ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ρεφλεξολογία

ΤΟ SAVOIR VIVRE... ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΑΣ

Τα πόδια μας έχουν μια εντυπωσιακή ιστορία, που ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμα πιο λίγοι ενδιαφέρονται να μάθουν. Έχουμε ξεχάσει, πως πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια περπατούσαμε στα τέσσερα και, σαν έξυπνα ανθρωποειδή, καταφέραμε να σταθούμε στα δυο μόνο πόδια. «Aριστούργημα μηχανικής και τέχνης» κατά τον Ντα Bίντσι, τα πόδια μπορούν -εκτός από το να μεταφέρουν το βάρος μας και να υποστηρίζουν την κίνησή μας- να επαναφέρουν την ευεξία και τη ζωντάνια στο σώμα μας. Πώς; Aσκώντας απλώς πίεση σε κάποιες από τις 7.200 νευρικές απολήξεις, που υπάρχουν επάνω τους.
Οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν την σπουδαιότητα των ποδιών και ανέπτυξαν τεχνικές, ικανές να ανακουφίζουν και να θεραπεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό, με απλές μαλάξεις και πιέσεις στην πατούσα και στην επιφάνεια του ποδιού. Αντιμετώπιζαν τον άνθρωπο στην ολότητά του, θεωρώντας την ασθένεια άμεσα συνδεδεμένη με το μυαλό και την ψυχή και όλα τα μέρη του σώματος σε απόλυτη εξάρτηση μεταξύ τους.
Οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι έθεσαν τις βάσεις της ολιστικής θεραπείας που ονομάζουμε ρεφλεξολογία, η οποία σήμερα κατέχει πρωτεύουσα θέση στο χώρο της εναλλακτικής ιατρικής. Μεταγενέστερα, πολλοί πρωτοπόροι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μελέτησαν και ανέπτυξαν την τεχνική αυτή. Οι πλέον γνωστοί σαν δημιουργοί της ζωνοθεραπείας ή ρεφλεξολογίας, όπως ονομάστηκε αργότερα, είναι ο Dr. William Fitzerald, ο οποίος χώρισε το σώμα σε αντανακλαστικές ζώνες που επικοινωνούν με τα πόδια και η Eunice Ingham, η οποία έκανε και την μεγαλύτερη προσφορά στην εδραίωση της ρεφλεξολογίας σήμερα.
Ποιος είναι ο σκοπός της
H ρεφλεξολογία αποτελεί μια ιδιαίτερη τεχνική πίεσης, που ασκείται σε συγκεκριμένα σημεία επάνω στο πόδι ενεργοποιώντας το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και βασίζεται στην λογική ότι υπάρχουν περιοχές στα πόδια, που αντανακλούν σε όλα τα μέρη του σώματος. Ο σκοπός της ρεφλεξολογίας είναι να επαναφέρει την «ομοιόσταση», την κατάσταση του σώματος όπου συγκρατούνται σε φυσιολογικό επίπεδο οι διάφοροι σταθεροί παράγοντες του οργανισμού, π.χ. θερμοκρασία του αγγειακού και νευροφυτικού τόνου, σύσταση του αίματος, κ.α..
Αυτή η επαναφορά του σώματος στα απόλυτα φυσιολογικά του επίπεδα, επιτυγχάνεται με την διέγερση και απεμπλοκή του νευρικού συστήματος, που προκαλει η άσκηση πίεσης στις 7.200 νευρικές απολήξεις, που υπάρχουν στα πόδια μας. Η χαλάρωση που δημιουργεί ο ρεφλεξολόγος στο σώμα αποτελεί και το πρώτο βήμα, για να επανέλθει το σώμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Μόνο σε ένα χαλαρό σώμα, μπορεί να αρχίσει η διαδικασία αυτοθεραπείας.
Ένας χάρτης με δέκα ζώνες
Σύμφωνα με την θεωρία της ρεφλεξολογίας, τα πόδια μας αποτελούν τον μικρόκοσμο του σώματός μας. Αυτό σημαίνει, ότι όλα τα όργανα, οι αδένες και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος είναι τοποθετημένα σε παρόμοια διάταξη πάνω στα πόδια, ή πιο απλά, ότι τα πόδια μας αποτελούν τον χάρτη του σώματός μας. Σύμφωνα με τον χάρτη αυτό, το σώμα μας είναι χωρισμένο σε δέκα κάθετες ζώνες. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα δέκα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Κάθε δάχτυλο αντιστοιχεί σε μια ζώνη. Οι ζώνες αυτές ξεκινούν από το κεφάλι προς τα πόδια και τα χέρια και χωρίζουν το σώμα στα δύο. Ενα όργανο ή αδένας που βρίσκεται στη συγκεκριμένη ζώνη, έχει το αντανακλαστικό του σημείο στην αντίστοιχη ζώνη του ποδιού.
Ο ρεφλεξολόγος, με βάση αυτό τον χάρτη, ασκεί πίεση σε συγκεκριμένα σημεία που θεωρεί ότι πάσχουν και με αυτό τον τρόπο διεγείρει και επηρεάζει τις νευρικές απολήξεις που υπάρχουν σε αυτά. Οταν οι νευρικές αυτές απολήξεις ερεθιστούν, στέλνουν μηνύματα κατά μήκος των οδών του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε όλες τις περιοχές του σώματος και του μυαλού, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται όλα τα συστήματα του σώματος. Γνωρίζουμε ότι, ο εγκέφαλός μας στέλνει και λαμβάνει διαρκώς μηνύματα, κατά μήκος των οδών του νευρικού συστήματος. Πολλές φορές τα μονοπάτια αυτά του νευρικού συστήματος μπλοκάρονται και τα μηνύματα δεν φτάνουν εύκολα στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα. Ο ρόλος της ρεφλεξολογίας είναι να ανοίξει όλα τα κανάλια ροής και ανταλλαγής πληροφοριών του νευρικού συστήματος και να επαναφέρει την ευεξία και την ζωντάνια στον οργανισμό.
Aντιστοιχία οργάνων
Η χαρτογράφηση του ανθρώπινου σώματος επάνω στα πόδια μας, σύμφωνα με την ρεφλεξολογία, γίνεται ως εξής:
  • Το κεφάλι και ο λαιμός μας αντιστοιχούν στα δάχτυλα των ποδιών.
  • Η περιοχή του θώρακα αντιστοιχεί στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα, στο παχύ μέρος του πέλματος, που μοιάζει με μπάλα.
  • Η περιοχή της κοιλιάςαντιστοιχεί στην καμάρα του ποδιού.
  • Η περιοχή της λεκάνης αντιστοιχεί στην φτέρνα.
  • Τα γεννητικά όργανα αντιστοιχούν στον αστράγαλο.
  • H σπονδυλική στήλη αντιστοιχεί στο εσωτερικό του ποδιού.
Με βάση αυτό τον μικρό χάρτη, δοκιμάστε μόνοι σας να πιέσετε τα σχετικά σημεία στα πόδια σας και παρατηρείστε τις αντιδράσεις σας. Στα σημεία που θα νιώσετε πόνο, θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Η ρεφλεξολογία στην πράξη
Μια συνεδρία ρεφλεξολογίας διαρκεί μια ώρα. Αρχικά, ο ρεφλεξολόγος συζητά με τον ενδιαφερόμενο το ιστορικό του και μετά του υποδεικνύει να ξαπλώσει σε ένα αναπαυτικό ανάκλιντρο κρεβάτι, με τα πόδια γυμνά. Στο πρώτο στάδιο, αρχίζει την θεραπεία με απλές μαλάξεις στα αυτιά και στα χέρια, που αποτελούν και αυτά αντανακλαστικές ζώνες, για να βοηθήσει τον πελάτη να χαλαρώσει και να δεχτεί το άγγιγμα των ποδιών με μεγαλύτερη ευκολία.
Στη συνέχεια εξετάζει το χρώμα, τη θερμοκρασία και την υφή του δέρματος. Για παράδειγμα, τα κρύα πόδια που έχουν μπλέ ή κόκκινο τόνο στο δέρμα, υποδηλώνουν κυκλοφορικά προβλήματα, ενώ τα πόδια που ιδρώνουν πολύ, πιθανόν να αντανακλούν μια ανισορροπία στους αδένες.
Μετά την εξέταση του δέρματος, ξεκινά η βασική θεραπεία, με άσκηση πίεσης στα αντανακλαστικά σημεία του ποδιού. Η πίεση ασκείται με τον αντίχειρα, αλλά και τα υπόλοιπα δάχτυλα και είναι σταθερή και σε βάθος. Ο ρεφλεξολόγος συναντά διάφορα σημεία στο πόδι, που είναι σφιγμένα ή έχουν κόμπους ή κρυστάλλους, όπως τους ονομάζουν. Εκεί επιμένει περισσότερο, εφόσον είναι σίγουρος ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε όργανο του σώματος ή σε αδένα. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσει μικρά ξύλικα κυλινδρικά εργαλεία, για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σημείο που πάσχει. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με επιδέξιους χειρισμούς του ποδιού και αναπνευστικές ασκήσεις, που συμβάλλουν στην απόλυτη χαλάρωση και ευεξία του νευρικού συστήματος.
Δράση και ασθένειες
Η ρεφλεξολογία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για θεραπείες ασθενειών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το στρες, όπως πόνοι στη μέση, υψηλή πίεση, πονοκέφαλοι, πεπτικές ανωμαλίες, σεξουαλικά προβλήματα, εθισμό -στο τσιγάρο ή στο αλκοόλ-, βουλιμία και δερματικές παθήσεις.
Έχει ακόμα αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο στάδιο, πριν από την εγκυμοσύνη, γιατί με τη βαθιά χαλάρωση που επιφέρει διευκολύνει τον τοκετό. Εφόσον δε, δρα άμεσα στο νευροφυτικό και ενδοκρινικό σύστημα, είναι αποτελεσματική σχεδόν σε όλες τις παθήσεις.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι ρεφλεξολογοι δεν είναι γιατροί. Επαναφέρουν την ισορροπία μέσα στο σώμα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου.
Ο καλός ρεφλεξολόγος πρέπει να γνωρίζει καλά την ανατομία του σώματος, χρειάζεται να έχει ευαίσθητα και γερά χέρια, γνήσια επιθυμία να ανακουφίσει τον πόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ