ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Δυσανεξία στη γλουτένη . Σημάδια που δείχνουν ότι έχεις


Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη σε σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι και μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη στη χώνεψη για μερικούς ανθρώπους, λέει η Rabia De Latour, MD, γαστρεντερολόγος στη Σχολή Ιατρικής του NYU. Η πιο γνωστή ομάδα αυτών είναι όσοι έχουν κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί μόνιμη βλάβη στο λεπτό έντερο.
Επηρεάζει περίπου το ένα στα 100 άτομα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοιλιακής Νόσου.
Υπάρχει όμως και μια άλλη ομάδα που επηρεάζονται από τη γλουτένη: τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτά τα άτομα - που αντιπροσωπεύουν το 0,5 έως 13 τοις εκατό του πληθυσμού σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες- έχουν τα περισσότερα από τα συμπτώματα της κοιλιακής νόσου αλλά δεν παρουσιάζουν καμία από τις σωματικές αλλαγές, όπως βλάβη στο λεπτό έντερο και τον υποσιτισμό, λέει η De Latour. Όμως, αντίθετα με την κοιλιοκάκη, η οποία μπορεί να διαγνωστεί καθαρά, δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη. "Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι καλά κατανοητή από την ιατρική κοινότητα, αλλά δεν πρέπει να απορριφθεί ως ψυχολογική πάθηση ή απλώς μανία", λέει η De Latour.
Υπάρχουν μερικά αρκετά σημαντικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, ωστόσο, που δεν θα πρέπει να αγνοήσεις. Αυτές είναι οι οκτώ ενδείξεις ότι μπορεί να έχεις δυσανεξία στη γλουτένη:
1. Δεν μπορείς να φας μακαρόνια χωρίς να χαλάσει το στομάχι σου
Ή ψωμί. Ή cupcakes. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία και οι κοιλιακές κράμπες μετά από κατανάλωση φαγητού που περιέχει γλουτένη είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη, λέει η De Latour.
2. Είσαι υπερβολικά φουσκωμένη
Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, από ορμόνες μέχρι φασόλια. Αλλά αν ο οργανισμός σου δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τη γλουτένη, το στομάχι σου μπορεί να αρχίσει να είναι πρησμένο και ευαίσθητο.

3. Το δέρμα σου είναι ξηρό
Ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για να το υποστηρίξουν, πολλοί άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη αναφέρουν ότι έχουν δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού δέρματος, των εξανθημάτων και της ακμής.
4. Χάνεις βάρος χωρίς να προσπαθείς
Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της κοιλιοκάκης, επειδή όταν τα έντερά σου είναι φθαρμένα, δεν απορροφούν σωστά το φαγητό που τρως, λέει η Megan Patrick, γιατρός στο UCHealth.
5. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς
"Η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να είναι πρωτίστως, και μερικές φορές αποκλειστικά, νευρολογική ασθένεια", αναφέρει ο γιατρός Μάριος Χατζηβασιλείου, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet. Οι συμπεριφορές τύπου ADHD (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής), μπορεί να συσχετίζονται με την ευαισθησία στη γλουτένη.
6. Αισθάνεσαι πεσμένη
Οι αλλαγές στη διάθεση ή η αυξημένη δυσαρέσκεια και το άγχος μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη είναι ένα σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη, λέει η De Latour.
7. Έχεις προβλήματα στην τουαλέτα
Δυσκολεύεσαι να ενεργηθείς; Έχεις διάρροια; Τα προβλήματα στην τουαλέτα είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι της δυσανεξίας. Κάθε φορά που παρατηρείς μια σημαντική αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου σου, που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, θα πρέπει να καλέσεις το γιατρό σου.
8. Δεν μπορείς να θυμηθείς τίποτα
Ένα από τα πρωταρχικά νευρολογικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη είναι η αίσθηση ότι δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά και να δυσκολεύονται να θυμηθούν διάφορα πράγματα, λέει η De Latour.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ