ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πολλά συμπληρώματα περιέχουν μη εγκεκριμένα, επικίνδυνα συστατικά: μελέτη





Οι υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν εκδώσει περισσότερες από 700 προειδοποιήσεις κατά την τελευταία δεκαετία σχετικά με την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένα και δυνητικά επικίνδυνα συστατικά φαρμάκων, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις (98 τοις εκατό), η παρουσία τέτοιων συστατικών δεν σημειώθηκε οπουδήποτε στην επισήμανση συμπληρωμάτων, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διαπίστωσε.

Από το 2007 έως το 2016, το μερίδιο των λιονταριών από τις προειδοποιήσεις του FDA - το 46% αφορούσε συμπληρώματα που έθιξαν αυξημένη σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ τα προϊόντα απώλειας βάρους αναφέρθηκαν στο 41% ​​των προειδοποιήσεων. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες προειδοποιήσεις (12 τοις εκατό) αφορούσαν συμπληρώματα που διατέθηκαν στο εμπόριο ως κατασκευαστές μυών, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Το πρόβλημα των μολύνσεων φαίνεται να έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το 57% όλων των προειδοποιήσεων έχουν εκδοθεί από το 2012, σύμφωνα με τους ερευνητές.
"Την περασμένη δεκαετία, από τότε που άρχισα να παρακολουθώ για πρώτη φορά το πρόβλημα, έχω δει μόνο τον αριθμό των συμπληρωμάτων που έχουν νοθευτεί με τα ναρκωτικά να αυξάνονται γρήγορα", δήλωσε ο Δρ Pieter Cohen. Είναι γενικός παθολόγος της Cambridge Health Alliance και αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
"Το 2009, φάνηκε ότι ενδέχεται να υπάρχουν λιγότερα από 150 μάρκες συμπληρωμάτων που περιέχουν φάρμακα", πρόσθεσε. "Τώρα είναι σαφές ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 μάρκες συμπληρωμάτων που περιέχουν ενεργά φάρμακα."
Cohen είναι ο συγγραφέας συντάκτης που συνοδεύει τη νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 12 Οκτωβρίου στο JAMA Network Open . Η μελέτη διεξήχθη από τον Madhur Kumar, του Τμήματος Τροφίμων και Φαρμάκων της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας.
Η ομάδα του Kumar σημείωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες συνήθως λαμβάνουν κάποια μορφή συμπληρώματος διατροφής, με εκτιμώμενες ετήσιες πωλήσεις 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η FDA προειδοποιεί ρητά ότι τα συμπληρώματα δεν αποτελούν αντικαταστάτη ούτε για ούτε για και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένας τρόπος αντιμετώπισης ή πρόληψης της ασθένειας.
Ο οργανισμός ταξινομεί τα - συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων, των βοτανικών, των αμινοξέων και των ενζύμων - στην κατηγορία των τροφίμων, παρά στα ναρκωτικά.
Η διάκριση αυτή είναι σημαντική.
"Τα συμπληρώματα αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τα φάρμακα χωρίς συνταγή", εξήγησε ο Cohen. "Αυτές οι δύο κατηγορίες ελέγχονται προσεκτικά από το FDA. Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον FDA και δεν απαιτούν να παρουσιαστεί στον οργανισμό οποιαδήποτε ένδειξη ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας προτού πωληθούν στους καταναλωτές".
Το νόμο περί υγιεινής και παιδείας του FDA για το συμπλήρωμα διατροφής του 1994, θέτει ουσιαστικά το βάρος για την αξιολόγηση της ασφάλειας, του περιεχομένου και της επισήμανσης συμπληρωμάτων κυρίως στους ώμους των κατασκευαστών, ανέφερε.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η ρύθμιση σημαίνει ότι, ενώ ο FDA έχει την εξουσία να απομακρύνει από την αγορά οποιοδήποτε συμπλήρωμα που αναφέρθηκε ως προκαλώντας βλάβη, ως πρακτικό ζήτημα το πράττει μόνο μετά το γεγονός. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα «σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών» που περιλαμβάνουν τα μολυσμένα συμπληρώματα - συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της νεφρικής ανεπάρκειας, των τραυματισμών στο ήπαρ, των θρόμβων αίματος και ακόμη και των κριτών του θανάτου του διακανονισμού.
Η ομάδα μελέτης ανέφερε ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τέτοια γεγονότα οδηγούν σε περίπου 23.000 επισκέψεις σε τμήματα έκτακτης ανάγκης και σε 2.000 νοσηλείες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.
Η νέα ανάλυση εξέτασε πληροφορίες αξίας μιας δεκαετίας που περιέχονται σε μια βάση δεδομένων του FDA με τίτλο "Τα μολυσμένα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως συμπληρώματα διατροφής".
Σχεδόν 800 προειδοποιητικές προειδοποιήσεις εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου αναθεώρησης για συμπληρώματα που παρασκευάστηκαν από 147 διαφορετικές εταιρείες, αν και μερικές έλαβαν πολλές προειδοποιήσεις για το ίδιο συμπλήρωμα, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.
Περίπου το 20% των προειδοποιήσεων εντόπισε προϊόντα που περιείχαν περισσότερα από ένα μη εγκεκριμένα συστατικά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το sildenafil (κοινώς γνωστό ως Viagra) ήταν το συστατικό σχεδόν των μισών προειδοποιήσεων σχετικά με τα συμπληρώματα σεξουαλικής ενίσχυσης.
Η σιμπουτραμίνη - κατασταλτικό της όρεξης που απομακρύνθηκε από την αγορά το 2010 λόγω καρδιαγγειακών κινδύνων - αναφέρθηκε σε ποσοστό σχεδόν 85% των συμπληρωμάτων απώλειας βάρους, σύμφωνα με την έκθεση.
Και μεταξύ των συμπληρωμάτων μυϊκής ανάπτυξης, τα συνθετικά στεροειδή ή τα συστατικά που μοιάζουν με στεροειδή ήταν η αιτία ανησυχίας σχεδόν το 90% του χρόνου, ανέφεραν οι ερευνητές.
Cohen δήλωσε ότι οποιαδήποτε ουσιαστική λύση θα απαιτήσει μια αλλαγή στους νόμους που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο η FDA παρακολουθεί τα συμπληρώματα. Αν δεν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να "ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα", συνέστησε.
"Εάν ο γιατρός σας δεν συμβουλεύει τα συμπληρώματα για την υγεία σας, τότε πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσουν", τόνισε ο Cohen. "Ωστόσο, για τους ασθενείς μου που εξακολουθούν να θέλουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα, τους συμβουλεύω να αγοράζουν συμπληρώματα που απαριθμούν μόνο ένα συστατικό στην ετικέτα και να αποφεύγουν οποιοδήποτε που έχει ισχυρισμό για την υγεία στην ετικέτα, όπως η βελτίωση της ανοσίας ή η ενίσχυση των μυών".
Περισσότερες πληροφορίες: Πίτερ Α. Κοέν, MD, γενικός παθολόγος, Cambridge Health Alliance, και αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Βοστώνη. 12 Οκτωβρίου 2018, JAMA Network Open , σε απευθείας σύνδεση
Υπάρχουν περισσότερα σχετικά με τους κανονισμούς συμπληρώματος στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ