Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Το ατοπικό έκζεμα ή η ατοπική δερματίτιδαΤο ατοπικό έκζεμα ή η ατοπική δερματίτιδα
 Ατοπικό έκζεμα, ICD-10L20, είναι μια χρόνια κνησμώδης φλεγμονώδης δερματοπάθεια, κυρίως, της παιδικής ηλικίας, που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις και είναι συνήθως, γενετικά προκαθορισμένη και σχετίζεται με πολλές αιτίες.


Αιτιολογία ατοπικού εκζέματος
Το ατοπικό έκζεμα είναι μια διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος με ανεπάρκεια ή ανωριμότητα του κυτταρικού του σκέλους και προκύπτει από τον ελαττωμένο αριθμό των Τ- κατασταλτικών κυττάρων, κάτι που επιτρέπει την αύξηση της χυμικής ανοσίας, με αποτέλεσμα αύξηση στα επίπεδα IgE.
-Ατοπική κατάσταση: άσθμα, ρινίτιδα και κνίδωση σχετίζονται με ατοπικό έκζεμα στον ασθενή ή στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Κλήρονομείται σαν αυτοσωματικός επικρατών τύπος με ατελή διείσδυση. Είναι αυξημένη σε ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων, αλλά παίζουν ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
-Λευκός δερμογραφισμός: Όταν το δέρμα τριφτεί με αμβλύ όργανο παρουσιάζει οίδημα και ερυθρότητα φυσιολογικά, ενώ στην ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται μια λευκή γραμμή. Το δέρμα είναι ωχρό και υπάρχει αγγειοσύσπαση από διαταραγμένη β-αντίδραση που οδηγεί σε α-αδρενεργικό ερεθισμό, όπως στο άσθμα.
-Ηωσινοφιλία: Εμφανίζεται σε ατοπικό έκζεμα και αναπνευστικά νοσήματα.
-Δερματικές δοκιμασίες σκαρφισμού: Είναι θετικές στα αλλεργιογόνα τροφίμων. Τα επίπεδα της ισταμίνης αυξάνονται μετά τη χορήγηση αλλεργιογόνων, αλλά η διαιτητική τροποποίηση δεν έχει αποτελέσματα. Μπορεί να είναι θετικές και άλλες επιδερμικές δοκιμασίες (χλόη, σκόνη σπιτιού, γύρη, μύκητες κ.ά) και γι΄αυτό πιστεύεται ότι το έκζεμα είναι εκδήλωση επιβραδυνόμενης αντίδρασης ανοσολογικού τύπου, όπου εμπλέκεται η IgE.
-IgΕ: Τα επίπεδά της είναι αυξημένα σε μερικούς ασθενείς και μπορεί να συνδέεται με τη δραστηριότητα της νόσου. Γίνονται RAST ΤΕΣΤ (ραδιοαλλεργιοαπορροφητική δοκιμασία), αλλά, συνήθως, είναι αρνητικά.
-Ελαττωμένη επιβραδυνόμενου τύπου υπερευευαισθησία: Μειωμένη δυνατότητα ευαισθητοποίησης σε αλλεργιογόνα επαφής. Τα ανοσοσυμπλέγματα με την IgE  εμποδίζουν την κυτταρική ανοσία σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που προκαλείται από το αντιγόνο.
-Συχνή προσβολή ιώσεων: Λόγω ανωμαλίας στην κυτταρική ανοσία και ελαττωμένου αριθμού Τ-κυττάρων δεν παράγεται ανοσολογική απάντηση με αποτέλεσμα μυρμηκιές, απλός έρπητας, ευλογιοειδή εξανθήματα και μολυσματική τέρμινθος.
-Αυξημένη επίπτωση σε μικροβιακές λοιμώξεις: Συχνές σταφυλοκοκκικές και στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, από ανοσολογική ανεπάρκεια ή βλάβη στον επιδερμικό φραγμό.
-Δίαιτα: Σε ένα μικρό αριθμό παιδιών ο αποκλεισμός προϊόντων γάλακτος, αυγών και άλλων τροφών ακολουθείται από βελτίωση, αλλά η διαιτητική ρύθμιση δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα.
-Συγγενής ξηρότητα του δέρματος: Όλοι οι ασθενείς έχουν ξηρότητα του δέρματος που επηρεάζεται από τις κλιματολογικές αλλαγές, επιδεινώνεται το χειμώνα, σε χαμηλή υγρασία και ξηρή ατμόσφαιρα και υπάρχει ευαισθησία στο μαλλί, το νερό και τα χημικά καθαριστικά.
-Ανεπάρκεια στοιχειωδών λιπαρών οξέων:  Στο ατοπικό έκζεμα τα δύο κυριότερα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ και το α-λινολεϊκό οξύ είναι φυσιολογικά, αλλά οι μεταβολίτες τους είναι ελαττωμένοι, που σημαίνει διαταραχή του μεταβολισμού των στοιχειωδών λιπαρών οξέων στο επίπεδο της δ-6-δεσατουράσης. Η από το στόμα λήψη χαμηλόλαδου που περιέχει γ-λινολεϊκό οξύ, το βράδυ προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις κλινική βελτίωση.