ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ινοκυστική μαστοπάθεια: Μία καλοήθης πάθηση



Μήπως ψηλαφώντας το στήθος σας ανακαλύψατε αρκετές μικρές ευκίνητες μάζες, οι οποίες μάλιστα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου αλλάζουν σε μέγεθος και γίνονται επώδυνες λίγο πριν από την περίοδο;
Μολονότι είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το γιατρό σας, δεν είναι ανάγκη να αγχωθείτε: πιθανότατα πρόκειται για ινοκυστική μαστοπάθεια, μια καλοήθη συχνή πάθηση των μαστών, η οποία παρατηρείται σε πολλές γυναίκες και κατά κανόνα δεν έχει δυσάρεστες επιπλοκές.
Τι είναι η ινοκυστική μαστοπάθεια
Η ινοκυστική μαστοπάθεια αντιπροσωπεύει μία από τις συνηθέστερες παθήσεις του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών. Ονομάζεται επίσης κυστική νόσος, χρόνια κυστική μαστίτιδα ή δυσπλασία μαστών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για νόσημα αλλά για φυσιολογική παραλλαγή και πρέπει να τονιστεί ότι είναι μία καλοήθης πάθηση.
Παρατηρείται τουλάχιστον στο 60% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και έχει μικρότερη συχνότητα σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία. Στους πιθανούς παράγοντες αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνονται η κληρονομικότητα και οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, όπως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Η κατάσταση αυτή συνήθως εμφανίζει ύφεση μετά την εμμηνόπαυση.
Πώς διαγιγνώσκεται
Ο γυναικολόγος σας θα μπορέσει να θέσει τη διάγνωση με απλή κλινική εξέταση των μαστών, στην οποία ανιχνεύονται πολλαπλές ευκίνητες μικρές στρογγυλές μάζες (όζοι) μέσω της ψηλάφησης. Αυτές οι μάζες έχουν συνήθως σαφή, ομαλά όρια και ζυμώδη υφή, δηλαδή είναι εύπλαστες και όχι σκληρές, παρ΄ όλο που μπορεί να είναι συμπαγείς.
Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται μέσω μαστογραφίας. Συχνά για την ανίχνευση μικροσκοπικών όζων που βρίσκονται μέσα σε πυκνό συνδετικό ιστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπερηχογράφημα.
Μερικές φορές ίσως χρειαστεί η διεξαγωγή βιοψίας του όζου για να αποκλειστούν άλλα αίτια, ενώ η αναρρόφηση διά βελόνης ενδείκνυται στην περίπτωση μεγαλύτερων κύστεων.
Αίτια ινοκυστικής μαστοπάθειας
Τα αίτια της κατάστασης σχετίζονται με τον τρόπο που οι ιστοί του μαστού ανταποκρίνονται στις μηνιαίες μεταβολές των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη), οι οποίες παράγονται από τις ωοθήκες καθ΄ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας.
Κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, το στήθος διογκώνεται και στη συνέχεια επανέρχεται στο αρχικό του μέγεθος. Αυτή η κυκλική του μεταβολή οφείλεται στην ορμονική διέγερση των μαστών που οδηγεί σε διόγκωση των γαλακτοπαραγωγών αδένων και πόρων και σε κατακράτηση υγρών. Ως επακόλουθο, το στήθος είναι οιδηματώδες (πρησμένο), επώδυνο στην ψηλάφηση, ευαίσθητο και γεμάτο με μικρές μάζες στην περίπτωση που η γυναίκα έχει ινοκυστική μαστοπάθεια. Μετά την περίοδο, το μέγεθος των μαστών μικραίνει, ενώ δεν παρατηρείται έντονη ευαισθησία ούτε πόνος και οι όγκοι δύσκολα ψηλαφώνται.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα ενισχύονται χαρακτηριστικά κατά το δεύτερο ήμισυ του εμμηνορρυσιακού κύκλου και φτάνουν στη μέγιστη έντασή τους τις τελευταίες ημέρες πριν από την περίοδο. Στη συνέχεια, παρουσιάζουν ύφεση και ο κύκλος ξαναρχίζει ακολουθώντας τις μηνιαίες ορμονικές μεταβολές του γυναικείου συστήματος. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
  • Οι μαστοί εμφανίζουν περιοχές με πιο σκληρή σύσταση ή πολλαπλές μικρές μάζες ή έχουν ανώμαλη υφή. Χαρακτηριστικά, οι μαστοί με ινοκυστική μαστοπάθεια δίνουν την αίσθηση πολυάριθμων διάσπαρτων χαντρών σε όλο το μαζικό αδένα. Αυτό οφείλεται στη συνεχή ορμονική διέγερση που προκαλεί πάχυνση των ιστών του μαστού, καθώς και ανάπτυξη κυστικών δομών σε αποφραγμένους ή διατεταγμένους γαλακτοπαραγωγούς αδένες (οι μεταβολές ινοκυστικού τύπου).
  • Τις περισσότερες φορές οι μεταβολές ινοκυστικού τύπου παρατηρούνται και στους δύο μαστούς και συνήθως εντοπίζονται στο άνω έξω τεταρτημόριο των μαστών, όπου συχνά γίνεται αισθητό και το όριο του μαζικού αδένα.
  • Οι προεμμηνοπαυσικές γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια μπορεί να εμφανίζουν διόγκωση του μεγέθους των κύστεων, καθώς και δυσανεξία, η οποία κυμαίνεται από αίσθημα πληρότητας ή 'βάρους' των μαστών έως 'βουβό πόνο' ή και υπερβολική ευαισθησία ή αίσθημα καύσους. Μερικές γυναίκες πονούν τόσο πολύ που είναι αδύνατον ακόμη και να αγγίξουν το στήθος τους!
Αντιμετώπιση ινοκυστικής μαστοπάθειας
  • Για να αποφύγετε την επώδυνη διόγκωση των μαστών τις τελευταίες ημέρες του κύκλου αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα τρόφιμα που ευνοούν την κατακράτηση υγρών (π.χ., αλατισμένες τροφές).
  • Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κάποιο ανιφλεγμονώδες αναλγητικό, το οποίο πιθανότατα θα σας ανακουφίσει σε ένα βαθμό.
  • Η τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων και η καλή υποστήριξη των μαστών με ενισχυμένο στηθόδεσμο στο σωστό μέγεθος θα σας βοηθήσουν.
  • Η χορήγηση βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6 και οι επαλείψεις των μαστών με φυτικά εκχυλίσματα, όπως το έλαιο από primrose, είναι αμφιλεγόμενες. Γι΄ αυτό, πριν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Τα αντισυλληπτικά δισκία συχνά οδηγούν σε ύφεση των συμπτωμάτων και μπορεί να σας συσταθούν από το γυναικολόγο σας.
  • Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χορήγηση δαναζόλης (συνθετικό ανδρογόνο), αν εκτιμά ότι τα οφέλη από τη χρήση της είναι περισσότερα από τις πιθανές επιπλοκές του φαρμάκου.
Ποια είναι η καλύτερη περίοδος να προγραμματίσετε τη μηνιαία αυτοεξέταση των μαστών σας
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο καλύτερος χρόνος για την εξέταση των μαστών είναι περίπου επτά με δέκα ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, δηλαδή κατά την περίοδο που είναι ευκολότερη η ψηλάφηση και το στήθος βρίσκεται στην πιο 'φυσιολογική κατάστασή' του.
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να ορίσουν μια συγκεκριμένη ημέρα μέσα στο μήνα, όπως την πρώτη ή την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, που θα εξετάζουν πάντα το στήθος τους.
Συχνά προκαλείται σύγχυση γιατί πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν μικρές μάζες στους μαστούς τους, οι οποίοι όμως εμφανίζουν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ινοκυστικής μαστοπάθειας ή και το αντίστροφο. Ο μαστός είναι φυσιολογικά ένα όργανο που δίνει την αίσθηση ύπαρξης μικροσκοπικών μαζών. λόγω των πολλαπλών γαλακτοπαραγωγών αδένων και πόρων, καθώς και των συνδέσμων που τους διαχωρίζουν και υποστηρίζουν το μαζικό αδένα. Ακόμη και ο ινώδης ιστός μπορεί να έχει την ίδια αίσθηση ψηλαφητικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν όζοι.
Αν δεν αμελείτε την τακτική μηνιαία αυτοεξέταση των μαστών σας, θα μάθετε να ξεχωρίζετε τους όζους από τον ινώδη ιστό και τη φυσιολογική υφή του στήθους σας. Έτσι, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε εγκαίρως οποιαδήποτε μεταβολή και να την αναφέρετε στο γυναικολόγο σας.
Τι να προσέχετε
Λόγω της αυξημένης πυκνότητας που έχει ο μαζικός αδένας γυναικών με ινοκυστική μαστοπάθεια, πολλές φορές είναι δύσκολο να ανιχνευθούν εγκαίρως αρχόμενες καρκινωματώδεις βλάβες. Γι' αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη μηνιαία αυτοεξέταση του στήθους σας, να μην την αμελείτε ποτέ και, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη γνωστή σας υφή των μαστών, να ενημερώσετε το γιατρό σας.
Αν πάσχετε από ινοκυστική μαστοπάθεια, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, αποφύγετε το άγχος και προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε θετικά 'εκείνες' τις ημέρες . Όπως ήδη θα ξέρετε, η καλή ψυχολογία έχει ευνοϊκή επίδραση και σε σωματικά συμπτώματα, οδηγώντας ακόμη και σε ελάττωση της έντασής τους. Να θυμάστε ότι η ινοκυστική μαστοπάθεια δεν είναι νόσος, αλλά μία κατάσταση με την οποία θα πρέπει να μάθετε να ζείτε.
health.in.gr



ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ