ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας





Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί επίσης να καθορίσει σημαντικές μορφές αναπηρίας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη η διάγνωση. Πώς εξηγείτε αυτή την προφανή αντίφαση; Οι μηχανισμοί πρόκλησης βλάβης της σκλήρυνσης κατά πλάκας , οι οποίοι αντιμετωπίζονται εκτεταμένα στην ειδική κάρτα , μπορούν να εξελιχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας λίγα συμπτώματα και πάνω από όλα συμπτώματα που δεν είναι
συγκεκριμένα για τη συγκεκριμένη ασθένεια (μη συγκεκριμένα), αλλά μπορούν να συσχετιστούν με πολλές άλλες καταστάσεις. Τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα απεικόνισης έχουν επιτρέψει την αναγνώριση μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας στα οποία οι αλλοιώσεις που είναι χαρακτηριστικές της νόσου είναι παρούσες στον εγκέφαλο, χωρίς να εκδηλώνονται ποτέ συμπτώματα. αυτή η κατάσταση ονομάζεται ραδιολογικώς απομονωμένο σύνδρομο (στο αγγλικό ραδιολογικώς απομονωμένο σύνδρομο: RIS).





Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που αυτές οι πτυχές της νόσου θέτουν σε εκείνους που πρέπει να διατυπώσουν μια αρχική διάγνωση, υπάρχει η ανάγκη να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το συντομότερο δυνατό, διότι όλες οι πρόσφατες ενδείξεις συμφωνούν ότι η φροντίδα που χορηγείται στα αρχικά στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι οι πιο αποτελεσματικές στην επιβράδυνση της εξέλιξης της βλάβης και στην καθυστέρηση της έναρξης της αναπηρίας . Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη στην Ιταλία υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Cesare Serono διαπίστωσαν ότι πρόσφατα μειώθηκαν οι χρόνοι διάγνωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια, μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης, και ότι πρέπει να συμβουλεύεστε περισσότερους από έναν γιατρό πριν λάβετε οριστική απάντηση.
Αυτό που ενώνει τα περισσότερα, αν όχι όλα, σημεία και συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι ότι δεν είναι συγκεκριμένα για αυτή την ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός, η εμφάνιση ενός από αυτά τα συμπτώματα δεν συσχετίζεται απαραιτήτως με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και από την άλλη, ειδικά αν διαρκεί με την πάροδο του χρόνου ή επανέρχεται συχνά ή αυξάνεται η ένταση, καλό είναι να μιλάμε για αυτό με το δικό σας γιατρός εμπιστοσύνης, παρέχοντας όλες τις λεπτομέρειες που συλλέχθηκαν με προσεκτική αυτοπαρατήρηση. Η ανάλυση σημείων και συμπτωμάτων πρέπει να «διασχίζεται» με την αξιολόγηση άλλων πληροφοριών που ο γιατρός μπορεί να συλλέξει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ως: φύλο, ηλικία, ιστορικό υποτροπιάζουσων ασθενειών στην οικογένεια, συνήθειες ζωής και άλλα. Οι πληροφορίες και η επίσκεψη θα καθοδηγήσουν τον γιατρό σε εμπεριστατωμένες εξετάσεις.
Σε αυτό το φύλλο θα εξετάσουμε σύντομα τα συμπτώματα και τα σημεία με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η σκλήρυνση κατά πλάκας: τα συμπτώματα είναι υποκειμενικές αισθήσεις ή αντιλήψεις του ατόμου που υποφέρει από παθολογία, τα σημεία είναι αντιδράσεις σε μια ενέργεια που εκτελείται από τον γιατρό.

συμπτώματα


Υπερβολική κόπωση (Αστενία ή κόπωση)

Sclerosi Multipla - Astenia o Fatica
Σε ένα αίσθημα υπερβολικής εξάντλησης, εξάντλησης, σε σύγκριση με τη δραστηριότητα που ασκείται, στα ιταλικά η λέξη αστένια και η αγγλική κόπωση αντιστοιχούν. Ο τελευταίος όρος έχει γίνει τόσο συνηθισμένος στη χρήση που βρίσκεται επίσης στα ιταλικά κείμενα που μιλούν για σκλήρυνση κατά πλάκας . Είναι ίσως το λιγότερο συγκεκριμένο από τα συμπτώματα που μπορεί να συσχετιστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας , επειδή η εξασθένιση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές άλλες ασθένειες, οξείες και χρόνιες, που επηρεάζουν οποιοδήποτε όργανο ή συσκευή του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη διάθεση, κατάθλιψη . Ως εκ τούτου, η εξασθένιση είναι πολύ συχνή στη σκλήρυνση κατά πλάκας , αλλά σίγουρα δεν εξετάζει τη διάγνωση εάν είναι το μόνο σύμπτωμα που υπάρχει και δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία. [/ Su_content_slide] 

Η αδυναμία μετακίνησης ενός βραχίονα ή ενός ποδιούμείωση στην ικανότητα μετακίνησης ή δύναμης που ισχύει για μια κίνηση

Sclerosi Multipla - Plegia o paresi Η αδυναμία μετακίνησης ενός βραχίονα ή ενός ποδιού ορίζεται ως πάρεση, ενώ η πληγή είναι μια μείωση στην ικανότητα μετακίνησης ή δύναμης που ισχύει για μια κίνηση. Εάν τα συμπτώματα αυτά επηρεάσουν ένα άκρο, αναφέρονται ως μονοπαθή ή μονοπλήγια. Εάν επηρεάζονται και τα τέσσερα άκρα, είναι τετραπληγία ή τετραπάρεση. Η παρα- και η εμι- (paresis ή plegia) δείχνουν τοπικά συμπτώματα , αντίστοιχα, στα κάτω άκρα ή στο δεξί ή αριστερό μισό του σώματος. Μια ήπια μορφή πλεξίας, ίσως βραχείας διάρκειας, μπορεί να είναι ύπουλη επειδή δεν είναι πολύ συγκεκριμένη και υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί. Άλλες μορφές πέλγιας ή παραισθησίας, αν και προκαλούν συναγερμό στο υποκείμενο άτομο και στον γιατρό, δεν μπορεί να αποδοθούν στη σκλήρυνση κατά πλάκας . Για παράδειγμα, η εγκεφαλική ισχαιμία είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες της πάρεσης και της πληγής, αλλά τα χαρακτηριστικά του ατόμου, όπως η ηλικία και το φύλο, θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των πιθανών αιτίων του συμπτώματος

σπαστικότητα

Sclerosi Multipla - Spasticità Συνίσταται σε μια κατάσταση εξασθένισης της συστολής ενός μυός . Για παράδειγμα, ο βαθμός συστολής ενός μυός δεν είναι ο σωστός για να επιτρέψει μια συγκεκριμένη κίνηση, αντίθετα το εμποδίζει. Μεταξύ των συχνότερων αιτίων της σπαστικότητας, γενικά, υπάρχει εγκεφαλική ισχαιμία και τραύμα στο κρανίο, οπότε αυτό το σύμπτωμα δεν είναι συγκεκριμένο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα πρέπει να εξετάζεται σε ευρύτερο πλαίσιο πληροφοριών.

Διαταραχές της όρασης

Sclerosi Multipla - Disturbi della vista Δύο συμπτώματα σχετιζόμενα με την όραση είναι πιο συνηθισμένα στη σκλήρυνση κατά πλάκας . Μπορεί να εμφανιστούν οπτικές σταγόνες ή να είναι ακριβέστερες από την οπτική οξύτητα, μέχρι την τύφλωση, συνήθως προσωρινή. Αυτά συχνά συνδέονται με πόνους στον οφθαλμό και τη γύρω περιοχή (τροχιά) και εξαρτώνται από τη βλάβη στο οπτικό νεύρο. Ο άλλος τύπος συμπτώματος στη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η διπλή όραση (διπλωπία) λόγω τραυματισμού των νευρικών ινών που ρυθμίζουν τις κινήσεις των ματιών. Αυτές οι ίνες βρίσκονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κορμός του εγκεφάλου. Ακόμη και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την όραση, εντοπίζονται σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας , αλλά δεν είναι αποκλειστικά για την ασθένεια αυτή. Διάφορες άλλες παθολογίες του νευρικού συστήματος και της οπτικής συσκευής (μάτι και προσαρτημένες δομές) μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες. Επιπλέον, η βλάβη στο οπτικό νεύρο μπορεί να εξαρτάται τόσο από τη φλεγμονή που είναι χαρακτηριστική της σκλήρυνσης κατά πλάκας (οπτική νευρίτιδα) όσο και από μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται οπτική νευρομυελίτιδα , η οποία συνεπάγεται παρόμοιες βλάβες, αλλά προκαλεί μηχανισμούς βλάβης και διαφορετικές τάσεις διακριτά από το πρώτο. 

Μεταβολές των αισθητήριων οργάνων

Sclerosi Multipla - Alterazione del senso Η αίσθηση του ύπνου μιας περιοχής του δέρματος ή η αντίληψη των δαγκωμάτων ή του πόνου απουσία των αντίστοιχων ερεθισμάτων, αλλά και η μειωμένη ευαισθησία στον πόνο ή τη θερμότητα, αυτές και πολλές άλλες αλλαγές στην ευαισθησία εμφανίζονται σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας . Συχνά αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας που συμβαίνουν και πρέπει να προσελκύσουν την προσοχή των ασθενών και των γιατρών στους οποίους αναφέρονται. Είναι επίσης μη ειδικοί και δεν πρέπει να σας κάνουν αμέσως να σκεφτείτε τη σκλήρυνση κατά πλάκας, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και άγχος και άγχος , αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθούν. 

Μεταβολές του συντονισμού και της πορείας

Sclerosi Multipla - Alterazione del coordinamento e del camino Προβλήματα συντονισμού των κινήσεων, αίσθημα έλλειψης ισορροπίας κατά το περπάτημα, τάση να διευρύνεται η βάση στήριξης ενώ στέκεται, τρόμος και προβλήματα στην ομιλία (σαρωμένες λέξεις) είναι όλα τα συμπτώματα που συμβαίνουν σε σχέση με τη ζημία πολλαπλής σκλήρυνσης στην παρεγκεφαλίδα. Μπορούν να εμφανιστούν στη σκλήρυνση κατά πλάκας , όπως σε διάφορες άλλες καταστάσεις.

Ίλιγγος, άλλες διαταραχές ισορροπίας και ταλαντώσεις

Sclerosi Multipla - Disturbi dell'equilibrio e oscillopsia Ο ίλιγγος και άλλες διαταραχές ισορροπίας , μαζί με τα ελαττώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα να περπατούν (περπάτημα). εξαρτώνται από την καταστροφή των νευρικών νεύρων που ορίζονται ως αιθουσαία. Η αίσθηση ενός ασταθούς οράματος, με ανθρώπους ή πράγματα που φαίνεται να κινούνται, ονομάζεται οσπιλοψία . Συνήθως συνδέεται με τον νυσταγμό (βλέπε παρακάτω). 

Μεταβολές της γνωστικής λειτουργίας

Sclerosi Multipla - Alterazione della funzione cognitiva Σήμερα θεωρούνται μεταξύ των συχνότερων και πρώιμων συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας . Η γνωστική λειτουργία αποτελείται από όλους τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που επιτρέπουν την απόκτηση, ανάλυση, αρχειοθέτηση και παραπομπή πληροφοριών που ο ίδιος ο εγκέφαλος φθάνει από το εξωτερικό περιβάλλον. Η μνήμη, η προσοχή, η αντίληψη, η αναγνώριση και η κατανόηση των πληροφοριών που προέρχονται από τον έξω κόσμο, χρησιμοποιούνται για να διαμορφώνουν τις συμπεριφορές, να δίνουν απαντήσεις, να προσανατολίζονται στον χώρο και στο χρόνο και σε άλλους σκοπούς. Μπορούν να είναι λεπτές, γι 'αυτό χρειάζονται τη μέγιστη προσοχή από τον γιατρό και προσδιορίζονται από συγκεκριμένες εξετάσεις. 
Συνδεδεμένοι όροι
Sclerosi Multipla - Condizioni Associate Ο οξύς και ξαφνικός πόνος στο πρόσωπο, οι διαταραχές του ουροποιητικού και του εντέρου, οι αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία, τα προβλήματα με την κατάποση και οι σπασμοί, μπορεί να είναι συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και πολλών άλλων ασθενειών

κατάθλιψη

Sclerosi Multipla - Depressione Περισσότερο από ένα σύμπτωμα , μια σχετική παθολογία. Μεταξύ των αλλαγών στη διάθεση, η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή στη σκλήρυνση κατά πλάκας . Μπορεί να έχει ποικίλους βαθμούς έντασης, αλλά είναι επίσης εντελώς μη ειδικό.

σημάδια


Ο νυσταγμός

Sclerosi Multipla - Nistagmo Ένα θέμα καλείται να καθορίσει ένα αντικείμενο τοποθετημένο μπροστά του και παρατηρείται ότι οι οφθαλμικές σφαίρες κινούνται ρυθμικά . Αυτός είναι ο νυσταγμός.

Σημάδι του Lhermitte

Sclerosi Multipla - Segno di Lhermitte Με την κάμψη του κεφαλιού του υποκειμένου, αισθάνεται πόνο από τη σπονδυλική στήλη μέχρι τα πόδια του .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ