ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Περίοδος

Όσα μαρτυρούν για το σώμα σου το χρώμα, ο πόνος και η ροή 
Σίγουρα σε κάποια στιγμή στη ζωή σου, έχεις δηλώσει ότι η περίοδος είναι η πραγματικά ό,τι χειρότερο στη ζωή σου. Και για να είμαστε ειλικρινείς, είναι κάτι πραγματικά ενοχλητικό και δυσάρεστο στη ζωή κάθε γυναίκας. Παρ'όλο που όμως οι "μέρες εκείνες του μήνα" μπορούν να χαλάσουν τη διάθεση και το πρόγραμμα μας, υπάρχει κάτι το θετικό σε όλο αυτό: Είναι ένας καλός τρόπος για να έχεις μια εικόνα της γενικής σου υγείας.
«Δίνοντας προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αιμορραγείς, μαθαίνεις σωστά για την υγεία στο υπόλοιπο σώμα σου», εξηγεί η Leah Millheiser, καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Γυναικείας Σεξουαλικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. 

Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου:

Εάν το αίμα είναι έντονο κόκκινο

Ένα έντονο κόκκινο χρώμα δεν είναι ανησυχητικό, απλώς συνήθως σημαίνει ότι είσαι απλά στην αρχή του κύκλου σου. "Όσο πιο φρέσκο ​είναι το ​αίμα,τόσο πιο κόκκινο είναι», εξηγεί η Millheiser.

Εάν το αίμα είναι καφέ

Αν η περίοδος σου έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες, το αίμα μπορεί να αρχίσει να αλλάζει από έντονο κόκκινο σε πιο σκούρο, καφέ χρώμα. Σύμφωνα με την Millheiser, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσεις για τη χρωματική αυτή μετάβαση. "Το καφετί αίμα είναι βασικά το παλιό αίμα που έχει βρεθεί στη μήτρα σου για πολύ περισσότερο από το νωπό αίμα. Έίχε την ευκαιρία να οξειδωθεί, οπότε δεν είναι τόσο φωτεινό".

Εάν βγάζεις θρόμβους αίματος

Οι θρόμβοι του αίματος, οι πυκνοί δηλαδή όγκοι αίματος που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, γενικά δεν είναι πολύ ανησυχητικοί. Είναι απλώς ένα αποτέλεσμα της αιμορραγίας, λέει η Millheiser, και αν δεν εμφανίζονται συχνά και είναι μικροί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά εάν βγάζεις μεγάλους θρόμβους τακτικά, μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός μεγαλύτερου προβλήματος.
"Οι γυναίκες που βγάζουν μεγάλους θρόμβους αίματος γενικά έχουν πολύ βαριές περιόδους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν υποθυρεοειδισμό, ινομυώματα της μήτρας, ή συμπτωματική αναιμία", λέει η Millheiser. Από την άλλη βέβαια, οι μεγάλοι θρόμβοι θα μπορούσαν να μη σημαίνουν τίποτα. "Μερικές φορές δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο εμφανίζονται, και εξαρτάται απλώς από το πώς λειτουργεί το σώμα μιας γυναίκας", λέει.

Εάν ο κύκλος σου δεν είναι τακτικός

Και πάλι, όπως με τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την περίοδο, οι μη τακτικές περίοδοι μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικές για εσένα. Όμως, υπάρχουν επίσης πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ακανόνιστη ροή σου, όπως το άγχος. "Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας παράγει περισσότερο κορτιζόλη, δηλαδή την ορμόνη του στρες. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να μπλοκάρουν τα σήματα που οδηγούν στην απελευθέρωση ενός αυγού που στη συνέχεια οδηγεί στην περίοδο μας - έτσι η περίοδος μπορεί να έρθει αργά ή και καθόλου, "εξηγεί η Millheiser.
Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ήπια και διαχειρίσιμη ορμονική διαταραχή κατά την οποία αναπτύσσονται αυξημένα επίπεδα αρσενικής ορμόνης και ανδρογόνου, προκαλώντας αυξημένη ανάπτυξη τριχών και αύξηση βάρους. «Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν έχουν ωορρηξία κάθε μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν περίοδο κάθε μήνα», λέει η Millheiser.

Εάν έχεις πολύ επίπονες κράμπες

Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να είναι ήπιες σε μερικές γυναίκες και έντονες σε άλλες - εξαρτάται από το άτομο. Όταν η μήτρα συστέλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου, απελευθερώνει τις ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες - και όσο περισσότερες από αυτές απελευθερώνονται, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι κράμπες, εξηγεί η Millheiser.
Οι πραγματικά οδυνηρές κράμπες, θα μπορούσαν να είναι ένα σύμπτωμα ενδομητρίωσης, και θα πρέπει να μιλήσεις με τον ή την γυναικολόγο σου.

Εάν η ροή σου είναι πολύ έντονη

Οι λέξεις "βαριά" ή "ελαφριά" σίγουρα αλλάζουν στη σημασία τους ανάλογα με το άτομο. Αν όμως η ροή σου διαρκεί περισσότερες από επτά ημέρες και πρέπει να αλλάζεις πολύ συχνά τη σερβιέτα ή το ταμπόν σου, υπάρχουν δύο πιθανότητες σύμφωνα με την Millheiser. Από τη μία πλευρά, μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα εκτός από το γεγονός ότι έχεις βαριά περίοδο. Από την άλλη, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων υγείας όπως ο υποθυρεοειδισμός, η αδενομύωση, τα ινομυώματα ή η νόσος Von Willebrand - μια διαταραχή αιμορραγίας που επιβραδύνει τη διαδικασία πήξης του αίματος και οδηγεί σε παρατεταμένη αιμορραγία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ