν να βοηθήσουν τετραπληγικούς για κάποιον άξιο απορίας λόγο διακωμωδούν και ειρωνεύονται αυτήν την ανάγκη και γιατί όχι την υποχρέωση που έχει ο κάθε τετραπληγικός για την αποκατάσταση της σεξουαλικότητάς του αμέσως μετά την παράλυση.
Παρά τα προβλήματα εάν οι τετραπληγικοί εξοπλιστούν με ειλικρίνεια, εχεμύθεια και διέξοδο τρόπο επικοινωνίας είναι δυνατόν να βρουν κάποια γυναίκα από το περιβάλλον τους για να τους βοηθήσει. Χρειάζεται ωστόσο περίσσεια στυλ για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Διευκόλυνση της αποκατάστασης

Η αποκατάσταση των στυτικών δυσλειτουργιών είναι μόνο η αρχή της αποκατάστασης της σεξουαλικότητας και των σεξουαλικών σχέσεων των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες παράλυσης.
Δεν αρκεί το life style medicine για να αποκατασταθεί η σεξουαλικότητα των ελλήνων με παραπληγία ή τετραπληγία. Χρειάζονται πολλά. Χρειάζεται:
1. Η ανασυγκρότηση της εξωτερικής εικόνας των ελλήνων με παραπληγίες και τετραπληγίες.
2. Η εισαγωγή των παραπληγικών και τετραπληγικών σε κομψούς τρόπους dating.
3. Η εξοικείωση των παραπληγικών και των τετραπληγικών στην πράξη του έρωτα.
4. Η ανάδειξη των εναλλακτικών οργασμών.
5. Η ανέλιξη των παραπληγικών και των τετραπληγικών στο επίπεδο των εραστών.

Ίσως τα παραπάνω να ακούγονται υπερβολικά. Ίσως κάποιοι να ισχυρίζονται πως το σεξ είναι χημεία. Ένα είναι βέβαιο: το σεξ είναι κοινωνική συμπεριφορά και μόνο σαν τέτοιο μπορεί να προσεγγιστεί.
Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Είναι υποκριτικό. Το να εξομοιώνουμε τα εμπόδια που συναντούν οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί στην πραγμάτωση της σεξουαλικής τους ταυτότητας με τα προβλήματα που συναντούν οι ικανοί σωματικά είναι άδικο. Το να αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που συναντούν όλοι οι έλληνες με τη σεξουαλικότητά τους ως φυσιολογικά και αναπόφευκτα συμβάντα είναι επίσης χυδαίος κομφορμισμός.
Πρόβλημα υπάρχει. Και σίγουρα υπάρχουν πολλές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Είναι στο χέρι μας να βρούμε προσωπικές λύσεις στα προσωπικά μας προβλήματα, να γνωστοποιήσουμε αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας, να καταγράψουμε τις εμπειρίες μας, να συστηματοποιήσουμε τη συλλογική γνώση και εμπειρία και τότε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενοι από εμάς θα είναι πολύ λιγότερα.

ΣΚΠ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ερχόμαστε τώρα σε αυτό που λενε οι νευρολόγοι, ότι τα φάρμακα καλύπτουν μόνο το 30% της καλής πορείας ενός ΑμΣΚΠ ,το υπόλοιπό 70% είναι στο χέρι του ίδιου του ΑμΣΚΠ. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι διότι απαιτεί συνεχή επανεκπαίδευση και αποδοχή της νόσου για κάθε αλλαγή που προκύπτει.

Πως μπορεί λοιπόν, ο ΑμΣΚΠ να βοηθηθεί και να βοηθήσει τον εαυτό του;
1. Με την υπεθυνοτητα που θα προκυψει μεσα από την ενημερωση
2. Με την υπευθυνοτητα στον ελεγχο του ψυχισμου του
3. Με ολιστικη αντιμετωπιση
4. Με χωροταξικες τροποποιησεις
5. Με τεχνικες αυτοελεγχου

Πιο αναλυτικά:
Η διάγνωση μιας χρόνιας νόσου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για κάθε άνθρωπο. Πολλές φορές η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη για τον ΑμΣΚΠ για να δεχθεί την καινούργια κατάσταση και να μπορέσει να κάνει τις προσαρμογές που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει μία όσο το δυνατόν φυσιολογική ζωή. Αλλά και η οικογένεια έχει την ίδια ανάγκη στήριξης μιας και οι συνέπειες της νόσου έχουν επίπτωση και στα άλλα μέλη της οικογένειας ή του συγγενικού περιβάλλοντος. Έτσι όλοι μαζί θα μπορέσουν να συμβάλουν στη σωστή στήριξη του ΑμΣΚΠ και στην αποδοχή της αλλαγής ρόλων που ίσως χρειάζεται να γίνουν.
Στην περίπτωση κινητικών δυσκολιών, το μεγαλύτερο κομμάτι της υπευθυνότητας του ΑμΣΚΠ απέναντι στη νόσο του έχει η αποκατάσταση. Στην εποχή μας υπάρχουν όλα τα βοηθήματα και οι τεχνικές που θα αποτρέψουν «το κλείσιμο στο σπίτι». .
Επειδή τα προβλήματα μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές αιτίες είναι απαραίτητη μια ομάδα πολλών ειδικοτήτων, η οποία θα έχει επίκεντρο τον ΑμΣΚΠ και θα αξιολογεί την κατάστασή του. Στόχος της ομάδας στήριξης πρέπει να είναι η σαφής διάγνωση και η επιλογή των κατάλληλων τεχνικών αποκατάστασης. Η ομάδα αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τους ειδικούς που είναι απαραίτητοι κατά περίπτωση και ανάλογα με τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί. Στην υποστηρικτική ομάδα μπορεί να συμμετέχει εκτός από νευρολόγο και ψυχολόγο, νοσηλευτικό προσωπικό ειδικευμένο στη φροντίδα των ΑμΣΚΠ, φυσίατρος, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός κτλ. Μόνον έτσι θα υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.
Για να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της ΣΚΠ, πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που να βασίζεται στην αξιολόγηση των επί μέρους προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν. Λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως το εύρος κίνησης, η σπαστικότητα, η ισορροπία, η μερική έλλειψη όρασης, οι διαταραχές της κύστης κ.α. Προφανώς, η παρέμβαση πρέπει να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και η στρατηγική της αντιμετώπισης πρέπει να είναι τέτοια που να ανταποκρίνεται στους στόχους τόσο του ΑμΣΚΠ όσο και της ομάδας αξιολόγησης. Κάποια ώση ( επιδείνωση των συμπτωμάτων) που μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αποκατάστασης μπορεί να απαιτήσει αναθεώρηση των ρεαλιστικών στόχων.
Όταν υπάρχουν κινητικές δυσκολίες είναι απαραίτητη η συνεργασία της οικογένειας και των εργοδοτών (στην περίπτωση που ο ΑμΣΚΠ είναι υπάλληλος) για τη χωροταξική τροποποίηση του σπιτιού και του επαγγελματικού χώρου για ακόμη ουσιαστικότερη βοήθεια. Ο στόχος βεβαίως είναι η λειτουργική ανεξαρτησία και η ουσιαστική ένταξη και αξιοποίηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ικανοτήτων των ΑμΣΚΠ.ώστε να παραμένουν ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας .
Ο ΑμΣΚΠ μπορεί ακόμα να βοηθήσει τον εαυτό του ακολουθώντας μεθόδους χαλάρωσης και ελαφριάς άσκησης που προσφέρουν οι τεχνικές της γιόγκα και του τάι τσι τσουάν. Ακόμη η δίαιτά του να είναι «πιο κοντά στο μανάβη» και να αποφεύγονται το κάπνισμα και οι καταχρήσεις. Το κολύμπι θεωρείται ένας από τους πλέον ευεργετικούς τρόπους άσκησης και διατήρησης του μυικού τόνου, πρέπει όμως να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Οι καλύτερες ώρες είναι μέχρι τις 9:30 το πρωί και μετά τις 6:00 το απόγευμα.