ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
 
Τι σημαίνει «φορέας» και πώς μπορώ να μάθω αν είμαι εγώ φορέας;
Φορέας λέγεται το άτομο που έχει τον ιό της ηπατίτιδας B, C ή D στο σώμα του ακόμα κι όταν όλα τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί. Επειδή ο ιός είναι παρών στο αίμα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους. Η ηπατίτιδα Α δεν μένει για πάντα στο αίμα, οπότε δεν νοείται χρόνιος φορέας για αυτήν. Η ηπατίτιδα Β αναγνωρίζεται μέσω μιας απλής αιματολογικής εξετάσεως. Αυτή μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού (ή σωστότερα τμημάτων του) στο αίμα, καθώς και τον βαθμό ανοσίας που άφησε η νόσος μετά τη θεραπεία. Ορισμένοι φορείς είναι μολυσματικοί, ενώ άλλοι δεν είναι. Και αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης. Υπάρχουν εξετάσεις και για τους φορείς της ηπατίτιδας C.
Κολλάς ηπατίτιδα από τη μετάγγιση αίματος;
Πλέον όλα τα αίματα ελέγχονται πριν από τη μετάγγιση για την παρουσία ιών της ηπατίτιδας Β και C. Χάρη σ΄ αυτή την πρακτική το ποσοστό μόλυνσης με ηπατίτιδα σε άτομα που παίρνουν αίμα έχει μειωθεί από 8-10% σε 0,5%. Οι τράπεζες αίματος ειδοποιούν τους δότες αν ανακαλύψουν την παρουσία του ιού στο αίμα τους.
Πώς μπορώ να μάθω αν έχω κολλήσει τον ιό της ηπατίτιδας D;
Η ηπατίτιδα D μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας εξέτασης για την παρουσία αντισωμάτων στον ιό και ενός θετικού τεστ στην ηπατίτιδα Β. Και τα δύο πρέπει να είναι θετικά για να είναι σίγουρο ότι υπάρχει μόλυνση με την ηπατίτιδα D. Εξετάσεις για την ηπατίτιδα Ε αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή και δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στο εμπόριο.
Πάντα παθαίνεις ίκτερο όταν έχεις ηπατίτιδα;
Όχι πάντα. Εξαρτάται από τον τύπο της ηπατίτιδας και από την περίπτωση. Η ηπατίτιδα Α για παράδειγμα προκαλεί ίκτερο σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ΄ ό,τι η ηπατίτιδα C. Αυτός είναι και ο λόγος που η τελευταία μπορεί να δρα απαρατήρητη για χρόνια. Στην ηπατίτιδα Β πολλές φορές εμφανίζεται ίκτερος, άλλα σε αρκετά περιστατικά δεν υπάρχει κάποια ορατή αλλαγή στη χροιά του δέρματος.
Εάν είμαι έγκυος και πάθω ηπατίτιδα υπάρχει κίνδυνος για το μωρό μου;
Η ηπατίτιδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο για θνησιγενή μωρά ή γενετικές ανωμαλίες. Παρ΄ όλα αυτά οι αποβολές είναι πιο συχνές, όπως και η ίδια η σύλληψη καθίσταται δυσκολότερη σε όσες έχουν χρόνια ηπατίτιδα. Όταν εμφανιστεί ηπατίτιδα Β κατά την κύηση σε μια μητέρα που είναι φορέας του ιού είναι πάρα πολύ πιθανό να μολυνθεί και το βρέφος κατά τον τοκετό. Η μόλυνση του εμβρύου στην ενδομήτριο ζωή είναι σπάνια. Τα περισσότερα μολυσμένα μωρά γίνονται φορείς του ιού. Κάποια λίγα αρρωσταίνουν σοβαρά ενώ άλλα γλιτώνουν. Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν εξετάσεις για ηπατίτιδα Β ώστε τα μωρά εκείνων που είναι θετικές να εμβολιαστούν στη γέννα. Η ιογενής ηπατίτιδα συνήθως κάνει τον κύκλο της και δεν είναι πιο σοβαρή απ΄ ό,τι σε ανθρώπους που δεν είναι έγκυοι, αρκεί η έγκυος να λαμβάνει καλή προγεννητική φροντίδα. Ωστόσο, η ηπατίτιδα Ε έχει για ανεξήγητους λόγους υψηλή θνησιμότητα κατά την κύηση.
Εάν παίρνω φάρμακα για άλλους λόγους μπορώ να συνεχίσω;
Όλα τα φάρμακα που παίρνετε πρέπει να τα δει γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα τα συνεχίσετε ή όχι. Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα φάρμακα μεταβολίζονται (περνούν από επεξεργασία και καταστρέφονται) στο συκώτι. Καθώς η λειτουργία του μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την ηπατίτιδα, τα φάρμακα δεν μπορούν να απομακρυνθούν και οι πυκνότητές τους στο αίμα μπορούν να φτάσουν σε τοξικά για τον οργανισμό επίπεδα. Συνήθως δεν γίνεται χορήγηση πρόσθετων φαρμάκων εκτός αν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία άλλου προβλήματος.
Μπορώ να παίρνω αντισυλληπτικά αν έχω ηπατίτιδα;
Παρόλο που το χάπι μερικές φορές προκαλεί ανωμαλίες στο συκώτι φαίνεται ότι η λήψη του κατά ή και μετά από την ιική ηπατίτιδα δεν είναι προβληματική. Ωστόσο αν υπάρχει και ίκτερος τότε πρέπει να διακοπεί η λήψη του μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
Μπορώ να ασκούμαι αν έχω ηπατίτιδα;
Η σκληρή, εντατική άσκηση δεν ενδείκνυται κατά την οξεία φάση της νόσου. Όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να μετριάζονται μπορείτε να ασκείστε ελαφρά.
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για μένα και την οικογένειά μου;
Εντός της οικογένειας είναι πιθανή η μόλυνση με ηπατίτιδες Α, Β, C ή Ε. Η γρήγορη διάγνωση και τα αρμόζοντα μέτρα προφύλαξης με ανοσοσφαιρίνη για την ηπατίτιδα Α και με ανοσοσφαιρίνη και εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β είναι πολύ σημαντικά για όσους εκτίθενται στον ιό.
Πρέπει να κάνω ειδική διατροφή ή να παίρνω βιταμίνες;
Μια θρεπτική, ισορροπημένη δίαιτα με πρόσθετες πλούσιες σε θερμίδες τροφές συνήθως αρκεί κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Δεδομένου ότι ορισμένοι ασθενείς χάνουν την όρεξή τους και έχουν ναυτία καθώς περνά η ημέρα, ένα γερό πρωινό συνήθως είναι το γεύμα που ανέχονται καλύτερα. Πολλά μικρά σνακ μεταξύ των γευμάτων ενδείκνυνται αν τα μεγάλα γεύματα προκαλούν προβλήματα. Η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες δεν έχει σαφή αξία αν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή.
Πρέπει να σταματήσω το αλκοόλ;
Ναι. Όλα τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να αποφεύγονται κατά την οξεία φάση της νόσου, αφού ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο συκώτι και το επιβαρύνει ακόμη περισσότερο. Κατά την περίοδο ανάρρωσης ή μετά τη θεραπεία μπορείς να καταναλώνετε με μέτρο λίγο αλκοόλ. Πολλοί αλκοολικοί έχουν ηπατίτιδα C και τα ποσοστά σοβαρής βλάβης του συκωτιού είναι πολύ υψηλότερα.
Πρέπει να αποφεύγω το σεξ;
Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν φαίνεται να επηρεάζει ούτε την ασθένεια ούτε την ανάνηψη. Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του ερωτικού συντρόφου, ειδικά όσον αφορά την ηπατίτιδα Β. Ο κίνδυνος μετάδοσης της C είναι μικρός. Συνιστάται η χρήση προφυλακτικού όπως άλλωστε για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Μπορώ να προετοιμάζω γεύματα;
Αν έχετε ηπατίτιδα Α ή Ε δεν πρέπει να προετοιμάζετε γεύματα ή ν΄ αγγίζετε τροφές που τρώνε άλλοι. Από την άλλη, η περίοδος που είστε περισσότερο μολυσματικός είναι προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα, οπότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη μεταδώσει τον ιό. Αν έχετε ηπατίτιδα Β, C ή D δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την προετοιμασία γευμάτων























ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ