Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Φυτικό Φαρμακείο Α΄ Βοηθειών


Φυτικό Φαρμακείο Α΄ Βοηθειών

Τα φυτά, που χρησιμοποιεί η σύγχρονη βοτανοθεραπεία, σε Ανατολή και Δύση αριθμούν πια στις μέρες μας αρκετές χιλιάδες. Τα ήπια κατά κανόνα δραστικότητας, αλλά τελεσφόρα γιατρικά από τα φαρμακεία των βουνών και των κάμπων, αποτελούν ιδανικά μέσα για την αντιμετώπιση των μικροενοχλήσεων, που μας ταλαιπωρούν και αν δεν τους δείξουμε την δέουσα προσοχή εξελίσσονται ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις.
Ένας τρόπος, που θα σας επιτρέψει να είστε βέβαιοι για την άριστη ποιότητα των φυτών που χρησιμοποιείτε, είναι να τα καλλιεργήσετε και να τα αποξηράνετε (στη σκιά πάντοτε) μόνοι σας. Απαιτείται απλώς λίγος χώρος στον κήπο σας ή στις γλάστρες σας και λίγη υπομονή. Η καλλιέργεια των βοτάνων είναι μια ευχάριστη απασχόληση, συντελεί στην καταπολέμηση του άγχους και βοηθά στην ισορροπία και συνεργασία σώματος και πνεύματος.


Ο βασικός εξοπλισμός του φυτικού φαρμακείου

·         Αλθαίας ρίζα: (Althaea officinalis) Ενδείξεις: φλεγμονές του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.

·         Άρνικας αλοιφή (Arnica montana) Ενδείξεις: μωλωπισμοί και διαστρέμματα.

·         Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) : Ενδείξεις: αϋπνία, νεύρα, πονοκέφαλος, καούρες στομάχου..

·         Βαλσαμόλαδο, άνθη βαλσαμόχορτου (Hypericum perforatum) μουλασμένα σε ελαιόλαδο. Ενδείξεις: ελαφρά εγκαύματα, τραύματα και ισχιαλγία.

·         Βασιλικός (Ocinum Basilicum) Ενδείξεις: πονοκέφαλος, ημικρανίες, βοηθάει τη μνήμη.

·         Γαρυφαλέαιο (Syzygium) Ενδείξεις: πονόδοντος

·         Γλυκάνισου σπόροι (Pimpinella anisum) Ενδείξεις: δυσπεψία, εντερικός κωλικός και βρογχίτιδα

·         Δενδρολίβανο (Rosmarinus Officinalis) Ενδείξεις: άσθμα, βήχας, γρίπη, κοκίτης, πυρετός, ζαλάδες, ημικρανίες, βρογχίτιδα, πέτρα στη χολή, αρθρίτιδα, κολίτιδα, ρευματισμοί.

·         Δυόσμος (Mentha Viridis) Ενδείξεις: χοληστερίνη

·         Εχινάκιας βάμμα (Echinacea angustifolia) Ενδείξεις: γρίπη, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ουλίτιδα και οδοντικά αποστήματα.

·         Ζαμπούκο (Sambucus nigra) Ενδείξεις: Πονόλαιμο, ξερόβηχας, αμυγδαλές, άσθμα, βρογχίτιδα, κρυολόγημα, συνάχι, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα.

·         Θρούμπι (Satureia Montana, Thymbra) Ενδείξεις: Στομαχόπονος, αϋπνίες, αρθρίτιδα, ρευματισμοί, νεφρά.

·         Θυμάρι (Thymus Vulgaris) Ενδείξεις: Άσθμα, βήχας, πίεση, κυκλοφορικό.

·         Καλέντουλας αλοιφή (Calendula officinalis) Ενδείξεις: τραύματα που επουλώνονται αργά.

·         Κάρδαμο (Lepidium Sativum) Ενδείξεις: καρδιοτονωτικό, καθαρίζει το αίμα, αφαιρεί φακίδες, πανάδες.

·         Λεβάντας αιθέριο έλαιο (Lavandula angustifolia) που αραιώνεται με φυτικό έλαιο. Ενδείξεις: τσιμπήματα εντόμων, ερεθισμοί του δέρματος και ρευματικοί πόνοι.

·         Μαντζουράνα (Origanum Majorana) Ενδείξεις: πονοκέφαλο, πονόκοιλο, στομαχόπονο, άγχος

·         Μέντα (Mentha Piperita) Ενδείξεις: βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο, ανακουφίζει την αναπνοή

·         Μολόχα (Μalva nicaeensis) Ενδείξεις: άσθμα, βήχα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, πονόλαιμο.

·         Πασιφλόρας φύλλα (Passiflora incarnata) Ενδείξεις: επίμονη αϋπνία και νευραλγία

·         Πιπερόριζας ρίζωμα (Zingiber officinale) Ενδείξεις: ναυτία (λόγω τρικυμίας ή τροφικής δηλητηρίασης) και κρυολογήματα

·         Πολύκομπο Ενδείξεις: ουρικό οξύ, πέτρα στα νεφρά, προστάτη, κολικοί.

·         Σινάπι (Sinapis Arvensis) Ενδείξεις: πονοκέφαλο, ψύξη, πνευμονία, βρογχίτιδα, δυσκοιλιότητα

·         Ταραξάκου ρίζα (Taraxacum officinale) Ενδείξεις: αδυναμία ούρησης και κατακράτηση υγρών

·         Τίλιο (Tilia cordata) Ενδείξεις: βήχας, πονόλαιμος, κρυολόγημα, για μωρά.

·         Τσουκνίδας φύλλα (Urtica dioica) Ενδείξεις: μητρορραγία, ρινορραγία, δυσμηνόρροια, έλκη και εκζέματα.

·         Φασκόμηλο (Salvia Officinalis) Ενδείξεις:βήχας, πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτδα, άσθμα

·         Χαμομηλιού άνθη (Matricaria recutita) Ενδείξεις: αϋπνία, γαστρίτιδα και ουλίτιδα.


Ο Κήπος της Υγείας

Μια γωνιά με τα ακόλουθα θεραπευτικά φυτά στον κήπο ή λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι, προσφέρουν, εκτός από ομορφιά και καλής ποιότητας βότανα, όποτε εσείς τα χρειαστείτε.

·         Αλόη (Aloe vera) Αν πάθατε ελαφρό έγκαυμα ή σας τσίμπησε έντομο, κόψτε αμέσως ένα κομματάκι από τα σαρκώδη φύλλα της και απλώστε τον παχύρρευστο χυμό στο δέρμα.

·         Αψιθιά (Artemisia absinthium) :πικρότατο φυτό εναντίον της δυσπεψίας και της γαστραλγίας.

·         Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) :μουλιάστε για λίγες ώρες μια ρίζα της σε μια κούπα κρύο νερό και πιείτε την σε περίπτωση άγχους ή υπερδιέγερσης.

·         Βασιλικός (Ocimum basilicum) :έγχυμα από τα φύλλα του τονώνει το στομάχι και περιορίζει το φούσκωμα

·         Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis) στα φύλλα του κρύβονται τονωτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, είναι χωνευτικό..

·         Δίκταμο: Παθήσεις στομάχου και του πεπτικού συστήματος, ρευματισμούς, τα αθριτικά, επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμοδικό. Το δίκταμο φύεται μόνο στην Κρήτη.

·         Δυόσμος: Σαν έγχυμα το χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις δυσπεψίας και διάρροιας.

·         Θυμάρι (Thymus vulgaris) το έγχυμα του διαθέτει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες, κατάλληλο για την πλύση τραυμάτων, με γαργαρισμούς καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και τον βήχα.

·         Λεβάντα (Lavandula angustifolia) : τα άνθη είναι ευεργετικά σε περίπτωση νευρικής εξάντλησης, ενώ τυλιγμένα σε πανί κάτω από το μαξιλάρι χαρίζουν ήρεμο ύπνο, είναι τονωτικό και αντικαταρροϊκό.

·         Μαντζουράνα: Στη φαρμακευτική θεωρείται ότι έχει σπασμολυτικές, αντισηπτικές, αντινευραλγικές και άλλες ιδιότητες.

·         Μελισσόχορτο (Melissa officinalis) :με έγχυμα από ξερά ή χλωρά φύλλα, ανακουφίζεστε από αϋπνία, που οφείλετε σε νευρική ένταση ή καταπολεμάτε την αϋπνία.

·         Μέντα (Mentha piperita) : σαν έγχυμα ανακουφίζει τον στομαχόπονο, περιορίζει την τάση για εμετό, κατά των παθήσεων των εντέρων και της χολής. βοηθάει και για τον πονοκέφαλο.

·         Ρίγανη: τονωτικό, διουρητικό, για την τερηδόνα και τους κολικούς.

·         Τίλιο: Χρησιμοποιείται σαν έγχυμα για ρευματισμούς, αρθριτικά, το ουρικό οξύ, δυσπεψία και μυοχαλαρωτικό. (είναι το δένδρο φλαμουριά!!!)

·         Τσάι Βουνού: Eίναι τονωτικό για τον οργανισμό, για το κρυολόγημα, για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και του αναπνευστικού.

·         Φασκόμηλο (Salvia officinalis) :κάντε γαργάρες και στοματικές πλύσεις με ένα έγχυμα φύλλων για τις φλεγμονές στόματος και λαιμού ή πιείτε το για να σταματήσετε την υπερβολική εφίδρωση. Επίσης είναι αντισπασμωδικό, αντιβηχικό, αντιαιμορραγικό και διουρητικό.

·         Χαμομήλι: Χρησιμοποιείται σαν έγχυμα για το στομάχι και τα έντερα, είναι αντισηπτικό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για πλύση. Επίσης είναι αποτελεσματικό κατά της δυσκοιλιότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου