ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η μελέτη βρίσκει πρότυπα βιολογικών δεικτών που προβλέπουν πόσο καλά οι άνθρωποι γερνούν, κινδύνους από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία





Τα επίπεδα συγκεκριμένων βιοδεικτών ή χημικών ουσιών που βρίσκονται στο αίμα μπορούν να συνδυαστούν για να παράγουν μοτίβα που υποδηλώνουν πόσο καλά γερνάει ένα άτομο και τον κίνδυνο του για μελλοντικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, σύμφωνα με νέα μελέτη των ερευνητών των Πανεπιστημιακών Σχολών της Βοστώνης Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής και Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης.


Η μελέτη, που θα δημοσιευθεί στο διαδίκτυο στις 6 Ιανουαρίου στο περιοδικό Aging Cell , χρησιμοποίησε στοιχεία βιοδεικτών που συλλέχθηκαν από τα δείγματα αίματος των περίπου 5.000 συμμετεχόντων στην Οικογενειακή Μελέτη Long Life, χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (NIA) στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγεία (NIH).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων - περίπου το μισό - μέσο όρο "υπογραφή", ή πρότυπο, από 19 βιοδείκτες. Όμως, μικρότερες ομάδες ανθρώπων είχαν συγκεκριμένα πρότυπα εκείνων των βιολογικών δεικτών που παρεκκλίνουν από τον κανόνα και που σχετίζονταν με αυξημένες πιθανότητες συσχετισμού με συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις, επίπεδα σωματικής λειτουργίας και κίνδυνο θνησιμότητας οκτώ χρόνια αργότερα.
Για παράδειγμα, ένα μοτίβο συσχετίζεται με τη γήρανση χωρίς νόσο, μια άλλη με άνοια και μια άλλη με γήρανση χωρίς αναπηρία παρουσία καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συνολικά, οι ερευνητές δημιούργησαν 26 διαφορετικές υποδείξεις βιοδεικτών πρόβλεψης. Οι περιπτώσεις όπου παρόμοια δεδομένα βιοδεικτών ήταν διαθέσιμα από τη μακροχρόνια μελέτη καρδιάς Framingham επέτρεψαν περίπου το ένα τρίτο των υπογραφών να αναπαραχθούν.
"Αυτές οι υπογραφές περιγράφουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι γερνούν και δείχνουν ότι υπόσχονται να προβλέψουν την υγιή γήρανση, τις αλλαγές στη γνωστική και φυσική λειτουργία, την επιβίωση και όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος". Ανέφεραν ότι η ανάλυσή τους "θέτει το στάδιο για έναν μοριακό ορισμό της γήρανσης που χρησιμοποιεί πληροφορίες από πολλούς κυκλοφορούντες βιοδείκτες για τη δημιουργία υπογραφών που σχετίζονται με διαφορετικούς κινδύνους θνησιμότητας και νοσηρότητας", προσθέτοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον καλύτερο χαρακτηρισμό των υπογραφών.
Η μελέτη διεξήχθη από τον Paola Sebastiani, καθηγητή βιοστατιστικής στο BU School of Public Health και τον Thomas Perls, MD, καθηγητή της Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του BU, διευθυντής της Μελέτης Centenarian Study της Νέας Αγγλίας και ένας από τους κύριους ερευνητές της Οικογενειακής Μελέτης Long Life.
"Πολλές προβλέψεις και βαθμολογίες κινδύνου υπάρχουν ήδη για την πρόβλεψη ειδικών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις", δήλωσε ο Σεμπαστιάνι. "Εδώ, όμως, κάνουμε ένα ακόμα βήμα δείχνοντας ότι συγκεκριμένα πρότυπα ομάδων βιοδεικτών μπορούν να υποδεικνύουν πόσο καλά γερνά ένα άτομο και ο κίνδυνος του για συγκεκριμένα σύνδρομα και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία".
Ο Perls είπε ότι η μελέτη είναι ένα παράδειγμα της χρησιμότητας των "μεγάλων δεδομένων" και των αναδυόμενων ερευνητικών πεδίων της πρωτεϊνωμικής και της μεταβολιμικής.
"Μπορούμε τώρα να ανιχνεύσουμε και να μετρήσουμε χιλιάδες βιοδείκτες από μια μικρή ποσότητα αίματος, με την ιδέα να έχουμε τελικά τη δυνατότητα να προβλέψουμε ποιος κινδυνεύει από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών - πολύ πριν εμφανιστούν κάποια κλινικά συμπτώματα", δήλωσε ο Perls, επίσης, συνδέεται με το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης.
Ο Σεμπαστιάνι δήλωσε ότι οι αναλυτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην έρευνα κάνουν τις μελέτες των φαρμάκων και άλλων ιατρικών παρεμβάσεων για την πρόληψη ή την καθυστέρηση των σχετιζόμενων με την ηλικία ασθενειών πολύ πιο εύλογες, δεδομένου ότι οι κλινικές δοκιμές "δεν πρέπει να περιμένουν χρόνια και χρόνια για να εμφανιστούν κλινικά αποτελέσματα". Αντ 'αυτού, οι δοκιμές μπορεί να είναι σε θέση να βασίζονται σε υπογραφές βιοδεικτών πολύ νωρίτερα "για να ανιχνεύσουν τα αποτελέσματα ή την απουσία επιπτώσεων που αναζητούν", ανέφερε.
Αυτή και η Perls δήλωσαν ότι οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να σπάσουν το έδαφος για τη χρησιμότητα των υπογραφών βιοδεικτών.
"Μετά από όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική, η επιστήμη της πρωτεϊνωμικής και της μεταβολιμικής είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στην προγνωστική ιατρική και την ανακάλυψη φαρμάκων", ανέφερε ο Perls.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ