ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Φυσικό αναλγητικό συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου


Λονδίνο: Μια χημική ουσία που μοιάζει με την κάνναβη και παράγεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο συμβάλει στην ανακούφιση από τον πόνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Όταν το σώμα βιώνει πόνο σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ο τραυματισμός ή μετά από ένα πυροβολισμό, προστατεύεται για μια περίοδο χρόνου, μια αντίδραση γνωστή ως αναλγησία επαγόμενη από στρες.
Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Τζόρτζια σε πειράματα που έκανε σε αρουραίους διαπίστωσε για πρώτη φορά πως τα ενδοκανναβινοειδή παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Η παραγωγή ενός κανναβινοειδούς, του 2-AG διαπιστώθηκε ότι προάγει τον επαγόμενο από στρες πόνο. Οι επιστήμονες διερεύνησαν πως μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή τη φυσική αντίδραση.
Φυσιολογικά, ένα ένζυμο που ονομάζεται λιπάση μονοακυλγλυκερόλης «φρενάρει» την παραγωγή του 2-AG.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα χημικό το οποίο μπορούσε να μπλοκάρει την δράση του ενζύμου, δηλαδή θεωρητικά ο οργανισμός μπορούσε θεωρητικά να συνεχίσει την παραγωγή του 2-AG.
Όπως εξηγεί ο Δρ Ντανιέλ Πιομέλλι που συμμετείχε στη μελέτη «εκτός του ότι αναγνωρίσαμε μια σημαντική λειτουργία των ουσιών αυτών, έχουμε πλέον ένα νέο πεδίο για μια νέα κατηγορία αναλγητικών που μπορεί να αντικαταστήσουν άλλα με γνωστές οξείες παρενέργειες.
Αν σχεδιάσουμε χημικές ουσίες ικανές να αλλάξουν τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών στον εγκέφαλο, τότε ίσως μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις φυσιολογικές τους επιδράσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ