ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Διατροφή και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

 


 Είναι αλήθεια ότι το φαγητό για εμάς τους Έλληνες είναι κάτι πολυ μοναδικό και δύσκολα αλλάζουμε κάτι που έχουμε συνηθίσει. Είναι απόλαυση, οικογένεια, τέχνη, ηδονή. Ζούμε όμως σε μια εποχή που πολλά έχουν αλλάξει. Τα τρόφιμα που ερχόντουσαν από το χωριό ολοένα αντικαθίστανται από προϊόντα των ραφιών των σούπερ μάρκετ και ακόμα και τρόφιμα τα οποία ήταν δεδομένα χαρακτηρισμένα ως υγειή (…και σωστά!) σήμερα μπορεί να είναι δηλητήρια για τον οργανισμό μας.

Εδώ βρίσκεται η διατροφική μου συμβουλή. Με βάση την εμπειρία μου, που είναι μια συμβουλή προς όλους και όχι μόνο προς τους ασθενείς. Είμαι βέβαιος πως ακόμα κι αν χρειαστεί να αλάξετε τις συνήθειές σας, θα βρείτε και πάλι τοδρόμο προς τη νοστιμιά, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι νοστιμιά και υγεία μαζί!

Να θυμάστε αυτές τις συντομογραφίες *(ΑΕΑ)= Αν είναι ανεκτό *(ΠΦ)= Προτιμάτε Φρέσκα

Γενικά αλλά πολύ σημαντικά

 

1. Το καλύτερο λάδι που μπορείτε να χρησιμοποιήτε είναι το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώ ελαιόλαδο σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πολυακόρεστα έλαια λαχανικών (πχ ηλιέλαιο) και σταματήστε τα κορεσμένα λίπη (ζωϊκό λίπος, λίπη σε στερεή μορφή όπως βούτυρο). Συνήθως όσοι πάσχουν από ΣΚΠ έχουν έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων κυρίως ωμέγα -3 (ALA, EPA, DHA) τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία με τα λεγόμενα ωμέγα - 6 (GLA, Evening Primorse Oil, Borage Oil) λιπαρά οξέα.

Αυτά, τα ωμέγα -6, προέρχονται από τα πολυακόρεστα λίπη ενώ τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία που δεν μπορεί να παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές.

2. Είναι πάντοτε καλό να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα. Σίγουρα αυτό θα ήταν καλύτερο αν το κάνατε για κάθε τροφή. Εάν το βρίσκετε όμως πολύ ακριβό (αν το καλοσκεφθείτε δεν είναι και τόσο συγκρινόμενο με τα χρήματα που θα δώσετε σε μια σειρά φαρμάκων αν κάτι δεν πάει καλά λόγω κακής διατροφής), προτιμήστε τουλάχιστον βιολογικά φρούτα, λαχανικά και αυγά. Θα τα βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΦΡΕΣΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ειδικά λαχανικά και φρούτα.

3. Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες με τα συστατικά αυτών που αγοράζετε.

4. Είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο που μαγειρεύετε. Δεν είναι μόνο τι τρώμε αλλά και πως το μαγειρεύουμε! Είναι ό,τι καλύτερο να τρώτε το κρέας ψητό, βραστό ή στον ατμό (όχι υπερβολικά ψημένο). Έτσι, θα μειώσετε την πρόσληψη λίπους. Τέλος, αποφύγετε οπωσδήποτε το τηγάνισμα (αυγά, πατάτες τηγανισμένα ή έτοιμα φαγητά).

5. Συνδυάστε τα λαχανικά στις σούπες (καρότα, σέλινο, μαϊντανός) τις οποίες είναι καλό να τρώτε συχνά.

6. Τροφές που μπορεί να είναι ύποπτες για την κακή λειτουργία του εντέρου (πηγή πολλών αρρωστειών) είναι η ντομάτα, το κρεμμύδι, η γλουτένη (πρωτεΐνη στο σιτάρι, σίκαλη, βρώμη), η λακτόζη (πρωτεΐνη γάλακτος), το σκόρδο μαγειρεμένα ή μη. Προσπαθείστε να τα αποφύγετε σε σούπες με κρέας ή ψάρι εκτός *(ΑΕΑ).

7. ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Για παράδειγμα αν αποφασίσετε να φάτε μοσχαρίσιο συκώτι με ρύζι σήμερα φάτε όσο θέλετε σήμερα ΑΛΛΑ προσπαθήστε να φάτε κατσικίσιο συκώτι την άλλη εβδομάδα και σίγουρα όχι ξανά συκώτι αύριο. Τρώτε μέχρι να ικανοποιηθεί το αίσθημα της πείνας σας και όχι περισσότερο. Προτιμάτε συχνά και μικρά γεύματα.

 

8. Επισκεφθείτε ένα διαιτολόγο ή κάποιον γιατρό ολιστικής ιατρικής. Βρείτε σε ποιες τροφές είστε δυσανεκτικός ή αλλεργικός. Βρείτε ποιες τροφές "πηγαίνουν" στον οργανισμό σας. Ρωτήστε για τα συμπληρώματα διατροφής ή τις βιταμίνες που ενδεχομένως χρειαστείτε. Μπορείτε να ενημερωθείτε και από το

Πρωτόκολλο του Klenner για τη ΣΚΠ όμως είναι απαραίτητο να εξεταστείτε σε μια ευρεία γκάμα τροφών που μπορεί να είναι βλαβερές ακόμα και αυτές που θεωρούνται "υγιεινές".

9. Προσπαθήστε να τρώτε το κάθετί στην εποχή του. Για παράδειγμα τα φρούτα ή τις ντομάτες. Θυμηθείτε πως ο ανθρώπινος οργανισμός έχει για χρόνια αφομοιώσει αυτού του είδους τη διατροφική συμπεριφορά ενώ για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα θα χρειαστεί ακόμη καιρός. Σίγουρα πάντως δεν λειτουργεί με βάση τα προϊόντα των θερμοκηπίων, των φυτοφαρμάκων ή των ραφιών των σούπερ μάρκετ.

 

10. Μην πίνετε νερό με το φαγητό και μην τρώτε φρούτα αμέσως μετά. Με το νερό δυσκολεύεται αφάνταστα τη διαδικασία της πέψης. Το στομάχι παράγει ειδικά οξέα που χρησιμεύουν στη διαδικασία της πέψης. Πίνοντας νερό αυτά αραιώνουν. Έτσι, παρατείνεται τη διαδικασία ενώ δεν γίνεται η πέψη με τον καλύτερο τρόπο. Πιείτε νερό 1 ώρα πριν φάτε και 1 ώρα μετά.

Τα φρούτα χωνεύονται ευκολότερα 1 ώρα μετά το φαγητό μας.

11. Πίνετε αλκαλικό νερό.

 

Τι τρώω τελικά;

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει μια παντοτινή φόρμουλα για τον καθένα που να είναι ακριβώς η ίδια παρ΄ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Καλό είναι να τσεκάρετε συχνά σε ότι αφορά τη διατροφή σας διότι συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό μας. Κάποιες τροφές που μπορεί να είναι ανεκτές σήμερα ίσως να μην είναι αύριο. Σε κάθε προσθήκη ή αφαίρεση μιας τροφής αφήστε ένα διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων μέχρι να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα. Μπορείτε να πειραματιστείτε πάνω σε αυτό. Όταν ο,τι δήποτε συμβαίνει στην κατάστασή σας μην ξεχνάτε να ρωτάτε "Τι έφαγα πριν από λίγο, χθες, το τελευταίο διάστημα;" και ίσως βρείτε την απάντηση σε αυτό που σας συμβαίνει. Αυτή είναι η γενική συμβουλή μου…

 

Τί τρώω πολύ;

 

 Ψάρια (εκτός από μαλακόστρακα*, τόνο και σαρδέλα)

Τρώω ψαρόσουπες ή ψητό ψάρι τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Συγκεκριμένα προτιμώ σαργό, μπακαλιάρο, κοκκινόψαρο, ξιφία, γαλέο, μπαρμπούνι, τσιπούρα, σκορπιό, γλώσσα, σολομό,πέστροφες, σκουμπρί, κ.λ.π.

Το ψάρι ως γνωστό μπορείτε να το βρείτε φρέσκο και σε αρκετές περιπτώσεις όπως ο κολιός σε φθηνές τιμές. Μπορείτε όμως να το τρώτε και κατεψυγμένο όπως το κοκκινόψαρο, το γαλέο κλπ. Αποφύγετε ιχθυοτροφείο (πχ τσιπούρα) καθώς και τα αφρόψαρα τα οποία φημίζονται για την υψηλή συγκέντρωσή τουςσε βαρέα μέταλλα (ξιφίας, κολιός).

*Μύδια, στρείδια, αστακό, γαρίδες, καραβίδες, χταπόδι, καλαμάρι.

 

Φρέσκα Λαχανικά

Συνοδεύω τα κύρια γεύματα με φρέσκες σαλάτες. Είναι καλύτερα να προτιμάτε τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο (αντί πχ για κουνουπίδι), καρότα, μαρούλι, λάχανο, σέλινο, μαϊντανό, ραδίκια, ελιές (χωρίς ξύδι - ΑΕΑ), σπανάκι, ραπανάκια κ.λ.π.

 

Κρέας

Τρώω κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα. Το κρέας είναι υψηλό σε πρωτεΐνη και πολύ σημαντικό για μια ισορροπημένη δίαιτα. Παρ΄ όλα αυτά δεν βοηθούν όλα τα είδη κρέατος. Καλό είναι να προτιμάτε λευκό άπαχο κρέας, και να αφαιρείτε την πέτσα πριν το μαγείρεμα (π.χ. την πέτσα του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας). Γενικά, δεν συμφωνώ με την άποψη να μην τρώτε κόκκινο κρέας καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεϊνη κλπ όμως να ελέγχετε τη συχνότητα κατανάλωσης. Προτιμώ το κοτόπουλο, γαλοπούλα, κατσίκι, μοσχάρι, αρνί, στρουθοκάμηλο.

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε συκώτι το οποίο είναι πλούσιο σε Αραχιδόνιο -ω 6 λιπαρά οξέα όπως και σε βιταμίνη Β1.

Να προτιμάτε μοσχαρίσιο, κατσικίσιο ή αρνίσιο συκώτι και βιολογικό. Επίσης βιολογικό να προτιμάτε και το μοσχάρι το οποίο είναι "πλούσιο" και σε ορμόνες.

 

Φρούτα

Προσθέστε τα φρούτα στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση. Τα φρούτα μπορούν να είναι ένα πολύ νόστιμο σνακ σε συνδυασμό με μέλι ή ως φρουτοσαλάτα. Μην ξεχνάτε ότι ίσως σε κάποια φρούτα να έχετε δυσανεξία ή αλλεργία.

Προτιμάτε καρπούζι *(ΑΕΑ), πεπόνι, σύκο, δαμάσκηνο*(ΠΦ), μανταρίνια, βερίκοκα*(ΠΦ), ανανά, μήλο *(ΑΕΑ), πορτοκάλι*(ΑΕΑ), αχλάδι, νεκταρίνια, βατόμουρα, ροδάκινα, κεράσια *(ΑΕΑ), φράουλες *(ΑΕΑ), σταφύλια*(ΑΕΑ).

Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται φρούτα σε κονσέρβα (κομπόστα κτλ). Να προτιμώνται φρέσκα φρούτα της εποχής χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση να μπορείτε να φάτε ξερά φρούτα όπως δαμάσκηνο, βερίκοκο ή ανανά. Βεβαιωθείτε όμως πρώτα για την ποιότητά τους διότι πολλά περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Αγοράστε από μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα

Στα περισσότερα φρούτα που υπάρχει η ένδειξη "ΑΕΑ" γίνεται και επειδή μπορεί να είστε δυσανεκτικοί αλλά και επειδή κάποια από αυτά όπως το σταφύλι η φράουλα ή το κεράσι είναι υψηλής συγκέντρωσης σε σάκχαρα και δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά. Προτιμήστε πιο ουδέτερες γεύσεις.

 

Ξηροί Καρποί

Αποφεύγετε του επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς. Πάντα να προτιμάτε ότι είναι φυσικό προϊόν όπως τα φουντούκια, τα στραγάλια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φιστίκια αιγίνης, τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους, το σουσάμι (το ταχίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και σε συνδυασμό με μέλι είναι πολύ νόστιμο).

 

Άλλα

θαλασσινό αλάτι, λεμόνι, πιπέρι, φρέσκια μαγιά

 

ΤΙ ΤΡΩΩ ΣΠΑΝΙΑ ;

 

Όσπρια

Τρώω μια φορά την εβδομάδα και όχι την ίδια μέρα:

Φακές, φασόλια ξερά, ρεβύθια.

Αποφεύγω τα κουκιά *(ΑΕΑ).

 

Βιολογικά αυγά *(ΑΕΑ) μέχρι δυο φορές την εβδομάδα.

Μοσχάρι 1 φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες.

Πατάτες 2 φορές την εβδομάδα εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη εκτίμηση από ειδικό.

Κουνουπίδι μέχρι 1 φορά την εβδομάδα.

Ένα ποτήρι καλής ποιότητας λευκό ή κόκκινο κρασί *(ΑΕΑ) με το φαγητό.

 

 Γαλακτοκομικά

Με μεγάλη προσοχή 1-2 φορές την εβδομάδα το πολύ. Μόνο κατσικίσιο ή πρόβειο τυρί και κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι. Τα γαλακτοκωμικά μπορεί να αποτελούν πηγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Είναι γνωστή η δυσανεξία και τα προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. Αρχικά και για μια καλή αποτοξίνωση νομίζω πως είναι απαραίτητη 3μηνη αποχή από ό

Να θυμάστε αυτές τις συντομογραφίες

 

*(ΑΕΑ)= Αν είναι ανεκτό

*(ΠΦ)= Προτιμάτε Φρέσκα

 

ΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΚΑΘΟΛΟΥ !

 

Σιτηρά:

Σύμφωνα με την ελεύθερης γλουτένης - αντι - Candida δίαιτά μου σίγουρα δεν τρώω ο,τιδήποτε περιέχει:

Σιτάρι και τα παράγωγά του, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι (σιταρένιο ψωμί, ψωμί σικάλεως, μακαρόνια, κέικ, άμυλο σιταριού, πίτουρο σιταριού ή βρώμης, δημητριακά που περιέχουν ο,τιδήποτε από τα παραπάνω.

 

Γαλακτοκωμικά:

Όλα τα είδη γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, παστεριωμένα, εβαπορέ), τυρί (εκτός από κατσικίσιο όπως προαναφέρθηκε), γιαούρτι (εκτός από κατσικίσιο όπως προαναφέρθηκε) και όλα τα παράγωγά τους: Κρέμες, βούτυρα, μαργαρίνη κτλ.

Όλα τα επεξεργασμένα γάλατα και γιαούρτια από σούπερ μάρκετ που περιέχουν φρούτα, ζάχαρη, δημητριακά.

 

Ζάχαρη:

Δεν τρώω ό,τι έχει σχέση με λευκή ή μαύρη ζάχαρη (ίσως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά το gluten free ψωμί,, που μπορεί ανάλογα με το είδος να περιέχει ζάχαρη σε μικρές ποσότητες σαν συστατικό αλλά πρέπει να είστε βέβαιοι) και τα παράγωγά της:

Όλων των ειδών τα γλυκά, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ζαχαρίνη, ζάχαρη άχνη, ζάχαρη από φρούτα.

 

Λαχανικά:

Μελιτζάνα, αγγινάρα γνωστά για τις αλλεργικές τους επιδράσεις*(ΑΕΑ)

 

Αφεψήματα / Ποτά:

Μαύρο ή πράσινο επεξεργασμένο τσάι, κάθε επεξεργασμένο χυμό φρούτων, αναψυκτικά τυποποιημένα, μπύρα, ουίσκι (προέρχεται από σιτάρι), όλα τα βαριά οινοπνευματώδη ποτά όπως βότκα, τεκίλα κλπ. Καφέ ή καφεϊνη κάθε είδους. Αξίζει να αναφερθεί πως όποιο είδος παραγώγου καφέ έχω δει έχει συστατικά από σιτάρι.

 

Άλλα:

Χοιρινό κρέας, ξύδι *(ΑΕΑ), μανιτάρια (είναι μύκητας και πρέπει να αποφεύγεται αφού αποτελεί τροφή του μύκητα Candida Albicans), τσιγάρα, καπνό.

 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ…

Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτά τα προϊόντα από άλλου είδους δημητριακά όπως: Κινόα, αμάρανθο, ταπιόκα, σόγια*(ΑΕΑ), καλαμπόκι*(ΑΕΑ) και άλλα.

 

Για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε:

Αλεύρι (χωρίς γλουτένη από άμυλο πατάτας και άλλα συστατικά ή από σιτάρι επεξεργασμένο χωρίς γλουτένη), καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, χαρουπάλευρο (χρησιμοποιείται σε γλυκά), μακαρόνια από ρύζι ή καλαμπόκι, ψωμί χωρίς γλουτένη.

 

Ζάχαρη:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι, σιρόπι σφενδάμου (αν και όχι και τόσο γλυκό), μελάσσα, χαρουπόκρεμα (μοιάζει με μερέντα!!!), στέβια όμως με μέτρο. Υπάρχει επίσης σειρά προϊόντων ελεύθερα από γλουτένη όπως βάσεις για πίτσα, κριτσίνια, κράκερς κλπ. Τα προϊόντα αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα καθώς και σε φαρμακεία.

 

Να θυμάστε αυτές τις συντομογραφίες

*(ΑΕΑ)= Αν είναι ανεκτό

*(ΠΦ)= Προτιμάτε Φρέσκα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ