ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Οι νέες, από στόματος θεραπείες της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι επιτέλους γεγονός


Για δεκαετίες, η έρευνα σχετικά με τις νέες θεραπείες για την ΣΚΠ εξελίσσεται διαρκώς, σημειώνοντας αργά αλλά σημαντικά βήματα στη βελτίωση της ζωής των πασχόντων από αυτήν την εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος.
Αυτός ο σταθερός, μολονότι αργός ρυθμός οδήγησε σε εντυπωσιακές εξελίξεις τον περασμένο χρόνο, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (Food and Drug Administration, FDA) ενέκρινε αρκετά νέα επαναστατικά φάρμακα για τους πάσχοντες από ΣΚΠ.
Ο Nicholas LaRocca, αντιπρόεδρος της Έρευνας Υγείας του Αμερικανικής Εταιρίας για τη ΣΚΠ, δήλωσε ότι το 2010 ήταν «μια πρωτοφανής χρονιά για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, τόσο όσον αφορά τις υπό εξέλιξη θεραπείες όσο και τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.
Οι νέες θεραπευτικές αγωγές είναι πρωτοποριακές όχι μόνον ως προς την αποτελεσματικότητά τους αλλά και ως προς τον τρόπο χορήγησης τους, αφού μπορούν να λαμβάνονται από το στόμα σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αγωγές που λαμβάνοναι είτε σε μορφή ένεσης (ενδομυϊκής ή υποδόριας) είτε εγχύονται, ενδοφλεβίως.
Οι νέες θεραπείες αφορούν στα παρακάτω σκευάσματα:
  • Gilenya (φινγκολιμόδη), η πρώτη από του στόματος θεραπεία σχεδιασμένη για να μειώνει τις υποτροπές και την εξέλιξη της νόσου.
  • Ampyra (dalfampridine), η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση ενός ειδικού συμπτώματος της ΣΚΠ – στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη βελτίωση της ικανότητας βαδίσματος.
  • Nuedexta, συνδυασμός δύο φαρμάκων, για την αντιμετώπιση πασχόντων με απώλεια συναισθηματικού ελέγχου εξαιτίας ενός συμπτώματος γνωστού ως ψευδοπρομηκικό συναίσθημα, μια σοβαρότατη συναισθηματική επίπτωση της ασθένειας που προκαλεί ανεξέλεγκτο γέλιο ή κλάμα.
Αρκετές επίσης θεραπείες βρίσκονται υπό εξέλιξη. Μία από αυτές, υπό αναθεώρηση από τον FDA, είναι η κλαδριβίνη (cladribine), ένα φάρμακο με σκοπό να μειώνει τις υποτροπές και θα διευκολύνει γενικότερα την καθημερινότητα των ασθενών με ΣΚΠ, λέει ο LaRocca. Και συνεχίζει: «Χορηγείται από το στόμα, όχι καθημερινά αλλά σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα διάρκειας μερικών ημερών το καθένα, στη διάρκεια του έτους. 
Ο LaRocca δήλωσε ότι τα παραπάνω, καθώς και άλλα νέα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά ή που πρόκειται σύντομα να εγκριθούν από τον FDA, θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους πάσχοντες από ΣΚΠ.
«Οι ασθενείς αντιδρούν διαφορετικά σε διαφορετικές θεραπείες» είπε. «Όσο περισσότερες θεραπείες υπάρχουν, τόσο πιο πιθανό είναι να βρει ο ασθενής την θεραπεία που λειτουργεί καλύτερα γι’ αυτόν. Στο εξής θα κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερες νέες θεραπείες για ασθενείς με ΣΚΠ, οι οποίες θα παρέχουν μεγάλο εύρος επιλογών.»
Οι νέες από του στόματος θεραπείες προσφέρουν επίσης στους ασθενείς μια αίσθηση ελέγχου ως προς τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τα φάρμακά τους, δήλωσε ο Δρ. Ron Cohen, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Accorda Therapeutics, της εταιρείας που παρασκεύασε το Ampyra.
«Είναι σίγουρα μια πολύ πιο βολική μορφή θεραπείας από τις μέχρι τώρα ενέσιμες θεραπείες,» είπε ο Cohen. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι η σχετική αποτελεσματικότητα των από του στόματος θεραπειών σε σύγκριση με τις καλύτερες μέχρι σήμερα ενέσιμες θεραπείες. Με τις ενέσιμες, ξέρουμε πολύ καλά τι να περιμένουμε όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια για να πούμε το ίδιο και για τις από του στόματος θεραπείες.»
Με την έγκριση των νέων φαρμάκων, τα βλέμματα των ερευνητών στρέφονται προς το μέλλον και τις επόμενες εν δυνάμει εξελίξεις στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Τόσο ο Cohen όσο και ο  LaRocca συμφώνησαν ότι ο επόμενος στόχος των ερευνητών θα είναι η ανεύρεση θεραπειών που θα επιδιορθώνουν τις βλάβες που προξενεί η νόσος στο νευρικό σύστημα.
Η ΣΚΠ θεωρείται σήμερα μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας τη μυελίνη, τη λιπαρή ουσία που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες.
Σύμφωνα με τον Cohen: «Το φάρμακο Ampyra αποκαθιστά την αγωγιμότητα των νεύρων που έχουν χάσει τη μυελίνη τους. Μέχρι σήμερα, με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γίνει επαναμυελίνωση. Αν είχαμε βρει μια θεραπεία που να μπορεί να αποκαταστήσει τη μυελίνη, οι βλάβες που προκαλεί η ασθένεια θα ήταν αναστρέψιμες.»
Η Αμερικανική Εταιρία για τη  ΣΚΠ υποστηρίζει οικονομικά τέσσερα ερευνητικά κέντρα, δύο στις ΗΠΑ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία εστιάζουν το έργο τους στην προστασία και την αποκατάσταση της μυελίνης των νευρικών κυττάρων, όπως λέει ο LaRocca. «Διαθέτουμε θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή και να αναστείλουν την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης, καμία, όμως, που να μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκαλεί  στο νευρικό σύστημα. Αυτός είναι στην ουσία ο επόμενος στόχος μας, και τέτοια φάρμακα προσδοκούμε να κυκλοφορήσουν στο μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ