ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Καυτηριασμός ρινικών κογχών




Σκοπός της επέμβασης
Η επέμβαση στην οποία υποβληθήκατε, όπως συζητήσατε και προεγχειρητικά, έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της φυσιολογικής ρινικής αναπνοής και την ελάττωση συμπτωμάτων όπως η βουλωμένη μύτη και το ροχαλητό.
Μετεγχειρητικές επιπλοκές
Άμεσα μετεγχειρητικά και για δύο περίπου εβδομάδες αυτό που αναμένεται φυσιολογικά είναι η επιδείνωση της ρινικής συμφόρησης (του μπουκώματος) και η παρουσία εκκρίσεων από τη μύτη μαζί με πήγματα αίματος ή και μικροαιμορραγίες. Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς ο καυτηριασμός ακολουθείται πάντα από οίδημα και ο βλεννογόνος της μύτης είναι τραυματισμένος. Οπότε μην απογοητεύεστε και μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο ,και τα συμπτώματα αυτά θα είναι προσωρινά με τα επιθυμητά αποτελέσματα της επέμβασης να αρχίζουν να φαίνονται μετά την δεύτερη εβδομάδα.
Σημασία μετεγχειρητικής αγωγής
Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων εξασφαλίζει μεν την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και την δημιουργία όσο το δυνατόν λιγότερων βλαβών στο ρινικό βλεννογόνο, και τα δύο όμως είναι αναπόφευκτα σε κάποιο βαθμό, καθώς υποβληθήκατε σε μια επέμβαση. Αυτό ακριβώς σημαίνει πως πρέπει να είσαστε προσεκτικοί κατά την μετεγχειρητική περίοδο και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την επέμβαση και αποσκοπεί στην ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και της ρινικής απόφραξης, και την αποφυγή επιπλοκών όπως η αιμορραγία, η φλεγμονή και η δημιουργία συμφύσεων μεταξύ της κόγχης και του ρινικού διαφράγματος.
Μετεγχειρητική αγωγή
• Όσο αφορά τον πόνο είναι φρόνιμο μετά την επέμβαση να λαμβάνετε συστηματικά απλά παυσίπονα όπως το Depon. Δεν απαγορεύεται η λήψη ισχυρότερου παυσίπονου όπως Voltaren, Mesulid, Brufen.
• Σχετικά με την αποφυγή μόλυνσης είναι απαραίτητο τις 5 πρώτες μέρες η χρήση τοπικά ρινικών κρεμών όπως η Bactroban ή η Rhinopanteina.
• Αναφορικά με την μείωση της συμφόρησης- του μπουκώματος πρέπει αρχικά να γίνει χρήση για 5 ημέρες αποσυμφορητικών σπρέυ όπως το Otrivin.
• Έπειτα και για τις επόμενες 10 μέρες , για την μείωση της ρινικής συμφόρησης και την ομαλή αποκατάσταση του τραυματισμένου ρινικού βλεννογόνου, θα πρέπει να γίνει χρήση κορτιζονούχου σπρέυ.
Σε κάθε περίπτωση δεν συνιστάται η λήψη κάποιου από τα παραπάνω σκευάσματα εάν υπάρχουν αντενδείξεις, αλλεργίες ή συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι.
Σε περιπτώσεις που παρά την θεραπεία υπάρχει πόνος, οίδημα και ερυθρότητα της μύτης αυτό σημαίνει πως έχετε μια μόλυνση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση από το στόμα, την οποία και θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας αφού τον ενημερώσετε και σας εξετάσει.
Η σημασία των ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό
Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι πολύ σημαντικές για την ταχεία και ομαλή μετεγχειρητική πορεία και προηγούνται πάντα της χρήσης σπρέυ ή κρεμών. Με τις πλύσεις απομακρύνονται μικρόβια, σκόνες, κρούστες και ακαθαρσίες από τη μύτη οπότε και απελευθερώνεται το κροσσωτό επιθήλιο του ρινικού βλεννογόνου (φυσικός μηχανισμός άμυνας) και μπορούν να δράσουν τα σπρέυ και οι κρέμες σε μια καθαρή μύτη και επομένως να απορροφηθούν καλύτερα.
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επανεξέταση
Συνιστάται η πρώτη επανεξέταση να γίνει 4 ημέρες μετά την επέμβαση.
Τι άλλο να προσέξετε:
-Τις δύο πρώτες μέρες ότι πίνετε ή τρώτε πρέπει να είναι κρύο ή έστω θερμοκρασίας δωματίου. Αποφεύγετε τα μπαχαρικά. Εννοείτε πως δεν επιτρέπετε το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
-Μπορείτε να πταρνίζεστε ήπια
-Αποφεύγετε βαριά σωματική εργασία τις 2 πρώτες ημέρες, διαφορετικά εάν η εργασία σας
  απαιτεί ήπια σωματική προσπάθεια μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτή την επόμενη της επέμβασης  μέρα.
-Μπορείτε να οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση
-Μπορείτε να επισκεφτείτε συγγενείς και φίλους
– Μπορείτε να κάνετε μπάνιο την ίδια ημέρα και να πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό.
Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία επικοινωνήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας

ΠΗΓΗ :  ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

 http://ioannispapadakis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ