ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Διαταραχές στην ερωτική ζωή της γυναίκας προκαλεί η ακράτεια ούρων

bladder_female
Η ακράτεια ούρων προκαλεί στη γυναίκα διαταραχές στην ερωτική της ζωή, μειώνοντας τη σεξουαλική της επιθυμία, αλλά και την αυτοεκτίμηση της.
Μια στις τέσσερις γυναίκες με ακράτεια ούρων έχει διαρροή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Εξ άλλου ποσοστό, που κυμαίνεται από 11 έως 45% παρουσιάζει ακράτεια ούρων κατά τον οργασμό, με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στις σκανδιναβικές χώρες και το μικρότερο στις μεσογειακές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η καθηγήτρια ουρογυναικολογίας στην ιατρική σχολή St’ George’s του πανεπιστημίου του Λονδίνου Μισέλ Φάινς, στη διάρκεια του συνεδρίου «Πρόσφατες εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στη χειρουργική του πυελικού εδάφους και τη γυναικεία ακράτεια», που διοργανώθηκε από τις α΄ και β΄ μαιευτικές-γυναικολογικές κλινικές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Η ομιλήτρια τόνισε, ότι η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων και η ακράτεια ούρων έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας, καθώς ελαττώνουν την επιθυμία της για σεξουαλική επαφή, προκαλώντας μείωση της λίμπιντο και απώλεια της αυτοεκτίμησης.
Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το 30% των Ελληνίδων γυναικών εμφανίζει συμπτώματα ακράτειας ούρων, ενώ για τις πάνω από 65 χρόνων γυναίκες και περισσότερο αυτές, που ζουν σε οίκους ευγηρίας, το ποσοστό φτάνει στο 50%.
Οι διάφορες μελέτες, που έγιναν υπό μορφή ερωτήσεων, απέδειξαν ότι μόνο το 20% των γυναικών θεώρησαν την απώλεια ούρων πρόβλημα. Προς έκπληξη των ερευνητών μόνο το 37% αυτών ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν κάποτε ανάγκη για θεραπεία και 16% κατέφυγαν σε ιατρική βοήθεια για το πρόβλημά τους.
Παρ’ όλο που η σύγχρονη γυναίκα διδάσκεται να εκφράζεται ελεύθερα, η ακράτεια των ούρων αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ταμπού. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι το 40% συζητά το πρόβλημά του με το γιατρό, ενώ το 60% το αποκρύπτει τόσο από συγγενικά πρόσωπα και φίλους, όσο και από το σύζυγο. Έτσι δεν καταφεύγουν στο γιατρό.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεοχάρη Ταντανάση, η ακράτεια ούρων συνδέεται με καταστάσεις, που αφορούν στη χαλάρωση των ιστών του πυελικού εδάφους. Η βασικότερη αιτία για την πρόκληση ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι οι γέννες, που έχουν προηγηθεί. Συνήθως χαλαρώνει το πυελικό έδαφος και αυτή η χαλάρωση αφήνει την ουροδόχο κύστη, ενδεχομένως τη μήτρα και το έντερο, να κατεβαίνουν προς τα κάτω, όταν σφίγγεται η γυναίκα ή βήχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ