ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ



Έχετε άγχος ή προβλήματα και ξεσπάτε πάνω σε μια σολοκατένια τούρτα; Η πεσμένη σας ψυχολογία βρίσκει καταφύγιο στα...πατατάκια; Αν ναι, διαβάστε το παρακάτω άρθρο και αναζητήστε λύση στο πρόβλημά σας. 

Οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική βουλιμία και ανορεξία, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία. Μπορούν μάλιστα να απειλήσουν τη ζωή.

Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν από το να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή.
Τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας και οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τη νευρική ανορεξία και βουλιμία. Από το σύνολο των ασθενών που παρουσιάζουν βουλιμία ή ανορεξία, μόνο 10% έως 15% είναι άνδρες.
Υπολογίζεται ότι 1,1% έως 4,2% των γυναικών παρουσιάζουν νευρική βουλιμία σε κάποια φάση της ζωής τους. Για τη νευρική ανορεξία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 0,5% έως 3,7%.
Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα σώματος.

Γιατί συμβαίνει;
Η νευρική βουλιμία όπως και η ανορεξία, προκύπτουν από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί έχουν σχέση με:
-Διαταραχές της προσωπικότητας
-Προβλήματα του συναισθηματικού κόσμου
-Οικογενειακές πιέσεις
-Γενετική ή βιολογική προδιάθεση
-Πολιτισμικούς παράγοντες και υπεραφθονία τροφών
-Έμμονες ιδέες για ισχνότητα σώματος
-Η νευρική βουλιμία είναι συχνότερη από τη νευρική ανορεξία. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και προκλητού εμετού.
Αρχίζει συνήθως στην εφηβική ηλικία. Συχνά η αιτία έναρξης της, είναι η αποτυχία μιας νεαρής κοπέλας να ακολουθήσει μια περιοριστική δίαιτα. Αντιδρά τρώγοντας υπερβολικά με κρίσεις υπερφαγίας.
Τα επεισόδια υπερφαγίας χαρακτηρίζονται από κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών πολύ γρήγορα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο ασθενής νιώθει ότι δεν μπορεί να έχει έλεγχο στις ποσότητες φαγητών που τρωει κατά το επεισόδιο υπερφαγίας.
Το άτομο με νευρική βουλιμία νιώθει στη συνέχεια άσχημα για την υπερβολική λήψη τροφής. Καταφεύγει στην πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών, διουρητικών και στην υπερβολική σωματική άσκηση (συμπεριφορά ακύρωσης).
Ακολούθως, ο κύκλος επαναλαμβάνεται με διαδοχικά επεισόδια υπερφαγίας και διορθωτικής ή ακυρωτικής συμπεριφοράς (προκλητός εμετός, χρήση καθαρτικών και διουρητικών, υπερβολική άσκηση).
Τα βουλιμικά άτομα έχουν συνήθως κανονικό ή περίπου κανονικό βάρος σώματος. Εάν συνυπάρχει και νευρική ανορεξία τότε παρατηρείται απώλεια βάρους.
Τα άτομα με νευρική βουλιμία, φοβούνται να κερδίσουν βάρος, επιθυμούν να χάσουν βάρος και αισθάνονται πολύ άσχημα για το σώμα τους.
Επίσης νιώθουν πολύ άσχημα και ντρέπονται για τα επεισόδια βουλιμίας που παρουσιάζουν. Κρατούν μυστική την εν λόγω συμπεριφορά τους. Μετά από τη συμπεριφορά ακύρωσης που ακολουθεί το βουλιμικό επεισόδιο, νιώθουν καλύτερα.
Υπάρχουν περιγραφές ασθενών με νευρική βουλιμία που παρουσίαζαν μέχρι και 14 επεισόδια υπερφαγίας εβδομαδιαίως.
Για τη διάγνωση της νευρικής βουλιμίας πρέπει ο ασθενής να παρουσιάζει τουλάχιστο δύο επεισόδια υπερφαγίας με επεισόδια ακύρωσης εβδομαδιαίως, για τρεις μήνες.
Υπάρχουν και ειδικοί που πιστεύουν ότι μόνο ένας κύκλος υπερφαγίας και προκλητού εμετού την εβδομάδα είναι αρκετός για τη διάγνωση.

Τι μπορεί να προκαλέσει η νευρική βουλιμία;
Η βουλιμία μπορεί να απειλήσει τη ζωή όπως και η ανορεξία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η βουλιμία μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:
-Διαταραχές στο στομάχι
-Καρδιακά προβλήματα
-Νεφρικά προβλήματα
-Οδοντικά προβλήματα λόγω των οξέων του στομαχιού από τους εμετούς
-Αφυδάτωση
Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση της νευρικής βουλιμίας και αρχίσει η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση. Χρειάζονται ψυχολογικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, διατροφική αποκατάσταση και φάρμακα.
Η θεραπεία των προβλημάτων της ψυχικής διάθεσης και των αγχωδών διαταραχών, αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους της αντιμετώπισης. Η ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Σε άτομα με κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές που δεν έχουν ανταποκριθεί στην ψυχολογική θεραπεία, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν και να αποτρέψουν υποτροπές του προβλήματος.
Είναι σημαντικό να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες.
Η νευρική βουλιμία και η ανορεξία είναι ψυχικές ασθένειες με ακραίες συμπεριφορές όσον αφορά στη διατροφή για τις οποίες όμως υπάρχει δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης.
Από τον Γρηγόρη Βασιλειάδη, M.Sc.,Ph.D. (can.), Συμβουλευτικό Ψυχολόγο Ψυχοθεραπευτή


Η σημασία του ύπνου είναι τεράστια και για τη σωματική και για την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Οι έρευνες καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι χρειαζόμαστε να κοιμόμαστε επαρκώς- το παρακάτω άρθρο μας ενημερώνει για σχετικά ευρήματα:

Αραγε αρκούν πέντε ή έξι ώρες ύπνου το βράδυ; Οχι και οι συνέπειες από την έλλειψη ύπνου είναι πολύ σοβαρότερες απ’ ό,τι νομίζαμε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειαζόμαστε τουλάχιστον επτά ή οκτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα για να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά. Η έλλειψή του βλάπτει την υγεία, περιορίζει το προσδόκιμο ζωής, ενώ επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, τη μάθηση, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, τη συναισθηματική σταθερότητα.
Οι ειδικοί της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου αναφέρουν ότι από την αϋπνία επηρεάζεται η καρδιά, οι πνεύμονες και οι νεφροί, η όρεξη, ο μεταβολισμός, το σωματικό βάρος, η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η αντοχή μας στις διάφορες ασθένειες, η ευαισθησία στον πόνο, ο χρόνος αντίδρασης στα διάφορα ερεθίσματα, η διάθεση και η λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, o κακός ύπνος βοηθά την εμφάνιση κλινικής κατάθλιψης.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι στα δεινά της έλλειψης ύπνου είναι οι ηλικιωμένοι. Ο Τίμοθι Μονκ διευθύνει το Ερευνητικό Πρόγραμμα Ανθρώπινης Χρονοβιολογίας της Western Psychiatric και συντονίζει πενταετή έρευνα για τους καρδιακούς ρυθμούς, την αντιδραστικότητα στο στρες, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενετική στην τρίτη ηλικία. «Οταν μεγαλώνει ο άνθρωπος, το βιολογικό ρολόι αποδυναμώνεται» εξηγεί ο δρ. Μονκ.
Πολλοί από τους ανθρώπους που υποφέρουν μπορούν να βοηθηθούν από ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, όπως παραδείγματος χάρη είναι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η αποφυγή των ολιγόλεπτων υπνάκων αργά το απόγευμα, αλλά και ο περιορισμός των ενοχλήσεων από το φως, το θόρυβο, τα κατοικίδια και άλλα.
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Συνήθως όσοι δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν αρκετές ώρες έχουν πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να πιουν και να τσιμπολογήσουν. Τα επίπεδα, ωστόσο, της ορμόνης λεπτίνης στο αίμα, αυτής δηλαδή που λέει στον εγκέφαλό μας ότι έχει χορτάσει, είναι πολύ χαμηλότερα σε όσους δεν έχουν κοιμηθεί επαρκώς. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, είναι υψηλότερα.
Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν οι καρδιακοί ρυθμοί και ο ύπνος διαταράσσονται. Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί με περισσότερη σωματική άσκηση ή μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, είναι δυνατό να πάρουμε έως και πέντε κιλά εντός ενός έτους, ενώ επηρεάζεται και η δυνατότητα του οργανισμού να επεξεργαστεί τη γλυκόζη του αίματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε μία από τις πολλές μελέτες που έχουν εκπονηθεί επί του θέματος, νέοι υγιείς άνδρες που κοιμήθηκαν μόνον τέσσερις ώρες το βράδυ επί αρκετές νύχτες εμφάνισαν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων είναι πολύ υψηλότερος σε όσους κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, ενώ ακόμα και ένα βράδυ με κακό ύπνο μπορεί να προκαλέσει υπέρταση.
Ιάπωνες ερευνητές που πραγματοποιήσαν μελέτη σε 24.000 γυναίκες από 40 έως 79 ετών διαπίστωσαν ότι όσες κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό πιθανόν να είναι το αποτέλεσμα της περιορισμένης έκκρισης μελατονίνης.



Μέλι, ένα ολόγλυκο φάρμακο
Mέλι για την ενούρηση στα παιδιά
Aν για κάποιο διάστημα το παιδί σας «λερώνει» το κρεβάτι του, ενώ δεν είναι πια σε ηλικία που δικαιολογεί τέτοια «ατυχήματα», δώστε του πριν πέσει για ύπνο 1 κουταλάκι μέλι. H γλυκιά γεύση του μελιού θα απαλύνει τον εκνευρισμό που του προκαλεί η σκέψη ότι μπορεί να του ξανασυμβεί το δυσάρεστο περιστατικό, ενώ η ίδια η σύσταση του μελιού θα βοηθήσει τον οργανισμό του να κατακρατήσει τα υγρά μέχρι το πρωί.

Mέλι για την οστεοπόρωση

Aν θέλετε να προλάβετε την οστεοπόρωση, υπάρχει ένα παλιό γαλλικό γιατροσόφι που φαίνεται ότι βοηθάει τις γυναίκες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Πίνετε πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση ενδιάμεσα από τα γεύματα, ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 2 κουταλάκια μηλόξιδο και μια κουταλιά μέλι. Το ξίδι δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ το μέλι, εκτός από όλες τις άλλες δυναμωτικές ουσίες που παρέχει, περιέχει και ασβέστιο (4 mg/100 γρ.).

Pοδοπέταλα και μέλι για τα σκασμένα χείλη
Φτιάξτε αυτή την πολύ αποτελεσματική αλοιφή τώρα, πριν πιάσουν τα μεγάλα κρύα και σκάσουν τα χείλη σας. Mουλιάστε για 30 λεπτά σε μισό φλιτζάνι βραστό νερό μία μικρή χούφτα ροδοπέταλα που θα έχετε προηγουμένως ξεπλύνει. Aφού σουρώσετε το νερό και αφήσετε τα ροδοπέταλα να κρυώσουν, αναμείξτε τα με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα. Bάλτε την αλοιφή σε ένα μικρό γυάλινο κουτάκι και φυλάξτε τη στην τσάντα σας. Είναι θρεπτική και αφήνει τα χείλη βελούδινα και απαλά. Aυτή την εποχή, τριαντάφυλλα θα βρείτε μόνο στα ανθοπωλεία. Tην άνοιξη, όμως, θυμηθείτε να φτιάξετε την αλοιφή από τα τριαντάφυλλα που ανθίζουν στο μπαλκόνι σας.

Λεμόνι και μέλι για το βήχα
Μια κρίση βήχα και το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα φυσικό σιρόπι που θα φτιάξετε στο σπίτι.

Βάλτε ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, βγάλτε το, κόψτε το στη μέση και στύψτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύστε στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα. Το μέλι δρα ως μαλακτικό στο λαιμό και έτσι μαλακώνει το βήχα. O χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. O συνδυασμός και των δύο δημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που θα ανακουφίσει το λαιμό σας.
Μέλι για την τριχόπτωση
Αν μετά το καλοκαίρι τα μαλλιά σας είναι άτονα και παρουσιάζουν αυξημένη τριχόπτωση, μπορείτε να τα δυναμώσετε ακολουθώντας μια θεραπεία με μέλι. Διαλύστε ένα φλιτζανάκι μέλι σε τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό. Λουστείτε κανονικά με το συνηθισμένο σας σαμπουάν, ξεβγάλτε καλά τα μαλλιά, στεγνώστε τα ελαφρά με μια πετσέτα και απλώστε πάνω τους το διάλυμα του μελιού. Αφήστε το να ενεργήσει για 10-15 λεπτά, ώστε να επιδράσουν τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες στον κορμό και το βολβό της τρίχας, και μετά ξεβγάλτε τα με άφθονο νερό. Επαναλάβετε την κούρα μελιού κάθε φορά που λούζεστε και μετά από λίγο καιρό θα δείτε σημαντική βελτίωση στο πρόβλημά σας.

Πράσο και μέλι για το βήχα
Aν υποφέρετε από έναν ενοχλητικό βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό μαλακτικό για το λαιμό που θα σας ανακουφίσει. Kόψτε σε ροδέλες 3 πράσα και βάλτε τα να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, σουρώστε τα και αναμείξτε τα καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Kάθε φορά που σας πιάνει κρίση βήχα, πίνετε μία κουταλιά από αυτό το φάρμακο. Tο πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και διαθέτει, όπως κι αυτά, πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Tο μέλι, γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες υπάρχει σε πολλά αντιβηχικά γιατροσόφια.








Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να σχεδιαστεί ένα τεστ αίματος για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Στο παρελθόν έχουν γίνει δοκιμές για τον εντοπισμό ενός αξιόπιστου δείκτη διάγνωσης της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής στα ούρα ή το αίμα. Οι προσπάθειες αυτές όμως είχαν φτωχά αποτελέσματα, δεδομένης της σύνθετης και πολύπλοκης βιοχημικής ταυτότητας της κατάθλιψης. Το υπό μελέτη τεστ δεν αποκλείεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Μάλιστα, αν τεθεί σε εφαρμογή η εν λόγω εξέταση, θα αποτελεί το πρώτο εργαστηριακό τεστ που θα αφορά τη διάγνωση ψυχιατρικής νόσου.

Οι 9 δείκτες
Το υπό μελέτη τεστ εξετάζει 9 βιολογικούς δείκτες, μεταξύ των οποίων η κορτιζόλη και η προλακτίνη, που σχετίζονται με τη φλεγμονή, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των νευρώνων του εγκεφάλου, καθώς και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόκριση στο στρες. Οι τιμές των 9 βιολογικών δεικτών συνδυάζονται με μια ειδική φόρμουλα και το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους κατατάσσεται σε μια κλίμακα ανίχνευσης της σοβαρής κατάθλιψης, για την αντιμετώπιση της οποίας ίσως συστηθούν αντικαταθλιπτικά, καθώς και ψυχοθεραπεία.

Η αξία του τεστ
«Παραδοσιακά η διάγνωση της κατάθλιψης, καθώς και άλλων ψυχικών διαταραχών, γίνεται με βάση τα συμπτώματα που αναφέρει ο ίδιος ο ασθενής, αλλά η ακρίβεια αυτής της διαδικασίας ποικίλλει και συχνά εξαρτάται από την εμπειρία και τα μέσα που διαθέτει ο γιατρός», εξηγεί ο δρ. Γιώργος Παπακώστας, διευθυντής του Τομέα Μελετών της Ανθεκτικής Κατάθλιψης στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α. (να σημειώσουμε ότι ως ανθεκτική ορίζεται η κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνεται σε τουλάχιστον 2 φαρμακευτικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της). Και συνεχίζει ο καθηγητής: «Η προσθήκη ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου βιολογικού τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια της διαγνωστικής μεθοδολογίας και πιθανόν να μας βοηθήσει στο άμεσο μέλλον να επιλέγουμε την πιο αποτελεσματική και με τις λιγότερες παρενέργειες θεραπεία».

Το επόμενο βήμα
Για να αποδειχθεί η πραγματική αξία αυτού του τεστ, είναι απαραίτητο να γίνουν κλινικές μελέτες με περισσότερους ασθενείς, τονίζει ο δρ. Γιώργος Παπακώστας. Ο ίδιος εκτιμά ότι όταν το τεστ τεθεί σε ευρεία εφαρμογή, θα αποτελεί ένα προσιτό σε κόστος τεστ ρουτίνας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη έχει ήδη γεννήσει ερωτήματα που αφορούν το κατά πόσον ένα τεστ αίματος μπορεί να είναι πιο αξιόπιστο από τον γιατρό που καλείται να διαγνώσει την κατάθλιψη, καθώς και το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί σε περιπτώσεις που ο εξεταζόμενος πάσχει από κατάθλιψη μεν, σύμφωνα με την εκτίμηση του γιατρού του, αλλά το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό (ψευδώς αρνητικό). Επιπλέον, με δεδομένο ότι η κατάθλιψη θεωρείται πολύπλοκη ψυχική διαταραχή, εκτιμάται ότι η διάγνωσή της δεν μπορεί να «περιοριστεί» στα όρια μιας αιματολογικής εξέτασης.

Πόσο μας απειλεί η κατάθλιψη
➜ Οι πιθανότητες να πάθουμε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή μας είναι 10-20%, αλλά για όσους έχουν ήδη περάσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο οι πιθανότητες να υποστούν ένα δεύτερο ανέρχονται στο 50%.
➜ Στη χώρα μας εκτιμάται ότι νοσεί από μέτρια κατάθλιψη το 5-10% του πληθυσμού και από βαριά το 3%.

Η έρευνα με μια ματιά
➜ Η πρώτη φάση της έρευνας συμπεριελάμβανε 36 ενηλίκους που είχαν διαγνωστεί με σοβαρή κατάθλιψη και 43 υγιείς ενηλίκους. Η δεύτερη φάση συμπεριελάμβανε 34 ασθενείς με κατάθλιψη και 31 ενηλίκους με θετικό αποτέλεσμα στην κλίμακα ανίχνευσης της σοβαρής κατάθλιψης.
➜ Το τεστ αίματος διεξήχθη σε όλους τους συμμετέχοντες και έδειξε ότι μπορούσε να διαγνώσει τους ασθενείς με κατάθλιψη στο 91% των περιπτώσεων. Επίσης, μπορούσε να διαγνώσει με 81% ακρίβεια τις περιπτώσεις των ενηλίκων που δεν νοσούσαν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».
➜ «Σήμερα μπορεί να είναι δύσκολο να πειστούν οι ασθενείς για την ανάγκη να ακολουθήσουν θεραπεία με βάση τα επίσημα διαγνωστικά ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων τους», επισημαίνει ο John Bilello, επικεφαλής επιστημονικός συνεργάτης της φαρμακευτικής εταιρείας που χρηματοδότησε τη μελέτη, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. Και προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι η βιολογική υπόσταση του τεστ δίνει στους ασθενείς μια χειροπιαστή απόδειξη της σύγχρονης παγκόσμιας προσέγγισης της κατάθλιψης ως μιας ασθένειας που μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά και όχι ως μιας νοσηρής κατάστασης που στιγματίζει τον ασθενή».

  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ, νευρολόγος-ψυχίατρος, διδάκτορ του Πανεπιστημίου Αθηνών.





somatotypes


Ο ανθρώπινος οργανισμός, μπορεί να καταναλώσει οποιαδήποτε τροφή σε οποιοδήποτε χρόνο δίχως να νιώθει ενοχές για την εικόνα του σώματος του αν τηρείται η μετριότητα στην ποσότητα της τροφής.
Όμως, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της ψυχολογίας του κάθε ανθρώπου ενδέχεται να εμφανισθούν ιδιαίτερες τάσεις προς το κάθε τρόφιμο ή την συχνότητα κατανάλωσης του.
Κάθε εξωτερικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου οργανισμού, συνθέτει την εικόνα της ψυχολογίας του.
Ανάλογα λοιπόν την ψυχολογία μας, καταναλώνουμε και διάφορες ποιοτικά τροφές ή σε διάφορες ποσότητες.
Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματα του ανθρώπινου σώματος, είναι τα εξής:
-Αν είναι υπέρβαρος/παχύσαρκος.
-Αν είναι μυώδης.
-Αν είναι ελιποβαρής.
-Αν έχει ιδιαίτερα μακρά ή κοντά άκρα.
Κάθε άνωθεν γνώρισμα, αποτελεί την βάση για την εξαγωγή συμπεράσματος του κάθε σωματοτύπου και κατ’ επέκταση της ψυχολογίας του.
Πιο συγκεκριμένα, ο διαχωρισμός του σωματοτύπου γίνεται σε 3 κατηγορίες.
1η κατηγορία.
Ο ενδομορφικός, διακρίνεται εξωτερικώς λόγω της αυξημένης περιμέτρου μέσης, των κοντών άκρων  και δη των ποδιών σε ακολουθία αυξημένης μάζας λίπους. Επίσης, ενδέχεται να εμφανίσουν ενιαία δομή κεφαλής και λαιμού.
Η προσωπικότητα του συγκεκριμένου οργανισμού, εντοπίζεται στην έντονη φλυαρία, κοινωνικότητα και στην ευαισθησία τόσο στην προσέγγιση λοιπών ανθρώπων όσο και στην αντιμετώπιση συναισθημάτων και καταστάσεων.
2η κατηγορία.
Ο εκτομορφικός, διακρίνεται από λεπτά και ενδεχομένως  μακρά άκρα. Εμφανίζει ισχνό δέρμα με ελάχιστη περιεκτικότητα λιπώδους ιστού. Ψυχολογικώς, διακρίνεται από εσωστρέφεια με έλλειψη ενέργειας και διάθεσης. Επίσης, είναι φιλάσθενος και αρκετά επιρρεπής στον πόνο.
3η κατηγορία.
Ο μεσομορφικός, διακρίνεται από ένα καλίγραμμο σώμα, γυμνασμένο σε υπέρμετρο βαθμό με ελάχιστες σωματικές ιδιαιτερότητες. Είναι εκείνος ο οργανισμός, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε κάθε νέα πρόκληση και ιδιαιτέρως σε κάθε νέα φυσική δραστηριότητα δίχως να σκέφτεται τις επιπτώσεις.
Ο κάθε χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου, όπως προαναφέρθηκε δεν σημαίνει ότι αποτελεί την ιδανική λύση και αυτό γιατί έχουν ‘’αναγκασθεί’’ να δημιουργήσουν τον συγκεκριμένο σωματότυπο.
Για παράδειγμα.
Ο εκτομορφικός, δεν του αρέσει το ελιποβαρές σώμα του και φυσικά δεν είναι χαρούμενος λόγω της φιλασθενείας του.
Ο μεσομορφικός, αν και εμφανίζει καλλίγραμμη εικόνα δεν μένει ικανοποιημένος διότι στερείται πολλές διατροφικές επιλογές του και φυσικά λόγω της συγκεκριμένης στέρησης βρίσκεται εκτός κοινωνικού συνόλου.
Ο ενδομορφικός, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος θεωρεί τον εαυτό του υποδεέστερο τον υπολοίπων και προσπαθεί μέσω της επικοινωνίας να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο με συχνές μεταπτώσεις στην ψυχολογία του όταν βρίσκεται μόνος του.
Κάθε προαναφερόμενος σωματότυπος, χρειάζεται την στήριξη διατροφικώς .



Πιο συγκεκριμένα.  
Ο ενδομορφικός σωματότυπος, θα χρειασθεί μία σημαντικού βαθμού απώλεια σωματικού βάρους με τήρηση των σωστών αναλογιών στα θρεπτικά συστατικά.
Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να εμπιστευθεί μαγικές λύσεις ή κετογονικού τύπου δίαιτες όπως την δίαιτα Atkins διότι στην αρχική φάση της διατροφής θα παρουσιάσει μία μεγάλη απώλεια όμως λόγω της ικανότητας του οργανισμού του να αποθηκεύει μεγαλύτερο ποσό λίπους θα δεσμεύσει στην δεύτερη φάση μεγαλύτερη ποσότητα μιας και η αρχική απώλεια εντοπίζεται στην ταχεία αποβολή υγρών.
Ο εκτομορφικός σωματότυπος, θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του διαιτολόγου – διατροφολόγου, οι οποίες θα στηρίζονται στα 6 γεύματα και στην αυξημένη περιεκτικότητα λιπαρών οξέων και υδατανθράκων για την υγιή αύξηση του σωματικού βάρους  και την μυική ενδυνάμωση, μιας και θα έχει εμφανίσει μυική ατροφία.
Ο μεσομορφικός σωματότυπος, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πλήρες εξατομικευμένο διατροφολόγιο, το οποίο θα έχει μελετηθεί με βάση την υπερπροπόνηση την οποία ασκεί στο σώμα του και να ακολουθήσει ευλαβικώς τα προ-προπονητικά και μετα-προπονητικά γεύματα.
Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή του εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, κρίνεται αναγκαία  και η αγάπη για το σώμα μας επιβεβλημένη.





images
Σταφύλια! Ήρθε ο καιρός τους. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και συνομωτούν κατά της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, ακονίζουν το μυαλό σου…
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς, σου προτείνει να το βάλεις στην καθημερινότητά σου…
-Για να έχεις ενέργεια
Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορείς να επιλέξεις, ειδικά αν είσαι fan της ξανθιάς σταφίδας. Αυτό βέβαια οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων που περιέχει. Και φυσικά σάκχαρα σημαίνουν ενέργεια και αντοχή.
Τώρα λοιπόν που θα το βρεις φρέσκο στον πάγκο με τα φρούτα, φρόντισε να το βάλεις στο καλάθι σου και θα έχεις ένα φυσικό τονωτικό όποτε το χρειαστείς. «Τόσο το σταφύλι, όσο και τα παράγωγά του προσφέρουν κάλυψη ενέργειας στον οργανισμό ώστε να καλύψει τις όποιες εργασίες επιθυμεί» εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

-Για να διώξεις τις τοξίνες

Το σταφύλι έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διαδικασία της διούρησης. Κι όσο περισσότερες φορές πηγαίνεις στην τουαλέτα, τόσο πιο πολλές τοξίνες και βλαβερές ουσίες αποβάλλεις από τον οργανισμό σου.
-Για να πιάσει τόπο η δίαιτά σου
Είναι το μυστικό για την ιδανική συντήρηση μετά τη δίαιτα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που θα δώσει την ευκαιρία στον οργανισμό σου να διατηρήσει το βάρος του σταθερό. Πολύ απλά, όταν δεν το παρακάνεις βέβαια με τις λιπαρές λιχουδιές, το σταφύλι αποτρέπει την κατακράτηση υγρών και έτσι σταθεροποιεί το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
-Για να διώξεις την κυτταρίτιδα
Το σταφύλι μειώνει τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Γνωρίζεις ήδη πολύ καλά πως μεγάλο ποσοστό της ενοχλητικής κυτταρίτιδας οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Το σταφύλι θα εντοπίσει τα σημεία της κατακράτησης και θα αποβάλει υγρά και άλατα λειαίνοντας τα «προβληματικά» σημεία.
-Για να έχεις ωραία μαλλιά
Προσφέρει μια υγιή λάμψη στο δέρμα, αποβάλοντας τα άλατα με τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει το «δομικό» υλικό για να χτίσεις σφριγηλή και φωτεινή επιδερμίδα.
-Για να είσαι καλά
Το σταφύλι είναι πλούσιο σε κάλιο, μια ουσία που θα προσφέρει υγεία στα νεφρά. Επιπλέον το φρούτο που αποχαιρετά το καλοκαίρι θα σου προσφέρει τα απαραίτητα για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Έτσι, θα είσαι έτοιμη να τα βάλεις με ιώσεις και κρυολογήματα του Φθινοπώρου.
ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ!!!
Αν ενθουσιάστηκες, πριν το ρίξεις στα σταφύλια, πρέπει να σου πω ότι αν το παρακάνεις μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Ένα μέτριο τσαμπί  – γύρω στις 10 ρώγες – είναι αρκετό αν σου αρέσουν τα φρούτα και δοκιμάζεις κι άλλα μέσα στην ημέρα.
«Η συγκεκριμένη οδηγία θα πρέπει να τηρηθεί πιστά, διότι το πλεονάζον ενεργειακό απόθεμα θα αποθηκευθεί με τη μορφή γλυκόζης στο ήπαρ σαν λίπος και δύσκολα θα είναι πρόσφορο για άμεση αξιοποίηση»  εξηγεί ο κ. Κριαράς. Με άλλα λόγια, αντί να απολαύσεις όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες ενδέχεται να αποθηκεύσεις λίπος που δύσκολα θα μπορείς να κάψεις.
Φρέσκο ή αποξηραμένο; Αναρωτιέσαι αν τα ίδια οφέλη μπορείς να απολαμβάνεις όλο το χρόνο, με τις αποξηραμένες σταφίδες. Η σταφίδα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια – μάλιστα είναι ιδανική για να τα βάλεις με το κρύο του χειμώνα – δεν πρσφέρει όμως την ίδια ενυδάτωση στο σώμα. Σημείωσε επίσης πως έχει τις διπλάσιες θερμίδες από το φρέσκο σταφύλι.

Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.


Κάτωθι, παρουσιάζονται κατ’αλφαβητικότητα οι περισσότερες ασθένειες και το ποιά τρόφιμα ενδέχεται να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά συμπτώματα τους αλλά και να μην εμφανίζουν επιδείνωση των προβλημάτων της κάθε ασθένειας καταναλώνοντας τα.


Άγχος: βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανός, σόγια.
Αεροφαγία: φρέσκο γλυκάνισο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη.
Αιμορραγία: πορτοκάλι, καρότο, λεμόνι, πρόπολη.
Αιμορροΐδες: παντζάρι, κάστανο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, πεπόνι, πατάτα, πράσο, φασκόμηλο, ταραξάκο, γιαούρτι.
Ακμή: καρότο, λάχανο, μαρούλι, μαγιά μπίρας, τομάτα, γογγύλι, ταραξάκο, γιαούρτι.
Αμυγδαλίτιδα: σκόρδο, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, πρόπολη, γογγύλι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι, γιαούρτι.
Αναιμία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, παντζάρι, καρότο, κάστανο, λάχανο, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φύτρα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, σπανάκι, ταραξάκο, σταφύλι.
Ανορεξία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σέλινο.
Απασβέστωση: (βλέπε Αφαλάτωση).
Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια: σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.
Αρτηριακή υπέρταση: σκόρδο, φράουλα, λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, ελιά, ρύζι, σίκαλη, σόγια, σταφύλι.
Αρτηριοσκλήρυνση: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, σίκαλη, σόγια.
Αρτηριακή υπόταση: βρώμη, κριθάρι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι.
Αφαλάτωση (έλλειψη μεταλλικών αλάτων): πορτοκάλι, σπαράγγι, παντζάρι, καρότο, λάχανο, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, μήλο, κριθάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, σέλινο, σταφύλι, γιαούρτι.
Αϋπνία: βερίκοκο, βρώμη, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, μήλο, ρίγανη, ροδάκινο, κολοκύθα
Βήχας: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέλι, ρίγανη, κουκουνάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, γογγύλι, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Βρογχίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, σύκο, φύτρα, μαρούλι, μήλο, μέντα, μέλι, ρίγανη, κριθάρι, κουκουνάρι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι.
Γαστρίτιδα: καρότο, λάχανο, μάραθο (φινόκιο), σύκο, μαρούλι, λεμόνι, πιπεριά, μέλι, πατάτα, φασκόμηλο, γιαούρτι, κολοκύθι.
Γήρας: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, κάστανο, λάχανο, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φύτρα, λεμόνι, μήλο, φουντούκι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Γρίπη: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Δερματίτιδα: πορτοκάλι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, αγγούρι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, μαυροραπανο, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι.
Διαβήτης: σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.
Διάρροια: σκόρδο, βερίκοκο, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, γιαούρτι.
Δυσκοιλιότητα: βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, μαρούλι, μαγιά μπίρας, αμύγδαλο, μήλο, μελιτζάνα, πεπόνι, ελιά, πατάτα, ροδάκινο, πρόπολη, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, ρύζι, σίκαλη, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Δυσμηνόρροια: φρέσκο γλυκάνισο, λάχανο, μαρούλι, μέντα, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο.
Δυσπεψία: σκόρδο, δάφνη, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, ραδίκι, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μελιτζάνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι, κολοκύθα.
“ Έκζεμα: (βλέπε Δερματίτιδα).
“ Έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου: καρότο, λάχανο, λεμόνι, μήλο, πατάτα, μυζήθρα, φασκόμηλο, γιαούρτι.
Εμετός: γλυκάνισο, μάραθο, μελισσόχορτο, μέντα.
Εντερικά παράσιτα: σκόρδο, κανέλλα, καρότο, λάχανο, ρεβίθι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μήλο, μέντα, φουντούκι, καρύδι, πράσο, μαϊντανός, θρούμπι, θυμάρι, σπόροι κολοκύθας.
Εντερικές σήψεις (αέρια): (βλέπε Ζυμώσεις του εντέρου).
Εντερίτιδα: (βλέπε Κολίτιδα).
Ευθραυστότητα των τριχοειδών: πορτοκάλι, λάχανο, μαυροσίταρο, λεμόνι, πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός.
Ζυμώσεις του εντέρου: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, γαρύφαλλο, κεράσι, κρεμμύδι, μάραθο, μαρούλι, μέντα, κόκκινη πιπεριά, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, θρούμπι, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι.
Ημικρανία: (βλέπε Πονοκέφαλος).
Ηπατική ανεπάρκεια: πορτοκάλι, σπαράγγι, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαρούλι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, μέντα, καρύδι, ελιά, κριθάρι, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.


Ιγμορίτιδα: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, μέντα, πρόπολη, κουκουνάρι, θυμάρι, γιαούρτι.
Ίκτερος: (βλέπε Ηπατική ανεπάρκεια).
Ισχιαλγία: (βλέπε Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια).

Καρδιακό έμφραγμα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, μήλο, σίκαλη, σόγια γιαούρτι.
Καρκίνος: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο.
Κίρρωση του ήπατος: κρεμμύδι, λάχανο, κέδρος, πρόπολη, δεντρολίβανο.
Κιρσοί: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, ταραξάκο.
Κοκίτης: σκόρδο, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, ρίγανη, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, θυμάρι.
Κολικοί του ήπατος: (βλέπε Πέτρες της χολής).
Κολίτιδα: σκόρδο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, αγκινάρα, λάχανο, ραδίκι, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μήλο, μέντα, μέλι, κριθάρι, τομάτα, ρύζι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Κόπωση: (βλέπε Υπερκόπωση).
Κρυολόγημα: (βλέπε Βρογχίτιδα και Γρίπη).
Κυστίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, κριθάρι, πράσο, γογγύλι, θυμάρι, γιαούρτι.
Λαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, σέλινο (σέλερι).
Λοιμώδη νοσήματα: (βλέπε Πυρετός).
Μετεωρισμός: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), μαρούλι, λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, κόκκινη πιπεριά, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, γιαούρτι.
Νευρωτική κατάθλιψη: βερίκοκο, κανέλλα, λάχανο, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, βασιλικός πολτός, δαμάσκηνο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Νεφρική ανεπάρκεια: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, αγκινάρα, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), μήλο, πεπόνι, κριθάρι, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, κολοκυθάκι.


Όγκοι: (βλέπε Καρκίνος).
Οίδημα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, μαϊντανός, γογγύλι, σταφύλι.
Οξύτητα στομάχου: λεμόνι, μέντα.
Ολιγουρία: (βλέπε Νεφρική ανεπάρκεια).
Οστεοπόρωση: (βλέπε Αφαλάτωση).
Ουλίτιδα: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).
Παχυσαρκία: κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, μαρούλι, λεμόνι, μήλο, πατάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο.
Πέτρες ουροδόχου κύστης (ουρολιθίαση): σκόρδο, βρώμη, καρό­το, λάχανο, κεράσι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), φράουλα, λεμόνι, μήλο, πράσο, μαϊντανός, μαυροράπανο, γογγύλι, ραπάνι, σέλινο, ταραξάκο.
Πέτρες χολής( χολολιθίαση): αγκινάρα, καρότο, κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, ελιά, μαυροράπανο, ραπάνι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Ποδάγρα: σκόρδο, σπαράγγι, βασιλικός, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, μάραθο, φράουλα, κέδρος, μαρούλι, λεμόνι, πεπόνι, ελιά. αχλάδι, τομάτα, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, γογγύλι. δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Πονοκέφαλος: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Πυρετός: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι.
Ραχιτισμός: σκόρδο, βερίκοκο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, τυρί, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, καρύδι, ελιά, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σπανάκι, γιαούρτι.
Ρευματισμοί: (βλέπε Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια).
Σαλμονέλωοη (προσβολή από σαλμονέλα): σκόρδο, κανέλλα, καρότο, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μέντα, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Σκορβούτο: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, λεμόνι, πατάτα, πρόπολη, μαυροράπανο, ραπάνι, ταραξάκο.
Σμηγματόρροια: λάχανο, λεμόνι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Στηθάγχη: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Στοματίτιδα: (βλέπε Ουλίτιδα).
Ταινία: (βλέπε Εντερικά παράσιτα).
Ταχυπαλμίες: φρέσκο γλυκάνισο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέντα, δενδρολίβανο.
Τραχίτιδα: (βλέπε Βήχας).
Υπεργλυκαιμία: (βλέπε Διαβήτης).
Υπερθυρεοειδισμός: καλαμπόκι.
Υπερκόπωση: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, σπαράγγι, βρώμη, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο (μπαχαρικό), ραδίκι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φασόλι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, κέδρος, μαυροσίταρο, λεμόνι, μαντζουράνα, αμύγδαλο, μήλο, μέντα, μέλι, κεχρί, μοσχοκάρυδο, βασιλικός πολτός, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, δαμάσκηνο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Υπερουρικαιμία: (βλέπε Ποδάγρα).
Υπερχοληστερηναιμία: σκόρδο, αγκινάρα, ρεβίθι, λεμόνι, καλαμπόκι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, σόγια, ταραξάκο, γιαούρτι.
Φαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, κρεμμύδι, λεμόνι, μέλι, πρόπολη.
Φλεβίτιδα: λάχανο, λεμόνι.
Χειλικός έρπης: λεμόνι.
Χιονίστρες: καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).


Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.








ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ