ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία το δέρμα έχει μια πτυχωτή, ασταθής εμφάνιση.
Συνήθως επηρεάζει τους γλουτούς και τους μηρούς αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν οι αποθέσεις λίπους ωθούν τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα.
Γρήγορα στοιχεία για την κυτταρίτιδα
  • Μεταξύ 80 και 90% των γυναικών πιθανότατα θα υποβληθούν σε κυτταρίτιδα.
  • Η κυτταρίτιδα είναι επίσης γνωστή ως δέρμα πορτοκαλιού-αποφλοιώσεως, λόγω της υφής της.
  • Πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αλλά το αποτέλεσμα είναι ως επί το πλείστον προσωρινό.
  • Μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά, διακοπή του καπνίσματος και ενεργό τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα είναι επίσης γνωστή ως δέρμα πορτοκαλιού-φλούδας λόγω της εμφάνισής της και επηρεάζει το 80-90% των γυναικών.
Η κυτταρίτιδα είναι ένας όρος για το σχηματισμό θρόμβων και κοιλοτήτων στο δέρμα.
Κοινά ονόματα για την κυτταρίτιδα είναι το δέρμα πορτοκαλιού-αποφλοιώσεως, το δέρμα τυριού cottage, η ζημιά από χαλάζι και το φαινόμενο του στρώματος.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες, λόγω των διαφορετικών κατανομών του λίπους, των μυών και του συνδετικού ιστού.
Μεταξύ 80 και 90% των γυναικών μπορεί να παρουσιάσουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τάξεις κυτταρίτιδας

Μια κλίμακα σοβαρότητας κυτταρίτιδας, που δημοσιεύτηκε το 2009, κατατάσσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας τρεις βαθμούς:
Βαθμός 1 ή ήπιος: Υπάρχει μια εμφάνιση "πορτοκαλί-φλούδας", με 1 έως 4 επιφανειακές κοιλότητες, και μια ελαφρώς "κτυπημένη" ή χαλαρή εμφάνιση στο δέρμα.
Βαθμός 2 ή μέτρια: Υπάρχουν πέντε έως εννέα μεσαίου βάθους κοιλότητες, μια εμφάνιση "τυρί cottage", και το δέρμα εμφανίζεται μέτρια draped.
Βαθμός 3 ή σοβαρός: Υπάρχει εμφάνιση "στρώματος", με 10 ή περισσότερες βαθιές κοιλότητες, και το δέρμα είναι σοβαρά επικαλυμμένο.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία της κυτταρίτιδας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται να προκύπτει από μια αλληλεπίδραση μεταξύ του συνδετικού ιστού στο δερματολογικό στρώμα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και το στρώμα λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό.
Στις γυναίκες, τα λιπώδη κύτταρα και ο συνδετικός ιστός σε αυτό το στρώμα είναι διατεταγμένα κάθετα.
Εάν τα λιπώδη κύτταρα προεξέχουν στο στρώμα του δέρματος, αυτό δίνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Στους άντρες, ο ιστός έχει μια διασταυρούμενη δομή, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα από τις γυναίκες.
Κάποιοι άλλοι παράγοντες φαίνεται να συνδέονται με την πιθανότητα κυτταρίτιδας.

Ορμονικοί παράγοντες και ηλικία

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα , η ινσουλίνη , η νοραδρεναλίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η προλακτίνη αποτελούν μέρος της διαδικασίας παραγωγής κυτταρίτιδας.
Μια θεωρία είναι ότι, καθώς το οιστρογόνο στις γυναίκες μειώνεται στην προσέγγιση της εμμηνόπαυσης , η ροή του αίματος στον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα μειώνεται επίσης.
Η χαμηλότερη κυκλοφορία σημαίνει μικρότερη ποσότητα οξυγόνου στην περιοχή, με αποτέλεσμα την μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου . Τα λιπώδη κύτταρα αυξάνονται επίσης καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν.
Αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να καταστήσουν πιο ορατές τις καταθέσεις λίπους. Καθώς το λίπος κάτω από το δέρμα προεξέχει μέσω της αποδυνάμωσης του συνδετικού ιστού, προκύπτει το γνωστό αποτέλεσμα αφαίρεσης.
Η ηλικία προκαλεί επίσης το δέρμα να γίνει λιγότερο ελαστικό, λεπτότερο και πιο πιθανό να κρεμάσει. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

Γενετικοί παράγοντες

Ορισμένα γονίδια απαιτούνται για την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με την ταχύτητα του μεταβολισμού ενός ατόμου, την κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα, την εθνικότητα και τα επίπεδα του κυκλοφορικού. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

Διατροφικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής

Η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από «τοξίνες», αν και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.
Η άσκηση και η διατροφή μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.
Η άσκηση και η διατροφή μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.
Οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ λίπος, υδατάνθρακες και αλάτι και πολύ λίγες ίνες είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερες ποσότητες κυτταρίτιδας.
Μπορεί επίσης να είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές, εκείνους που δεν ασκούν, και εκείνους που κάθονται ή στέκονται σε μια θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Φορώντας εσώρουχα με σφιχτό ελαστικό επάνω στους γλουτούς μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος, και αυτό μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας.
Η κυτταρίτιδα είναι πιο διαδεδομένη στους ανθρώπους που έχουν υπερβολικό λίπος, αλλά οι λεπτόκοκκοι και κατάλληλοι άνθρωποι μπορούν να το έχουν επίσης. Είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά την ηλικία των 25 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους νεαρούς, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων.

Θεραπεία και αφαίρεση

Διάφορες θεραπείες έχουν προταθεί για την αφαίρεση της κυτταρίτιδας, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επιστημονική έρευνα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) έχει αναθεωρήσει μια σειρά από τεχνικές που μπορεί να είναι επιτυχείς για τη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας με τη διάσπαση των ταινιών του συνδετικού ιστού κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
Η θεραπεία ακουστικών κυμάτων χρησιμοποιεί μια συσκευή χειρός για τη μετάδοση ηχητικών κυμάτων. Μπορεί να λειτουργήσει, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες.
Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας για ένα ή περισσότερα χρόνια. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός πολύ μικρού ανιχνευτή λέιζερ κάτω από το δέρμα.
Εν συνεχεία το λέιζερ εκτοξεύεται, διασπώντας τον ιστό. Αυτό μπορεί επίσης να πυκνώσει το δέρμα αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Το πυκνό δέρμα μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας παρακάτω.
Η υποκείμενη εξέταση περιλαμβάνει έναν δερματολόγο που βάζει μια βελόνα κάτω από το δέρμα για να διαλύσει τις ζώνες του συνδετικού ιστού. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν 2 ή περισσότερα χρόνια, λέει ο AAD.
Η ακριβής απελευθέρωση ιστών με υποβοήθηση με κενό κόβει τις ζώνες χρησιμοποιώντας μια συσκευή που περιέχει μικρές λεπίδες. Καθώς κόβει τις συνδετικές ταινίες, ο ιστός κάτω κινείται για να γεμίσει το χώρο κάτω από το δέρμα, αφαιρώντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 3 χρόνια, αλλά τα δεδομένα σχετικά με την επιτυχία της είναι περιορισμένα.
Η καρβοξυθεραπεία περιλαμβάνει την εισαγωγή αερίου διοξειδίου του άνθρακα κάτω από το δέρμα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν μώλωπες και δυσφορία μετά τη διαδικασία, αλλά κάποια κυτταρίτιδα μπορεί να εξαφανιστεί.
Η Endermologie περιλαμβάνει ένα βαθύ μασάζ με μια συσκευή που μοιάζει με κενό που ανασηκώνει το δέρμα. Η Αμερικανική (Αμερικανική) Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την ενέκρινε ως ασφαλής, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι λειτουργεί, όπως λέει ο AAD.
Θεραπεία κυτταρίτιδας
Διάφορες συνεδρίες ακουστικής κύμα θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κυτταρίτιδας.
Η θεραπεία μείωσης της κυτταρίτιδας Ionithermie περιλαμβάνει την κάλυψη της πληγείσας περιοχής με ειδική λάσπη ή πηλό και στη συνέχεια την περιτύλιξη σε πλαστικό πριν από την εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική.
Η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη μείωση της κυτταρίτιδας με θέρμανση, αλλά οποιαδήποτε αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα.
Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ απομακρύνει μικρές ποσότητες λίπους, αλλά αυτό μπορεί να καταστήσει δυσμενή. Η έρευνα δεν έχει δείξει ακόμη ότι λειτουργεί για τη μείωση της κυτταρίτιδας.
Ο υπερηχητικός στόχος λιπογλυπτικής και καταστρέφει το λίπος, αλλά πάλι, η έρευνα λείπει για να δείξει ότι λειτουργεί.
Οι τεχνικές που δεν συνιστούν το AAD περιλαμβάνουν την κρυολόπολυση, η οποία παγώνει το λίπος, τη μεσοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την έγχυση ενός μείγματος ουσιών κάτω από το δέρμα.

Φάρμακα και κρέμες

Ορισμένα φάρμακα και κρέμες έχουν προταθεί επειδή δρουν στους λιπώδεις ιστούς.
Η καφεΐνη αφυδατώνει τα κύτταρα, καθιστώντας τα λιγότερο ορατά. Αυτό πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά.
Η ρετινόλη μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με την πάχυνση του δέρματος. Απαιτείται τουλάχιστον 6 μήνες χρήσης για να δείτε τα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε πρώτα ένα τεστ εμπλοκής, επειδή μερικοί άνθρωποι έχουν βιώσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως καρδιά αγωνιστικών.
Μερικοί ερευνητές πρότειναν τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό και την κυκλοφορία των κυττάρων, αλλά αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί ή αποδειχθεί αποτελεσματικά.

Εναλλακτικές λύσεις

Οι εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες περιλαμβάνουν την καφεΐνη, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ή το gingko biloba. Αυτοί οι παράγοντες έχουν εφαρμοστεί τοπικά, από το στόμα και με ένεση, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Μερικοί άνθρωποι φορούν ενδύματα συμπίεσης για να μειώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτά τα ενδύματα προσπαθούν να συμπιέσουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν το αίμα και τη λεμφική ροή για να μειώσουν την ορατή κυτταρίτιδα.
Η λιποαναρρόφηση και η δίαιτα δεν αφαιρούν την κυτταρίτιδα επειδή δεν επηρεάζουν τη δομή του συνδετικού ιστού.
Ωστόσο, η μείωση της πρόσληψης λίπους θα σημαίνει λιγότερα λιπαρά να ωθήσουν τους ιστούς. Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης μπορεί ως εκ τούτου να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Μια ανασκόπηση του 2015 σχετικά με μια ποικιλία μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων τεχνικών έδειξε ότι είτε οι διαδικασίες δεν λειτουργούσαν είτε η εθοδολογία της έρευνας ήταν λανθασ ένη.
Για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε υπόσχεση για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα θα πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ